Prevzemite aktivno vlogo v boju proti nasilju!

Vsaka druga ženska v Sloveniji je žrtev nasilja. Najpogostejše je psihično – zmerjanje, ljubosumnost, žalitve in poniževanje. Cilj je spodbuditi žrtve, da hitreje poiščejo pomoč, ljudi pa, da nasilje prijavijo policiji, in ne da se pretvarjajo, kot da se to ne dogaja.

Sestre Mirabal, Patria, Maria in Antonia, so bile ubite 25. novembra 1960. Za njihovo smrt naj bi bil odgovoren diktator Rafael Trujillo, čeprav se pojavljajo tudi teorije, da so jih v kampanji proti njemu dali ubiti njegovi nasprotniki, odgovornost pa naprtili Trujillu. Sestre so prestregli na poti iz zapora, kjer so obiskale svoje može, odpeljali so jih na polje sladkornega trsa in jih tam pretepli do smrti. Sestre, ki so se vztrajno borile proti diktaturi v državi, so že pred tem večkrat mučili in pošiljali v zapor, kjer so se nad njimi zločinsko izživljali in jih posiljevali.

25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga je OZN razglasila leta 1981 v spomin na sestre Mirabel, ki so bile brutalno umorjene v času diktature Rafalea Trujilla v Dominikanski republiki leta 1960.

Dan boja proti nasilju nad ženskami zaznamujemo tudi v Sloveniji in v ta namen so na notranjem ministrstvu ter policiji v sodelovanju z Zvezo za nenasilje pripravili več aktivnosti, s katerimi želijo spodbuditi žrtve, da hitreje iščejo pomoč, in soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja. Prav tako želijo spodbujati ljudi, da se ne umikajo, ko problem zaznajo v svoji okolici, ampak nanj opozorijo. Kot poudarjajo na notranjem ministrstvu, je preprečevanje nasilja v družini, sploh nasilja nad ženskami in otroki, ena prednostnih nalog njihovega ministrstva.

'Prevzemite aktivno vlogo proti nasilju!'

Ob osrednji prireditvi v Novi Gorici je med prisotne na Bevkovem trgu stopila tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Mimoidočim je delila brošure ter se z njimi pogovarjala o tem, kaj lahko naredijo, če slišijo ali zaznajo nasilje, ki ga je v družbi še vedno preveč.

"Na ministrstvu za notranje zadeve in policiji v sodelovanju z Zvezo za nenasilje tako tudi letos pripravljamo več aktivnosti, s katerimi želimo na eni strani spodbuditi žrtve, da hitreje iščejo pomoč, in soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja. Želimo tudi spodbujati ljudi, da se ne umikajo, ko ta problem zaznajo v svoji okolici, pač pa svoje sume prijavljajo in prevzamejo aktivno vlogo proti nasilju," je povedala ministrica Kresalova.

"Vedno bolj pogosto ugotavljam, da se ljudje začenjajo zavedati tega problema. Ko smo začenjali s temi akcijami pred več kot enim letom, je bilo veliko presenečenja in začudenja, danes pa jih poznajo že skorajda vsi," je povedala notranja ministrica. Dejala je še, da se je v zadnjih letih veliko spremenilo, predvsem zakonodaja, ki daje sedaj policiji več pristojnosti in tudi nekatere nove ukrepe, kot je na primer prepoved približevanja.

Najhuje ob koncih tedna

Kot je ob tem povedala regijska koordinatorka za obravnavo nasilja v družini s Centra za socialno delo Nova Gorica Majda Pušnar, je ta problem posebno pereč ob koncih tedna. "Ponavadi pokličejo same ženske, naša služba pa nato ukrepa skupaj s policijo ter poskuša rešiti problem," je dejala Pušnarjeva.

Nasilje je velik problem

Prestrašena ženska

Pristojni se trudijo spodbuditi žrtve nasilja, da bi hitreje poiskale pomoč. (Foto: iStockphoto)

Pred dnevi predstavljena prva nacionalna raziskava je pokazala, da je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta doživela eno od oblik nasilja. Kot je pojasnila ena od avtoric raziskave Vesna Leskošek, je z dobrimi 49 odstotki najbolj pogosto psihično nasilje, pri čemer gre predvsem za hudo zmerjanje, ljubosumnost, žalitve in poniževanje.

Nič kaj spodbuden ni niti podatek, da je vsaka četrta Slovenka po večini s strani svojega sedanjega ali bivšega partnerja že doživela fizično nasilje. Najpogosteje gre za porivanje, klofutanje, lasanje, udarce s pestmi, zvijanje rok, brcanje in davljenje. "Nekatere so doživele tudi napad z nožem, butanje z glavo v steno, pretepanje s pasom ter celo povzročanje opeklin s cigareto," je pojasnila Mojca Urek.

Raziskava je tudi pokazala, da ne drži predpostavka, da naj bi bili najmanj izobraženi ljudje bolj nasilni. Izobrazbeno raven nad srednjo šolo ima namreč kar polovica storilcev, dobrih 12 odstotkov pa je celo takih, ki imajo magisterij ali doktorat. Prav tako ne velja nekakšen družbeni mit, da je najhuje znotraj najrevnejših družin in skupnosti, saj je le dober odstotek povzročiteljev brezposelnih.

Žrtve nasilja se lahko obrnejo na katerega od društev ali telefonov za pomoč. Koliko žensk poišče pomoč, kakšnim oblikam nasilja so izpostavljene in kako jim pomagajo, pa lahko preberete v intervjuju s Špelo Veselič z Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 58
 
stane@jesenice.net 26.11.2010 12:07:17
"Ponavadi pokličejo same ženske, naša služba pa nato ukrepa skupaj s policijo ter poskuša rešiti problem," je dejala Pušnarjeva. BLA BLA BLA......dekle, ki jo oče že dolgo časa tepe ne dobi NOBENE pomoči niti na policiji niti na CSD....pa čeprav se je že velikokrat javila...zadji tak dogodek je bil pred dvema dnevoma....ravno danes je od zdravnika kjer so ji pregledali poškodbe....


IN KAJ NAJ SEDAJ STORI....????...!!!!!!
Več komentarjev