Slovenija

Umrla je Zdenka Cerar

Ljubljana, 29. 08. 2013 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
S.S./Š.Z.
Komentarji
6

V 72. letu je po dolgotrajni bolezni umrla nekdanja generalna državna tožilka in pravosodna ministrica Zdenka Cerar. V LDS, katere članica je bila, se jo bodo spominjali po srčnosti ter občutku za pravičnost, resnicoljubnost in poštenost.

Zdenka Cerar
Zdenka Cerar FOTO: Dare Čekeliš

Umrla je Zdenka Cerar, nekdanja generalna državna tožilka in pravosodna ministrica, ki je bila tudi nekdanja podpredsednica in članica izvršnega odbora LDS.

Iz stranke so sporočili, da se jo bodo spominjali po njeni srčnosti, po občutku za pravičnost, resnicoljubnost in poštenost. "Njena vera v dobro vseh ljudi in zavezanost k iskanju kompromisov sta najbolj zaznamovala njeno politično in siceršnje delovanje. Njena modrost in neizmerna energija, ki jo je vlagala v svoje delo, sta v stranki in državi pustila pečat in sled, ki ne bo nikoli izbrisana. Ostala pa bo zapisana mislih vseh, ki smo jo imeli priložnost poznati," so zapisali v sporočilu za javnost.

Prva ženska na mestu generalne tožilke v Sloveniji

Rodila se je leta 1941 v Ljubljani. Po osnovni šoli in klasični gimnaziji je diplomirala na pravni fakulteti. Zatem se je zaposlila na tožilstvu. Od leta 1999 je bila prva ženska na mestu generalne tožilke v zgodovini Jugoslavije in Slovenije. Leta 2004 jo je državni zbor imenoval za ministrico za pravosodje in je opravljala funkcijo do novembra istega leta do zamenjave oblasti. V LDS se je vključila v novembru 2004.

Vse svoje življenje je bila zavezana športu in humanitarnemu delu. Bila je dvakratna mladinska državna prvakinja Jugoslavije v gimnastiki in članica državne reprezentance, po končanem tekmovalnem obdobju pa trenerka in sodnica. Veliko časa je namenila pomoči šibkejšim in socialno ogroženim prebivalcem Slovenije. Zavzemala se je za reševanje romske problematike, bila je članica Komisije za otrokove pravice pri Zvezi prijateljev mladine, članica razsodišča pri Rdečem križu Slovenije pa tudi članica Rotary kluba Grosuplje.

Bila je članica vlade v senci, vodila odbor za pravosodje, vodila komisijo za spremembe statuta, dvakrat pa jo je kongres LDS izvolil na mesto podpredsednice stranke. Bila je tudi predsednica lokalnega odbora LDS v Grosupljem in svetnica LDS v občinskem svetu. Bila je tudi mati treh otrok, babica in žena Miru Cerarju. Za svoje delo je bila leta 1984 odlikovana z državnim odlikovanjem reda zaslug za narod s srebrno zvezdo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3