Cerar za Novo TV: Meja v Piranskem zalivu ne sme biti v škodo ne slovenskih ne hrvaških ribičev

Premier Cerar je v pogovoru za hrvaško Novo TV povedal, da meja v Piranskem zalivu ne sme biti v škodo ne slovenskih ne hrvaških ribičev. Napovedal je, da bo Slovenija umaknila tehnične ovire z ozemlja, za katerega je arbitražna sodba ugotovila, da pripada Hrvaški.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Premier Miro Cerar je v pogovoru za hrvaško Novo TV izpostavil pomembnost sredinega srečanja s svojim hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem ter poudaril, da je treba doseči dogovor s Hrvaško o implementaciji arbitražne sodbe, ki je ni možno spreminjati.

"Hrvaško stališče je diametralno nasprotno. Verjamem, da to ni pravo stališče ter da bo na koncu odločba implementirana," je izjavil Cerar.

Napovedal je, da bo Slovenija postopoma in preudarno sprejela zakonske spremembe za implementacijo sodbe. Ocenil je, da bo potrebno sodelovanje s hrvaško stranjo in tudi oblikovanje mešanih komisij, ko gre za reševanje življenjskih vprašanj prebivalcev, ki jim meja seka parcelo ali podobno.

Miro Cerar za Novo TV

Miro Cerar je za Novo TV dejal, da bo treba režim ribarjenja urediti tako, da ne bo v škodo nobenim ribičem. (Foto: dnevnik.hr)

Na vprašanje, ali bodo hrvaškim ribičem omogočili, da lovijo v Piranskem zalivu, kot so lahko v preteklosti, je odgovoril, da to vprašanje ureja Sporazum o maloobmejnem prometu in sodelovanju (SOPS).

"Treba je upoštevati, da meja na morju poteka nekoliko drugače, kot smo si predstavljali do sedaj. Vendar pa seveda to ne sme biti v škodo ne vaših ne naših ribičev," je povedal.

Kot je dodal, je treba spoštovati dosedanje mednarodne dogovore. "Nihče nam ne more preprečiti, da ne bi Slovenija in Hrvaška nadgradili teh dogovorov, ko gre za režim ribarjenja," je izjavil.

Napovedal je, da bodo postopoma umaknili tehnične ovire na območjih, za katera je arbitražna sodba ugotovila, da pripadajo Hrvaški. Zadeve je treba preurediti, da bo Slovenija urejala zadeve na svojem ozemlju, Hrvaška pa na svojem.

Zanikal je navedbe nekaterih hrvaških medijev, da je predlagal preselitev prebivalstva z obmejnih območjih. "Če bo po tej novi razmejitvi, ki jo je treba upoštevati, kakšen slovenski državljan prišel na hrvaško stran in se temu ne bo želel prilagoditi in bi se želel preseliti, mu je treba pomagati. Enako velja tudi obratno. Nikakor ne gre za poziv, da bi se ljudje preseljevali," je dejal.

Na vprašanje, kako bi se postavil, če bi se razkrilo, da sta hrvaški sodnik in vladna agentka kompromitirala arbitražni postopek, je odgovoril, da bi počakal na oceno arbitražnega sodišča. "Takšno odločitev bi spoštoval. Tako je vedno tudi v postopkih pred rednimi sodišči. Stranke imajo svoje pripombe, pritožbe, ugovore. Ko sodišče o tem odloči, je treba to absolutno spoštovati," je povedal.

Poudaril je, da za vlado, ki jo vodi, ni ključno vprašanje, ali je Slovenija dobila izhod na odprto morje, temveč ali je arbitražno sodišče sprejelo odločitev v skladu z arbitražnim sporazumom. Kot je dodal, so v Sloveniji ugotovili, da "ga je", čeprav "ta stik ni točno takšen, kot smo si želeli".

"To je arbitražno sodišče odredilo kot območje stika med slovenskim teritorialnim morjem in odprtim morjem. Gre za nek fizični stik, sui generis, posebne narave, kot bi rekli pravniki, in je v skladu z arbitražnim sporazumom," je še dejal.

Intervju z Mirom Cerarjem za Novo TV

Cerar je zanikal, da je ljudi ob meji pozval, naj se preselijo. (Foto: dnevnik.hr)

Plenković prepričan, da sta s Cerarjem pokazala politično zrelost in odgovornost

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob začetku seje hrvaške vlade poudaril, da sta na sredinem srečanju s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem pokazala politično zrelost in odgovornost za odprtje dvostranskih pogovorov. Omenil je tudi tržaški vrh o Zahodnem Balkanu v okviru berlinskega procesa, a je dejal, da sta bila obisk v Ljubljani in pogovor s Cerarjem posebej pomembna za Hrvaško.

Vlada se je seznanila z informacijo o razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki jo je pripravila projektna enota MZZ in ki temelji na delovnem prevodu razsodbe. Kot je po seji vlade povedala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, končno poročilo potrjuje, da je sodišče svojo nalogo opravilo.

Potrdil je, da sta se s Cerarjem pogovarjala o odprtem vprašanju meje ter da Slovenija vztraja pri izvajanju arbitražne sodbe, medtem ko Hrvaška sodbe ne sprejema kot zavezujoče, saj je julija 2015 zapustila arbitražni postopek, in to "po krivdi Slovenije".

"Pokazala sva politično zrelost in odgovornost kot vladi in kot vodji vlad, da začnemo dialog," je povedal Plenković, ki pričakuje, da bo Cerar septembra obiskal Zagreb.

Izpostavil je, da bo takrat Hrvaška na mizo postavila vrsto odprtih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo ter časovnico za njihovo reševanje. Ocenil je, da nerešeni spori obremenjujejo odnose med državama že vrsto let, "morda tudi brez potrebnih razlogov".

Po njegovem mnenju je več tega, kar povezuje državi, kot tega, kar ju ločuje, posebej ko gre za gospodarstvo in turizem. "Zato si bomo kot vlada prizadevali, da bi v pomirjevalnem, modrem, racionalnem in argumentiranem dialogu iskali rešitev spora o meji," je povedal.

Zaprosil je hrvaško zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić naj, tako kot do zdaj, koordinira dejavnosti hrvaških ministrov pri reševanju odprtih vprašanj s Slovenijo ter Bosno in Hercegovino.

Vila Podrožnik - 10

"Pokazala sva politično zrelost in odgovornost kot vladi in kot vodji vlad, da začnemo dialog," je povedal Plenković, ki pričakuje, da bo Cerar septembra obiskal Zagreb. (Foto: Miro Majcen)

Cerar: Ostajava na nasprotnih bregovih

Premier Cerar je koalicijo danes na predpočitniškem srečanju seznanil s potekom srečanja s Plenkovićem, po katerem sta glede implementacije arbitražne razsodbe ostala vsak na svojem bregu.

Ni pa koalicija spregovorila o izjavah zunanjega ministra Karla Erjavca, da na mestu predsednika vlade Plenkovića sploh ne bi sprejel, če se ni imel namena pogovarjati o uresničitvi razsodbe.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da podpira kakršen koli pogovor s sosednjimi državami in "napenjanje mišic zdaj, ko je vsega konec, nima smisla". Po njegovem mnenju sicer pri različnih sporočilih v izjavah Erjavca in Cerarja ne gre za zunanjo politiko, pač pa mnenja posameznih politikov.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ocenil, da Erjavčeve izjave v odnosu do Hrvaške niso predvolilna poteza, temveč razmišljanje Erjavca kot zunanjega ministra. Kljub temu je spomnil, da je DeSUS že na kongresu stranke na začetku leta sporočila, da začenja pripravo na volitve. Sicer pa bo po njegovem mnenju tudi Hrvaška spoznala, da mora rešiti vprašanje meje s Slovenijo, saj da sicer ne bo imela možnosti rešitve meja z drugimi sosedami.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je še enkrat spomnila na enotnost koalicije, da je treba arbitražno odločitev spoštovati.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 325
NašDONALD 14.07.2017 17:16:50
meja je pač meja, označuje do kod sega ena država in kje se začne druga. temu cmerotu res ni nič jasno.
johanca123 14.07.2017 18:07:15
Počakaj, da najprej preuči in mu bo morda čez sto let kaj kapnilo. Če pa že ve, potem pa laže!
Več komentarjev