Slovenija

Na ministrstvu objavili navodila, kako odpuščati

Ljubljana, 09. 04. 2012 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mnogo prahu je dvignil obrazec za odpuščanje, ki so ga objavili na spletnih straneh ministrstva za javno upravo. Na teh straneh pa je objavljen tudi postopek reorganizacije ali povedano drugače postopek odpuščanja.

Minister Senko Pličanič
Minister Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen

Na spletni strani ministrstva za javno upravo so objavili različne dokumente, v katerih so zapisane smernice za reorganizacijo na ministrstvih in v vladnih službah. Tako so med drugim objavili obrazec za odpuščanje, ki je že dvignil ogromno prahu, na spletnih straneh pa lahko najdete tudi dokument, ki opisuje postopek reorganizacije.

Ta teden bodo vlada in sindikati sicer znova poskušali zbližati stališča o ostrih varčevalnih ukrepih. Ti so sicer že zajeti v predlog rebalansa proračuna, ki ga je sprejela v četrtek. Več kot 20 sindikatov javnega sektorja je že napovedalo stavko.

Vse te dokumente je minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič že posredoval posameznim ministrstvom in vladnim službam in jih pozval, naj preverijo obstoječo organizacijsko strukturo in vrste ter število organizacijskih enot, prav tako pa naj preverijo tudi število in strukturo delovnih mest v organu. Posledice izvedene reorganizacije so lahko različne, od spremenjene organizacijske strukture (drugačno število in vrsta organizacijskih enot) do spremenjenega števila in strukture delovnih mest, kar lahko vpliva tudi na potrebno število javnih uslužbencev, je ministrstvom in tudi javnosti preko spletnih strani sporočil Pličanič.

Postopek reorganizacije predvideva tudi usklajevanje s sindikati, vendar pa bodo morali akt o sistemizaciji sprejeti tudi, če ne bo usklajen s sindikati.

Kako so si zamislili postopek odpuščanja zaradi poslovnega razloga?

Javnega uslužbenca bodo najprej poskušali premestiti znotraj državnega organa, če to ni možno, ga bodo uvrstili na interni trg dela, če po enem mesecu zanj ne bodo našli ustreznega delovnega mesta, pa bo sledila odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Objavili so tudi pet kriterijev, kdo bo ohranil zaposlitev.
Objavili so tudi pet kriterijev, kdo bo ohranil zaposlitev. FOTO: Damjan Žibert

Najprej bodo torej ugotavljali, ali je možno uradnika premestiti na delovno mesto, ki se opravlja v istem nazivu in za katero izpolnjuje pogoje ter je zanj ustrezno strokovno usposobljen. Če to ne bo mogoče, bodo ugotavljali, ali se lahko zagotovi poklicna prekvalifikacija, da bi s usposobil za prosto delovno mesto v organu. Če ne bo možno niti to, pa se lahko uslužbenca premesti na delovno mesto, ki se opravlja v nazivu istega kariernega razreda ali prvega nižjega kariernega razreda. Če premestitev znotraj organa ne bo uspela, potem bodo javnega uslužbenca skladno z zakonom o javnih uslužbencih uvrstili na interni trg dela, hkrati pa mu bodo izdali obvestilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Med predlaganimi vladnimi varčevalnimi ukrepi je množica zelo nepremišljenih, ki lahko povzročijo dolgoročno pomembno škodo in zmanjšajo kapaciteto Slovenije za iskanje kakovostnejšega izhoda iz krize. Mednje spada predlog združevanja javnih zavodov na področju šolstva, so prepričani v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. Izrazit primer navedenega je predvideno združevanje vrste javnih zavodov, ki podpirajo delovanje šolskega sistema. Tu še posebej izstopa združevanje javnega raziskovalnega zavoda Pedagoški inštitut z zavodi z drugačnimi profili, z drugačno vlogo v sistemu in drugačnimi strokovnimi načini dela, kot je raziskovalno, so dodali v Svizu, kjer zahtevajo umik predvidenih združevanj.

Če v enem mesecu javnega uslužbenca ne bo možno premestiti na ustrezno delovno mesto, se mu po izteku tega roka odpove pogodba o zaposlitvi. V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ima javni uslužbenec tudi pravico do odpravnine.

Pet kriterijev za ohranitev zaposlitve

Temeljni kriterij za ohranitev zaposlitve je delovna uspešnost, so zapisali v postopku reorganizacije. Drugi kriterij so delovne izkušnje, tretji pa delovna doba. Prednost pri ohranitvi zaposlitve imajo delavci z daljšo delovno dobo. Četrti kriterij je zdravstveno stanje delavca. Prednost pri ohranitvi zaposlitve imajo delavci, ki so zboleli za poklicno boleznijo, delavci, ki so utrpeli poškodbe pri delu v organizaciji, ustanovi in zavodu, oziroma delavci s slabšim zdravstvenim stanjem.

Peti kriterij pa je socialno stanje. Prednost pri ohranitvi zaposlitve imajo delavci s slabšim socialnim stanjem. Pri ugotavljanju socialnega stanja se upošteva predvsem dohodek na družinskega člana, število nepreskrbljenih otrok, zaposlenost družinskih članov, opravljanje obrtne dejavnosti kot postranskega poklica, opravljanje kmetijske dejavnosti, lastništvo oziroma solastništvo zasebnih in mešanih podjetij.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Postopek reorganizacije
Obvestilo o nameravani redni odpovedi
Sklep o odpovedi
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Koronito
10. 04. 2012 09.18
+25
Dragi soborci. Žal mi je, ko vidim kako nevoščljivi smo en drugemu. Dejstvo je, da je v JU preveč birokratske zalege, ki se skriva po temnih hodnikih, samo zato da jim ne bi bilo potrebno nič delati. Službe so dobili kar tako, ponavadi je stal zadaj kakšen stric ali pa so zmagovalci volitev radodarno delili službe kolaborantom. Oblast se zamenja oni pa ostajajo, ker jih ne morejo odpustiti. Vsekakor ločim, med tistimi, ki v JU dejansko nekaj delajo in med "zalego" ki se kopiči in jo potrebno odstraniti. Mnogo nas, iz gospodarstva, je nevoščljivo opazovalo, kako tisti v JU malo delajo in redno prejemajo solidne plače, plus vse pripadajoče bonuse. Žal pa se je gospodarstvo zlomilo in naenkrat ni bilo več denarja za finaciranje požrešne JU. Začeli so si na veliko sposojati denar, da so pokrivali tekoče poslovanje, gospodarstvo pa je še bolj propadalo. Kupna moč prebivalstva je padla, bonitete so zaradi neukrepanja vlade padale. Ker so uvideli, da se lahko hitro zgodi, da ostanejo brez denarja za lastne potrebe (kar jih najbolj skrbi) so se odločili, da vzamejo tam, kjer sploh še kaj je, deloma tudi sami sebi, samo da se rešijo. PRI VSEH TEH UKREPIH PA NI ENEGA SAMEGA, KJER BI SE LAHKO ODPRLO KAKŠNO NOVO DELOVNO MESTO. Zato vas prosim, da ne izgubljate fokusa: - vsi ti naši voditelji so popolnoma nesposobni voditi državo. 20 let jih že gledamo, kako ropajo vse kar so ustvarili naši predniki in mi - vedno eni in isti obrazi - levi, desni, rdeči, zeleni, rumeni - vseeno je. vsi hočejo v politiko samo zato da pridejo na oblast in se okoristijo - vsi delajo samo po direktivah mednarodnega denarnega sklada, ki nas vodi v gotovo propast in vojno Zadnja stvar, ki jo potrebujemo, je da prihaja do trenj med ljudmi. Vsi smo v istem dreku. Potrebno je vedeti samo to, da je naš skupni sovražnik KAPITAL ZDRUŽEN S POLITIKO in ostalimi pritlehniki, ki se borijo za svoj obstoj pri koritu. KRIZO SO ZAKRIVILI POŽREŠNI KAPITALISTI S POMOČJO POLITIKE IN BANK IN ZATO BODO TUDI PREJ KOT SLEJ PLAČALI, ko se bodo prestrašeni in lačni skrivali po kanalizaciji kamor tudi spadajo.
resslovenka
10. 04. 2012 09.26
+13
Saj je res tako. Krizo so povzročili drugi, račun izstavili nam. Je to pravično? Tistim ki so jo zakuhali ni bilo, ne bo in ni potrebno zategovati pasu. Resnica ima veliko obrazov in ni edino zveličavna tistih, ki nam danes trkajo na vest. Kajti prav ti ljudje je ne premorejo.
FCL
10. 04. 2012 09.30
+6
Komentiranje prepovedano
10. 04. 2012 09.41
+1
Jesti bo vedno pomembneje kot spoštovati zakone. Tega se
Komentiranje prepovedano
10. 04. 2012 09.42
+2
sociopati na vrhu ne zavedajo. Rešitev je granit.
Sputnik
10. 04. 2012 09.17
+4
zdaj bo treba še tiskalnike kupit ker se bodo pregreli od tiskanja obrazcev :) me pa zanima koliko jih bo izpolnjenih za simčiče, vogrine, priseske v uradih, umetnih delovnih mestih...
resslovenka
10. 04. 2012 08.44
+20
Pri odpuščanju so lahko znana še tako "pravična" pravila, pa se v praksi izkažejo kot katastrofalno nepravična. V glavnem pri odločitvi delodajalca odločajo simpatije oz. antipatije do določenega delavca. Vedno se najdejo ljudje, ki so zelo pametni, prizadevni, delavni, disciplinirani in skrajno potrpežljivi, pa antipatični določenemu vodilnemu osebku. Če so še odkriti in povedo svoje mnenje, ko je to povsem utemeljeno , vendar ga dotični ne želijo slišati iz delavčevih ust, je mera polna. Sledi iskanje variant kako se ga znebiti in vedno se najdejo, ne glede na vsa pravila. Tako je v gospodarstvu, tako bo v javni upravi. Kdor si pred navedenim zatiska oči, je naiven do skarjanosti.
demokracija
10. 04. 2012 08.45
+2
FCL
10. 04. 2012 09.36
+0
Točno tako, odpuščeni bodo tisti, ki niso všeč šefom, ki jih postavi politika...
Tonček Balonček
10. 04. 2012 08.36
+6
Poemmbno je, da so na MNZ zaposlili 12 (dvanajst) aparatčikov plus Brezigarjevo ter ustanovili direktorat za tožilstvo, ki bo še nad generalnim tožilcem in je Brezigarjeva postala takorekoč maršal! Točno vedo, zakaj je Janša hotel prenos pravosodja na MZZ, naredil bo naredil vse, da preživi in da se izogne morebitni usodi Iva Sanaderja. Na srečo je to dobro za koalicijske partnerje, priavljen na mnoge kompromise in kupčije, to je odličnio recimo za Erjavca, tudi za viranta seveda!
demokracija
10. 04. 2012 08.46
+7
izvlečt sebe pa če tudi sLOVEnija crkne.......
Robigno176
10. 04. 2012 08.24
+14
Men pa zanima kolk oni v plačilnem razredu 40+ bojo odpustili ko tak samo meglo mešajo!? Prej bojo odpustili par tisoč onih v plačilnem razredu 20-, da bo na papirju razlika, zaposlili bojo pa pod nujno kakega "strokovnjaka" al pa celo ustanovili še kako skupino da vse to razišče... Na bruhanje mi gre, samo da se pleša sveti, zdi se mi pa da manj ko pa par let nazaj!
demokracija
10. 04. 2012 08.47
+13
tako to gre, bogati bodo poskrbeli da bodo še bogatejši, temu se reč vladavina kapitala
Komentiranje prepovedano
10. 04. 2012 09.44
+1
Aleksander Polšak
10. 04. 2012 08.22
+18
Mislim, da je postopek reorganizacije u redu, ima pa eno pomanjkljivost. In sicer jasna in glasna navodila, da to leti na razne šefe, podšefe, nadšefe....., katerih delo je podajati si primere ter s tem ustvarjati teren za različne interesne skupine, ki s temi javnimi uslužbenci potem manipulirajo. Ta prevetritev se ne sme dotakniti navadnih uslužbencev, temveč se mora začeti na vodilnih položajih. In treba je navadne delavce vprašati kateri nadrejeni so nepotrebni in so paraziti. Aleksander Polšak
demokracija
10. 04. 2012 08.48
+8
to je pravilno ja, samo praksa bo pa zelo drugačna nažalost
Samo.Jst
10. 04. 2012 08.18
+12
Ne razumem kaj se toliko sekirajo... kar so jim sedaj dali na mizo obstaja in je stalno prisotno v privat sektorju! Zanimiva bi bila statistika, koliko ljudi je bilo dejansko odpuščeno z javnega sektorja v zadnjih 10ih letih... predvidevam da zelo malo, če sploh... pa vsi vemo da je javna uprava leglo nepotizma, poznanstev itd, kar dokazano niža nivo uspešne delovne sile.
sonas
10. 04. 2012 09.27
+2
je pa tako, da ima zasebni sektor druge bonitete: sivo ekonomijo, utaje davkov, nespoštovanje potrošniške zakonodaje, prirejanje bilanc, ... ko se bo to ukinili v zasebnem sektorju bo tudi začel bolje delati :)
FCL
10. 04. 2012 08.02
+5
Pa ok, naj naredijo kar mislijo da morajo...me pa res zanima, kako bo to izpeljano! Mislim, da bo veliko krivic...
HAJDUK-1911
10. 04. 2012 07.58
+4
27 april, bo delovni dan, ali praznik?
srebrnibreg
10. 04. 2012 08.03
+4
HAJDUK-1911
10. 04. 2012 08.04
+2
srebrnibreg
10. 04. 2012 08.07
+0
Ne. Ivan ni upošteval voljo ljudstva na referendumu.
VOY
10. 04. 2012 08.12
-3
srebrnibreg
10. 04. 2012 08.16
+4
Ta praznik za vas kateri zagovarjate pomočnike malarjeve vojske ne velja in tudi nobeden drugi posvečen domovini, saj niste patrioti.
WikiX
10. 04. 2012 07.54
-4
Zanimivo je, da nihče ne govori o odgovornosti javnih uslužbencev, če bi lahko bili kdaj za kaj krivi, bi jih lažje odpuščali. Sploh pa se za nazaj pri nas ne razčiščuje, kot bi se ti birokrati in represivni organi vsak dan znova rodili, oprani vseh grehov. Zdaj bi rabili le še tehnično vlado iz tujine, ki bi ustvarila red in disciplino, na revizijo osamosvojitve in denacionaizacijo pa bi lahko pozabili. Dvomim namreč, da so nam kateri koli tujci, ki so nam kdaj vladali v zgodovini naredili toliko škode ter povzorčili tako gorje in krivice, kot prav naši javni uslužbenci, vendar je bila to očitno le statistika, nujne žrtve za uspeh naše Kulturne revolucije. Če se real socializem še nekako obnese za velike narode, se je za tako majhen narod zagotovo pokazal kot poguben, ne glede koliko denarja in pravic smo imeli, v kakšni blaginji bi lahko živeli, policijska država ni in nikoli ne bo uspešna, pri ničemer.
sonas
10. 04. 2012 09.29
+0
kdo pa govori o odgovornosti zasebnega sektorja? imamo veliko tabu tem od sive ekonomije do utaje davkov...
VOY
10. 04. 2012 07.49
-2
Še 10minut....pa bodo fikusarji začeli z "delom"......full...dobr ....ejga
HAJDUK-1911
10. 04. 2012 07.53
+3
Štemplali so se že, sedaj so v kafičih, čez 2 uri gredo na malico, potem pa še dvakrat na kavico, itd
VOY
10. 04. 2012 07.57
-2
HAJDUK-1911
10. 04. 2012 07.59
+5
Ja, imam 12 ko na recepciji, pa nimam nič za početi. Aja, pa da mi nebi kdo modroval, da sem JU, ker vse kar sem imel od države, so 3 meseci bolniške, ko sem kot mulc stumbal očetovo limjuzinu sa avtomatik klimom
srebrnibreg
10. 04. 2012 08.04
+6
Eni čez deset minut , eni pa še začeli niso in ne bodo.
HAJDUK-1911
10. 04. 2012 08.08
+5
Klinc takle mamo, lažje bi bilo ZDA vojaško premagati Sloveniji, kot pa v red spravit ,,inšpektorje za nizozemski kartofel,,.
VOY
10. 04. 2012 08.11
+3
mačkon....Ti kr dva šihta pikaš....da nisi slučajno Superman
srebrnibreg
10. 04. 2012 08.13
+1
Včasih mi res skoraj dva šihta prideta v enem dnevu.
sonas
10. 04. 2012 09.29
+1
če mislite, da je tako super v JU zakaj pa se tam ne zaposlite?
comment123
10. 04. 2012 07.48
+14
Zakaj se ne spremeni ustava na hitro in se sprejme sklep, daimamo dovolj vsaj polovico poslancev, kot jih je trenutno. Ljudje, "navadni"( smešno je pisati navadni, ker vsi so navadni in isti, razlika je v tem, koliko so bili iznajdljivi) niso krivi za situacijo, v kateri smo, bogatI, ki niso s svojim delom prišli do velikega premoženja in lagodnega življenja, naj popravijo stanje in naj vrnejo kar so si pridobili na nelegalen način. Mislim, da dokler ne bo tu storjenega toliko, da zadosti pravicam, je nemogoče pričakovati, da bodo dialogi stekli ali pa, da bodo spremembe in navodila zdržala kar tako brez nemirov in upora....torej, še vedno so velike rezerve pri bogatih in v samem vrhu, pri takšni in drugačni eliti, ki to sploh po večini ni, to so postali s korupcijami, goljufijami, ikoriščanji in zvezami....tega pa nam, preprostim in poštenim ljudem NI POTREBNO SPREJEMATI IN TRPETI !!!!
cirenij
10. 04. 2012 07.54
+14
Se povsem strinjam. In Ukinit vse induvidualne pogodbe v JZ in vse visoke plače šefov in podšefov, ki imajo še s.p. in predavajo na šolah.To jim komplet prepovedat. Naloge pa popravljajo na službenih računalnikih. Raja skoraj na minimalcu pa dela zanje.
tomy33
10. 04. 2012 07.48
+11
Gospod Pličanič, ljudstvo bi bilo izredno veselo in neizmerno hvaležno, če bi objavili tudi postopke in obrazce za odpuščanje nesposobnih poslancev in politikov..... da bi lahko tudi v praksi izvajali določila 3. člena ustave RS.
tomy33
10. 04. 2012 07.50
+3
V Sloveniji ima oblast ljudstvo in pa Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov press
FCL
10. 04. 2012 08.03
+4
tomy33...točno tako, predvsem pa goljufivih poslancev itd...najlažje je udariti po ljudjeh, ki že tako nič nimajo.
Aleksander Polšak
10. 04. 2012 07.30
+11
Mislim, da je postopek reorganizacije u redu, ima pa eno pomanjkljivost. In sicer jasna in glasna navodila, da to leti na razne šefe, podšefe, nadšefe....., katerih delo je podajati si primere ter s tem ustvarjati teren za različne interesne skupine, ki s temi javnimi uslužbenci potem manipulirajo. Ta prevetritev se ne sme dotakniti navadnih uslužbencev, temveč se mora začeti na vodilnih položajih. In treba je navadne delavce vprašati kateri nadrejeni so nepotrebni in so paraziti. Aleksander Polšak
prašek
10. 04. 2012 07.33
+5
Imaš sicer res dobro idejo , pa vseeno moram reč ; sanjal kužek o klobasi !!!
resslovenka
10. 04. 2012 08.51
+3
Šefi, nadšefi, podšefi ... so v glavnem nedotakljivi. Kvečjemu se presedejo na kakšen udobnejši stolček. Biti odpuščen je "privilegij" delavcev.
hoalo
10. 04. 2012 07.26
+5
vse to skupaj je samo strašenje pred stavko, s tem so nam pa povedali, da se pa bojijo da se jim zgodi ljudstvo, narod ne nasedati. To je janševa taktika, on je ja obraboslovec, on se vedno obnaša v politiki kot so ga naučili, rabiš kaos in krizo, če je ni jo naredi, da lahko pol zadevo saniraš popraviš, in izpadeš kot da si rešitelj oz. osboditelj. finta osnove vojaškega poveljevanja.
Manu Cocker
10. 04. 2012 07.26
+4
Kaplar Jansa bi moral ostati kot predavatelkj na Kosovski visji soli v Beogradu.
prašek
10. 04. 2012 07.25
+20
Za začetek naj ukinejo tistih cca. 300 medresorskih komisij , ki samo meglo mešajo !!!
HAJDUK-1911
10. 04. 2012 07.23
+15
V Financah je tekst in fotografije, kako so zaplenili direktorju Primorja Črnigoju njegov službeni Mercedes in še dva Audija. Črnigoj si pa upa, avtomobile je skril v bližino ajdovskega pokopališča, in pobrali so tablice dol iz avtomobiliv, da jih ne bi zasegli. Eni si pa upajo, kapo dol za takšen pogum, naslednjič naj avtomobile skrijejo kar v zemljo.
prašek
10. 04. 2012 07.27
+6
Sicer skromen , ampak začetek je pa le !!
HAJDUK-1911
10. 04. 2012 07.30
+10
Pozdravljen. Res je, ampak si pa upajo, in pazi to, oni so kupili novo Mečko S pred enim letom, ko je bila firma že zdavnaj ,,adijo mare,,. Noro
prašek
10. 04. 2012 07.35
+4
Pozdrav tudi tebi ! Saj se Gorenak sestaja z tajkuni , morda bo šel naslednjič k Černigoju !?!?
HAJDUK-1911
10. 04. 2012 07.50
+6
Najbolj smešno mi je, ko nekateri pravijo, da naj se vzame vso premoženje tajkunom, zabluzili so podjetja, nabili minusov in izgub za 200 milijonov evrov, in če jim vzameš tiste hiše, ne boš iztržil za njo niti 500 tisoč evrov. Denar je tako in tako naložen v davčnih oazah, ali ap je romal v 100 in en žep
Nekdotretji
10. 04. 2012 07.19
+8
Se pravi,če prav razumem kriterije po katerih bojo zbiral,ugotovim da bojo odpuščal mlade,zdrave,sposobne delat in tiste brez otrok-vsi paraziti,ki še nikol niso nič delalo,bojo pa še naprej ostal priklopljeni na aparat,ker imajo več delovne dobe,kao več "izkušenj" v nedelanju,več ocen uspešnosti,al pa pač sam zato,ker imajo enih par otrok doma k so jih nardil,ker so pač imel super pogoje,...in kje je zdj tisto o obvezni upokojitvi??!? in o večji zaposljivosti mladih??? pustmo,da če se gleda finančno-nekdo recimo okrog 30 let,s V.stopnjo izobrazbe je v najnižjem plačnem razredu, nekdo zrel za penzijo pa je v 10 plačnih razredov višje-kaj se bolj splača obdržat????? pustmo zravn še vse dodatke na delovno dobo in vse dneve bolniške odsotnosti starejšega.Ni logike-sploh!!!!!!
cirenij
10. 04. 2012 07.13
+11
Vseeno se mi smilijo vsi ti ljudje, ki jh bodo odpuščali, kot v gospodarstvu. Raja brez zvez in poznanstev. Sigurno so najemali kredite, ker si drugače s svojimi dohodki eksistence ne bi mogli ustvarit. Skrb zbujajoče je, koliko bo deložacij in osebnih travm. Virant si je pa na hinavski način izboril mesto predsednika DZ, da mu ne bi bilo potrebno popravljat napak, ki jih je zagrešil s plačno reformo. Predvolilni dogovor z velikim vodjem, ki se zdaj skriva za svojimi .
gulmor
10. 04. 2012 07.28
+2