Slovenija

'Neaktivna' komisija za peticije

Ljubljana, 02. 11. 2007 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V domnevno prisluškovanje Janši in Sanaderju je vpleten vrh SD, vztraja Jože Tanko.

Jože Tanko Potrati in Gantarju očita, da skušata potisniti afero Rop v ozadje.
Jože Tanko Potrati in Gantarju očita, da skušata potisniti afero Rop v ozadje. FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko meni, da poskušata predsednica komisije za peticije in človekove pravice Majda Potrata ter predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavel Gantar narediti vse, da bi afero Rop potisnila na obrobje. S tem po Tankovem mnenju želita Antona Ropa obvarovati pred odgovornostjo za obtožbe, ki jih je izrekel na račun Janeza Janše.

Jože Tanko je prepričan, da komisija za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami pri aferi, povezani s prisluškovanjem Ivu Sanaderju in Janezu Janši, ne dela aktivno, saj po njegovih besedah na to temo že dva meseca ni sklicala nobenega sestanka in to kljub temu, da so v poslanski skupini SDS predlagali kar nekaj zaslišanj.

Rop trdi, da je Slovenska varnostno obveščevalna agencija (Sova) leta 2004 ujela prisluh, da naj bi se tedanji vodja opozicije in sedanji premier Janez Janša in njegov hrvaški kolega dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.
Rop trdi, da je Slovenska varnostno obveščevalna agencija (Sova) leta 2004 ujela prisluh, da naj bi se tedanji vodja opozicije in sedanji premier Janez Janša in njegov hrvaški kolega dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu. FOTO: POP TV

"Že 14. oziroma 19. septembra smo na komisijo vložili zahtevi za pogovore z nekdanjima predsednikoma državnega zbora, ki sta bila po zakonu o Sovi upravičena do poročil Sove v času, ko se je zgodilo prisluškovanje. Prav tako smo predlagali pogovor z nekdanjim ministrom za zunanje zadeve Ivom Vajglom in nekdanjim ministrom za notranje zadeve Radom Bohincem, ki sta bila po izjavi Antona Ropa za Mladino poleg njega samega prav tako obveščena o prisluškovanju. Predsednik komisije Pavel Gantar je zaslišanje obeh nekdanjih predsednikov državnega zbora zavrnil, seje, na kateri bi se komisija pogovorila z Vajglom in Bohincem, pa ne želi sklicati," je dejal Tanko. Po njegovih besedah vse se to poteka z namenom, da bi se delo komisije čim bolj zavleklo in da aferi ne bi nikoli prišla do dna.

Ko so oklevetali in očrnili predsednika vlade, ko so Sloveniji in Hrvaški povzročili veliko škode in ko so ugotovili, da niso sposobni argumentirati in dokazati trditev Antona Ropa, hočejo to zgodbo zdaj na vsak način potisniti na obrobje. Jože Tanko

Zelo podobna zgodba se po besedah Tanka odvija na komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, kjer je SDS že pred časom zahtevala, da obravnava domnevne kršitve človekovih pravic, ki naj bi se zgodile pri prisluškovanju Janši in Sanaderju: "Predsednica komisije Majda Potrata se je dolgo časa trudila, da bi dobila kakšen pisni dokument, ki bi dokazoval, da ji seje ni treba sklicati. Po treh mesecih jo je nato le sklicala, vendar jo je ves čas vodila groteskno in na način, da bi čim bolj zaščitila Antona Ropa," je dejal Tanko.

Gantar: SDS hoče vplivati na komisijo

Gantar je pojasnil, da bodo datum prihodnje seje komisije določili v ponedeljek, najverjetneje pa bo med 13. in 15. novembrom. Na njej naj bi zaslišali Iva Vajgla, Rada Bohinca in Boštjana Šefica.
Gantar je pojasnil, da bodo datum prihodnje seje komisije določili v ponedeljek, najverjetneje pa bo med 13. in 15. novembrom. Na njej naj bi zaslišali Iva Vajgla, Rada Bohinca in Boštjana Šefica. FOTO: POP TV

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavel Gantar je zavrnil današnje očitke vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, da komisija v aferi, povezani s prisluškovanjem Ivu Sanaderju in Janezu Janši, ni aktivna in da ne želi opraviti pogovorov z nekaterimi ključnimi osebami. Po Gantarjevih besedah je komisija ena bolj aktivnih komisij, pogovore, ki jih zahteva SDS, pa naj bi opravili na seji, ki bo predvidoma med 13. in 15. novembrom.

Po Gantarjevih besedah je komisija do zdaj opravila pet sej, med njimi dve nujni in tri redne. "Prav tako so člani komisije opravili štiri nadzore na SovI, enega pri enem izmed operaterjev in enega na generalni policijski upravi," je dejal Gantar. Po njegovem mnenju imajo Tankove izjave zato "eksplicitno politično noto", z njimi pa želijo v SDS predvsem "vplivati in pritiskati na predsednika komisije, da bi ravnal po njihovih željah in volji".

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
03. 11. 2007 09.21
kva se spet oglaša ta tanko ,.....on misl da vse ve ,... je pa v resnic en avtomehanik od vojvode janše ,......!!!!
Alojz Ovni?
02. 11. 2007 19.21
Ali je to nova strategija L. Peterleta v predvolilni kampanji, kot jo je napovedal. Če nimate kaj pametnejšega raje nehajte pred začetkom. Povem vam, da je to zelo prosojno dejanje. Ne bo vam uspelo, to je Slovenija.
xxl.2005@gmail.com
02. 11. 2007 18.06
Če je Rop prisluškoval Janši, naj poračunata na sodišču, nas pa naj pustijo že enkrat s tem pri miru. Opozicija želi v Sloveniji prikazovati izredno stanje. Tale Gantar je pa sploh nek antipatik. Samo še Lahovnik manjka v tej zgodbi, da bi popoljuval vse kamere in mikrofone.
blue-art.org
02. 11. 2007 17.51
Ko bodo ugotovitve stvar javnosti potem bo govor o tem javno primeren. Če je nekdo l. 2002 vedel podrobnosti o mojih osebnih pogovorih je podan utemeljen sum, da je nekdo prisluškoval temu pogovoru ali izdajal. To preizkusiš z podajanjem dezinformacij v takem pogovoru. Če je sogovornik z samoizdajo kompromitiran je sum potrjen. Ko ugotoviš motiv moraš najti še druge dokaze drugače se lahko znajdeš na psihiatriji ali v zaporu. Pri tem mora biti javnost izključena, da se zavarujejo intersi posameznikov. Ne vem zakaj je o tem sploh potrebno javno razpravljati.
pika.poka@email.si
02. 11. 2007 17.17
Gantar je dvoličneš,ki samo čaka, da bodo prišle volitve,kjer bo to spet izkoriščal v politične namene. Tako kot vedno spet ne bomo dobili epiloga,ampak se bo spet politično obračunalo.