Slovenija

Natečaj za nove državne simbole

Ljubljana, 09. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je objavil razpis javnega anonimnega anketnega natečaja za oblikovanje možnih elementov novih državnih simbolov Republike Slovenije. Cilj natečaja je, da se pridobijo med seboj usklajene in najboljše oblikovalsko krovne rešitve grba, zastave in simbola Slovenije.

Elaborati morajo biti predloženi v DZ najkasneje do 30. septembra do 12. ure, kar velja tudi za poštno dostavo. Ocenjevalna komisija pa bo objavila rezultate najpozneje v 30 dneh, t.j. do 30. oktobra.

O morebitni zamenjavi slovenskih državnih simbolov je tako javnost kot stroka že večkrat govorila in tudi nekaj predlogov se je zbralo. Vendar pa se stroka so zdaj ni mogla sporazumeti.

Med osamosvajanjem je množična evforija narekovala, da v novo državo vstopimo z novimi simboli, in ti so tako nastali pod velikim časovnim pritiskom. Rezultat tega je, da marsikdo še vedno ne ve, kako si sledijo barve na naši trobojnici, tujci pa nas praviloma zamenjujejo s Slovaško in Rusijo, ki imata zelo podobni zastavi.

Razpis, ki se izteče 30. septembra, naj bi prinesel pravo rešitev. Natečaja se lahko udeležijo državljani Slovenije ter fizične in pravne osebe, ki imajo svoj sedež v Sloveniji.

Novi simboli za prepoznavnost

Kot je zapisano v razpisu, bi morebitne spremembe državnih simbolov lahko naredile Slovenijo ob vstopu v Evropsko unijo bolj prepoznavno in nezamenljivo z drugimi državami. Avtorji se lahko svobodno odločijo, da predstavijo celovito rešitev ali posamične rešitve razpoznavnih prvin države, vendar bo pri izboru imela prednost celovita rešitev. Natečaja se lahko udeležijo državljani Slovenije, fizične in pravne osebe, ki imajo svoj sedež v Sloveniji.

Javni anonimni anketni natečaj je objavljen na domači strani DZ, v petek, 13. junija, pa bo objavljen tudi v uradnem listu.

Člani ocenjevalne komisije za oceno ustreznosti predlogov novih podob državnega simbola, zastave in grba sta kot predstavnika naročnika podpredsednik ustavne komisije France Cukjati (SDS) in član ustavne komisije Jožef Školč (LDS), kot predstavniki strokovne javnosti pa: profesor na oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost pri Univerzi v Ljubljani Stane Bernik, Peter Pavel Klasinc iz Društva Heraldica Slovenica in Boris Podrecca iz Društva oblikovalcev Slovenije.

Slovenska zastava
Slovenska zastava FOTO: POP TV

Za grb in zastavo – nagrada

Naročnik bo podelil tudi tri nagrade, in sicer prvo nagrado v znesku 3,9 milijona tolarjev za celovito rešitev (grb, zastava, simbol) oziroma eno tretjino tega zneska za vsak posamezen element; drugo nagrado v znesku 1,8 milijona tolarjev za celovito rešitev oziroma eno tretjino tega zneska za vsak posamezen element ter tretjo nagrado v višini 900.000 tolarjev za celovito rešitev oziroma eno tretjino tega zneska za vsak posamezen element. Naročnik bo podelil tudi štiri častna priznanja. S podelitvijo prvih treh nagrad nagrajencem pa bo naročnik odkupil vse materialne avtorske pravice za ves čas trajanja avtorstva.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9