Slovenija

Dars: Ne samo vinjete, treba je podražiti cestnino za tovornjake

Ljubljana, 28. 08. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
267

Podražitev vinjet in morebitna uvedba dražjih za kombije je "kaplja v morje". Nujna je sprememba cestninjenja za tovornjake, poudarjajo na Darsu. Če ne bo podražitev za vse, lahko Darsov dolg postane državni, dokapitalizacija ni izključena.

Premierka Alenka Bratušek je po seji vlade v četrtek, 22. avgusta, napovedala, da bo vlada v kratkem odločala o podražitvi vinjet za uporabo avtocest, o čemer je razmišljala že pred počitnicami. Podražitev je potrebna zaradi finančne stabilnosti Družbe za avtoceste (Dars) in treba je poplačati dolgove, ki niso majhni, je pojasnila. Celoten Darsov dolg je 2,7 milijarde evrov.

Predlagajo vinjete za kombije

Slovenija je tranzitna država. Domačih uporabnikov slovenskih avtocest je 35 odstotkov, preostalo so tujci.
Slovenija je tranzitna država. Domačih uporabnikov slovenskih avtocest je 35 odstotkov, preostalo so tujci. FOTO: Thinkstock
Cestninski nadzorniki Dars letno stanejo okoli štiri milijone evrov. Poberejo okoli sedem milijonov evrov glob, ki ne gredo v Darsovo, temveč v državno blagajno.
Cestninski nadzorniki Dars letno stanejo okoli štiri milijone evrov. Poberejo okoli sedem milijonov evrov glob, ki ne gredo v Darsovo, temveč v državno blagajno. FOTO: POP TV

Na Darsu poleg podražitve vinjet za osebna vozila predlagajo še uvedbo dražjih za kombije, s katerimi bi po njihovih izračunih dobili do pet milijonov evrov letno. Po njihovi razlagi se s kombiji večinoma vozijo delavci, veliko je tranzita iz Romunije, Bolgarije, Madžarske in Ukrajine. Praviloma so vozila slaba in močno onesnažujejo, vozniki so utrujeni in predstavljajo tveganje za varnost in pretočnost prometa, pravijo.

Dars: Spremembe cestninjenja bi najbolj prizadele tuje avtoprevoznike

Najbolj potrebna pa bi bila sprememba cestninjenja za tovornjake po načelu "kdor bolj onesnažuje, naj plača več", pravijo na Darsu. Njihova ideja ni nova, vendar je v preteklosti naletela na nasprotovanje, saj so kritiki trdili, da bo ukrep močno prizadel zaradi krize že tako ali tako "obubožane" slovenske avtoprevoznike.

V predlogu spremembe cenika cestnin vinjete predstavljajo samo približno 10 odstotkov novih prihodkov.

Če bi se cena letne vinjete podražila s 95 na 110 evrov, bi v Darsovo blagajno priteklo od pet do osem milijonov letno, kar je po besedah predsednika uprave Matjaža Kneza kaplja v morje. Želijo si vzpostaviti pošten sistem cestninjenja glede na uporabo cest in nastalo škodo na cestišču. Več prihodkov hočejo od tovornega prometa, ki ga po njegovih trditvah ne izkoristimo dovolj. Višjo cestnino bi uvedli za prve tri EURO emisijske razrede vozil.

Poudaril je, da je treba denar vzeti zaradi škode na cesti, ki jo povzročajo, in zaradi onesnaževanja. Denar leži na cesti in mi ga ne poberemo, je opozoril. Glede nasprotovanja slovenskih avtoprevoznikov je odgovoril, da bi spremembe najbolj prizadele tujce, predvsem Ukrajince, Romune in Bolgare, ki imajo najslabše tovornjake in povzročijo največ prometnih nesreč na avtocestah. Ob sedanjem cestninjenju pa podarjamo denar tujcem, je poudaril.

Slovenski prevozniki imajo razmeroma dober vozni park. Največ tri odstotke med njimi bi padlo med tovornjakarje, ki bi morali plačati največ cestnine, ker močno onesnažujejo, pravijo na Darsu. V odstotkih je domačih uporabnikov slovenskih avtocest 35 odstotkov, preostalo so tujci. Od 65 odstotkov tujih uporabnikov avtocest je 73 odstotkov tovornjakarjev in od tega jih je 80 odstotkov v najbolj onesnaženem razredu, so razložili na Darsu.

Na Darsu trenutno od tovornega prometa poberejo 150 milijonov evrov, po predlaganih spremembah bi dobili 210 milijonov evrov, so izračunali.

Na slovenskih avtocestah je dnevno okoli 6700, v Avstriji pa okoli 4000 tovornjakov in glede pobiranja cestnine za tovornjake smo na dnu v primerjavi z drugimi državami. V Avstriji, kjer je manj tovornjakov, namreč poberejo več od tovornega prometa, veliko več poberejo tudi v Italiji. Po Darsovih izračunih avtoprevoznikom letno "podarimo" 15 kilometrov avtoceste. Še več – 10 odstotkov slovenskega avtocestnega omrežja se danes ne cestnini za tovornjake, ob vzpostavitvi cestninjenja za celoten krak bi dobili dodatne tri milijone evrov.

Zavzemajo se tudi za ukinitev pravic in popustov pri cestninjenju tovornjakov, ki bi po Darsovih izračunih precej doprinesla. Ugodnosti in popusti so bili sprejeti leta 2010 predvsem za slovenske avtoprevoznike, danes imajo precejšnjo korist tujci, saj jim gre okoli 60 odstotkov predplačniških popustov, kar je po mnenju Darsovega člana uprave Tineta Svoljšaka tiha subvencija države.

Po njegovih izračunih bi ob spremembah meja za emisijske popuste dobili dodatnih 7,3 milijona, ob ukinitvi predplačniških popustov dodatnih 9,8 milijona, ob ukinitvi poplačniških rabatov 1,2 milijona in ob ukinitvi nočnih popustov dodaten milijon evrov.

Želijo si enoten dolg z enotnim rokom za odplačilo

Dars ima letno približno 300 milijonov evrov prihodkov in več kot polovica denarja gre za odplačilo dolgov. Natančneje – 143 milijonov dajo za glavnice in 60 milijonov evrov za obresti. Ostane 97 milijonov evrov: 35 milijonov evrov gre za plače, 25 milijonov evrov se potroši za posipni material, zaščitne ograje in podobno, 27 milijonov je za obnove cest in za nove investicije. Ostane 10 milijonov evrov.

Svoljšak je poudaril, da mora biti Darsovo poslovanje stabilno, zato si tudi prizadevajo za spremembo cenovne politike. Trenutno odplačevanje dolgov določa 24 zakonov, kar pomeni, da se mora Dars za vsak dolg posebej pogajati z bankami za reprogram. Želijo si krovni zakon z enotnim dolgom in enotnim rokom za odplačilo. Prizadevajo si za podaljšanje roka za odplačilo dolga do leta 2040 in za pogajanja pod komercialnimi pogoji. Predlog je na finančnem ministrstvu od marca letos.

Dars se zadolžuje za financiranje izgradnje in obnavljanje avtocest ter za poplačilo dolgov.
Dars se zadolžuje za financiranje izgradnje in obnavljanje avtocest ter za poplačilo dolgov. FOTO: Blaž Garbajs

Trenutno letno odplačujejo od 120 do 130 milijonov evrov za glavnico. Ob spremenjeni cenovni politiki bi po besedah Svoljška lahko plačevali od 170 do 180 milijonov evrov za glavnico. Po pogajanjih z bankami so sicer za zdaj varni do oktobra 2014, zatem lahko v najslabšem primeru sledi dokapitalizacija, če res ne bo denarja za poplačilo dolgov. Banke Dars medtem še dojemajo kot podjetje vredno zaupanja, vendar imajo pri reprogramih dva pogoja: stabilno poslovanje in spremembo cenovne politike. Vsa posojila so sicer zavarovana z državnim poroštvom.

Če se podražijo samo vinjete, bi lahko Darsov dolg postal državni

Evropska direktiva določa, da se prihodki štejejo kot taksa, če upravljavec več kot 50 odstotkov prihodkov od cestninjenja ustvari z vinjetami. Državne se tako štejejo tudi vse obveznosti družbe, ki pobira takse.

Dars trenutno od vinjet dobi 47, od tovornjakov pa 53 odstotkov prihodkov. Če se bodo podražile samo vinjete in ne tudi spremenila cestninska politika do tovornega prometa, bi lahko prihodki postali 50 – 50 in bi lahko Darsovi dolgovi postali državni. Takrat ne bi več govorili o prihodkih, temveč o dajatvah oziroma davkih, in celotni Darsov dolg bi postal javni, je opozoril Svoljšak. Država bi morala tedaj 2,7-milijardni dolg prikazati v javnofinančnih bilancah. 

Trenutno še potekajo usklajevanja

Ni še znano, kdaj bo vlada odločala o Darsovih predlogih. Z ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da še potekajo usklajevanja med avtoprevozniki, Darsovimi uslužbenci in predstavniki finančnega ministrstva. Predvideno pa je, da bo vlada obravnavala tako vinjetni sistem za osebna vozila kot tudi cestninjenje za tovornjake.

Predvidene spremembe predvidevajo večje povečanje cestnin za vozila z motorji, ki bolj onesnažujejo okolje in nadgrajujejo sedanji sistem, ki že upošteva plačilo cestnine glede na EURO emisijski razred vozila, kar pomeni, da vozila, ki bolj onesnažujejo okolje, plačujejo višjo cestnino, so še pojasnili.

Avtoprevozniki so proti

Elektronsko cestninjenje je ''padlo v vodo'' z razveljavitvijo razpisa. Novega lahko razpiše vlada, če ga bo. Po izračunih Darsa pa bi uvedba e-cestninjenja za tovornjake letno prinesla povprečno 24 milijonov evrov.

Napovedani podražitvi cestnin ostro nasprotujejo prevozniki, združeni v Sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). "Glede na to, da predlog podražitve cestnin še dodatno obremenjuje cestne prevoznike, ki poleg vseh ostalih dajatev, iz naslova CO2 takse namenijo v proračun več kot 60 milijonov evrov na leto, so pričakovanja cestnih prevoznikov glede minimalnega znižanja cestnin in odobritve subvencij za ekološka vozila povsem upravičena," meni sekretar Sekcije za promet pri OZS Bojan Pečnik. Ob morebitni podražitvi cestnin pa bodo prizadeti tudi drugi obrtniki in podjetniki, ki vsakodnevno uporabljajo transportna vozila, je opozoril.

Dars s predlogi za spremembe cestninjenja za tovornjake cilja na pravično obremenitev tranzita tujcev po slovenskih avtocestah. Po njihovih trditvah želijo vzpostaviti primerljivo cestnino za uporabo avtocest ter končati ''razprodajo in uničevanje'' slovenskega avtocestnega omrežja.
Dars s predlogi za spremembe cestninjenja za tovornjake cilja na pravično obremenitev tranzita tujcev po slovenskih avtocestah. Po njihovih trditvah želijo vzpostaviti primerljivo cestnino za uporabo avtocest ter končati ''razprodajo in uničevanje'' slovenskega avtocestnega omrežja. FOTO: Thinkstock

Medtem si slovenski avtoprevozniki želijo stroškovno učinkovit in pošten ter avtomatiziran elektronski cestninski sistem, ki bi zaračunaval stroške uporabe avtocest in hitrih cest po dejansko prevoženih kilometrih in po obsegu onesnaževanja, je poudaril. Opozoril je še, da jim vlada še vedno ni odgovorila na zahteve glede reševanja aktualnih problemov. Med drugim gre tudi za vprašanje, ali bo vlada do konca letošnjega leta zagotovila finančna sredstva za subvencije za nakup ekoloških gospodarskih vozil, je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (267)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOLAJ SLOVENIJA
29. 08. 2013 16.25
+2
Ni treba podražiti cestnin niti vinjet,UKINE NEJ SE DARS!!! Ta umetna tvorba požre večino denarja od cestnin in vinjet,kakšno pa je stanje naših avtocest,pa tako vidimo-neprestano flikanje !
mark54
29. 08. 2013 09.51
+6
Sicer ne vem koliko plačajo cestnine tovornjaki. Verjetno pa zelo dosti. Da je naša država v tem delu ( cestnine nasploh ) bila in je ena najpožrešnejših in nefer , je že znano dejstvo. Tu nas je EU že enkrat skregala in prisilila na nekaj malega popuščanja. To da je DARS zadolžen kot je NISO krivi ne tuji niti naši vozniki , tovornjakarji ali kakor koli jih že imenujemo. To da smo (država ) dovolili da se ceste gradijo po vsaj 100 % previsoki ceni , pač ne bodo mogli pokriti z cestnino. Ta denar naj poberejo tistim ki so ga pokradli ( zidar , černigoj, kraški zidar , vegrad itd !!! Če pa smo nesposobni jim pobrat vse kar imajo ( tudi z računov v tujini itd ) pač pomeni da bomo morali davkoplačevalci zdaj vračati tudi ta dolg. Kot vračamo še številne druge dolgove bank in še koga ! To je usoda malega naroda ki so ga POKRADLI lastni TAJKUNI , država pa je to podpirala in požegnavala cel čas. Računi še prihajajo in še bodo prihajali. Mi bi najraje VSE SVOJE GREHE naprtili tujim voznikom, vsaj kar se autocest tiče. Naj se vidi koliko plačujejo po km drugje v EU. pa naj bomo nekje v zlati sredini . Kot smo vsepovsod (tudi pri plačah ). In v tem primeru bi morali VINJETE in CESTNINE celo znižati ! Po moje ! Pa povejte če je to normalno da Čeh ki potuje do morja na Hrvaškem plača 2 x 15 € če je 14 dni na morju in se pelje 2 x 30 km maximalno ! a to ni lop.ov.čina ? svetovna ! So pa bili časi ko so isti plačevali za 2 x 10 km po 35 €. To se lahko zgodi samo v najbolj pokvarjenih državah in sSLO spada med te ! žal. Iz prijazne deželice na sončni strani Alp , smo se srozali v najlakomnejšo in hinavsko državo v Europi !
Neznate
29. 08. 2013 14.49
potem pa še neki politik al kaj je, ki ste vozi v službo v LJ, reče, da elektronsko cestninjenje ne pride v poštev, ker bi potem taki ki se vsak dan vozijo recimo 50 km po avtocesti plačevali preveč. Komu na čast mam javni promet ? A vlaki se vozijo prazni. Ampak ker je njemu to izpod časti, da bi se vozil z vlakom, temu raje nasprotuje.
-BZ-
29. 08. 2013 08.39
+1
POPOLNOMA SE STRINJAM IN PODPIRAM DA PLAČAJO NAJ VEČ TISTI, KI VEČ RABIJO, ONESNAŽUJEJO IPD. SAMO POGLEJTE MED TEDNOM KAKO SO CESTE NABITE S ŠLEPERJI, PRAV NEVARNO JE ŽE, Z OSEBNIM AVTOM LAHKO VOZIŠ SAMO ŠE PO PREHITEVALNEM PASU...TO JE OČITNO POSLEDICA TEGA, DA SI LAHK VSAK USRAN ROMUNSKI ŠLEPER PRIVOŠČI VOŽNJO ČEZ PRELEPO SLOVENIJO. V ISTEM DNEVU SEM PREVOZIL ŠE HRVAŠKE ac KI SO BILE PRAZNE , NOBENGA ŠLEPERJA! TOREJ, IZKORISTIMO!
Jožajoža
28. 08. 2013 20.47
+6
ni mi jasno, kako lahko kombi vozilo z vinjeto za 100 evrov vozi celo leto po naših avtocestah, in to večkrat na dan pa še služi se s tem vozilom. to ni prav.
slovenija981
28. 08. 2013 23.44
+3
Ne vem kako se lahko tisoči vozijo v službo po avtocesti dvakrat na dan, pa še zasluži na potnih stroških ko se pelje s svojim vozilom?' To ni prav.
-BZ-
29. 08. 2013 08.41
OBA IMATA PRAV. OBA BI MORALA PLAČATI občutno VEČ! :) cca. 250 eur na leto
slovenija981
29. 08. 2013 14.44
Men je ok. po staremu sistemu bi plačal 1278 € cestnine na leto tako pa zadaj dam 96 € na leto
mistake
28. 08. 2013 20.00
+3
/"Družbe za avtoceste (Dars) in treba je poplačati dolgove, ki niso majhni, je pojasnila. "/ ?????!!!!!????!!!??? Naj plačajo dolgove O D G O V O R N I ;) oz. dolgove, bodo plačali odgovorni :)))))
Sandi Sterkuš
28. 08. 2013 22.54
+6
Hm...oni so ustvarili dolgove, mi naj jih pa plačamo? Se je babi skisalo?
-BZ-
29. 08. 2013 08.43
SAJ KAKO PA MISLITE DA SO SE zgradile ac hitro do konca ?- s krediti, zdaj pa jih je treb aplačati, od tod zadolženost, samo vsi smo zadolženi in to za več desetletij, ne vem zakaj zdaj taka driska? je treba še mal pokrast?
mark54
29. 08. 2013 09.56
Driska je zato ker bi država zdaj vse dolgove za prredrage ceste rada naprtila nam in tovornjakarjem ! Halooo . kje pa so bili (država namreč ) ko se je gradilo po nesramno visokih cenah ? Svojo nesposobnost bo pač zdaj treba plačati , vendar nevem če bi morali vso breme nositi le mi ki kupujemo vinjete in cestnino !
kakafonijaprava
28. 08. 2013 17.20
+1
Dars trenutno od vinjet dobi 47, od tovornjakov pa 53 odstotkov prihodkov. ta stavek vse pove!
-BZ-
29. 08. 2013 08.45
torej dobijo 100$% prihodkov, ok, koliko pa je to zneskovno? ali zadostuje vsem kreditom in stroškom poslovanja? po moji oceni ja. pa naj ustvarijo dohodke drugje. vse bivše cestninske naj poderejo in prodajo material npr. ne pa da gledajo v zrak, kar s epa tiče njihovega dela in stroškov, poznamo mi kljukce ki po cel dan delajo en odsek - barvajo nekaj črtic , kosijo travo 100 m cel dan, postavljajo stožce cel dan. to vse stane! pa nihče ne dela ponoči, ampak v avgustu sredi največje sezone!
kakafonijaprava
28. 08. 2013 17.04
+11
SIcer pa: DARS d.d. je bilo 30. junija 2012 zaposlenih 1254 delavcev1 Polovico jih odpustite boste prišparali 17 milijonov! tako so se na ta dars navlekla sama žlahta od SLS, NSI in SDS!
mark54
29. 08. 2013 09.59
Me pa res zanima kaj vsi tile zaposleni delajo na DARS-u ? saj se nič več ne gradi niti se ne bo tako kmalu ! vzdrževanje seste (košnja ,čišćenje itd ) pa se naj da v koncesijo že uveljavljenim firmam ( ki se bodo borile na natečaju in bodo dosti cenejši kot darsovci.-marsovci )
kakafonijaprava
28. 08. 2013 17.02
+2
Tako, kot kmetje ne plačujejo davka od gozdov, tako se ti zaman vozijo z našim denarjem po avtocestah!
mark54
29. 08. 2013 09.59
kakafonijaprava
28. 08. 2013 17.02
+4
Zdej vidimo, da navadni avtomobilisti trikrat preplačamo te vinjete, da se naši tovornjakarji in tuji vozijo zastonj po avtocestah, ki jih najbolj uničujejo!
marki66
28. 08. 2013 17.10
+5
Sem šu mal pogledat in preračunat ceno po kilometru po tujini za šlepar ! Dražja cestnina za kamijone je samo v A in CH, drugje je cenej kot pri nas, če preračunaš na km
-BZ-
29. 08. 2013 08.48
ni važno a ti računaš na km , to je zavajajoče, važno je kje se voziš, po kakšnih AC, ali se voziš po predorih in viaduktih skozi alpske dežele A, CH, SLO kjer je km AC stal občutno več kot pa po ravninski Nemčiji in Nizozemski, kjer je stal km AC skoraj zastonj - velika razlika! pol pa se peljite čez švico po navadnih cestah da vas v idim frajerji koliko tednov boste potrebovali...
mark54
29. 08. 2013 10.04
smrdulja , ti se nisi peljala po avtocestah v nemčiji ! ni tako ravninska kot se zdi. na celi trasi slovenskih avtocest ni več kot 10 tunelčkov. Pa po nemčiji se z osebnim avtom vozimo vsi zastojn. Kaj če nemčija reče da tujci MORAJO plačati cestnino ( za PKW govorim ) Ker nemci tudi morajo vsepovsod plačevati. Mislim da nemci ne rabijo več delati toliko denarja bi pokasirali. če pa bi uporabili slovenske cene pa bi šauflali denar toliko bi ga zaslužili. Pa niso tako pokvarjeni.
marki66
28. 08. 2013 16.47
+5
Ali ste mogoče pozabili na Renault Lagune in druge osebne avtomobile, ki so imeli porabo okli 110L/100km ? Pa naj tudi zaposleni z Darsa vrnejo pokraden denar !
Bruhalnica24
28. 08. 2013 16.41
+4
Naredit študijo in plačat za njo 100 milijonof in ugotovit če slučajno tovornjaki uničujejo ceste bolj kot osebna vozila...
avspng
28. 08. 2013 15.21
+2
35 miljonov evrov za plače?
BRAVOyolo
28. 08. 2013 15.02
+4
Vsi nekaj dvigujejo cene raje naj povečajo plače pa bo manj lačnih
anonimus23
28. 08. 2013 14.50
+8
darsovci kradejo zdej bi ps se da jim mi placujemo dolg,a ceste k da bi po makedamu vozu,,lopuzee drzavne
Bojan-F
28. 08. 2013 13.37
-7
"... treba je podražiti cestnino za tovornjake" ... Dobro jutro!
Bojan-F
28. 08. 2013 13.39
-2
V borbenem zaokretu po mimoletu: - okostnjak za okostnjakom padajo iz omare Vlade g. Janša Janeza. Kreativno računovodstvo pok. g. Bajuk Andreja pisanega po zahtevah makroekonomičnega obramboslovca se ni izšlo!
ROMELS
28. 08. 2013 13.18
+17
Vsem javnim uslužbencem, ki imajo večjo neto plačo kot 800evrov ukiniti regres, tako kot so se ponorčevali iz upokojencev.
Terezinka
28. 08. 2013 13.21
+18
Regres ukiniti vsem, ki so plačani iz proračuna za obdobje do rasti BDP. Ukinit vsem, ker regres ni socialna dajatev. Kdor je socialno ogrožen naj dobi iz drugega fonda
ROMELS
28. 08. 2013 13.25
+5
Obelixxx
28. 08. 2013 13.16
+13
Kdo je že rekel? Primite se za denarnice.
zalitasve?ka
28. 08. 2013 13.13
+4
ma kr podražte jst se itak brez furam po AC LP LEŠINARJI
Obelixxx
28. 08. 2013 13.09
+8
Še en uspeh vstajnikov. beee
ROMELS
28. 08. 2013 13.11
+8
A ne veš, da so vstajniki iz privilegiranega stanu.
ROMELS
28. 08. 2013 13.08
+5
Sem prebral, da je DARS posloval z pet miljonskim dobičkom, vlada pa predlaga podražitev vinjet zaradi izgube DARSA.
Terezinka
28. 08. 2013 13.22
+1
ROMELS
28. 08. 2013 15.23
+4
Dars je zaključil lansko leto s 24.6 miljona evrov dobička. Vir poslovni rezultat DARSA