Slovenija

'Ne moremo več tako živeti'

Celje, 10. 03. 2009 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
8

Predstavniki Civilne iniciative Teharje so sporočili, da se je te dni iz Cinkarne Celje širil smrad po gnilih jajcih. "Zopet smo se zapirali v stanovanja, nismo mogli dihati, bolela so nas pljuča, sililo nas je na bruhanje, peklo v grlu, pekle so nas oči,“ dodajajo.

Cinkarna Celje
Cinkarna Celje FOTO: Kanal A
Naši življenjski pogoji so nemogoči, saj ne moremo dihati tako zastrupljenega zraka. Civilna iniciativa Teharje

Iz Civilne iniciative Teharje so nam sporočili, da so prebivalci Bukovžlaka, ki stanujejo tik ob ograji Cinkarne Celje, v petek zaznali močan vonj po žvepleni kislini. Od 10. pa vse do 14. ure so bili zaprti v svojih stanovanjih. Ker ni kazalo, da se bodo razmere izboljšale, so prebivalci poklicali na številko 112 in v cinkarno. O dogodku so obvestili tudi Nino Mašat, zaposleno na oddelku za okolje in prostor na celjski občini.

"Iz Cinkarne Celje je prišel na ogled gospod Zlatosan (tako se je predstavil po telefonu) in povedal, da tudi sam voha vonj po žveplu in da bodo pregledal zadeve. Izjavil je: ‘Po vsej verjetnosti je padel kakšen kos svinčene plošče v kislino in je močna reakcija.’ Žal se jim to dogaja iz dneva v dan in samo srečo imamo, če veter morilski smrad odnaša po celi Celjski kotlini in smo deležni manjših koncentracij," je zapisano v pismu, ki smo ga prejeli.

V nadaljevanju je zapisano, da je v nedeljo in ponedeljek zelo smrdelo po gnilih jajcih. "Zopet smo se zapirali v stanovanja, nismo mogli dihati, bolela so nas pljuča, sililo nas je na bruhanje, peklo v grlu, pekle so nas oči,“ naštevajo predstavniki civilne iniciative in dodajajo, da so jih v ponedeljek o pekočem smradu obvestili tudi prebivalci Gajev.

Cinkarna odgovarja

Za komentar smo prosili tudi vodstvo Cinkarne Celje. "Cinkarna Celje, Služba za varstvo okolja (gospod Zlatolas) je v petek, 6. 3. 2009 ob 14.10 sprejela klic Franca Cajhna (iz Civilne iniciative Teharje, op. p.) zaradi smradu po žveplu, ki naj bi se pojavljal v dopoldanskem času. Navedena izjava gospoda Zlatolasa o morebitnem vzroku ni bila dana,“ je v pisnem odgovoru na naša vprašanja odgovorila tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič.

Dnevna koncentracije SO2 v μg/m3 v zunanjem zraku (Vir: Cinkarna Celje)
Dnevna koncentracije SO2 v μg/m3 v zunanjem zraku (Vir: Cinkarna Celje) FOTO:

V cinkarni so preverili delovanje vseh čistilnih naprav in meritve koncentracije žveplovega dioksida v zraku. Meritve so opravili na lokaciji vzhodno od cinkarne in na drugih merilnih napravah v Celju. "Ugotovljeno je bilo, da so vse čistilne naprave delovale brezhibno in da so bile koncentracije žveplovega dioksida nizke, torej daleč pod dovoljenimi vrednostmi,“ je v sporočilu zapisala Podgoršek Seličeva.

Urna koncentracija SO2 v μg/m3 v zunanjem zraku (Vir: Cinkarna Celje)
Urna koncentracija SO2 v μg/m3 v zunanjem zraku (Vir: Cinkarna Celje) FOTO:
Za pojasnila smo prosili tudi Inšpektorat RS za okolje in prostor. Odgovore še čakamo.

Za podatke smo prosili tudi Nino Mašat, zaposleno na oddelku za okolje in prostor na celjski občini. Prav Mašatova naj bi bila obveščena o dogodkih, ki jih navaja civilna iniciativa. "Mestna občina Celje je za navedene termine preverila onesnaženost zraka na merilni postaji ANAS. To je avtomatska merilna postaja v sklopu državne merilne mreže. Postavljena je pri bolnišnici Celje. Iz podatkov za te termine ni bilo razvidno, da bi bile povišane oziroma presežene vrednosti merjenih parametrov, na katere se sklicuje civilna iniciativa," nam je sporočila Tjaša Podrgajs iz službe za odnose z javnostmi na celjski občini.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
10. 03. 2009 17.19
a so od jance????
ab1tone@gmail.com
10. 03. 2009 17.13
Obenem pa opozarjajo da ni priporočljivo gojiti in jesti zelenjavo z območja Teharji in Medloga http://24ur.com/novice/slovenija/na-tezave...
sajfrizer
10. 03. 2009 16.45
jaz živim čisto zraven cinkarne in res je to..t a dim se ne pojavlja podnevi amapk se pojavlja ponoči , dobro se vidi če je jasno...in to je za znoret
mr.dejstvo
10. 03. 2009 16.44
okoli vratu diseco smrekico,fishermands friend v usta, visinke v oci pa se smucarska ocala pa bo...
?in?
10. 03. 2009 16.40
theta10.03.2009, 16:124 al pa da ti več ne vohaš al pa si se navadu
skalar
10. 03. 2009 16.40
"Bolela so nas pljuča" Pljuča ne morejo boleti, ker niso oživčena.
theta
10. 03. 2009 16.12
Jaz recimo živim približno 2 km stran od Cinkarne in napredek je, v otroštvu sem vsak zimski večer vohal žvepleno kislino tudi na tej razdalji, zdaj tu ne voham več, dopuščam pa možnost da vohajo oni ki so bliže...
theta
10. 03. 2009 16.02
Bolnišnica Celje je samo ene 3 km stran od Cinkarne, naj postavijo merilno postajo zraven, tam ko živijo ti od civilne iniciative. Tole je samo sprenevedanje od občine celje.