Slovenija

Ko za ogrevanje plačate (več), kot porabite

Ljubljana/Kranj, 27. 03. 2012 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
255

Z obvezno uvedbo merilnikov toplote so se zneski na položnicah marsikje povečali, obljube o prihrankih pa bile vnovič prelomljene. Sistem evidentiranja števcev je zapleten in nerazumljiv, podražili so se energenti, vsi ljudje pa tudi niso enako varčni pri ogrevanju stanovanj.

Z vgradnjo delilnikov so se stroški ogrevanja ponekod zvišali, poleg varčnosti pa je potrebno izboljšati tudi sistem obračunavanja toplote, poudarjajo kritiki.
Z vgradnjo delilnikov so se stroški ogrevanja ponekod zvišali, poleg varčnosti pa je potrebno izboljšati tudi sistem obračunavanja toplote, poudarjajo kritiki. FOTO: Thinkstock
Privarčujete lahko s pravilnim prezračevanjem prostorov, tesnjenjem oken, predvsem pa z nastavitvijo temperature – v dnevnih prostorih med 20 in 22 stopinj Celzija, v spalnici pa med 16 in 18 stopinj Celzija. Med kurilno sezono ne puščajte v stanovanju cel dan odprtih oken, še bolje pa je, če ste poskrbeli za toplotno izolacijo ali menjavo starih oken z energetsko varčnejšimi okni. Kadar bo v stanovanju prevroče, naj bi torej raje zaprli radiatorje in tako varčevali, kot da se skozi odprto okno spušča toplota.

Po koncu prve kurilne sezone, med katero se je velik del slovenskega prebivalstva grel po novem sistemu in z merilniki toplote na radiatorjih, številni ljudje ugotavljajo, da so se zneski na položnicah zvišali, in ne znižali, kot je bilo sprva napovedovano in obljubljano.

Odčitave velikokrat ne delujejo tako, da bi upravičile izraz "pravična delitev stroškov", obilica vprašanj ostaja odprta, nepravilnosti pa dopuščajo velika odstopanja in po kurilni sezoni posledično precej olajšane denarnice lastnikov stanovanj.

Ne govorimo o delitvi porabljene energije, ampak o delitvi nastalega stroška. Metoda za delitev skupnega stroška z delilniki je v precejšnji meri odvisna od tipa delilnika (izhlapilnik, elektronski itd.) in tudi od delitve v državi. V državah, kjer je to urejeno s predpisi (Nemčija, Avstrija), delitve opravljajo obračunske firme (Brunata, Techem, Kundo), ki delilnike običajno tudi dobavljajo. Pri nas so metodo za delitev določili lastniki stanovanj – s podpisom sporazuma o načinu delitve stroškov.

Elektronski merilniki niso namenjeni delitvi porabljene energije, temveč naj bi bili namenjeni pravičnejši delitvi nastalega stroška.
Elektronski merilniki niso namenjeni delitvi porabljene energije, temveč naj bi bili namenjeni pravičnejši delitvi nastalega stroška. FOTO: Thinkstock

V Tržiču tudi 700 evrov poračuna za ogrevanje

Na Gorenjskem je ponekod obračunavana dejanska poraba za ogrevanje stanovanj že tretjo kurilno sezono zapored, marsikje pa so nov način obračunavanja ogrevalnine stanovanj uvedli lansko leto vgrajeni merilniki toplote, ki so z zakonsko direktivo postali nuja in obveznost za vse lastnike stanovanj v večstanovanjskih objektih. Težav je kar veliko, ugotavlja Peter Kern, vodja PE Nepremičnine kranjskega podjetja Domplan. Stroški so po večini nižji, so pa primeri, ko so se stroški izrazito zvišali.

Pereč je tudi problem talnega ogrevanja, kjer so posamezni lastniki med prenovo kopalnic in stanovanj preuredili cevni sistem ter ogrevajo na način, ki ne omogoča pravičnega izračuna stroškov. Izvajalec je tako določil kazenski faktor 1,6, kot da se ga ne da meriti. Nižji faktor bi lahko plačevali le, če bi imeli 100-odstotno soglasje stanovalcev, poseg v ogrevalno napeljavo pa je (če ni gradbenega dovoljenja) nedovoljen poseg v napeljavo.

Slabost merilnikov je v tem, da ne upošteva povečanih toplotnih izgub posameznega stanovanja, ki ima neugodno lego v stavbi. Podstrešna, pritlična, vogalna ali severna stanovanja so večji porabniki toplote od enako velikih, ki se nahajajo na jugu ali v sredini stavbe. Tudi vgrajeni merilniki morajo biti zelo natančni, treba pa je tudi stalno kontrolirati, ali pravilno delujejo.

Nedorečeni so tudi korekcijski faktorji za izpostavljene lege v večstanovanjskih objektih, saj ne upoštevajo energetskih potreb posameznih stanovanj, izračuni so pavšalni, ni izvajalcev delitve in ne izražajo dejanske porabe, pravi Kern. Izvajalci delitve primerjajo podobne stavbe, ki lahko imajo povsem drugačen ogrevalni sistem.

"Zelo akuten problem je stanovanjsko naselje Deteljica v Tržiču, kjer so posamezna stanovanja dobila poračun porabe ogrevanja v višini do 700 evrov, nekatera stanovanja pa 700 evrov povračila," izpostavi in poudarja, da so drugod odkloni v višini 200 evrov. Kot pravi, bi morali po končani prvi kurilni sezoni opraviti analizo porabe ter energetske porabe stanovanj ter narediti korekcije faktorjev energetske porabe stanovanj, to pa se v praksi ne izvaja.

Če menite, da vam napačno delijo ali obračunavajo stroške za toploto, se obrnite na energetsko inšpekcijo. Prijave lahko pošljete na naslov Grajska ulica 2, 1410 Zagorje ob Savi ali jih pokličete na (03) 5625 364. Odgovorili pa vam bodo tudi po elektronski pošti: gp-irser.mg@gov.si. Sicer pa so lastniki sami odgovorni za delitev stroškov, z dobaviteljem energije pa imajo pogodbo o delitvi in se morajo obrniti neposredno nanj.
Če menite, da vam napačno delijo ali obračunavajo stroške za toploto, se obrnite na energetsko inšpekcijo. Prijave lahko pošljete na naslov Grajska ulica 2, 1410 Zagorje ob Savi ali jih pokličete na (03) 5625 364. Odgovorili pa vam bodo tudi po elektronski pošti: gp-irser.mg@gov.si. Sicer pa so lastniki sami odgovorni za delitev stroškov, z dobaviteljem energije pa imajo pogodbo o delitvi in se morajo obrniti neposredno nanj. FOTO: Thinkstock
Pravilnik določanja korekcijskih faktorjev dopušča tri načine obračunavanja – na osnovi izkustev (kdor montira delilnike, določi faktor za izračun ogrevalnih stroškov in odčitava merilnike enkrat letno, polletno ali mesečno), na osnovi transmisijskih izgub (energetske izgube izračuna strokovnjak) in na osnovi strojnih načrtov (za nove stavbe).

Delilniki vgrajeni, usoda porabnikov zapečatena?

Po treh kurilnih sezonah je mogoče izračunati točno porabo stanovanj, odgovornost za dejanske stroške pa pade na posamezne lastnike stanovanj. Problem se pojavi, ko želijo lastniki stanovanj zamenjati izvajalca odčitav merilnikov. Štirje medsebojno nezdružljivi in neprimerljivi sistemi beleženja podatkov onemogočajo prehod na cenejšega in boljšega ponudnika (velike so razlike tudi v zneskih letnih obračunov za stanovanja), cena pa je določena tržno, poudarja Kern.

"Lastniki sicer želijo iti k cenejšemu ponudniku, pa ne morejo – zaradi tehnike. Ponudniki zahtevajo pri prehodu na drugega ponudnika stroške za prenos podatkov. Ne vem, kako bodo to rešili energetski inšpektorji, grozi pa nam, da bo vse več pravd," svari Kern.

Kako obračunavati ogrevanje, da se bo varčnost poznala tudi na položnicah v gospodinjstvih?
Kako obračunavati ogrevanje, da se bo varčnost poznala tudi na položnicah v gospodinjstvih? FOTO: Thinkstock
Lastniku stanovanja se izračuna delež porabe toplotne energije po ogrevalni površini, pomnožen s faktorjem 1,6, ko lastnik stanovanja ne vgradi delilnikov, ko delilniki niso pravilno vgrajeni, ko vgrajeni delilniki niso ustreznega tipa, ko je onemogočeno odčitavanje delilnikov zaradi onemogočenega vstopa v stanovanje, ko lastnik ne javi poškodbe delilnikov, če so delilniki namerno odstranjeni.

Da bi večje pravilnosti izvedbe meritev in poračunov zaživele v praksi, bi lahko prispevalo dodatno izobraževanje ljudi, ki izvajajo delitev ogrevalnih stroškov in odčitave merilnikov, je prepričan generalni direktor direktorata za energijo Hinko Šolinc. Levji delež krivde pa je na plečih lastnikov stanovanj, ki so se odločili za enoletni sistem odčitave porabe, in ne za izdelavo strokovne študije, po kateri bi plačali dejansko toliko energije, kolikor je porabijo, še dodaja (tovrstna študija znaša nekaj sto evrov).

Ljudje so se sicer navadili varčevati, letna poraba pa je padla v povprečju za šest odstotkov in več, kljub temu pa so stroški višji.

"Lastniki se obnašajo tako kot nekoč, ko pričakujejo, da jim bo država določila kvote za izračun, a bodo morali za to poskrbeti sami. Če pri avtomobilu krijete vse stroške sami, bo potrebno sprejeti odgovornost tudi za to, da so stroški, povezani s stanovanji, v domeni samih lastnikov, in ne države, občine ali kogar drugega," pravi Šolinc in dodaja, da ne morejo ljudje primerjati nove kurilne sezone s prejšnjo. "Kurilno olje se je v tem času podražilo za 80 odstotkov, plin tudi precej in ker se je ogrevanje zato podražilo za 20 odstotkov, temu ne botrujejo korekcijski faktorji zaradi delilnikov," še dodaja Šolinc.

Faktorji so določeni v sporazumu, ki so ga lastniki stanovanj sklenili s posameznim podjetjem, ki je v stanovanju vgradilo delilnike toplote, razlaga Robert Šest, direktor podjetja Brunata. Po kakšnem ključu se obračunava poraba v vašem stanovanju oziroma kakšen je koeficient porabe, lahko izveste pri podjetju, ki vam je delilnike vgradilo, pri vašem upravniku, na voljo pa so tudi na obračunskem listu.

Poseben status Ljubljane

V Ljubljani se zaradi mesečne toplotne dobave in mesečnega obračunavanja ter beleženja stanja glavnih toplotnih števcev v objektih delilniki toplote beležijo mesečno. "Če se na blok mesečno porabi 1000 enot, bo to razdeljeno na število stanovanjskih enot, če bo 800, bomo razdelili toliko enot manj. Letnih poračunov tu ni, saj se merilniki odčitavajo vsak mesec. Vsak mesec se obračunava po dejanskih stroških," razloži Alma Pašanovič, vodja pravne službe pri podjetju SPL. Letni popisi v Ljubljani niso mogoči, saj je daljinska dobava toplote.

"Ob tem je potrebno ugotoviti, na kar smo opozarjali že ob pričetku državne kampanje "Plačam, kolikor porabim", da se bodo pričakovanja lastnikov, ki želijo prihraniti tako, da imajo vse ali večino radiatorjev zaprtih, izjalovila. O prihrankih pri toploti je potrebno pričeti razmišljati na drugi ravni, in sicer tako, da se lastniki pričnejo odločati o dodatni toplotni izolaciji stavbe, le na tak način bo stavba porabila manj toplote, da se ogreje na želeno temperaturo," odgovarjajo iz podjetja SPL in dodajajo, da bi prihranili lahko le, če bi v stanovanjskem objektu vsi usklajeno delovali ter varčevali.

Konec leta je domala nemogoče narediti obračun, saj se bistveno razlikujejo tudi cene energentov. Glavni števec pokaže, koliko porabi cela hiša, pri izračunu stroškov pa se obračunava poraba glede na dejansko stanje in s količnikom, ne pa na število gospodinjstev ali po kvadraturi, odgovarjajo iz podjetja Energetika Ljubljana. Notranjo delitev stroškov določajo upravniki objektov in podjetja, ki so merilnike namestila, poudari Gregor Jazbinšek iz Energetike Ljubljana in dodaja, da je ostala poraba na istem nivoju, le da se je drugače prerazporedila.

Ljudje varčujejo tudi na račun svojega zdravja

Do sistemskih rešitev je kritičen Igor Horvat z energetske inšpekcije, ki pravi, da se bo to poznalo na ceni energetsko potratnih stanovanj, kjer so bolj kritična vogalna stanovanja in objekti s slabšo toplotno izolacijo. 100-odstotno pravičnega sistema torej ni. "Vogalna stanovanja se bodo izkazala za manj vredna, saj bodo lastniki in najemniki prej ali slej ugotovili, da so ta stanovanja bolj potratna kot tista, ki so v sendviču," dodaja Horvat in pravi, da je zakonodaja pustila že močen psihološki učinek na varčevalne navade ljudi.

"Ljudje varčujejo in temu primerne so nižje temperature v stanovanjih, zato se viša raven vlage in tako se v objektih razraste tudi plesen. Sčasoma bodo ljudje uvideli, da s prevelikim varčevanjem nižajo življenjski standard. Edina rešitev bo dodatno investiranje v toplotni ovoj, izolacijo na objektih. Tega se bodo morali lotiti tisti lastniki starejših objektov, kjer doslej tega niso počeli. V kriznih časih so ljudje na robu stroškovnih zmožnosti, a bo potrebno le uvesti spremembe," dodaja Horvat.

Kljub boljši izolaciji višji stroški ogrevanja, obračuni pa "preveč zapleteni", da bi jih lastniki razumeli

Na inšpektoratu odgovarjajo, da pravilnik določa, da mora izvajalec delitve stroškov omogočiti vpogled v vse izračune in podatke, izvajalca pa ni možno prisiliti, da te podatke lastniku tudi pisno posreduje. Inšpektorat mora za ukrepanje dobiti potrditev, da ta vpogled ni bil omogočen, to pa mora biti vidno iz pisne priloge prijavi.

Da je stanje vse prej kot evidentno in pravično ter da so lastniki stanovanj ustrezno zaščiteni, priča tudi primer, ki nam ga je posredoval naš bralec iz Ljubljane. V stavbi imajo, kot pravi, vgrajene kalorimetre za vsako stanovanje posebej. Sam je prejšnje leto dodatno toplotno izoliral stanovanje, zamenjal vsa okna, vsa strešna okna in v stanovanje vgradil nove radiatorje, a so se stroški ogrevanja v primerjavi z lanskim letom bistveno povečali.

Februarja 2012 sem porabil po kalorimetru 796 enot in znesek samo ogrevanja je znašal okoli 111 evrov, novembra lani je imel obračunanih 495 enot po skupni ceni 140,45 evra, decembra 653 enot v vrednosti 68,58 evra. Ko je za obrazložitev vprašal upravnika bloka, mu ta obračuna ni znal (ali kot sam pravi hotel) razložiti, saj je postopek zapleten, zato je za mnenje vprašal energetski inšpektorat, ki pa, zato ker ni predložil pisnega dokumenta, v katerem bi bilo vidno, da mu upravnik ni dovolil vpogleda v obračunsko dokumentacijo, ni ukrepal.

Prav ob tem se porodi vprašanje, kdo bi tu moral ščititi lastnike stanovanj in kako ter zgolj pomislek – ali niso razdelilniki toplote bili le sami sebi namen, obljube o pravičnejšem obračunavanju stroškov pa bile dane s figo v žepu?
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
28. 03. 2012 09.14
+3
stolpnice, zgrajene v prejšnjih desetletjih, enostavno, niso projektirane za te štose. odjemno mesto je hišna številka, cevi, speljane od postaje do stanovanj pa grejejo skupne prostore. pa še, časi so bili drugačni (nobene energetske krize, poceni kurivo, solidarnost stanovalcev, zagotovljene plače,....!), zato se je že vnaprej vedelo, da bo ta sistem dražji, pa še bolj nas bo zeblo. in to je šele prva sezona!! kaj bo pa potem, ko se bodo stolpnice "ohladile"? stanovanja "ob robovih" (zunanje stene, pritličja, podstrehe) bodo neprimerno hladnejša kot "notranja", in če jih bodo naseljevali "varčneži", se bo strošek za dogrevanje ves čas večal, še posebno, če bodo "varčneži" izolirali notranje cevi, ki so do sedaj ogrevale stopnišča, ki so, nato, bila toplotni tampon med stanovanjem in zunanjostjo. skratka, poteza je bila nepotrebna, nepremišljena in koristna le za državo, ne pa tudi za državljane!! toplota ima, pač, svoje zakonitosti širjenja in ni kot luč ali voda, da preprosto zapreš pipico, in je že ni več!! še bo "veselo", če bomo sprejemali take butaste zakone!!
Nimivseeno
28. 03. 2012 05.03
+0
Jasno je, da tak sistem prinese določene krivice. Sem bil ravnokar na obisku pri prijatelju. V sredini bloka, levo, desno, spodaj, zgoraj povsod ogrevajo. On je imel zaprt radiator celo zimo in na ventus odprto okno in je bilo toplo pri njem. Nekaj drugega bi bilo v vogalnem ali kletnem ali zadnjem stanovanju v nadstropju. Veliko bolj na udaru, sploh, če je izolacija slaba. Posledično bo radiator veliko bolj vroč, T v prostoru pa ne bo, zaradi velikih izgub. Popolnoma vas razumem. :)
Joži Megli?
27. 03. 2012 18.39
+0
Odgovor na uspehar:predlagam ti ,da pojdi gledat sporazum o delitvi(7.člen)pa ti bo takoj jasno,zakaj se dela analiza.pa še to bi te vprašala,če se kdaj vprašaš,koliko bi porabil za ogrevanje,če bi te postavili na dvorišče kot samostojno enoto in ne bi bil zaščiten od sosedov,pa še ravno streho bi ti dala,pa seveda brez izolacije,sem prepričana da ne bi več komentiral in se bahal,da si tretji v soseski po šparanju.Glede toplih cevi pa bodi zadovoljen,saj v vrhnjih stanovanjih pride cev direktno v radiator in nimamo te možnosti,da bi se na ta način ogrevali in imeli zaprte radiatorje kot jih imaš ti.
RTrafic
27. 03. 2012 22.05
+3
Draga Joži ne gre za bahanje ampak za temeljno pravico vsakega, da plača tisto kar je porabil. Res je, da nekomu v stanovanju zadostuje konstantnih 22 stopinj, drugi rabijo 25, torej naj tudi plačajo več. Zanimivo je pogledat rezultate enakih stanovanj na neizpostavljenih mestih, kjer je razlika prav tako 500 EUR. Zakaj se ne pove, da so tudi povsem vrhnja stanovanja z neugodno lego privarčevala nekajstoevrske zneske. Res pa je, da je treba v stanovanje in izolacijo nekaj vložiti... Ko pa omeniš, da bo štirideset let staro fasado na bloku treba zamenjati z novo pa slišiš klasičen odgovor:"Nas bo že zdržala..." Za mnoge neosvojljiv kvantni preskok predstavljajo termostatski ventili in logika, da je radiator pač mrzel, ker ga je ventil zaprl, ker je v prostoru zadosti toplo... Poanta mojega pisanja pa še enkrat poudarjam, ni bila bahanje ampak opozorilo, da nekdo, ki skuša soliti pamet ljudem (upravnik kurilnice) ni opravil svojega dela.
kim llsung
27. 03. 2012 17.23
+9
mjrc
27. 03. 2012 16.40
+0
Ja sam imaš pa tudi nemalo lastnikov stavovanjskih hiš ( v katerih je več stanovanj) in teh števcev niso vgradili, povrhu vsega pa še močno nasolijo ceno kurjave.Osebno plačujem 190 eur na mesec v kurilni sezoni za 60m2 stanovanje, neglede ali je zunaj tako kot zdaj, ker dejansko nerabiš kuriti ali pa če je -20. V takem primeru ti pa podomače povedano dol visi za varčevanje .Okna imam namerno skoz odprta, ker sem 2 leti varčeval ,zapiral okna ipd.. v upanju da naslednje leto kaj manj plačam, a do tega ni prišlo, oz. je še dvignil lani iz 140 na 190 letos.
tajskamasaza
27. 03. 2012 16.34
V kopalnici načeloma sušilni stroj ogreje dovolj prostor. Kako se obračunava poraba če imaš števec na radiatorju-lojtri, ki je takoj poleg sušilnega stroja? Ali zato plačujemo več?
LovecNaKomuniste
27. 03. 2012 16.19
-4
Nehajte uravnavat temperature z odpiranjem oken pa bo......
Ajaks
27. 03. 2012 16.14
+2
MI SMO TELE DELILNIKE DOBILI ŠELE PREJŠNJI TEDEN.......A GLEDE NA TO DA LJUDJE VEČ AL MANJ JAMRAJO MISLIM DA TO ŽE NE MORE BITI KAJ DOBREGA....ne vem bomo videli
redrum77
27. 03. 2012 16.19
-1
dobrega bo bore malo, samo da so vam šele prejšnji teden montirali zadev??? So pa meli jajca, ker je kazen za zamudnike 200 € ...
Lucipin
28. 03. 2012 08.48
zdej boš komi videl kako te bo udarlo po žepu...če ne boš šparal..boš fino plačal vse je odvisno od tvojih navad..pri ogrevanju..
Chuck Norris 1
27. 03. 2012 16.05
-2
kaj pa če ste v preeteklosti premalo plačevali? hiša sicer brez fasade, 100m2 bivalnega prostora pa je šlo čez 2000litrov kurilenga olja. to je cca 300 eur na mesec za ogrevanje.
srebrnibreg
27. 03. 2012 15.12
+1
Tisti kateri so se ogrevali po starem so seveda plačali velike zneske po nepotrebnem. Takšni so navadno prej imeli na polno odprte radiatore in tudi okna. Vsaka šola nekaj stane.
bora_bora
27. 03. 2012 14.14
+3
Upravniki (dobaviteljin energije) izračunajo strošek posmezne stanovanjske enote iz skupnihh stroškov toplarne in upravljanj, kar pomeni, da se jim ni treba truditi pri zmanjšanju stroškov. Porabniki nimamo izbire, ne morejo nas greti Kitajci ali Marsovci, grejejo nas toplarne in položnice. V individualnih hišah je problem saj so večinoma velike in slabo izolirane, tako, da kljub racionalnemu ogrevanju in vloženemu delu ogrevanje ni nič cenejše
dj_uro
27. 03. 2012 13.53
+8
Pozdravljeni! Nebi rad nič pametoval, ampak vam dajem v vpogled še ceno za kurjavo hiše..in sicer: hiša ima 240m2 bivanjske površine in od tega ogrevamo nekje polovico.. se pravi 120m2.. cena kurilnega olja l.08 je bila 76centov/l, danes je 1,042eur/l vsako leto tankamo za nekje 1200l...sepravi: leta 2008 = 912EUR, danes 1250EUR... za isti šmorn... 338eur razlike!!! s tem da, če zamenjaš okna in fasado, te stane pri hiši nekje 8-15.000eur, pri stanovanju je ta cena občutno nižja... IN POTEM VI, ki ste se mnoga leta ''šlepali'' in imeli nizke stroške še jamrate??? ma dej dej... Cene derivatov se višajo in ga ni boga, ki bi vam za isto porabo računal manj..!! --seveda, vse to je moje mnenje LP
pre_go
27. 03. 2012 13.54
+4
b77
27. 03. 2012 14.08
-4
pre-go zopet: imajo jih sposobni delavni in iznajdlivi! to ti je najboljša življenska diploma!
b77
27. 03. 2012 13.48
+0
kaj bo šele ko boste palčevali še parkirišča, koše za pasje dreke, obnovo fasad in stolpnic.......to je realnost, nič več socializma
bernica
27. 03. 2012 14.17
+14
Obnovo fasad, menjavo strešne kritine, vsa popravila....krijemo v bloku sami!!
dj_uro
27. 03. 2012 14.44
+1
ja, 4 okna in 20m2 fasade... 2000eur, pa imaš mir 15let!!! +kritina se razdeli na vse stanovalce... glede popravil..če si mojster za vse, potem lahko tudi tu nekaj privarčuješ.. tako da, ni nevem kaj hud strošek, gledano na celoto!! LP
RTrafic
27. 03. 2012 13.48
+1
In še en moj komentar - trenutno je zunaj toplo, ljudje so v kratkih rokavih, cev do mojega zgornjega soseda pa vroča, kar pomeni, da radiator greje... Pol se pa jamra...
kurcvasgleda01
27. 03. 2012 13.45
-22
vsi v blokah, ki se bunite pa to priporočam nakup hiše pa se potem bunite glede ogrevanja... mimogrede kurim na olje letna poraba 3000 litrov....samo tolko za blokovske delomrneže
sprajt
27. 03. 2012 13.51
+14
Pa kaj te tebi delam pacijent, kupi stanovanje če jamraš tak pm...
bora_bora
27. 03. 2012 14.04
+6
Če bi bil ti tako "priden" bi kuril drva ker so cenejša
dj_uro
27. 03. 2012 14.47
+4
žal pa niso drva za vsako peč... in če take peči nimaš...imaš strošek še s menjavo peči.. kar pa že spet pride cenovno za en mali avto... res pa je, da če je le možnost: drva!! -so seveda še boljši sistemi, pri katerih privarčuješ čudeže, a je začetni vložek ogromen! LP
pre_go
27. 03. 2012 13.35
+7
gremo protestirat :P
b77
27. 03. 2012 13.47
-4
ZAPRI RADIATOR IN NAJ TE GREJE LJUBEZEN, PA BO
pre_go
27. 03. 2012 13.49
+0
žal je ni v bližini , drgač pa zapiram radiatorje :P :D
fred77
27. 03. 2012 13.29
+11
kasno ogrevanje......cela zima k pingvin .......nc ne ogrevajo a racune posiljajo......treba obglavit use
ing
27. 03. 2012 13.25
+9
to je res navadna prevara, ki so jo sprožili določeni lobiji, pod pretvezo varčevanja z energijo. tudi če beremo članek, je edino kar prinese varčevanje izolacija. se pa lepi denarci pretakajo k izvajacem meritev. če pogeldamo po svetu, recimo v nemčijo, se naš način popolnoma razlikuje od njihovega. (v nemčiji je veliko večji odstotek plačila odvisen od kvadrature stanovanja). pa vse kaže da bomo v bodoče gradili hiše brez vogalnih stanovanj.:)
hellbastard666
27. 03. 2012 13.22
+12
vse ka poznam se zelo jezijo da je ta stvar zelo predraga in da je stevilka na poloznici zelo previsoka
bernica
27. 03. 2012 13.08
+16
Zgleda da me je nekdo zbrisal, ko sem spraševala, če je zakonsko določeno da nam za 6 delilnikov, nameščenih na radiatorjih v stanvanju zaračunavajo skoraj 1 EUR na delilnik, kljub temu, da monter odčita samo skupni delilnik na hodniku daljinsko. Morda bo treba to vprašati gospoda Pezdirja???