Šport

'Želim si, da bi prišlo več družin na stadion, da bi navijale in imele lep dan'

Maribor, 15. 04. 2019 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
0

Nogomet je eden najpriljubljenejših športov na svetu. Vzbuja strasti, globoka čustva in občutke povezanosti, zato ne preseneča, da je navijaštvo burno. A navijači na tekmah pogosto prestopijo mejo. Navijaški izgredi, nasilje in sovražni govor odvračajo družine, da bi zasedle mesta na tribunah. Ali je v Sloveniji mogoče navijanje brez pretiranega sovražnega vedenja? Ali nogometne tekme lahko postanejo družinski dogodek? Pogovarjali smo se z legendarnim nogometašem Marcosom Tavaresom.

Nasmejan, dobre volje, prijazen, poln volje in optimizma. To je bil prvi vtis, ko smo v Ljudskem vrtu v Mariboru segli v roko 35-letnemu kapetanu Nogometnega kluba (NK) Maribor Marcosu Tavaresu in z njim izmenjali nekaj besed. Brazilec s slovenskim potnim listom je že vajen novinarskih pogovorov, saj je mejnike v slovenskem nogometu začel premikati že pred 11 leti, vendar njegov odnos in žar, ko govori, izkazujeta, da je ne le nogometaš, ampak tudi človek za velike dosežke.

Družina Tavares je predana športu, je njen način življenja.
Družina Tavares je predana športu, je njen način življenja. FOTO: Natalija Jelušič Babič
Za nogomet me je navdušil oče, saj je tudi on igral nogomet v Braziliji v manjšem klubu. Imam tudi starejša brata, ki pa ne igrata nogometa. Hvala bogu, da ga igram in da sem prišel sem, v Slovenijo. Oče je zelo vesel zame in po spletu spremlja vsako mojo tekmo. Veliko ve o nas. Marcos Tavares, nogometaš NK Maribor

Slovenijo je sprejel za svojo domovino, se popolnoma predal nogometu, družina mu pomeni neprecenljivo vrednoto. Vesel je, da dobre navade prevzemajo tudi njegovi otroci. Vsi so namreč navdušeni športniki razen 20-letne Natalije – ženine hčerke iz prejšnje zveze, ki živi v Braziliji in študira pravo. 15-letni Marcos in 10-letni Joshua stopata po njegovih stopinjah in pri NK Maribor igrata nogomet, 8-letni dvojčici Hadassa in Ariela trenirata balet, pred tem sta se ukvarjali z ritmično gimnastiko. Tudi njegova žena Leticia je aktivna – ukvarja se s fitnesom. "Šport za nas pomeni življenje, zdravje in tudi disciplino," je poudaril Tavares.

Prvič v zgodovini bo tudi slovenski otrok s pobudo Mastercard spremljal nogometnega igralca na finalni tekmi UEFA Champions League v Madridu. Starši ali skrbniki lahko svoje otroke prijavite do 21. aprila 2019.

Šport kot način življenja za člane družine pomeni tudi, da skupaj, ko jim to dovoljuje čas, obiščejo nogometne tekme. Tavares se jih najpogosteje udeleži s sinovoma. "Gledam tudi njune tekme, kako igrata. Včasih naredimo skupni trening, da ju učim, kako dati gol," se je nasmejal. Poseben občutek in ponos ga navdajata, ko družina zanj navdušeno navija na njegovi tekmi. "Moja družina pride na vsako tekmo. Ne glede na to, koliko so stari. Ko so bili stari komaj en mesec, so že bili na tekmi. To je zame pomembno. Nogomet je šport za družino. Zato si tudi jaz želim, da bi prišlo več družin na stadion, da bi navijale, se imele 'fajn', imele en lep dan. Namesto da bi šle v park, bi uživale v tekmi. To je za družine pomembno, tudi za nas, igralce, nogometaše, ki delamo in vemo, da zaradi našega dela lahko družine uživajo," meni legendarni mariborski nogometaš.

Tavares meni, da morajo biti starši vzor otrokom in jih usmerjati, kako je prav, da se vedejo na tribunah stadiona.
Tavares meni, da morajo biti starši vzor otrokom in jih usmerjati, kako je prav, da se vedejo na tribunah stadiona. FOTO: NK Maribor

Medianina raziskava je namreč pokazala, da zaradi agresivnega vedenja navijačev pred tekmo in po njej, sovražnega govora, žaljivk … družine niso najbolj naklonjene obisku nogometnih tekem oziroma jih to odvrača, da bi se jih udeležile. Ob tem se postavlja vprašanje, kako izgredi vplivajo na otroke? Tavares meni, da je otrokom težko absorbirati sovražno vedenje. Tudi njegovima sinovoma ni všeč, če se pred njima odvije pretep ali če poslušata kletvice: "To ni dobro in ni lepo. Trudim pa se, da bi slišala čim manj tega, in ju usmerjam, da ne delamo tega, kar hočemo, ampak to, kar je prav." Zaveda se, da so otroci občutljivi in da stvari dojemajo bolj čustveno in doživeto.

Dober primer tega je, kako so se njegovi otroci odzvali, ko lani NK Maribor ni zmagal na prvenstvu. "Ko smo prišli domov, so otroci jokali. Potem sem se pogovoril z njimi in jim razložil, da je to nogomet, da se to zgodi in da bo drugo leto boljše. Pravim jim, da moramo biti vedno enaki. Če zmagamo ali izgubimo, ne smemo menjati svoje mentalitete. Za svojo ekipo in navijače želimo najboljše."

Zato se mu zdi odlična poteza, da je Ljudski vrt pred tremi leti dobil posebno mesto za družine – družinski sektor. Mariborski stadion se bo trudil naprej. Kot prvi v Sloveniji bo namenil še več prostora družinam in jim ponudil posebne ugodnosti in več zabave za otroke. Ob tem jim stoji ob strani Mastercard, ki si prizadeva, da bo žoga postala povezovalni element vseh generacij. "To je super, zelo lepo in zelo pomembno za nogomet, saj zanimanje zanj v Sloveniji vsako leto raste. V Mariboru želimo biti vzor drugim državam, zato je družinski sektor zelo pomemben za nas,"  je pojasnil nogometaš. Meni, da je družinski sektor učinkovit način, kako družine znova privabiti na nogometne tribune, in upa, da bodo dobri praksi sledili tudi drugod po Sloveniji.

Tavares je prepričan, da lahko športno, pozitivno navijaštvo prevlada nad nasilnim.
Tavares je prepričan, da lahko športno, pozitivno navijaštvo prevlada nad nasilnim. FOTO: NK Maribor

Je pa Tavares izpostavil, da navijaški izgredi niso značilnost Slovenije, ampak se dogajajo povsod po svetu: "V Braziliji je desetkrat huje kot v Sloveniji." To na neki način razume, saj je nogomet igra, ki vzbuja čustva in rivalstvo. Sicer je prepričan, da nogomet brez navijačev ne bi bil tako atraktiven. Navijači so zanj tisti, ki nogometni ekipi prinašajo spodbudo in veliko dobrega. "Ampak škoda, da se zgodijo tudi pretepi in slabe stvari," je poudaril. Prepričan je, da bi se nogometne tekme lahko odvijale brez nestrpnih navijaških vložkov: "Vedno pravim, da je nogomet spektakel za ljudi, ki pridejo. Enako kot gledališče je tudi nogomet zato, da ljudje uživajo – da vidijo dobre gole, dobro akcijo, dobre nogometaše, in prepričan sem, da lahko to dosežemo v Sloveniji."

Nogomet namreč ni le šport, prek katerega se lahko poglabljajo družinske vezi, ampak družino predstavlja vsa ekipa, ki vključuje njene navijače. "Mi smo družina, ko igramo. Moja ekipa je moja družina proti drugi ekipi, drugi družini. Pri navijačih je nogomet šport za družino," je strnil Tavares.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3