Slovenija

Namesto paragonskih blokov odslej vezane knjige računov

Ljubljana, 31. 01. 2015 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavezanci, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju brez uporabe ustreznega računalniškega programa oz. elektronske naprave, morajo odslej izdajati račune iz posebne vezane knjige računov. Vlada si od tega ukrepa obeta manj utajenega davka.

Vezane knjige računov predvideva novela zakona o davčnem postopku, ki jo je DZ v okviru boja proti sivi ekonomiji sprejel decembra lani. Obvezne so za zavezance, ki so doslej uporabljali t.i. paragonske bloke, katerih uporaba od danes ni več dovoljena.

Račun
Račun FOTO: Sani Karić

Poleg tega pa bodo morali vezane knjige računov za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabiti tudi vsi tisti ponudniki blaga in storitev, ki račune sicer izdajajo z uporabo računalniških programov oz. elektronskih naprav, a to zaradi okvare programa ali naprave oz. zaradi izpada električne energije ne bo mogoče.

Prve vezane knjige računov so v papirnice prišle v torek, a so večinoma hitro pošle. Na Finančni upravi RS (Furs) zato obljubljajo, da bodo inšpektorji v morebitnih postopkih nadzora upoštevali tudi dejstvo, da do danes ne bo zagotovljenega zadostnega števila vezanih knjig računov.

Kot pojasnjujejo na Fursu, je treba račun iz vezane knjige računov izdati v primeru, da je bilo plačilo blaga ali storitev delno ali v celoti opravljeno z gotovino. Za plačila z gotovino pa veljajo plačila z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, kot tudi plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom ter drugimi podobnimi načini plačila.

Izključno za potrebe potrjevanja vezanih knjig računov bodo danes na sedežih finančnih uradov organizirali dežurstvo, in sicer med 8. in 13. uro.

Pred prvo uporabo pa je treba vezano knjigo računov potrditi še pri Fursu, kjer pričakujejo, da bo večina zavezancev to uredila preko portala eDavki. Potrditev se izvede tako, da preko portala vložijo ustrezen obrazec, v katerega vpišejo serijske številke vezanih knjig računov, ki jih želijo potrditi.

Preko portala eDavki morajo vezane knjige računov potrjevati tisti zavezanci, za katere je na ta način predpisano tudi vlaganje davčnih napovedi in ostalih vlog oz. obrazcev za Furs. Vsi ostali bodo lahko to opravili tudi osebno na finančnem uradu.

Vezane knjige računov je mogoče kupiti v prosti prodaji na trgu, in sicer pri založnikih, ki so od Fursa pridobili ustrezne identifikacijske oznake. Blok formata A5 s 50 seti računov pri DZS stane 5,25 evra.

Poleg DZS so na seznamu izdajateljev vezanih knjig računov, ki so od Fursa pridobili identifikacijske oznake in bodo imeli vezane knjige računov tudi v prosti prodaji, še Aspekta, Ledmarketing, Luart, Multima, Papirnica Fotokopirnica Ravnjak, Pošta Slovenije, Tisk Žnidarič, Tiskarna aiP Praprotnik, Tiskarna Golc, Herle M&V in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kirbi_Bundi
01. 02. 2015 07.07
+5
TT Potrebno bi bilo narediti revizije glede utaje davkov nekaterim dimnikarskim podjetjem,kot so denimo- >> ABD dimnikarstva. Katero je neupravičeno zaračunavalo prevozne stroške in na ta način pridobilo proti pravno premoženjsko korist v višini 46.248.00€, Kar je ugotovljeno s strani Okrožnega sodišča v Murski Soboti kjer je bilo oškodovanih čez 12.000 uporabnikov v devetih pomurskih občinah. Prav tako je omenjeno podjetje vpisovalo iste serijske številke izstavljenih računov večim uporabnikom, kakor tudi so ročno vpisovali te serijske številke, tako, da je očitno šlo za večjo utajo davkov. Velika krivda je tudi na davčni inšpekciji v Murski Soboti saj smo okrog nepravilnosti pri zaračunavanju dimnikarskih storitev več let opozarjali in dokazovali na določene nepravilnosti, dokazane večje utaje DDV saj se je v zaseženi mapi ki so jo kriminalisti PP Murska Sobota zasegli nahajalo veliko računov z istimi serijskimi številkami in zgodilo se ni nič,po naših izračunih bi naj omenjeno podjetje od leta 2004 pa do zasega računov zatajilo čez 1.000.000 € DDV. O nepravilnostih je bila večkrat obveščena območna tržna inšpektorica , saj sta ji ob prijavi bila izročena kot dokaz dva računa na katerih so bile serijske številke na računih ročno napisane,izročeni je bil tudi izdani račun ki sploh nima serijske številke. Inšpektorica pri pregledu računov tega najbrž namerno ni zaznala in je zapisala, da se prijavitelj ni točno opredelil kaj bi naj bilo narobe. Privilegirani gospodarji so imeli koncesije, ki so jim zagotavljale dohodek. Milijoni so se stekali v žepe lastnikov, direktorjev novodobnih dimnikarskih podjetij. Bogateli so, kupovali nepremičnine. Pa jim ni bilo dovolj in pričeli so zaračunavati še potne stroške. Oblikovale so se civilne iniciative, ki so opozarjale ne nemogočo situacijo. Odzvali so se mediji, ki so poročali o v nebo vpijočih nepravilnostih. Toda država je ostala gluha za vse pritožbe uporabnikov.
poncij
31. 01. 2015 23.49
+4
nateg državljanov se nadaljuje pod cmerarjem..part 2
Biofanatik
31. 01. 2015 19.23
+1
V tretjem tisočletju pa "handemahn" pri vsej IT in pri toliko pametnih telefonih in tablicah! Najuspešnejši so pa tisti ki igrce programirajo, bljak!
flojdi
31. 01. 2015 17.55
+4
. če prav razumem... moram zdj vržt stran ravno kupljen blok računov???..ok. pol naj si zdaj izmislijo to novo WNGA z manjšo zmogljivostjo..recimo buklo z 10, ne samo 50. ker ne mislim metat stran kupljenega neporabljenega stran, če si bo kak ce pc čez pol leta zmisllu spet kej nowga ( najbrž za delat biznis sebi ali vipu
flojdi
31. 01. 2015 18.00
+2
. pa če dodam : blok je še cel, ker imam še v prejšnjem nekaj listkov. tudi račun od tega novega še imam. Naj mi torej to NovoTistoNekaj Prodajo z upoštevkom vrnitve Bivšega
ULTRA PLUS
31. 01. 2015 15.27
+9
Ja dragi moji, veliko blokov bodo pisali še naši vnuki, da bodo plačali vse pufe! Važen je DDV od kave, sveče in kile krompirja. 30 in več milijard, koga to briga!
smrketa_24
31. 01. 2015 12.48
+19
Sam imam s.p. za polaganje kamna. ampak resnično podpiram delo na črno,včasih tudi kakšen objekt prepustim, kolegom (bivšim delavcem itd) ,ki delajo na črno, saj menim ,da so si diktatorji nakradli že dovolj. Kdor ne podpira tega je očitno samo nevoščljiv sosedu, prijateju,znancu itd, kar pa je slovenska zakoreninjena navada. Raje bodo videli ,da imajo razni bavčarji za jahte, kot navaden garač za beli kruh. Mnogo jih je pripravljeno narediti marsikaj, da drug nebi imel več od njega, storil bi pa zelo malo, da bi sam imel več. saj veste : naj mi krava crkne, samo da sosedu dve. Slovenci, do kdaj boste podpirali in plačevali lopove na oblasti in jeb..ali malega človeka, je odvisno od vas, zato upam ,da kmalu spregledate ,združite moči si podate roke in skupaj najprej stopite koncu velikih kraj naproti, potem šele začnete urejati sivo ekonomijo itd. Kako naj nekdo plačuje vse prispevke, če letno z delom zasluži recimo 5000€ ???????????? Ga je potem bolje pustiti delat na črno, ali mu dajati socialno pomoč, subvencijo za stanovanje, kurjavo itd? A to vam pa ni teško dajati?
realno1
31. 01. 2015 13.23
+14
Res je, na račun pregovorne nevoščlivosti dela kapital naša oblast, da se prikrije dejanski problem v družbi. Ustroj države je neproduktiven in se vidi na vseh področjih življenja tudi uničujoč. Oblast pa za to krivi sivo in črno ekonomijo in prevelik del družbe jim verjame. Šušmar gre vendarle v bližnjo trgovino, gostilno in pusti denar v državi, problem so tisti ki odnašajo milijone in milijarde v davčne oaze, od teh ima država zelo malo davkov. Opažam, od kar poteka ta lov na čarovnice, ki ga izvajajo cariniki, inšpektorji... da se ljudje, ki imajo znanje in sposobnosti za delo, se nočejo pa ukvarjati z neproduktivno birokracijo, raje odločajo za socialo in lenarjenje. Država kratko malo ubija podjetnost svojih državljanov. Zidar naj zida, frizerka frizira, ker to najbolj znata, ne pa da se dneve in dneve ukvarjata s pravilniki, z ocenami tveganja, certifikati, poročili, obračuni davkov...Znanka natakarica je odprla sp da ni ostala brez dela, res je to storila v enem dnevu na točki VEM sam potem pa vse ena sama kalvarija. V prvem mesecu so jo obiskali že vsi možni inšpektorji, vsak je našel kako malenkost (za mm premajhna cena na ceniku, za 10 cm previsoko gasilni aparat
ssbobo
31. 01. 2015 12.31
-6
Ma ne bloki in te oslarije....... inšpektorje na teren pa plačat jim tako kot se pravi,, pa bodo delal tako kot je treba...... Sedaj pa hodijo po gostilnah na kosila pa na kavici NA LON
rezervni
31. 01. 2015 12.02
nevem kaj se bunte, še nikol ni pomagal ;)
Ramzess
31. 01. 2015 11.27
+2
Konec koncev je to še vedno blok, ne glede kako ga imenujete.
miha900
31. 01. 2015 10.46
-20
Edino pravilno da se polovi fušarje,ki nam obrtnikom ki plačujemo vse davke,odžirajo delo
realno1
31. 01. 2015 12.21
+13
Sem ti stisnil - ne za to, ker bi podpiral fušarijo temveč za to, ker si ti ravno tako zaslepljen kot naši birokrati, ki vidijo rešitev v še enem birokratskem ukrepu. Šušmarstvo je razmerje 1 na 1 in dokler imata oba interes, ga ne bo uničila nobena vezana knjiga računov, še manj davčna blagajna. Čim izločiš enega iz enačbe preko davčnih olajšav za investicije, poenostavitve postopkov, z zmanjšanjem davčnih obremenitev... se bo šušmarstvo samo zatrlo.
Vinogradnik67
01. 02. 2015 17.47
+2
mauimaui
31. 01. 2015 10.46
+16
Haaahahahaha, tisti, ki do zdaj ni izdajal računa, ga tudi s to novo pridobitvijo ne bo. Haaaaaaaaaaahahaha, B. na kvadrat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Drago Kurnik
31. 01. 2015 10.27
+25
Imam občutek namesto da bi ta vlada vse poenostavila ti birokrati še bolj nam državljanom grenijo življenje ,pa bloki pa neki števci za toplo vodo, samo za sonce in zrak še manjka da žačnejo montirat števce !!
enrazpizdek
31. 01. 2015 11.40
+11
Kaj pa misliš, da je energetska izkaznica za bajto? Postavljajo osnove na podlagi katerih bodo čez nekaj let zaračunavali koliko co2ja oziroma zraka pokuriš. Tudi zrak nam bodo začel računat. Dokler se bomo obnašali kot razpuščene ovce nas bodo cuzal do shiranosti.
-santos-
31. 01. 2015 10.13
+18
Vse lepo in prav, zanima me, če bodo te nove vezane knjige uporabljali tudi kitajci na raznih bolšjih trgih, romuni, ki prodajajo nože, klobuke. afričani, ki prodajajo nakit, razne loke, spominke ipd. ? Samo vprašam. Kot sem zasledil carina oz. inšpektorji te padobrance sploh ne šmirglajo 2%....
rezervni
31. 01. 2015 12.01
+9
to velja samo za hlapce oz. slovence upam da vam je jasn to kot beli dan
jaka
31. 01. 2015 10.04
+45
Oderuhi! Doslej je bila cena računov:2,05 evra. Sedaj je cena tega novega obrazca 5,49 evra!!! in ne 5.25, kot piše v članku. Podražitev pa je 168%. To se bi moralo šteti za nepošteno poslovno prakso in bi morali zakonsko preganjati predlagatelje takšnih obrazcev.
selector
31. 01. 2015 09.58
+0
isti k. prej so račune izdajal pa brisal na konc dneva, k fizična oseba ne more uveljavlat znižanja davka na podlagi prejetega računa in ga vrže proč. zdej bodo pač mel dva koraka pa bodo isto delal. ne vem kaj ni jasno pri elektronskih blagajnah in zakaj se jim na zbornici tako zelo upirajo :P
tantadruj1
31. 01. 2015 09.31
+3
A? kaj zdaj... tip kupi robo, ti mu daš račun s paragonskega in prepišeš račun v knjigo? ali strgaš s knjige cel list? kdo pa nadzira da v njo pišeš?
zibertmi
31. 01. 2015 09.29
+33
vezana knjiga ,ki ima 50 računov stane 5 eu.kak strošek je to za obrtnika,koliko tiskarjev ,ki teh računov ne bodo več tiskali ob vsesplošnem varčevanju ,bo izgubilo del strank zaslužile bodo pa velike tiskarne ,ki so v večini last koga že.kar se pa tiče davkov je pa tudi tako,da obrtnik ki dela na terenu po stanovanjih pa dela tudi v večini ne opravi v enem dnevu.če bo tako bolje zanj in za stranko tudi ne bo izdal.spravili so se na frizerje ,cvetličarje in podobne,ki svoje storitve opravljajo v lokalih.glavnega problema kot je šušmarstvo pa nima smisla preganjat,je preveč dela.židan bi se naj raje brigal za slovenskega kmeta ,ki mora pridelano hrano metat v kante ker ga ne more prodat trgovinam
MrtvoPijan
31. 01. 2015 09.26
-14
Brezveze. Niso problem blagajne, bloki, knjige ... Problem je v tem, da tisti ki poslujejo z gotovino (mali sp-gostinci, šušmari...) enostavno ne izdajo nobenega računa iz preprostega razloga ker ponavadi takšni poslujejo v svojem domačem okolju, se vsi skupaj poznajo in nihče ga ne prijavi. Če pa slučajno pride nepoznana oseba ta itak dobi račun. Teh je 5-10%. Te utaje davkov se je potrebno lotiti povsem drugače. Čez nekaj časa jih je potrebno pozvati, da dokažejo poreklo svojega imetja, če tega ne bodo znali in odvzeti in pika.
tantadruj1
31. 01. 2015 09.30
+38
saj to niso bogataši. ti ljudje delajo za preživetje za 900€ na mesec.
zibertmi
31. 01. 2015 09.31
+17
SlovenijamaTALENT
31. 01. 2015 09.45
+40
Dajmo no, pod drobnogled tajkune, ljudem pa tovarne odpret da bodo lahko delali, dobro zaslužili in svoj čas lojalno posvetili firmi. tak delavec ne bo imel časa šušmarit oz. bo takih bistveno manj....kmečka pamet.
zibertmi
31. 01. 2015 10.02
+15
to bi bilo treba že zdavnaj,samo nekateri koritniki nimajo nikoli dovolj kraje naroda,upleteni so vsi veljaki,kriva je politika in sodstvo,ki to dopuščata,vprašanje pa ni zakaj,ker sem ga že navedel,zanj vemo vsi ,samo vodilni mislijo ,da je narod tolk butast ali pa vejo da ne bo narod prestopil mejo razuma
realno1
31. 01. 2015 11.41
+20
Najprej bi bilo potrebno v vseh državljanih vzbuditi občutek, da za davke, kijih odvedejo državi potem tudi nekaj od tega dobijo nazaj, da se nekje nekaj pozna, ne pa da imamo eno najbolj davčno obremenjenih držav in kaj dobimo za to: zbirokratizirano birokracijo, ki bolj kot pomaga ovira in prepoveduje, infastrukturo, ki to več ni, razsute ceste, uničene mostove, prepotopno železnico, zdravstvo, da ljudje ležijo na hodnikih leta in leta čakajo v čakalnih vrstah na drugi strani pa se elita šlepa z zdravniškimi potrdili pred zaporom, politika, ki im v svojih vrstah obsojence.... prosim razsvetlite me kaj v Sloveniji bi nekoga motiviralo, da bi rade volje plačeval davke in prispevke???
enrazpizdek
31. 01. 2015 11.51
+12
realno 1 --- Točno to sem želel napisat, dokler nimamo zaupanja v pravno državo, da bo sanirala kradljive tajkune, toliko časa ljudje v to luknjo od države ne mislijo metati denarja.
inside1
31. 01. 2015 12.52
+11
ti si res mrtvo pijan, imaš dobro ime..... pa kaj še vedno ne veste, da mali obrtniki niso uničiili gospodarstva in niso krivi za razmere v državi....... kje je tistih 20 milijonov od bavčarja, kje so vsi ti milijoni, ki so šli neznano kam in so si jih razdelili..... kdo je kriv, da se birokracija samo širi, ustvarjajo pa nič....... kdo bo vse to plačal, ker jih je čedalje več........ a mislite da razni prodajalci na tržnicah, mali obrtniki in frizerji če tako rečem obračajo milijone???? to je samo odvračanje pozornosti in preusmeritev od dejanskih krivcev, pa vsi vemo kdo in kje so...... vsi smo v istem šmornu, ko nam nabijajo nove in nove davke v različnih oblikah..... Ve se koga treba pobarati od kod imetje, to pa niso ti o katerih pišeš, mal si skrenil s poti......
LepistaNuda
31. 01. 2015 08.36
+7
Zato pa je material za en račun vreden več kot 10 centov. Me zanima, če je obvezen tudi za kralje ulice.
Nataya
31. 01. 2015 08.28
+32
Kje ima pa DZS svoje račune...?? In kje imajo Bančniki svoje račune.....??
Nataya
31. 01. 2015 08.34
+34
Eitipatapa
31. 01. 2015 17.14
+5
Ali pa poštarji na terenu??? Saj ne krivim poštarjev ampak njihovega delodajalca. Če mi on prinese paket z odkupnino, mi mora tudi račun napisat za to storitev, ki si jo obračunava pošta. Eeee to bo toliko nepravilnosti, da so ti vezani računi pet korakov nazaj.