Slovenija

Ne le v opoziciji, tudi v koaliciji ne skrivajo nezadovoljstva zaradi izgube evropskega denarja za drugi tir

Ljubljana, 30. 06. 2015 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V DeSUS in SD ne skrivajo nejevolje nad tem, da je drugi tir ostal brez evropskih sredstev. Jezni naj bi bili tudi nekateri člani SMC. Ogorčeni so tudi v opozicijskih NSi in ZaAB. Vsi ocenjujejo, da je minister preslabo pripravil projekt.

Železnica - 1
Železnica - 1 FOTO: Reuters

V DeSUS in SD ne skrivajo nejevolje nad tem, da projekt drugega železniškega tira med Divačo in Koprom ni bil izbran za financiranje v okviru evropskega mehanizma CEF.

Tomaž Gantar (DeSUS) poudarja odgovornost ministra Petra Gašperšiča in premierja Mira Cerarja ter pravi, da je "površnost" ministra glede na zaslišanje v DZ pričakoval. Po njegovih besedah je Gašperšič pokazal dvome o smiselnosti projekta, že ko je nastopil funkcijo, zato v njegovo iskreno željo za izvedbo projekta ni verjel.

Po njegovem mnenju se projekta niso lotili z resnim namenom, da bi ga lahko izpeljali. Prav bi bilo, da nekdo odgovarja, prvi pa je na vrsti minister, je oster Gantar.

Na vprašanje, ali bi bil na mestu odstop ministra, je odgovoril, da gre za težavo celotne vlade. Minister je namreč neposredni izvrševalec, "a če bi se na vladi tako dogovorili, bi projekt izpeljali".

Na slednje je spomnil tudi Matjaž Han (SD), ki dvomi, da si vsi želijo projekt izvesti. Na vprašanje, kdo si projekta po njegovem mnenju ne želi, je v današnji izjavi novinarjem v DZ odgovoril posredno. Spomnil je na zaslišanje ministra v DZ ter tudi "nekatere izjave nekaterih posameznikov". "Če ne greš iskreno v tak projekt, potem so rezultati takšni, kakršni so," je pripomnil.

Na vprašanje, ali je treba ministra Gašperšiča vprašati po odgovornosti, je odgovoril, da je treba tako ministra kot Evropsko komisijo vprašati, kako so pripravili projekt in kje so razlogi, da je ta padel.

V največji vladni stranki, SMC, zadeve za zdaj niso komentirali. Neuradno pa je neuspeh v Bruslju za financiranje drugega tira razburil tudi nekatere v tej stranki.

Ogorčenje v opoziciji

Vlak
Vlak FOTO: Reuters

Še bolj nezadovoljni in kritični pa so v opoziciji. V NSi menijo, da je minister neposredno odgovoren za to, v ZaAB zahtevajo izredno sejo odbora DZ za infrastrukturo. ''Včeraj smo dobili iz Bruslja hladen tuš, izpad 400 milijonov evrov je bila slaba novica za izgradnjo drugega tira Divača-Koper," je danes v DZ dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Spomnil je, da je NSi na problematiko prijave na razpis opozarjala že februarja, ko so sklicali nujno sejo odbora za infrastrukturo. "Takrat nam je minister zagotovil, da bo prijava dobra, učinkovita, sami pa smo že tedaj opozarjali, da je smešno, da se prijavljamo na tovrsten razpis, ne da bi imeli zaprto finančno konstrukcijo. Potem je minister vztrajal naprej pri tej prijavi, dejansko pa smo se osmešili," meni Vrtovec.

Na vprašanje, ali je s strani NSi pričakovati interpelacijo zoper ministra, je Vrtovec odgovoril, da razmišljajo o tem, kako bi dejansko prišli do tega, da bi bil drugi tir zgrajen, da bi se začeli postopki. Najprej je po njegovih besedah potreben konsistenten pogovor. "Ne gre za klasičen političen obračun, če mislimo dobro za državljanke in državljane," je dodal poslanec.

Kot je danes v DZ povedala namestnica vodje poslanske skupine Alenka Bratušek, so v ZaAB takrat, ko je ministrstvo za ta projekt pošiljalo vlogo v Bruselj, menili, da je neodgovorno poslati tako slabo dokumentacijo, brez vseh podatkov. Zdaj so prejeli odgovor tudi s strani slovenske komisarke, da je bil projekt "katastrofalno slabo pripravljen".

Da je Slovenija takšen projekt poslala v Bruselj, je po mnenju Bratuškove neodgovorno. Projekt bi morali dobro pripraviti in ga poslati v Bruselj denimo septembra ali pa se prijaviti na prihodnji razpis. "Šli so z glavo skozi zid in prepričana sem, da bi minister za to moral prevzeti odgovornost," je dejala Bratuškova.

Podpredsednik SDS Zvone Černač pa je konferenci v Ljubljani ocenil, da je projekt drugega tira za 1,4 milijarde evrov "preglomazno" zastavljen, zato bi bila nujna resna revizija projekta. Ob reviziji projekta bi se verjetno znižala vrednost projekta, ki bi pritegnila zasebne partnerje. Če bo odločitev takšna, je po njegovem mnenju treba sprejeti odločitev glede časovnice za modernizacijo vse ostale železniške infrastrukture.

"Ta odločitev iz Bruslja je torej nek hladen tuš, ker je projekt nove proge Koper-Divača dobil javno medijsko težo kot eden najbolj ključnih projektov na področju prometa in logistike v naslednjih letih. A odgovornost vlade je, da v roku treh mesecev predstavi, kaj in kako se bo delalo na področju razvoja celotne prometne infrastrukture," je dejal. Izpostavil je še, da so bili Sloveniji v okviru programa odobreni tudi drugi sicer manjši projekti, ki niso nepomembni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
01. 07. 2015 19.33
+1
p.s.kot je v pomurju mura in nje še delujoči del ni vreden skoraj nič.....sorrry za napake....
gekados
01. 07. 2015 19.35
da o nesposobnosti naših politikov niti ne govorim,,,,,kaj šele,da bom odpiral temo,da imamo komisarko za promet iz slovenije,sramotaaaaa
gekados
01. 07. 2015 19.32
+1
če bi telekom prodali zdaj ne bi bilo potrebo razpia in 400 milj.eurov,tako pa nimamo ne 400 milj.eurov kot tudi dejstvo,da bo telekom čez leto ali dve propadel kot je v pomurju.je pač dejstvo. a menim tudi,da bi morali oditi tudi nekateri predstavniki iz sdja,,,,predvsem tisti pri vrhu.........
nevski
01. 07. 2015 15.05
+2
Kar se tiče gradnje drugega tira, lahko damo Cmerarjevo vlado in vse ostale prejšnje vlade in sklice parlamentov, bankirje in tajkune na kup, jim razdelimo krampe in lopate in začnejo delati progo. Ogoljufanim delavcem pa naj dajo palice, da jih bojo tepli, če ne bojo delali.
Apostol1
01. 07. 2015 13.36
+4
Samo tole če ne bi kradli na vseh možnih koncih in pod ceno prodajali ljudsko premoženje ,da se o občinah in povečevanju števila uradnikov niti ne govorimo in še in še bi se našlo , bi ta denar lahko že sami privarčevali.
gekados
01. 07. 2015 19.38
boljše,da prodajo,tudi pod ceno,če je mogoče,važno,da bo novi alstnik vedel in znal kako s podjetjem.....da nam čez leto ali dve ne bo potrebno metati milijarde za ta podkjetja.najbolj glasni pa so pset tisti,ki so ta podjetja zapravili,npr.tajnikar danes zvečer pri dnevniku......da ga ni srammmmmm,še kordež nam razlaga zdaj,ko je iz zapora-začasno, o ekonomiji......
Enmajstr
01. 07. 2015 12.34
+4
to je tipičen primer nesposobnih kravatarjev, ki sedijo na udobnih stolčkih, jedo in pijejo za davkoplačevalski denar in se praskajo po ... za velike plače, se sploh ne zavedajo kako pomembne reči gredo mimo njih medtem ko se praskajo po ... za državo, gospodarstvo in vse državljane.
NoviceResnice
01. 07. 2015 07.56
+5
Nesposobneži...kje je violeta kje so intenzivnejša črpanja eu sredstev....nesposobna vlada in vse agencije direkcije direktorčkov z 10000€ plaćami
Opiate
01. 07. 2015 07.31
-1
Tipična nesposobnost ter prelaganja nesposobnosti na druge.... A za tir proti Kočevju je pa bil denar za obnovo pa čeprav noben vlak ne vozi?
odpisan2x
01. 07. 2015 07.04
+5
šala dneva,ministr preslabo pripravil projekt.a mislite,da ministr to zna
Diškor
30. 06. 2015 23.40
+0
JE REKU CUKJATI, NAV A.B. JOKALA ZA NAMI.
Jožajoža
30. 06. 2015 22.40
+5
prvo plača,potem hirahija v družbi .......za ljudi jih ni briga
LLLEPI
30. 06. 2015 22.31
+8
Kva pa lahko pricakujes od nasih ministrov po vezah je vsaka cistilka bol sposobna
LLLEPI
30. 06. 2015 22.33
+7
Nase ministre ne zanima da bi kaj delali oni imajo namen izkoristiti samo svoje privilegije
Aijn Prenn
30. 06. 2015 21.43
+2
Ob Hanovih komentarjih in izjavah se vedno nasmejim...
FRPuma
30. 06. 2015 19.47
+2
sama si bila še bolj katastrofalno pripravljena, ko si se poslala v Bruselj, tako da si najbrž zadnja kompetentna za kakršenkoli komentar
pravica3
30. 06. 2015 19.46
+2
Pa lak ke stemi levaki ,a se tistega kar jim ppnuja EUne znajo pobrat. Aja oni so znali bolj plenit.
walter2
30. 06. 2015 19.42
+4
Evropa ve v kakšnem položaju smo(le državljani ne)zato nam ne posoja več denarja,ker smo druga Grčija!
LazniviZares
30. 06. 2015 19.37
+12
Ko so €uropejci videli sramoto drzave v tunelu markovec jim je padel dol...ta tir bi gradili vsaj 100 let in pol denarja pokradli. Takim €u ne daje.
Skalinada
30. 06. 2015 19.24
+1
Koncno enotni :-D
KOZMOPOLIT
30. 06. 2015 19.20
+11
Ne vem zakaj so na fotografijah Srbske lokomotive, tako imenovane Romunke katere so se gradile v začetku 70 in 80 ih. letih in niso nikoli vozile po Slovenskih tirih? Očitno še vedno nimamo prave identitete, zato lahko o drugem tiru le sanjamo.
LazniviZares
30. 06. 2015 19.39
+0
Povprecna hitrost na slo zeleznicah ki jih je zgradila marija tereza so se vedno take kot jih dosegajo te lokomotive
KOZMOPOLIT
30. 06. 2015 21.38
+6
Od prve elektrificirane vleke na Slovenskih tleh je minilo prejšnje leto natanko 50 let, hitrosti pa se do sedaj niso spremenile. Se pa lahko zahvalimo Mariji Tereziji in celemu AO imperiju, da smo razmeroma hitro dobili železniške povezave. Od takrat nismo naredili nobenega večjega s svetom primerljivega železniškega projekta.
Diškor
30. 06. 2015 19.15
+5
Tomaž Gantar (DeSUS) poudarja odgovornost ministra Petra Gašperšiča in premierja Mira Cerarja ter pravi, da je "površnost" ministra glede na zaslišanje v DZ pričakoval. Po njegovih besedah je Gašperšič pokazal dvome o smiselnosti projekta, že ko je nastopil funkcijo, zato v njegovo iskreno željo za izvedbo projekta ni verjel. Po njegovem mnenju se projekta niso lotili z resnim namenom, da bi ga lahko izpeljali. Prav bi bilo, da nekdo odgovarja, prvi pa je na vrsti minister, je oster Gantar. Na vprašanje, ali bi bil na mestu odstop ministra, je odgovoril, da gre za težavo celotne vlade. Minister je namreč neposredni izvrševalec, "a če bi se na vladi tako dogovorili, bi projekt izpeljali".
Diškor
30. 06. 2015 19.17
+8
TOČNO ! SAM V KSIHT GA POGLEDAŠ, S TO LOPOVSKO NESPOSOBNO FACO, KI ŽE NA ZAČETKU NI IMEL POJMA O INFRASTRUKTURI, ODGOVOREN JE TUDI MIRKO.
Diškor
30. 06. 2015 19.19
+9
ZA FOTELJ GRET NE RAB TAKŠNE PLAČE, NA CESTO TAKOJ !
glava2
30. 06. 2015 19.13
+3
kakšni nesposobneži, no comment