Slovenija

'Tudi uglajeni, izobraženi in ugledni ljudje lahko povzročajo nasilje'

Ljubljana, 25. 11. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

25. november je svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami. Skoraj 25 odstotkov žensk v EU od 15. leta starosti se je že soočilo s fizičnim in/ali spolnim nasiljem s strani partnerja. Če ste žrtev ali priča nasilja, čim prej pokličite policijo.

Več videovsebin
  • Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami
    00:54
    Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami
  • Iz 24UR: Nasilje nad ženskami
    02:53
    Iz 24UR: Nasilje nad ženskami

Začenjajo se mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami, ki potekajo od 25. novembra, svetovnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, do 10. decembra, svetovnega dneva človekovih pravic. Nevladne organizacije so tudi letos pripravile kampanjo osveščanja proti nasilju nad ženskami, vrsto dogodkov na to temo pa je pripravila tudi policija.

Za nasilje ni nikoli kriva žrtev

Če ste žrtev ali priča nasilja, čim prej pokličite policijo na številko 113.
Če ste žrtev ali priča nasilja, čim prej pokličite policijo na številko 113. FOTO: Thinkstock

V društvu SOS poudarjajo, da za nasilje nikoli ni kriva žrtev. Dogaja se v vseh družbenih slojih. ''Tudi uglajeni, izobraženi in ugledni ljudje, s hišo in dobrim avtom, urejeno družino in večnim nasmehom na obrazu, lahko povzročajo nasilje,'' so poudarili in dodali, da če si ''povzročitelji nasilja res ne bi mogli pomagati, bi bili enako nasilni tudi na delovnih mestih ali v odnosih s prijatelji''.

Številni se za nasilje izgovarjajo na alkohol ali težko otroštvo, a tudi to nista vzroka ali opravičila za povzročanje nasilja, še poudarjajo v društvu. Številni se ob novicah o nasilju vprašajo, zakaj žrtev nasilneža ne zapusti takoj, ko jo je udaril prvič. V društvu odgovarjajo: ''Običajno ženska nasilnega partnerja ne zmore zlahka zapustiti, kljub krutosti zlorab, ker ji strah, neozaveščenost, versko prepričanje, visoko vrednotenje podobe 'popolne' družine in/ali ekonomska odvisnost to preprečujejo.'' 

Grozljiva statistika

Za nasilje žrtev ni nikoli sama kriva.
Za nasilje žrtev ni nikoli sama kriva. FOTO: Thinkstock
Ženske in deklice so še posebej ranljive v konfliktnih in izrednih razmerah, ko se nasilje, izsiljevanje, trgovina z ljudmi, izkoriščanje in številne oblike nasilja zaradi spola še okrepijo, so pojasnili pri Evropski komisiji in nadaljevali, da mora na milijone žensk in deklic posledično zapustiti svoje domove. Na poti so soočene z dodatno nevarnostjo, ki jo predstavljajo migrantski sopotniki, tihotapci in celo javni organi v nekaterih tretjih državah. Skoraj vse žrtve trgovine z ljudmi zaradi spolnega izkoriščanja v EU so ženske in deklice iz tretjih držav, ki imajo za sabo nevarno potovanje.

Nasilje nad ženskami in deklicami je še vedno močno razširjeno po vsem svetu. Ženske in deklice so žrtve nasilja v družini, spolnega in gospodarskega izkoriščanja, napadov na ulicah ali delovnem mestu, nadlegovanja po spletu ali med športnim udejstvovanjem, posiljevanja, pohabljenja ali prisilnih porok. Vsaka tretja ženska v EU je že doživela nasilje samo zaradi svojega spola.

''Skoraj 25 odstotkov žensk v EU od 15. leta starosti se je že soočilo s fizičnim in/ali spolnim nasiljem s strani partnerja. Več kot četrtina Evropejcev meni, da je spolni odnos brez privolitve upravičljiv. Več kot petina jih meni tudi, da si ženske pogosto izmislijo zlorabo ali posilstvo ali pa pretiravajo v svojih trditvah o tem. Žrtve nasilja pogosto ne prijavijo zločina. Opazovalci včasih nočejo ukrepati,'' so sporočili iz Evropske komisije in dodali, da se moramo temu in stereotipom, ki spodkopavajo besede žensk, upreti in pokazati, da je nasilje nad ženskami nesprejemljivo in da ga ne bo nihče dopuščal. Evropska komisija bo za podpiranje prizadevanj na lokalni ravni za preprečevanje nasilja zaradi spola in podporo žrtvam v Evropski uniji namenila 10 milijonov evrov.

Nasilje ni le udarec

Ob omembi besede nasilje marsikdo pomisli le na fizične udarce, a to še zdaleč ni edina oblika nasilja, ki so ga deležne ženske.

Žrtve nasilja vse prevečkrat odgovornost pripišejo (tudi) sebi, a za povzročanje nasilja je odgovoren izključno in samo povzročitelj nasilja. Spregovorite. Ne sramujte se. Poiščite pomoč osebe, ki ji zaupate, ali se obrnite na organizacije in društva, ki nudijo storitve za podporo ženskam, ki doživljajo nasilje, poudarjajo pri društvu SOS.

Najbolj razširjena oblika nasilja nad ženskami, ki seveda ni nič milejša od fizičnega nasilja, je psihično nasilje, ki je vedno tudi spremljevalec fizičnega in spolnega nasilja. ''Psihično nasilje v partnerskem odnosu se po navadi začne s posesivnostjo in nadzorom, ki se kažeta skozi manipulacijo in prevračanje dejstev,'' so zapisali v društvu SOS.

Nasilje so žaljivke, poniževanje, zaničevanje, sledijo vpitje, grožnje. Psihično nasilje žal večkrat preraste tudi v fizično nasilje (klofutanje, pretepanje, brcanje, boksanje, suvanje, lasanje ...), ki postaja vse pogostejše in ima vedno hujše oblike.

Spolno nasilje je vsako dejanje s spolno vsebino, s katerim se druga oseba ne strinja, oziroma se ob njem počuti slabo ali jo je strah. Besede, ki jih moški opravičujejo, da so bile izrečene v šali, imajo lahko za ženske škodljive posledice. Spolni odnos proti želji žene ali partnerke je posilstvo, so poudarili pri društvu SOS.

Ekonomsko nasilje pa je obvladovanje, nadziranje druge osebe s pomočjo sredstev za preživetje oziroma vsako siljenje v finančno odvisnost. Povzročitelji se zavedajo, da jih bodo partnerke, če bodo od njih ekonomsko odvisne, težko zapustile. Seveda pa so nasilje tudi oblike izkoriščanja, kot so prisilna prostitucija, prisilno delo, prisilno beračenje, služenje, lažne poroke ali trgovina s človeškimi organi, tkivom in krvjo.

Spolno nasilje je vsako dejanje s spolno vsebino, s katerim se druga oseba ne strinja, oziroma se ob njem počuti slabo ali jo je strah.
Spolno nasilje je vsako dejanje s spolno vsebino, s katerim se druga oseba ne strinja, oziroma se ob njem počuti slabo ali jo je strah. FOTO: Thinkstock

Kam po pomoč?

Če ste žrtev nasilja, čim prej poiščite pomoč in pokličite policijo na številko 113. Pri društvu SOS so navedli, da je iz prakse razvidno, da ''se v trenutku, ko se začne žrtev upirati nasilju, ko začne iskati pomoč, ali ko želi oditi, nasilje s strani partnerja pogosto še poveča''.

Poleg policije obstajajo tudi številna društva in nevladne organizacije, kjer lahko najdete pomoč, lahko jih pokličete, lahko se dogovorite za osebno svetovanje, za namestitev v kriznih centrih ali varnih hišah.

''Tudi če vas partner ne bo fizično napadel, ampak bo povzročal druge oblike nasilja, zaradi katerih boste ogroženi, pokličite policijo. Policija se mora na klic na pomoč odzvati, tudi če niste doživeli fizičnega napada,'' so zapisali v brošuri Slišite.

V društvu SOS so še dodali, da lahko prijavo nasilja podate kadarkoli, vendar čim prej, saj imajo različna kazniva dejanja različen rok zastaranja. V primeru poškodb poiščite tudi zdravniško pomoč.

Vsekakor pa so tudi priče nasilja tega dolžni prijaviti. Če ste priča nasilja, ste morda vi edino upanje za žrtev nasilja.

Žal, lahko ženske, ko pobegnejo od nasilneža, naletijo na sodni zid

V društvu SOS so v letošnji kampanji opozorili, da se ženske, ki doživljajo nasilje, soočijo s številnimi ovirami, ko se obrnejo po pomoč. ''Sodišče me je tako rekoč prisililo v sodno poravnavo. Zagrozilo mi je, da bo odvzelo otroke in jih dalo v rejo, če se z možem, povzročiteljem nasilja, ne dogovoriva o skrbništvu in stikih,'' je izkušnja ene izmed žrtev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NiVseRes
26. 11. 2016 11.00
+1
Uglajeni in izobrazeni so itak krivi za vse...sejejo teror nad revezi
Morana7
26. 11. 2016 10.20
+3
Zgleda nihče tu še ni imel opravka s kolerikom, sama imam več izkušenj, to so moški od katerih imaš kakšno pričakovanje, ki ga oni ne želijo izpolnit, pa ne govorim o nakupu ferarija ampak prevzemanju odgovornosti recimo iti na govorilne za otroka in v obrambi se takšni začno dret kot jesiharji zato da uveljavijo svojo voljo. Potem tip moškega, ki gre in izsiljuje čustveno v smislu, če me zapustiš, se bom ubil...super bravo, kajti me smo na svetu zato, da je vam fajn, če nam ni več potem žalimo slučaj ne? K obem metodam pa se običajno zatekajo lenivci in pasivci. Zakaj niste več zanimivi in je ljubezen minila? Verjetno ste sedeli na ušesih in svoje drage sploh ne poznate, pride do odtujenosti in nato konca. Nikomur en bo krona dol padla, če se malo bolj angažira tudi v po službenem času, danes namreč pridemo oboji iz službe domov in lepo je da si pomagamo in porazdelimo odgovornosti.
LLLEPI
26. 11. 2016 19.11
-1
Tu je veliko nakladanja.Poznam ogromno zens ki so z svojim partnerjem skupaj samo zaradi DENARJA; Kajti kakor ti pravis zenske se onbnasate tako da mora prtner prinasat denar da vam je fajn.Tako da se na zenske ne splaca zanasat se manj pa jih ljubiti ker te bo sigurno izdala
Morana7
27. 11. 2016 09.58
Hja jaz sem bolj težko s svojim zaradi denarja, saj moj že nekaj časa išče službo in sem edini provider.
deratizacija
25. 11. 2016 18.57
+3
Ženske v naši državni delegaciji v Iranu so si nadele muslimanske naglavne rute, ki so simbol verske in kulturne pripadnosti. A ni to neke vrste verskega, kulturnega, spolnega ter političnega nasilja in ritolizništvo slovenske politike na rovaš žensk. Je primerjanje podiranja smrek s "podiranjem" žensk predsednika države res samo neumno in neumestno duhovičenje?!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
25. 11. 2016 20.17
-5
Zakaj pa so nune pokrite?.... So tudi one zatirane?
Kollerik
25. 11. 2016 20.39
+4
So, ....v svojih najbolj intimnih željah.... :)
Morana7
26. 11. 2016 10.11
+0
Ja kaj pa naj bi storile? Izzivale še v miničih? Tam je že brez rute dovolj, da se ti kaj zgodi.
Kollerik
26. 11. 2016 12.27
-1
Nasplošno bi se nune morale obrniti k materi naravi, imeti otroke, živeti polnokrvno življenje srečnih žensk. Ne pa, da se zatolčejo do amena.
Morana7
26. 11. 2016 12.36
+2
Bi bil že čas, da si nehamo lagati okoli naše prave človeške narave in ja tudi ženske smo ljudje a ne? Z vsemi potrebami, ki pašejo zraven.
Kollerik
25. 11. 2016 17.53
+4
ugledno in izobraženo nasilje....verjetno mora imeti žlahten pridih.... :))
ROMELS
25. 11. 2016 14.23
+11
Ja, tudi izobraženi so bolj agresivni, predvsem ženske.
Sputnik
25. 11. 2016 13.06
+8
če moški udari žensko je družbeno nesprejemljivo in govorimo o nasilju nad ženskami. če ženska udari moškega to velja za smešno in že po defaultu ta moški ne bo ukrenil nič ker družba ne dopušča da bi ji vrnil po načelu zob za zob. toliko o enakosti med sploma in nasilju
tralalalala123432
25. 11. 2016 12.11
-3
Moj deda je reku, če ji ne moreš drugače pokazat da si dec, pol jo pretepaš.
nightangel
25. 11. 2016 22.18
+2
Če ne moreš drugače pokazati da si ded kot da tepeš žensko,potem si navaden butl.
METKA102
25. 11. 2016 11.19
+14
Kar nekaj časa bi morala partnerja živeti skupaj, da bi se zares spoznala. Predvsem preden bi imela otroke, ker vsi vemo, da so otroci največje žrtve. Prav letos se obravnava kar nekaj takih tragedij. Mati je mrtva, oče v zaporu. Kaj pa otroci? Z njimi pa se žogajo vseh vrst institucije in služijo odvetniki. Le kako bodo ti otroci, ko bodo odrasli znali živeti normalno partnersko in družinsko življenje, ki ga nikoli niso izkusili?
ROMELS
25. 11. 2016 14.19
+5
Temu je kriva anarho-liberalna zakonodaja.
Kollerik
25. 11. 2016 17.53
-4
lizkica
25. 11. 2016 11.09
+9
Ha ha ženske sam ne iščite pomoči na policiji . Raje se obrnite na kakšno društvo. Imam zelo slabe izkušnje z policijo v čas ko je šlo vse narobe . Jih je enkrat klicala tudi hči , pa ni nič pomagalo ker je bivši poznal pol policije , so me obdolžili da lažemo obe. Pa bivšega niso niti zaslišali , potem se je pa sam skoraj izdal na Csd. Moj nasvet prvo pokličite kakšno društvo ,da imate pomoč.
Karantanija
25. 11. 2016 20.13
+9
medvedJEkriv
25. 11. 2016 11.00
+11
No...po vsem prebranem....ponavadi stvari niso tako črno bele. V praksi je prepir med moškim in žensko je vedno različen interes. Velika večina žensk, za dosego svojih ciljev, v prepiru vztraja do konca, velikokrat tudi preko trupel, če je treba. Moški nato povzdigne glas in se po domače raz.....in naslednji dan in tako naprej. Sledi prijava ženske na policijo ( in vedno jo obravnavajo kot upravičeno), čez nekaj časa dopisi iz CSD-ja, in moški je zaključil v naši socialni državi. Je psiho-fizični nasilnež, brez utemeljenih razlogov. Zakon iz leta 1978 je na strani žensk in marsikatera to izkoristi, nenormalna preživnina in omejeni stiki z otroci. In ja, ženske rodite otroke, vendar se obnašajo, kot da so brezmadežno oplojene. Kar naenkrat edino in samo one vedo in znajo skrbet za otroke. Moški jim je postranska škoda. In po pogovorih z mladimi tako ženskami, kot moškimi imajo teževe že na samem začetku partnerstva. In danes se pritožujete, kakšni so moški!!! Ve ste jih rodile in vzgojile (otroke)!!! Povzetek: A: Bodi dec pa udar po mizi....sledi zgoraj napisano B: Delaj kot bom jaz rekla če ne.....sledi zgoraj napisano. Žalostno....vedno več je ločitev, vedno več je razočaranih otrok, ki opazujejo vso to kalvarijo....In potem se sprašujem, kako bodo živeli eden z drugim. Spoštujte sebe in nasprotni spol, če se pogovarjate se potrudite da se slišite, in delajte kompromise...nihče ni popoln in nihče ni samozadosten. SREČNO
privatnik 1
25. 11. 2016 10.58
+7
veliko žensk moške s psihičnim provociranjem pripravi do tega fizičnega obračuna...
privatnik 1
25. 11. 2016 10.58
+6
veliko žensk moške s psihičnim provociranjem pripravi do tega fizičnega obračuna...
Kollerik
25. 11. 2016 17.54
+6
++++++++++++++++++++++++++++!! Ženske tepe predvsem njihov lastni jezik!
Mejduš
25. 11. 2016 10.49
+4
Tisti ki so nasilniši so pač pri takšnih starših rastli ki mislijo da mora biti vse tako kot si želi in če je prav ali ne,tisti ki so njihov starši jih pretepali in sedaj mislijo da drugače negre,to se večinoma nadaljuje iz roda v rot,najbolje da se takšnemu za vedno partner umakne,jih kar nekaj takšnih poznam,ki so sedaj v letih,ki hodi sklonjeno glavo in se na palico naslanja zraven ima solzne oči kakor da je bil zelo preljubljen svoji družini,v resnici celi hudič.
Abrams
25. 11. 2016 10.42
+0
Mislim, da je čas da se ukine zveza oz partnerstvo in da začnemo vse stvari počet prek odvednika. Ker očitno nismo nikoli odrasli. Po drugi strani pa otroke učimo, da so odločni, nepopustlivi in da vstrajajo pri svojih zahtevah. Pa me zanima a to ni vzpodbujanje nasilja ?????
Multipratik
25. 11. 2016 10.38
+23
Mene pa zanima, kdaj bo uveden tudi mednarodni dan boja proti nasilju nad moškimi!? Seveda sem absolutno proti kakršnemukoli nasilju, a neumno se mi zdi, da se prikazuje kot nasilnike le moške, žrtve pa ženske. Sam poznam kar nekaj primerov, kjer je zadeva ravno obrnjena, a se o tem govori le redko. Mogoče ne bi bilo slabo poudariti, da nasilje ni samo fizično. Marsikdaj zna biti tudi psihično veliko hujše...
Multipratik
25. 11. 2016 10.49
+27
Mimogrede, ko smo ravno pri nasilju... Pod nasilje spada tudi posilstvo, mar ne? Definicijo verjetno poznamo vsi. Po tem pa se vprašam, kako se imenuje to, da si je uporabnik tega portala prisiljen pogledati vsaj po 2 bebavi reklami za vsak prispevek, ki si ga želi ogledati? Še posebej zato, ker si mora ogledati iste reklame ob vsakem prispevku!!!! Ne vem, če si ženska po posilstvu želi več seksa s posiljevalcem, vem pa, da sam ne bi kupil nobenega izmed teh izdelkov prav zato, ker me z njimi konstantno in hudo intenzivno posiljujete iz dneva v dan!
prašek
25. 11. 2016 10.01
-1
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam .
prašek
25. 11. 2016 10.02
+11
Samo duševno podhranjeni se spravljajo nad ženske !
prašek
25. 11. 2016 10.03
+5
Če z mojo ženko kdaj slučajno nisva našla skupne besede , sva šla na večerjo (ali pa že prej na kosilo)) in se vse dogovorila !
prašek
25. 11. 2016 10.05
+12
Za nasilje pa je v glavnem kriv alkohol ! Moški, ki ne more dokazati svojega alkoholnega " prav " , popije še en liter in postane najpametnejši (tudi na portalu je nekaj takih) in sploh in oh .....
I G N O R A N T
25. 11. 2016 10.51
+6
Sniper77
25. 11. 2016 10.57
+3
greš ti na kosilo, da lahko na koncu rečeš, "da,draga, prav imaš, vselej imaš prav" ; in še plačaš račun, ter zadovoljno odkorakaš iz gostilne, ker si rešil super-zvezo.... :)
Kollerik
25. 11. 2016 17.57
+8
IGNORANT, dr. Rugelj nam je že zdavnaj odgovoril.... Da gre ta gejevska, pomehužena civilizacija zdivjanih žensk, maminih sinčkov in razvajenega, pohlepnega folka v maloro. In ima prav, tako kot še za marsikaj drugega.
hotchilipoper
25. 11. 2016 09.51
+9
V vladi je veliko“ uglajenih ljudi“
Karantanija
25. 11. 2016 10.03
+12
Timy15
25. 11. 2016 09.32
+20
Ja,tudi izobraženi,sploh pa zvezdniki,ki še pogosteje menjavajo partnerje.
korintos23
25. 11. 2016 09.34
+11
Karantanija
25. 11. 2016 10.08
+11
Tudi med politiki, umetniki, dohtarji. Največkrat med tistimi, ki se pred drugimi kažejo v najlepši luči, na zunaj kažejo najlepšo podobo, doma pa rompompom - duševno in fizično nasilje!
Karantanija
25. 11. 2016 08.58
+19
Nasilja ni samo med možem in ženo. Je tudi med sorodniki - strici, tetami in nečaki, otroci so nasilni nad starši, otroci v šoli med seboj .... Nekoč sem prijavil nasilnega sina v bloku, ki je pretepal in zverinsko krišal na svojo mamo. Ker me je bilo strah, da jo bo vrgel čez balkon, sem poklical policijo. Prišli so, ni jih spustila v stanovanje in mama ni ničesar priznala, češ, da je vse v redu .... Otrok lahko ponižuje svojo mamo, ji tepta srce in dušo - vse mu je odpuščeno, ker je mati. Žalostno. Upam, da imajo policisti sedaj več pristojnosti, da v takih primerih lahko naredijo več in predvsem, da so zelo hitro na kraju dogajanja ....
korintos23
25. 11. 2016 09.07
+13
Sem živel dolgo v enih drugih cajtih in mi ni žal, tam so se ženske in starejši spoštovali!
Karantanija
25. 11. 2016 09.40
+8
Lepo, da imaš takšno izkušnjo. Jaz vem, da je bilo tudi v tistih starih dobrih cajtih tudi veliko tega!
proofreader
25. 11. 2016 08.44
+3
Kdaj se bo izenačilo delovno dobo moških in žensk? Tudi to je oblika nasilja.
korintos23
25. 11. 2016 09.06
+3
METKA102
25. 11. 2016 09.26
+4