FOTO: Namestnika predsednika KPK sta Igor Lamberger in Alma Maruška Sedlar

Predsednik republike Borut Pahor je za namestnika predsednika KPK imenoval ekonomista Igorja Lambergerja in nekdanjo novinarko ter predstavnico za odnose z javnostmi na zavodu za zaposlovanje Almo Maruško Sedlar.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (11)

 • Namestnika KPK - 4
 • Namestnika KPK - 5
 • Namestnika KPK - 6
 • Namestnika KPK - 1
 • Namestnika KPK - 2
 • Namestnika KPK - 3
 • Namestnika KPK - 7
 • Namestnika KPK - 8
 • Namestnika KPK - 9
 • Namestnika KPK - 10
 • Namestnika KPK - 11

Po vseh zapletih je Komisija za preprečevanje korupcije znova v polni zasedbi. Predsednik republike Borut Pahor je za namestnika predsednika komisije imenoval Igorja Lambergerja in Almo Maruško Sedlar.

Po odstopu ekipe Gorana Klemenčiča je Pahor na podlagi prispelih kandidatur, ki jih je pretresla posebna komisija, izbral nove tri osebe za vrh KPK.

A kmalu se je zapletlo. Izkazalo se namreč je, da je murskosoboški odvetnik Boris Štefanec, ki je bil imenovan za predsednika komisije, tik pred imenovanjem izstopil iz PS. To je sprožilo burne odzive zaradi dvoma v njegovo nepristranskost. Pozivov k odstopu je Štefanec zavrnil, sta pa še preden bi nastopila s funkcijo, odstopila oba namestnika Jurij Ferme in Darko Stare. Pahor je moral tako postopek ponoviti.

Tokrat bolj transparentno

Kot je pojasnil Pahor, je pri postopku imenovanja novih namestnikov uvedel nekaj novosti, zaradi katerih je po njegovem mnenju postopek bolj pregleden, transparenten in jasen. Poročilo o kandidatih, ki ga pripravi izbirna komisija in ki je bilo v preteklem postopku deležno kritik, je bilo po Pahorjevih besedah bolj popolno, vsa prejeta poročila pa je še pred odločanjem posredoval javnosti. "Vsa poročila, ki so bila na voljo meni, so bila na voljo tudi širši javnosti," je dejal Pahor. Z vsemi kandidati pa je nato opravil tudi več posvetovanj.

Prepričan je, da bodo različne strokovne izobrazbe izbranih članov senata, njihova različna dosedanja ukvarjanja s problemi pregona korupcije in njihov zelo enoten pogled na poslanstvo KPK Sloveniji omogočili, da tudi s pomočjo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) uspešneje preprečuje ta devianten pojav.

Pahor je Štefaneca in njegova nova namestnika pozval, da v najkrajšem možnem času konstituirajo senat KPK, ki lahko polnopravno sprejema odločitve.

Namestnika KPK - 6

(Foto: Damjan Žibert)

Slovenijo bi približal skandinavskim državam

Lamberger je ob imenovanju povedal, da si bo kot član senata KPK prizadeval, da se Slovenija - kar se tiče preprečevanja korupcije - vsaj približa skandinavskim državam, kjer je tega pojava bistveno manj. Pri tem je po njegovem mnenju pomembna preventiva, preventivno pa naj bi delovala tudi KPK. Kot je v poročilu zapisala izbirna komisija, ima Lamberger, ki je doktor ekonomskih znanosti s področja informacijsko-upravljavskih ved, več kot desetletne izkušnje s preiskovanjem deliktov s področja gospodarske kriminalitete, kjer je bilo njegovo delo neposredno povezano tudi s preiskovanjem koruptivnih ravnanj. Lamberger je sicer predavatelj kriminalistike, organizirane in gospodarske kriminalitete ter ekonomije na Fakulteti za varnostne vede.

Cilj Sedlarjeve v KPK je, kot pravi, stremeti z vsemi silami, znanjem in izkušnjami k dosegu ničelne stopnje tolerance do korupcije. Ob tem poudarja, da kot družba ne moremo spremeniti nič, dokler se ne spremenimo kot posamezniki. Sedlarjeva je med drugim delala v novinarstvu, od letošnjega leta dalje pa v službi za odnose z javnostmi na zavodu za zaposlovanje. Kot novinarka se je lotevala tudi razkrivanja koruptivnih dejanj na različnih področjih, posebno na področju zdravstva, človekovih pravic in varstva ranljivih skupin. Med drugim Sedlarjeva pripravlja doktorat s področja sovražnega govora v medijih in medijske etike.

Današnje predstavitve novih namestnikov se je udeležil tudi predsednik KPK. Kot pravi, je imel nova namestnika priložnost spoznati v torek še kot kandidata. Po prvem vtisu meni, da bodo lahko konstruktivno in v skladu najvišjimi standardi integritete sodelovali pri vodenju komisije. Kot je pojasnil, je komisija v njegovem mandatu, torej v obdobju dveh mesecev zaključila okoli 170 postopkov ugotavljanja obstoja suma korupcije, med drugim so izvedli tudi raziskavo o etičnosti in integriteti v sodstvu, pripravljajo pa tudi takšno raziskavo med tožilci. Namen teh raziskav je podati sodstvu in tožilstvu jasna izhodišča in oporo pri oblikovanju poenotene politike etike in integritete v pravosodju, je pojasnil.

Zadovoljni, ker bodo v KPK osebe z različnimi strokovnimi ozadji

V Transparency International Slovenia - Društvu Integriteta pozdravljajo imenovanje obeh namestnikov KPK. "Predvsem nas veseli, da bodo KPK zastopale osebe, ki imajo različna strokovna ozadja in bodo na področje preprečevanja korupcije prinesle nov zagon," so zapisali v sporočilu za javnost. KPK po njihovem mnenju pooseblja "izjemno pomemben, če ne ključen organ na področju preprečevanja korupcija v Sloveniji", zato celotnemu senatu želijo veliko uspeha pri uresničevanju poslanstva komisije.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 106
 
afna_jst 30.05.2014 08:50:39
Tretjerazredni predavatelj FVV-ja... Da ne bo pomote, FVV ima številne zares kvalitetne in sposobne predavatelje, vendar pa takšni zagotovo ne bi šli v kompanijo s tretjerazrednim odvetnikom.
Več komentarjev