Tujina

Največja šeriatska poroka v Evropi

Zenica, 16. 08. 2009 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

20 muslimanskih parov si je na stadionu v Zenici obljubilo večno zvestobo. Poroka je potekala po običajih strogega šeriatskega prava, ki bo krojilo njihova življenja.

Po trditvah organizatorjev največjo poroko po pravilih šeriatskega prava v zgodovini Evrope je spremljalo kar 40 tisoč svatov. Na obredu, ki ga je vodil bosanski mufti Mustafa Ćerić, si je večno zvestobo obljubilo kar dvajset parov.

"Navdušen sem in vesel. Vedno sem si želel šeriatske poroke,“ je dejal eden od ženinov. Vendar pa te poroke zakoni v Bosni ne priznavajo, zato bodo morali pari zavezo obnoviti še pred matičarjem.

Vsi pari so med vojno zapustili Bosno in se preselili v Libijo, pred kratkim pa so se vrnili, da bi v domovini zapečatili svojo zvezo.

20 parov si je obljubilo večno zvestobo.
20 parov si je obljubilo večno zvestobo. FOTO: POP TV

Strogo šeriatsko pravo je bolj kot ženskam naklonjeno moškim. Katolik lahko muslimanu zavida tisto zapoved, ki moškemu dovoljuje štiri žene, vsako pa lahko trikrat prevara.

Ženske po mnenju mnogih Koran obravnava diskriminatorno. Nalaga jim pokornost in poslušnost možu. Moški ima pravico ženo opozarjati na osebno higieno in na dostojno oblačenje, kar pomeni, da mora biti primerno zakrita. Prav tako je napisano, da žena ne sme odkloniti spolnega odnosa, razen če nima posebnih, predvsem zdravstvenih razlogov. 

Posebej kontroverzno pa je talibansko šeriatsko pravo, ki pozna stroge kazni za neposlušnost: kamenjanje, polivanje s kislino in posiljevanje so le ene od mnogih. Zgovorna je tudi izjava nekega visokega talibanskega predstavnika: "Ženska ima dve mesti v Afganistanu: doma ob svojem možu in na pokopališču."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volkun
18. 08. 2009 20.30
-1
Meni se pa zdi ta prispevek malo sumljiv. A je treba res čisto k vsaki novici uturit kako je islam tko zelo grozna religija in sploh zraven naštevat čimveč slabga. Pa sej se je samo 20 parov cerkveno poročil (al pa mošejsko... whatever). Dolgčas, itak. Sam, zakaj pol tuki omenjat talibane? A bi se rečmo, da se cerkveno poroči 40 štajercov, omenjal inkvizicijo, pa križarske vojne, pa odnos cerkve do homoseksualcov itd., itd. Valda, je treba govort tudi o teh stvareh, sam kje drugje. V kakšnem omizju ala "Islam in fundamentalizem" Zdej pa je ena boring poroka povzročla, da še malo več Slovencev ne mara Muslimanov in Bošnjakov. Sorry, ampak men se zdi, da ta prispevek že meji na sovražni govor in spodbujanje sovraštva.
antimajerist
16. 09. 2014 09.34
-2
ciaobella
18. 08. 2009 09.26
+4
Potrebno je LOČITI, DOOČITI in STRIKTNO ZAHTEVATI OD VSEH DRŽAV TEGA SVETA, da SPOŠTUJEJO ENAKOST, ENAKOPRAVNOST in NEDOTAKLJIVOST slehernega živega bitja na tem svetu ! Vera, rasa, nacija, spol, spolna usmerjenost,...ne sme in ne more imeti NIKAKRŠNEGA VPLIVA na človekove PRAVICE, na njegovo dostojanstvo in zmožnosti v družbi ! Roka naprednim muslimanom, ki živijo z motom ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI DRUGIM. Vsem tistim, ki pa tega ne zmorejo, nočejo in ne bodo upoštevali pa NAJ IZGINEJO med svoje kamele. Upam, da svet dokončno iztrebi raznorazne Talibane, Mule ipd. skrajneže. Upam, da jih Evropa IZŽENE tam od koder so prišli. POTREBNO PA JE SEVEDA ODPRAVITI TUDI POGLAVITNE VZROKE ZA TERORIZEM ! Palestincem omogočiti lastno državo.
ciaobella
18. 08. 2009 08.24
+1
atani 17.08.2009, 18:37 Dobro mi sede, kar si napisala...ni kaj dodati.
Abacus
18. 08. 2009 01.01
+2
deadea 17.08.2009, 03:24 Svoj glas ste že oddali -14 v sloveniji bi tudi lahko ukinili praznovanje bozica in praznik sv. miklavza (pa se kakega) na javnih mestih in ustanovah. pa tudi sveti krst bi morali prepovedati pred 18 letom. in uvesti davke cerkvi. ---------------------- butl na kubik ,pa dajte vi muslimani ukint vaš kurban bajram ,pa vse ostale praznike ,no ko tako pametuješ... se pa strinjam za davke cerkvi ,pa đamiji tut.... : ) Vsi enaki ,vsi enakopravni!
mjolnir
17. 08. 2009 22.45
+1
atani Zelo dobro povedano, seveda je tudi krščanstvo polno napak, a tisti politični korektneži, ki bi radi izenačili islamska pravila in kako jih izvajajo z krščanskimi so navadni cepci!
mare.miami
17. 08. 2009 20.05
atani To si pa tako lepo napisala......bravo!
atani
17. 08. 2009 18.37
+6
če se pretirava z bilo katero vero ni dobro. krščani imamo ok vero, ni naporna, če ne greš na nedeljsko mašo ne dobiš položnico na dom - globa za nespoštljivost tega in onega... , če punce nosimo dekolteje po ulici nas ne bodo s kamenjem obmetavali in na koncu v marico nabasal in odpeljali bog ve kam.., ni nič narobe če zamenjamo par partnerjem preden najdemo stalnega partnerja s katerim si bomo ustvarili družino, aja! pa še tega si sami izberemo, ne privlečejo nam ga starši, ker so za nas dobili 20 kamel... lahko hodimo žurat, hodimo v šolo, v službo, same, brez nadzora, hmmmmm..kaj bi na to rekli vzhodnjaki...? nesprejemljivo? grozno? strahotno morda? naši moški si nas izberejo glede na naš videz, karakter, madsebojno povezavo, ...pri vam - moški dobi žensko, katero si ni sam izbral, včasih je pred poroko ni ne videl ne slišal... "kupoprodajna pogodba" se podpiše še preden kupec vidi kupljeno blago, temu bi rekli nenavadna kupčija, ampak za moške niti ni - saj rabi osebo ženskega spola ki mu bo služila, nudila telesne užitke, rodila potomce in tu se stvar konča. kako smo si različni... svet je pa tako mali... ampak, mi vas ne želimo spreminjati, ker nimamo te pravice. vsak kraj ima svojo kulturo, ki jo je treba spoštovati. ko sem hodila po muslimanskih državam (počitnice), če so nas vodiči peljali na ogled mošeje smo si dale rute na glavo, v gostilnah sedele po turško itd... zato ker smo spoštovale kulturo v kateri smo se nahajale. muslimani, ki živijo v evropi, bi morali spoštovati naš življenski stil in kulturo, ki nudi toliko lepega, bi se še kaj naučili. nehajte s tem izzivanjem in vsiljvanjem svojih idej, ker tega nihče ne mara. pravila hiše se morajo spoštovati, če jih moramo mi, jih boste tudi vi. seveda, nobeden vas v sloveniji ne zadržuje na silo, če vam tu ni všeč, se niste mogli prilagoditi, potem pa spakirajte kovčke, in nasvidenje. ni vrag, da ni države, v kateri boste "svoj na svojem." vsem ljudem, ki imate dobre namene, želim lep dan še naprej.
propatria
17. 08. 2009 15.33
te balije so pa res nekaj posebnega
sanacaple
17. 08. 2009 14.44
admin kje je moj kom,
sottozero
17. 08. 2009 12.57
-1
...Sem tudi za pravico, da imate molilnice povsod, kjer vas je pač toliko, da je to potrebno. ISLAMSKEGA centra...oz Đamije z ne vem kako velikim turnom, pa v Ljubljani, še manj pa drugod po Sloveniji NIKOLI NE BOSTE IMELI ! Je KULTURNO, ARHITEKTURNO totalno nesprejemljivo. Lahko pa imate zaradi mene 200 meterskega...ampak obrnjenega navzdol !
izbruh@gmail.com
17. 08. 2009 12.21
+1
Če ne spoštuješ kulture, kamor si prišel živet, si okupator...
sottozero
17. 08. 2009 12.19
NIKOLI, pa tudi če bo potrebno vrniti se korak ali dva NAZAJ...četudi ne bo dovolj delovne sile...NIKOLI vam ne bomo dopustili, da v NAŠEM KULTURNEM PROSTORU ....propagirate NEENAKOST, NASILJE in predvsem ZANIČEVANJE DRUGAČE vernih ali nevernih ljudi. DA državam, kakršna postaja Turčija...in NE državam kakršne so Afganistan, Iran, Alžir, ipd.
sottozero
17. 08. 2009 12.16
+1
Verjamem, da ima ISLAM v svojem BISTVU veliko ali nič manj pozitivnega, kakor ima KRŠČANSTVO, BUDIZEM, HINDUIZEM... Problem je FUNDAMENTALIZEM in izrabljanje vere za dosego prevlade ENOUMJA. Ravno v tem pa gre izrabljanje ISLAMA v najhujše možne skrajne oblike. V oblike križarskih vojnih pohodov, ki jih je moderen svet davno tega pustil za sabo. Gre za skrajno zaničevanje ženske in njenega dostojanstva, njene pravice po spolni, človeški, moralni in sexualni enakosti. V NAČELIH ZAPISANIH V ORGANIZACIJI ZDRUŽENIH NARODOV, KATERE ČLANICE SO TUDI ISLAMSKE DRŽAVE, smo si ljudje enaki ne glede na spol, raso, vero, nacijo. JanZiska 17.08.2009, 11:22 POPOLNOMA SE STRINJAM. Največja žalost je, da v đamijah zagovarjajo ENO, v svojem prostem času pa uživajo v vseh "zahodnih" dobrinah ...od hrane, tehnologije, pa tudi pornografije in ostalih "umazanih" pridobitev.
JanZiska
17. 08. 2009 11.22
V Evropi za islam agitirajo ljudje, ki so prebežali iz islamskih držav ravno zaradi islama oziroma občečloveške bede značilne za države, ki jih vodijo islamski kleriki in kjer vera ni sekularizirana. Človek se seveda vpraša, po zdravju ljudi, ki agitirajo za islam, hkrati pa kot gostje uživajo v blaginji zahodne civilizacije, temelječe na krščanstvu in grški filozofiji. Povedano drugače, če bi nemara res uspela islamizacija Evrope, potlej bodo morali ti ljudje bežati nekam drugam, kjer islam ni prevladujoča religija ali pa se sprijazniti z življenjem v kloaki nasilja, brezdelja, korupcije,...znažilni za islamski svet.
insaner
17. 08. 2009 11.11
Brisano 16.08.2009, 00:10 ISLAM, v grožnjah s kislino postani bolj previden. Kaznovanje ni več namenjeno samo ženskam Zapis je po spominu, dokumentacija obstaja Pred nekaj leti je musliman – mislim, da iranec, ob zavrnitvi snubitve polil mlado in lepo žensko s kislino. Od takrat je iznakažena in slepa. Islamsko sodišče ji je priznalo pravico »oko za oko« v obliki, da ga lahko oslepi. Vse do izreka sodbe se ji je moški posmehoval, potem jo je prestrašen prosil za milost, naj mu pusti vsaj eno oko 15. aprila letos ga je oslepila. Dobil je anestetik, držali so ga biriči, slepo žensko, ki je izvršila oslepitev s kaplanjem kisline v oči, je vodil zdravnik čiščenje moralne nesnage – kot praviš ti, se je začelo tudi med vašimi moškimi.
insaner
17. 08. 2009 11.03
Brisano 16.08.2009, 23:45 ISLAM, 16.08.2009, 22:05, -17 ... Preveč zgražanja je s to kislino. Odstranjevanje moralne nesnage je podobno čiščenju odtoka: poskusi sprati z vodo, če ne gre, pač uporabi močnejša sredstva. ISLAM, ti nisi skrajnež. ti si nor
Meli.em
17. 08. 2009 11.02
skyjumper in dusan_z_murko se strinjam z vama!
Herr Immergleich
17. 08. 2009 10.53
Njihovi otroci ne bodo dočakali pubertete. Pri 10-ih se bodo kot mučeniki razstrelili med neverniki.
DrFake
17. 08. 2009 10.38
+2
V EVROPI NE BOMO PUSTILI ZAMASKIRANIH ŽENSK. TISTI, KI VAM TO NI VŠEČ SE VRNITE NAZAJ OD TAM OD KODER STE PRIŠLI IN NAS PUSTITE PRI MIRU........!!!!
BlueChelsea
17. 08. 2009 09.39
+2
Če bi Evropa in mednarodna skupnost pustili Srbijo pri miru takih radikalnih islamistov ne bi bilo niti na Kosovu niti v BiH.