Slovenija

Napovedana zdravstvena reforma ogroža več sto delovnih mest v zavarovalnicah in klicnih centrih

Ljubljana, 19. 01. 2017 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kaj ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomeni za zavarovalniški sektor, ki bi po ocenah direktorja zavarovalnice Adriatic Slovenica lahko izgubil kar četrtino vseh zavarovalnih premij? Zaskrbljeni so tudi v klicnih centrih, kjer je po prvih ocenah ogroženih do 10 odstotkov delovnih mest.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nadomestilo obvezno za vse
    03:18
    Iz 24UR: Nadomestilo obvezno za vse
  • Iz 24UR: Bo večina res plačevala manj?
    01:24
    Iz 24UR: Bo večina res plačevala manj?
  • Iz 24UR ZVEČER: Ministrica o zdravstveni reformi
    09:42
    Iz 24UR ZVEČER: Ministrica o zdravstveni reformi

Napovedana zdravstvena reforma, ki jo je na današanji novinarski konferenci predstavila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, močno odmeva v gospodarstvu. Najbolj je seveda zaskrbljen zavarovalniški sektor, kjer bi po besedah predsednika uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica Gabrijela Škofa lahko ostali brez četrtine vseh sklenjenih zavarovalnih premij v Sloveniji.

Na zavarovalnici Adriatic Slovenica nad predlogom ministrice pričakovano niso navdušeni.
Na zavarovalnici Adriatic Slovenica nad predlogom ministrice pričakovano niso navdušeni. FOTO: POP TV

Slabši nadzor nad kvaliteto in ceno zdravstvenih storitev?

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je težava za slovenske zavarovalnice in koristnike sistema javnega zdravstva, torej za vse državljane, ocenjuje Maja Krumberger s Slovenskega zavarovalnega združenja. "Mi te rešitve ne vidimo kot dobre, saj se zavzemamo, da bi ohranili več plačnikov v javnem zdravstvenem sistemu, ker to pomeni večji in boljši nadzor nad kvaliteto in ceno storitev javnega zdravstva. Predlog, kakršen je, pa uvaja monopolni nadzor in monopol se redko izkaže kot dober."

Večinoma imajo države urejene sistem večih plačnikov, ki si na trgu med seboj konkurirajo, meni Krumbergerjeva. "Če je trg razvit, potem se ti plačniki zelo potrudijo za svoje stranke in si slabih ali predragih storitev preprosto ne morejo privoščiti. To so pravzaprav zelo enostavne zakonitosti trga."

Adriatic Slovenica: "To je črn dan za slovenske prebivalce"

Podobnega mnenja je tudi predsednik uprave na Adriatic Slovenice Gabrijel Škof, ki napovedano zdravstveno reformo vidi bolj kot "prikrito davčno reformo". "To je zmaga za tiste, ki živijo od finančnih sredstev javnega zdravstva in črn dan za slovenske prebivalce," je kritičen Škof.

Ogroženih je okoli 500 delovnih mest, meni predsednik uprave Adriatic Slovenice Gabrijel Škof.

Premije zdravstvenih zavarovanj predstavljajo 470 milijonov evrov, kar je približno četrtina vseh zavarovalnih premij, ki se sklenejo v naši državi, je za oddajo 24UR povedal Škof. Tej zdravstveni reformi se bodo po njegovih besedah sicer uspeli prilagoditi, a seveda ne brez žrtev: "Če bo predlog sprejet, bo to imelo posledice za ves zavarovalniški sektor, ki se je do zdaj izkazal za izredno čvrst gradnik finančnega sektorja." Kot je še dodal, je ogroženih okoli 500 delovnih mest. "Več kot dvajset let dela in strokovnega razvoja pa bosta praktično čez noč izničena."

Tako Krumbergerjeva kot Škof sta poudarila še, da ministrici Kolar Celarčevi zamerita, ker se glede predloga o napovedani reformi z zavarovalnicami ni pogovarjal nihče.

Vzajemna: Zdravstvena reforma je nujna, a najprej moramo postaviti dobre temlje

Na Vzajemni so pri odzivih na napovedano reformo še bolj zadržani: "Menimo, da je zdravstvena reforma nujna, predvsem na strani organizacije zdravstva, ki danes zaradi izjemno dolgih čakalnih dob ni več dostopno za vse. Najprej moramo poskrbeti za dobro organizacijo zdravstva in jasno opredeliti košarico pravic, ureditev financiranja je šele naslednji korak. Financiranje je namreč šele streha, najprej pa moramo postaviti dobre temelje," je povedala tiskovna predstavnica Vzajemne Petra Juvančič.

"V zvezi z morebitnimi novimi dajatvami bo moralo svoje povedati tudi vsak posameznik, ko bo vsak sam zase dobil izračun, koliko (več) bo s to dajatvijo moral obvezno plačevati. Ob tem moramo razmisliti, če je monopolizacija financiranja dobra, v najboljših zdravstvenih sistemih po Evropi in v svetu namreč povsod spodbujajo prakso konkurenčnosti, da se morajo tako izvajalci kot zavarovalnice boriti za bolnike in jim nuditi najboljše storitve," je še dodala Juvančičeva.

Zaskrbljeni tudi na klicnih centrih

Napovedana zdravstvena reforma pa razburja tudi zaposlene v klicnih centrih, kjer kot posredniki ponujajo in prodajajo storitve zdravstvenih zavarovalnic. Da so Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica njihovi pomembni naročniki, je povedala Saška Žvan s podjetja CDE nove tehnologije, ki je lastnik Prokontakta, enega največjih klicnih centrov pri nas. Če bi bila reforma sprejeta, bi bil izpad njihovega dohodka na letni ravni do 15-odstoten. Pri tem naj bi bilo po prvih ocenah lahko ogroženih do 10 odstotkov delovnih mest: "Govorimo o vseh delovnih mestih, ki nudijo svoje storitve finančnemu sektorju, npr. delovnih mestih za podporo strankam, tehniki in razvoju, in jih potencialno ne bi bilo mogoče pravočasno zaposliti na drugih projektih," je še povedala Žvanova.

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
23. 01. 2017 08.47
+3
V samostojni Sloveniji smo izgubili na stotisoče družbeno koristnih delovnih mest pa smo morali preživet,sedaj pa jok za sto neproduktivnih,za katere delamo drugi.Kdaj bo tudi pri nas obveljalo kaj poštenega.
etul
22. 01. 2017 11.05
+4
Točno sem vedel prej so trobili kak jim dodatno zavarovanje sam zgubo dela sedaj k bi ga ukinli pa v jok pa na drevo.
U4
21. 01. 2017 19.11
+12
Zelo me je prizadelo in ne morem spati, ko se spomnim na uboge zavarovalnice, katere so nas ropale 20 let. Nič drugega kakor pobiranje vmesnega denarja ni bilo to dodatno zavarovanje. Zapirali so na tisoče delovnih mest v tovarnah, pa nikomur nič, sedaj pa naj se jočemo zaradi delovnih mest v zavarovalnicah. Če imajo za besne regrese in božičnice, bo že nekako šlo, kajne ?
proletarec1
21. 01. 2017 13.03
+8
NA ZAVOD Z NJIMI, DA BODO VIDELI, KAKŠNA JE BORBA ZA ŽIVLJENJE.
puspan
21. 01. 2017 14.55
+7
A na Zavodu je zate borba za življenje? Delat, ne pa na Zavod. V Revozu imajo 300 prostih delovnih mest in vsa čast tistemu zadnjič iz Štajerske, ki je bil takoj pripravljen prijeti za delo, kljub temu, da si bo moral v Novem mestu poiskati stanovanje.
puspan
21. 01. 2017 15.04
+6
Proletarec, odprl si vprašanje, ki je pri nas zelo aktualno. Preveč imamo pri nas takšnih, ki se na Zavodu za zaposlovanje že več let bojujejo za preživetje.
Uporabnik565636
21. 01. 2017 12.41
+7
Najprej me zanima koliko so jih zaposlili zaradi dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Brez tega so stevilke o odpuscanju brez vrednosti.
User768643
21. 01. 2017 11.45
+10
Jaz res ne razumem tega. Znebili so se posla, ki jim je prinašal izgubo. Še vedno so si lahko privoščili močan regres, božičnice in krepko nadpovprečne plače. Zdaj pa naenkrat kriza?
Uporabnik565636
21. 01. 2017 12.42
+7
Ja, skoz so jamrali o izgubah. Zanimivo...
JE-BI-GA
21. 01. 2017 10.51
+10
Zavarovalničarji pozor !!! Gradbena podjetja iščejo spočito delovno silo za ročno prenašanje bremen nad 100 kg, tako, da prijatli nič se bat za službo, bo, le malo bolj vroča !!!
U4
21. 01. 2017 19.05
+1
JE-BI-GA
21. 01. 2017 10.38
+6
Inkasantov v naši drtžavi je že tako ali tako preveč, ves ta višek ima možnost odpreti svoje podjetje ali sp in probati kako je služiti denar ne na položnice in opomine, ampak s svojimi rokami !!! Zavarovalništvo je čista kraja denarja, gospodi se obmetavajo z bajnimi dobički, upniki ali komitenti pa dobijo drobtinico. Plačujem še samo avtomobilsko zavarovanje, vse ostalo me že dolgo ne zanima več, ko me bo matilda iskala me tudi ob nevem kakšnih zavarovalnih policah ne bo spregledala, ampak le debeloritnikom se bo poznalo na teži !!!!
2realforu
20. 01. 2017 20.49
+6
Ko sem od zdravnika izvedel da sem uspešno premagal levkemijo sem v roku 1 tedna dobil račun od zavarovalnice koliko so porabili zame, mi zavarovalnice preplačamo sigurno več kot 1krat, potem pa zavarovalniški agenti goljufajo lastno firmo da dvignejo premije...
Finfer
20. 01. 2017 20.30
+7
Zavarovalnice bi nam morale vrniti denar ki so ga nam ropale vsa ta leta in to do zadnjega centa !!
flojdi
20. 01. 2017 17.52
+15
. banke , borze, zavarovalnice, trgovci ...so , ki živijo samo od DELA drugih. ker sami ne ustvarijo NIČ.
Krematorij666
20. 01. 2017 17.44
+7
Kaj se sedaj zavarovalnice pritozujejo...do vceraj jim je to prinasalo izgubo...laznivci...
ivan.z Doba
20. 01. 2017 17.17
+10
Bmk za zavarovalnice! Tako živijo od našega strahu pred neprijetnimi dogodki. Dobolj časa so imeli, da se pripravijo na tak scenarij. Pa tudi dovolj denarja imajo za odpravnine tehnološkim viškom. Večina teh iz klicnih centrov je tako študentov.
nikhrast
20. 01. 2017 16.52
-1
Ne razumem kaj je dopolnilno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, pa to ne more biti obvezno za vse, potem je to samo navaden davek. Država more ponuditi osnovno zdravstveno oskrbo, ostalo, to je dodatno, pa si folk kupi sam. Pa saj nimamo vsi iste potrebe, eden se zanima za zobe, drugi za očala, pa nekdo za privatno sobo v bolnici, pa za potovanje po svetu..., vse to pa lahko ponudijo samo različne zavarovalnice.
Vinogradnik67
20. 01. 2017 15.05
+8
Že uvedba tega, da so se zavarovalnice bogatile na naš račun je bila velika bedarija ,tiho naj bodo ali pa vrnejo denar v zdravstveno blagajno !!
Mirii
20. 01. 2017 17.07
+4
Točno to,..naj vrnejo naš denar v zdravstvo, saj smo zato tudi plačevali... ali ga pa naj vrnejo nam, ki ga nismo še koristili......to niso male vsote...halo !
killik
20. 01. 2017 18.27
+2
končno več kot sto parazitskih nedelavcev na cesti še je upanje za slovenijo
topo
20. 01. 2017 14.14
+10
Zanimivo razmišlanje zavarovalnic.Po njhovem mišlenju bi morali sedanjo premijo podvojit in bi lahko še kakšnega zaposlili...Ko so si sami delili dobiček jih pa ni skrbello za revne in njihovo preživetje.Tako razmišlja tudi večina naših politikov zato pa smo pri luknji za kakat..
bossanoga
20. 01. 2017 16.59
+3
misterbin
20. 01. 2017 13.27
+16
Ja ogrožena so delovna mesta ?Koliko je pa bilo na cesti ljudi iz TAM ,Mura,Pomurka ,Mtt,Livarna in še mnogo drugih .Si vsaj ne bodo več delili denarja saj so služili milijone
Mirii
20. 01. 2017 17.11
+5
Spet se jim gre samo za denar,...manj ga bodo imeli, žal ,,, mi ga tudi nimamo,, in smo še take zavarovalnice požrešne podpirali...ja.
misterbin
20. 01. 2017 18.20
+1
Transformerji
20. 01. 2017 13.23
+10
Če vzamem samo to novico, koliko delovnih mest je ogroženih v (tokrat) zavarovalnicah. Ste že kdaj, kot egoisti, razmišljali, koliko delovnih mesto je bilo izgubljenih v gospodarstvu, ali pa o novih delovnih mestih, jasno začasnih preko agencij, ki niso zagotovljena za nedoločen čas? Naj se tisti kar prekvalificirajo, bodo dobili delovno mesto za določen čas........ Po sesutju gospodarstva sem kot pisarniški delavec pristal za strojem - samo da se preživi! Kajti nastaja NOV SVETOVNI RED - revni in bogati! A vidite, da ima egoizem dve smeri?
Mirii
20. 01. 2017 17.17
+5
Bol pošteno bi delali z našim denarjem, pa tega nebi bilo potrebno..sami ste si krivi, že davno bi vas morali izbrisat...ven iz tega dodatnega zavarovanja.
JE-BI-GA
21. 01. 2017 10.47
+3
Včeraj sem videl zavarovalniškega Fakina, že hujša, goni ga tahitra, ta pa res mora odpreti še eno polico dodatnega lopovstva !!!
Timy15
20. 01. 2017 12.13
+10
Razumemo zavarovalničarje,oni pa naj nas,da jih vekomaj ne moremo vzdrževat..
dostojevski II
20. 01. 2017 11.02
+23
HALO ZAVAROVALNIČARJI !!! Ne bojte se za zaposlitev. Imate odlično priložnost za prekvalifikacijo. Revoz išče delavce !
User1063544
20. 01. 2017 11.23
+4
TOČNO... Vi niste ogroženi če vas je kot listja, temu se reče REDUKCIJA kot pri jagrih kjer REDUCIRAJO ZAROD.... :)

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.