Slovenija

Cerar ostro o fašističnem shodu: Gre za povsem nesprejemljivo, nedopustno demonstracijo

Ljubljana, 22. 05. 2015 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na napovedan fašistični shod se je odzval tudi premier Miro Cerar. Pravi, da na shod gleda z velikim odporom. "Gre vsekakor za provokacijo, ki je velika," je še dejal. Ostro se se odzvali tudi v ZL in SD.

Cerar meni, da je shod neofašistov v Gorici neprimeren in nedopusten.
Cerar meni, da je shod neofašistov v Gorici neprimeren in nedopusten. FOTO: Reuters

Shod fašistov, ki ga je za soboto v Gorici napovedalo italijansko fašistično gibanje Casa Pound, še vedno razburja. Danes se je odzval tudi premier Miro Cerar, ki meni, da je neprimeren in nedopusten. Shod, ki bi se lahko po njegovih besedah na nek način morda podal tudi preko meje, je zelo zaskrbljujoča stvar, na katero gleda z velikim odporom, je dejal.

Dodal je, da se je o shodu že pogovarjal z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, saj tudi slovenski pristojni organi zadeve spremljajo in se pripravljajo. Tudi ministrstvo za zunanje zadeve "se je ali se bo moralo na to ostro odzvati, kajti gre za povsem nesprejemljivo, nedopustno demonstracijo. Še bolj je zadeva lahko neprimerna in škodljiva, če bi se ta skupina podala preko meje," je dodal. Izrazil je prepričanje, da bodo vsi pristojni organi pripravljeni, da preprečijo morebitne incidente.

"Gre vsekakor za provokacijo, ki je velika," je še dejal Cerar. Dodal je, da je o tem danes v Rigi govoril tudi z italijanskim zunanjim ministrom Paolom Gentilonijem in italijanskim premierjem Matteom Renzijem.

Cerar je še izrazil željo, da bi italijanska stran ukrenila, kar je mogoče, da takšne provokacije prepreči.

Kaj pravijo na zunanjem ministrstvu?

Na MZZ so pojasnili, da so italijanski strani prenesli zaskrbljenost in obsodbo vsakršnega poskusa obujanja fašizma in njegovih idej. Minister Karl Erjavec je tako na to posebej opozoril italijansko veleposlanico v Ljubljani Rossello Franchini Sherifis, slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič in generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš pa sta problematiko izpostavila tako na državni kot deželni ravni v Italiji.

Ob tem so na MZZ poudarili, da je shod napovedan prav na območju, kjer je fašizem posebej prizadel in zaznamoval slovensko prebivalstvo. "Verjamemo, da bodo italijanske oblasti, ki so dale dovoljenje za shod, v skladu z njihovo zakonodajo poskrbele, da ne bo prihajalo do incidentov in da se shod ne bo razširil na slovensko stran. Ministrstvo za zunanje zadeve bo pozorno spremljalo dogajanje in se po potrebi ustrezno odzvalo," so še sporočili.

Kakšno rešitev bo pripravil Erjavec?
Kakšno rešitev bo pripravil Erjavec? FOTO: Miro Majcen

'Shod ne more ostati brez odziva'

Proti shodu protestirajo v Združenju protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov iz Kopra in pozivajo slovensko zunanje ministrstvo, naj ukrepa in italijansko vlado pozove k preprečitvi shoda. Shod ne more ostati brez odziva, saj proslavljanje začetka prve svetovne vojne "pomeni, da se nekateri veselijo in slavijo začetek vojne in vsega hudega, kar je ta vojna s seboj prinesla", vključno z vzponom fašizma po koncu vojne, je opozoril predsednik združenja Marijan Križman.

Član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Štefan Cigoj pa je opozoril, da "je bil fašizem 45. leta premagan, ampak ni umrl", saj imamo kar naprej opravka s pojavi neofašizma, ki sicer dobiva vedno nove oblike. To, kar se pripravlja v Gorici, pa pomeni izzivanje fašistov v občutljivem prostoru, ki je bil prva žrtev fašizma in ki ni bil nikoli do konca ozdravljen. "To je prostor, kjer je fašizem pravzaprav prvi pokazal svoje kremplje, prvi je začel zapirati, prvi antifašist je padel," je naštel Cigoj.

ZL: Shod je neprijetna provokacija

Po mnenju poslanca ZL in podpredsednika združenja protifašistov Mateja T. Vatovca pa je zaskrbljujoče in pravzaprav nerazumljivo, kako lahko v času, ko se skušata Nova Gorica in Gorica zbliževati ter postati skupni prostor sožitja, oblasti dopustijo tovrsten shod. Kot je poudaril, v ZL upajo, da se bo vlada jasno opredelila v skladu s svojimi načeli, ki jih je zapisala v koalicijski pogodbi glede neodobravanja vsakršnega nestrpnega ali sovražnega govora tako doma kot po svetu. Po njegovem mnenju je napovedani shod v Gorici v času, ko se spominjamo 70. obletnice zmage nad fašizmom, neprijetna provokacija in dokaz, da je nova desnica oz. fašistična gibanja v Evropi v porastu.

Podpredsednica SD Tanja Fajon je shod najostreje obsodila.
Podpredsednica SD Tanja Fajon je shod najostreje obsodila. FOTO: POP TV

SD poziva k strpnosti

Na napovedani shod so se odzvali tudi v SD. Podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon ter poslanec SD Matjaž Nemec sta izpostavila, da v stranki shod najostreje obsojajo. Nemec je obenem opozoril, da smo bili že večkrat deležni tovrstnih provokacij in da je pomembno, da se nanje pravilno odzovemo. Zato v SD pozivajo k strpnosti, zmernosti in k temu, da se fašizmu pokaže pravi obraz odpora in nove Evrope 2015.

Fajonova je spomnila, da se po Evropi nevarno širijo nacionalistične in populistične retorike, zato je treba vedno znova opozarjati na nevarnost nestrpnosti, širjenja sovražnega govora, novodobnih oblik fašizma in ksenofobije - na to, da mir v Evropi ni samoumeven. Kot je poudarila, akcije, kot je sobotna, nikakor niso dopustne in so v posmeh številnim generacijam.

Tudi v Mladem forumu SD so ostro obsodili napovedan shod. Pravijo, da se pridružujejo pozivom italijanski vladi, da prepreči shod, ki zanika osnovne vrednote vladavine prava, spodbuja sovražni govor, nestrpnosti in nasilje.

Protifašisti se bodo udeležili vzporednega protishoda

Podporo združenju protifašistov so izrazili tudi predstavniki drugih organizacij, kot denimo sežanske borčevske organizacije in Društva Tiger, katerega člani se bodo v soboto v Gorici udeležili tudi vzporednega protishoda. Aktivisti skupine Fašiste ven iz Gorice so na goriškem trgu Travnik postavili 260 križev kot simbol žrtev grozot prve svetovne vojne vseh narodnosti.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni