Slovenija

Pomoč za begunce: z Adriinim letalom v petek na Lezbos tudi zbrana pomoč

Molyvos, 24. 08. 2015 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./M.M.
Komentarji
0

Na grškem Lezbosu je vedno več beguncev. Na pomoč sta jim priskočila tudi Slovenca Jure in David, ki sta uspela urediti zbiranje pomoči v Sloveniji, Adria pa bo zbrano pomoč v petek brezplačno prepeljala na Lezbos. Kje zbirajo pomoč? Objavljamo tudi seznam, kaj begunci potrebujejo.

Jure Poglajen in David Zorko sta Slovenca, ki sta odšla na Lezbos, da bi pomagala pribežnikom, ki bežijo pred vojno, ki divja v njihovi domovini. Jure je zobozdravnik, David veterinar, oba pa imata velik čut za sočloveka. Beguncem pomagata z nakupom hrane in vode, pomagata pri osnovi zdravniški oskrbi, včasih pa jim pomagata tudi s prevozom.

Afganistanki ob pristanku na grškem otoku.
Afganistanki ob pristanku na grškem otoku. FOTO: Reuters

Razmere na Lezbosu in celotni Grčiji so zaskrbljujoče, pristojnih, ki bi morali poskrbeti za vse te ljudi v stiski, pa ni od nikoder. Medtem ko se Evropa krega, kaj narediti z begunci, koliko jih sprejeti in koliko odgnati nazaj na vojno območje, vmes pa jih na stotine umre na poti v svobodo, Jure in David ukrepata – po svojih močeh in zmožnostih, zadnje dni pa imata vedno več podpore tudi iz Slovenije, kjer že potekajo zbiranja materialne pomoči za begunce.

Ko jima je zmanjkalo denarja, sta sadje za prebežnike kupila kar 'na up'.
Ko jima je zmanjkalo denarja, sta sadje za prebežnike kupila kar 'na up'. FOTO: Facebook

Kdaj in kje bodo zbirali pomoč?

Iz turistične agencije Palma so za 24ur.com sporočili, da so se priključili pozivom Jureta in Davida in da je bilo minuli teden zbrano kar precej potrebščin, predvsem oblačil, obutve in igrač.
Pomoč za begunce na grškem Lezbosu se bo zbirala v sredo od 12. do 18 . ure in v četrtek od 8. do 12. ure, in sicer na Njegoševi 15 v Ljubljani, kjer ima svoje prostore organizacija ADRA Slovenija (spletni naslov: adra.si, več informacij na 040 852 007).

V organizaciji bodo poskrbeli za zbiranje, pakiranje in prevoz do letališča Brnik ter za vse ostale administrativne zadeve. A poudarjajo, da bodo potrebovali prostovoljce in prevoz iz Ljubljane do Brnika, zato se vsi, ki to želite, javite v organizaciji ADRA.

"Adria Airways, letališče Brnik in letališče na Lezbosu bodo poskrbeli za brezplačen prevoz in se odrekli vsem pristojbinam za tovor, za kar smo jim zelo hvaležni. Tovor bodo sprejeli prostovoljci iz Molivosa, s katerimi ves ta čas delava. Če bo tovora več kot je dovoljeno za eno letalo, bodo pomoč poslali beguncem v Beograd. Hvala tudi za izčrpno pomoč Ministrstvu za zunanje zadeve in veleposlaništvu RS v Atenah," sta še zapisala David in Jure na svojem Facebook profilu.

Kaj zbirajo?

Prosim, da se tega seznama strogo držite. Nikakor ne zbiramo hrane, vode in ostalih stvari, ki niso na seznamu. Jure in David

- športne čevlje
- spalne vreče
- šotore
- spalne podlage
- klobuke, senčnike
- razdelilce za električne naprave in polnilce za različne mobilne telefone
- obleke za dojenčke, otroke vseh starosti
- plenice
- damske vložke
- zobne ščetke, paste
- sanitetni material
- osnovna oblačila (kratke hlače, majice, trenerke, spodnje perilo)

Petkov Adriin let pripravljen, da prepelje zbrano pomoč

Na Adrio Airways sta minuli četrtek naslovila prošnjo, da se omogoči prevoz v Sloveniji zbrane humanitarne pomoči. Iz Adrie Airways so za 24ur.com sporočili, da jima bodo po najboljših močeh priskočili na pomoč. "Adria Airways je na prošnjo za prevoz humanitarne pomoči na relaciji Slovenija-Lezbos pripravljena na letu LJU MJT, 28. avgusta 2015, s cargom prepeljati nekaj humanitarne pomoči za pribežnike na Lezbosu. Z namenom, da vsi vpleteni po najboljših močeh priskočimo na pomoč pri humanitarni akciji, smo se vpleteni akterji (Adria Airways in obe letališči) med seboj dogovorili za oprostitev vseh morebitnih dodatnih stroškov (oskrbe/varnostnega pregleda/taks ipd.)."

Včasih je dovolj že ponujen prevoz, saj je pot iz Molyvosa v glavno mesto otoka Lezbos dolga dobrih 60 kilometrov, ki jo večina prebežnikov prepešači na žgočem soncu.
Včasih je dovolj že ponujen prevoz, saj je pot iz Molyvosa v glavno mesto otoka Lezbos dolga dobrih 60 kilometrov, ki jo večina prebežnikov prepešači na žgočem soncu. FOTO: Facebook

Mnogi že pomagali in nakazali denar

Tisti, ki ste se pridružili njuni akciji in pozivom, ste minuli teden na njun račun nakazali 1320 evrov. Toliko je bilo doniranega denarja prijaznih Slovencev, je na Facebooku zapisal Jure.

Vsi, ki bi radi Juretu in Davidu nakazali denar, jima lahko pošljete zasebno sporočilo. Porabila ga bosta preudarno in seveda v celoti za pomoč beguncem. S prejšnjim denarjem sta pokrila tudi del dolga, ki je nastal pri lokalnem sadjarju. "Danes sva poravnala dolg za nazaj v višini 375 evrov v trgovini, kjer kupujejo sadje za pribežnike in so tako prijazni, da so dali sadje na up. 375 evrov pomeni 208 kg banan. Hvala tistim, ki nam pomagate nahraniti več kot 500 beguncev v mestecu Molivosu."

Na pomoč sta priskočila tudi triletnemu fantku z operiranim srcem, ki je med brodolomom izgubil zdravila, ki jih nujno potrebuje. Po posvetu s slovenskim pediatrom in splošno zdravnico, sta ga primerno oskrbela, da bo družina lahko nadaljevala pot.

Na pomoč sta priskočila tudi triletnemu fantku z operiranim srcem, ki je potreboval zdravila.
Na pomoč sta priskočila tudi triletnemu fantku z operiranim srcem, ki je potreboval zdravila. FOTO: Facebook

Dober zgled vleče: še ena slovenska družina odhaja pomagati

Begunska kriza v Grčiji pa se je dotaknila še enega Slovenca. Borut Zajc se septembra z družino odpravlja na počitnice na grški Kos, kjer bo poskušal pomagati čim več prebežnikom. Kot pravi na svoji Facebook strani, bo beguncem daroval 100 evrov, prav tako poziva še druge, ki bi radi pomagali, da se pridružijo njegovi pobudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni