Slovenija

'Navajanje velikih znanstvenih raziskav nima učinka, saj verjamejo ljudem, ki jim zaupajo'

Ljubljana, 23. 03. 2017 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
23

Lažne novice seveda niso izum modernega časa, ampak so znane že iz zgodovine, saj je vedno nekdo manipuliral s podatki in dejstvi. Kakšno vlogo ima pri tem znanost, ki išče resnico? Še verjamemo znanosti in znanstvenikom?

Verjamete znanosti?
Verjamete znanosti? FOTO: Thinkstock

Ob pojavu lažnih novic (fake news, post truth, post-faktisch, postfaktičnih novic) se vse bolj pojavlja razmislek, kam utegne pripeljati tako popačenje medijskega prostora. Kako je v zgodbo lažnih novic vpeta znanost, so razpravljali tudi v okviru 25. dni Jožefa Stefana.

Znanost je dejavnost, kjer je bistvo dvom, da je vsaka trditev vedno dvomljiva, ne glede na količino dokazov, pri politiki pa je ravno obratno, da nekateri pri trditvah vztrajajo tudi brez dokazov, je dejal Jadran Lenarčič, raziskovalec in direktor Instituta Jožef Stefan. Prav zato je znanost v tem primeru vedno v podrejenem položaju, saj rabiš dokaze, v drugih sferah pa lahko nekdo izreče nekaj, za kar se že vnaprej ve, da bo dobro sprejeto.

Lažne novice seveda niso izum modernega časa, ampak so znane že iz zgodovine. ''Danes je razlika v tem, da ima vsak svoj medij. Včasih je bila borba za medije, zdaj pa medij imaš. Gre za to, kako se ta resnica oziroma laž izbira. Resnica je samo ena, laži pa je neskončno mnogo, tako da je vprašanje, ali bo resnica v prihodnosti zmagovala. Znanost skrbi za slednje, zato imam občutek, da bo vsaj na kratek rok znanost izgubljala v taki postfaktični družbi,'' je dejal Lenarčič, ki se ne slepi, da znanstveniki, ki morajo biti po definiciji pošteni, ne padejo pod vpliv lobijev in denarja in da lahko tudi znanstveniki vede ali nevede pripomorejo k širjenju neresnic.

''Ko vstopaš na področje neznanega, vstopaš s svojimi idejami o tem, zato izbiraš podatke, da bi to teorijo postavil. Znanost išče modele resnice, resnice nikoli ne zadeneš, ampak jo skušaš predstaviti z nekim modelom ali teorijo,'' je dodal.

Zloraba znanosti

Ekonomist Jože Damijan meni, da znanost, še posebej družboslovna, ni sama po sebi objektivna, ampak je mogoče z uporabo samo določenih podatkov dokazati, kar ustreza prepričanju posameznika in da je možno tudi znanost zlorabljati z dosego določenih namenov. Tako je spomnil, da so ekonomisti ob nastopu krize zlorabili dejstva, da so priredili metodo, da so dokazovali, da država v gospodarstvu nima česa iskati.

Lenarčič je opozoril tudi na nepopolnost informacij. ''Če ne poveste vseh komponent o nekem vektorju, da govorite o devetih, ne pa tudi o deseti komponenti, lahko popolnoma zavedete človeka. Neresnica je tudi to, da ne poveste celotne zgodbe.'' Njega osebno, tudi kot elektroinženirja, motijo nepopolne informacije o električnih avtomobilih, ki imajo veliko prednosti, a bistveno vprašanje je tudi, od kod in kako pride elektrika do tega avtomobila. Da je torej bistvena razlika, ali pride preko kablov iz termoelektrarne, s čimer narediš ogromno škode naravi ali pa iz sončnih celic na lastni strehi hiše, s čimer pa si naredil ogromno koristi. 

Še verjamemo znanosti?

Vsekakor je dvom dobrodošel, če ima neko osnovo in dejstva, a v zadnjem času je mogoče vse prevečkrat zaslediti, da številni dvomijo v tone dokazov in raje verjamejo nečemu, kar je rekla soseda ali kar je bilo zapisano na Facebooku. Tako se zdi, da institucije vse bolj izgubljajo zaupanje.

Lenarčič meni, da znanstveniki še uživajo zaupanje. ''Splošno mnenje ljudi je, da so znanstveniki tisti del družbe, ki mu je potrebno verjet. Tudi tu je možno najti odstopanja, ker ljudje verjamejo svojemu okolju. Če je soseda rekla, to gotovo drži, pa naj rečejo znanstveniki kar hočejo, ampak to so bolj izjeme in te ne smejo biti pravilo. Še vedno sem optimist, da nam družba verjame. Tudi drža, ki jo ima naš inštitut, je, da bo tej družbi pomagala h koordinatnemu sistemu, ki ga potrebuje.''

''Zelo težko se je boriti proti govoricam, ker zaupamo referenčnemu krogu. Navajanje velikih znanstvenih raziskav sploh nima učinka, ker jim ne verjamejo, ampak verjamejo ljudem, ki jim zaupajo. Potrebujemo močno regulacijo socialnih omrežij, ki bi morala zagotavljat nevtralnost,'' pa je dodal Damijan.

''Fake news ne more kar izginiti. To je način manipulacije in ga uporabljajo politiki in podjetja že ves čas, spremenila se je le tehnika, kako se te lažne novice širijo. Prej so bili to množični mediji, zdaj se uporabljajo neposredno socialna omrežja. Moč kapitala, ki kontrolira serverje, se je s tem močno povečala, bistveno se je povečala tudi možnost manipulacije. Velik kapital lahko kupi dostop do podatkov in načrtno manipulira z ljudmi, tam kjer so ranljivi pri ustvarjanju zavesti o nekaterih problemih,'' je še opozoril Damijan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
24. 03. 2017 09.21
+2
Aja ravno imate članek! Nutricionisti šokirani! Znani nutricionist je razkril skrivnost hujšanja! Hehe kolk vam plačuijejo za lažne objave? Važno da je denar ne?
jzkzfzmz
24. 03. 2017 09.18
+2
24 ur. Potem bi prvo bilo najbolje kar va sukinit! Kar hujšajte čudežno! Pa kar dobite mišice čudežno! Pa čudež ta pa čudež oni!
ni_mi_vse_eno
23. 03. 2017 22.48
+2
Znanosti se že dolgo ne verjame, tam od začetka kvantne fizike in slavnega "double slit" eksperimenta. Vir: " Theoretical Physicist Finds Computer Code in String Theory" = "Teoritični fizik najdel računalniško kodo v teoriji strun". Živimo v simulaciji, ki je sicer konsistentna, namreč ko se informacija pojavi v tej simulaciji ostaja za vse opazovalce. Predno se pa pojavi, pa obstaja samo verjetnostna distribucija vseh možnosti te informacije. Za več znanja glej: "Tom Campbell: The Key to Understanding Our Reality" = "Ključ za razumevanje naše realnosti". Einstein ni razumel in se s kvantno fiziko ni strinjal, zato je izjavil: "[I can't accept quantum mechanics because] "I like to think the moon is there even if I am not looking at it." = "Mislim, da Luna obstaja, tudi če jo ne gledam". Jasno, da obstaja, ker informacija še vedno obstaja v tej simulaciji in ta simulacija je konsistentna.
ni_mi_vse_eno
23. 03. 2017 22.52
Če se pa informacija o objektih izgubi, potem se izgubi tudi objekt. Vir:
mrhovinar
24. 03. 2017 08.24
+0
dugi159
23. 03. 2017 19.58
+13
Manipulirate vi z placljivimi clanki
proofreader
23. 03. 2017 19.39
+16
Zakaj potem oglašujete čudežno hujšanje?
Sputnik
23. 03. 2017 19.09
+6
znanost išče resnico, mediji jo prirejate, denroj pa spreminja. komu zdaj verjet??
UaikiUaiki
23. 03. 2017 19.23
Sputnik
23. 03. 2017 20.45
+2
denar jo. mah glej se ne sikiram hvala da si me opozoril na napako. še vedno jih naredim manj kot jih boš našel v člankih na tem portalu
Pjer Pjer
23. 03. 2017 18.30
+14
Nekatere spletne strani vsakodnevno objavljajo sponzorirane članke z naslovi: "Znanstveniki odkrili,...", "Ekskluzivno odkritje: shujšajte s tem dodatkom brez vadbe in napora,...", "Dokazano: kapsule do popolne postave,...", "Prejmite 50 EUR za trgovanje,..." in bla bla bla... Za denar nekateri seveda storijo vse.
Aven
23. 03. 2017 18.26
+4
Vsekakor je bolj smiselno imeti solarno na strehi kot pa podpirati TEŠ6. Članek zajame bistvo. Kako se nam je lahko zgodilo - da smo namesto solarnih streh - naredili elektrarno TEŠ6?
Aven
23. 03. 2017 18.28
+2
TEŠ6 - podatki so bili napačni - verjamem da namerno.
Aven
23. 03. 2017 18.29
+4
Laž - cena premoga. Že od začetka je bila napisana napačna.
Aven
23. 03. 2017 18.31
+5
Laž - cena izgradnje. Prvotni cenik - ni bil popolen.
tedoVV2HCmedo
23. 03. 2017 19.58
+3
Za termo elektrarne so potrebni delavci, tako politiki dajo službe svojim znancem. Zato se favorizira take električne svinjarije.
luckysss
23. 03. 2017 18.25
+2
Povej mi kdo te plačuje in povem ti kdo si.... Drugače povedano.".znanstveniki" so vse bolj" dninarji " kapitala in ne iskalci resnice...
frako
23. 03. 2017 18.43
+2
če kot znanstvenik golfaš te prej al slej dobijo, ko kdo na podlagi tvoje publikacije kej raziskuje pa se nič ne ujema. Pa zgubiš svojo kredibilnost in postaneš posmeh v znanstvenih krogih.
frako
23. 03. 2017 18.47
+2
problem je ker se kr zmišljujejo da so znanstveniki kej odkril k niso, in pol nič krivi nič dolžni znanstveniki nastradajo.
frako
23. 03. 2017 21.02
+2
Drgač pa recimo se učasih zgodi da je kkšna politično motivirana publikacija, k je regan naroču da dokažejo škodljivost marihuane, se je en majstr zauzeu pa na opicah testerou in "dokazal" da možgani odmirajo. Sam je zravn mogu metodologijo napisat dau je opicam gor maske v katere je dovajal dim marihuane 5 minut. Laohka bi tud tobačni dim na tak način dovajal bi odmiral možgani k niso pršli do kisika. Tko da je vsak znanstvenik in tak ki ma mau možganou pogruntou da je u bistvu dokazal da brez kisika odmirajo možgani ne pa kej o marihuani sam za takratne politike je blo to useen. Tko da če kdaj podvomiš v kkšno znanstveno publikacijo vklopi scholar.google pa jo najdi in si preberi. Direkt zmišljeval se ne bo noben znanstvenik ker bo zgubil kredibilnost sam lahko pa je experimente tko postavu da so vn padal željeni podatki sam s mau logike lahko to takoj odkriješ.
izpolni polje vzdevek
23. 03. 2017 17.31
+0
Kako ta članek izboljšuje našo družbo danes ali jutri?
izpolni polje vzdevek
23. 03. 2017 17.30
+6
Kaj je namen tega članka?
_endrug
23. 03. 2017 17.59
+6