Slovenija

Negativno do novele

Ljubljana, 19. 09. 2007 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni svet je na seji potrdil negativno mnenje komisije do novele zakona o visokem šolstvu.

Državni svetniki so na današnji seji med drugim z večino glasov podprli negativno mnenje komisije za družbene dejavnosti do novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanje (ZOFVI). Državni svetnik Jože Mencinger pa je državni svet s pobudo pozval, da visokošolskemu ministrstvu ponudi na vpogled t.i. alternativno resolucijo, ki bi lahko pripomogla pri obravnavi visokošolskega zakona.

Zasebne šole bodo po besedah Škrinjarjeve lahko ustanovile občine ali pa zasebniki.
Zasebne šole bodo po besedah Škrinjarjeve lahko ustanovile občine ali pa zasebniki. FOTO: POP TV

Generalna direktorica direktorata za osnovne šole in vrtce na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) Mojca Škrinjar je pojasnila, da je v okviru novele ZOFVI prišlo do bistvene spremembe, saj "se opušča model financiranja na glavo učenca v osnovnih šolah". Obenem pa je zavrnila očitke, da tovrstna oblika financiranja ostaja za dijake.

Glede združevanja šol v centre, je pojasnila, da bo z njimi omogočena večja kakovost, saj ravnatelji danes 80 odstotkov svojega dela namenjajo poslovodnim funkcijam. "Ravnatelj mora upoštevati 87 zakonov s področja šolstva in še 180 drugih podzakonskih določil." Poudarila je, da bodo šole, združene v centre, imele le skupnega direktorja ter svet šole, medtem ko vsi ostali organi na šolah ostajajo. Prav tako je dejala, da združevanje šol ne pomeni fizičnega združevanja, vsaka pa bo po njenih napovedih ohranila tudi svoje ime.


Ustanavljanje zasebnih šol

V okviru točke pobude in vprašanja svetnikov pa je državni svetnik Jože Mencinger pozval državni svet k podpori pri tem, da državni svet ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ponudi na vpogled t.i. alternativno resolucijo o nacionalnem programu visokega šolstva za obdobje 2007-2010. Kot je na kratko pojasnil, je vsa visokošolska sfera začela nasprotovati resoluciji takrat, ko se je pojavil osnutek visokošolskega zakona.

Zasebne šole bodo po besedah Škrinjarjeve lahko ustanovile občine ali pa zasebniki. Pri 100-odstotnem financiranju "gre za financiranje programa in ne stavbe," je pojasnila ter dodala, da financiranje programa vključuje plače učiteljev, knjige v knjižnicah ter učbenike. "Menim, da zakon prinaša kakovost, pluralnost ter več sredstev za podaljšano bivanje v osnovnih šolah," je še povedala.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj pa je menil, da je Škrinjarjeva z nekaterimi trditvami zavajala, predvsem pa s tem, da je bila novela ZOFVI usklajena. Dejal je, da gre "vsebinsko za eno samo spremembo, in sicer odpravo financiranja na glavo učenca v osnovni šoli, česar pa tako ali tako nima nobena šola v Evropi in bi to po njegovem mnenju bilo mimo zdrave pameti". Znova je poudaril, da SVIZ podpira zasebne šole, a ne želi, da se s financiranjem zasebnih šol poseže v finančna sredstva javnih šol.

Država ni dolžna financirati zasebnih šol

Državni svetnik Zoltan Jan je menil, da je zasebne šole treba dopustiti, a je poudaril, da država ni obvezna do financiranje le-teh. Glede financiranja šol na udeleženca pa je dejal, da vsaka pametna država spodbuja k čim bolj kvalitetnemu izobraževanju, kar pomeni manj učencev v razredih, ne pa da določa zgornji prag.

Državni svetnik Janvit Golob pa je dejal, da je bistvo nastajanja zasebnih šol v uvedbi predmeta verstva in etika v šole. Dodal je, da bi lahko to uredili znotraj izbirnih predmetov, ne pa da bodo učenci razdeljene v verske šole. "Imamo možnost ohraniti kvalitetno javno šolstvo, dajmo jih popestriti z izbirnimi predmeti, ne pa da ločujemo mladino po šolah," je še menil.

Ker je o potrditvi resolucije na matičnem odboru glasovalo le osem poslancev (opozicija je obstruirala), je delovna skupina DS pod njegovim vodstvom ter vodstvom Janvita Goloba pripravila alternativni predlog resolucije. Kakovost predloga je po mnenju pripravljavcev v tem, da so pri njegovi pripravi sodelovali predstavniki treh univerz, različnih poklicev in različnih idejnih ozadij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Rojc
20. 09. 2007 18.19
STVAR JE ZELO PREPROSTA! V zahodnih državah se ne ustanavlja novih šol, če za to ni resnih potreb - preveč dijakov ali študentov, če še ni takega programa! PIKA. Konkurence v Sloveniji je še preveč! PIKA. Denarja pa bistveno premalo. PIKA. In nikjer na svetu ne obstaja zasebna šolska ustanova ali podjetje, ki bi jo država financirala z davkoplačevalskim denarjem. PIKA. Dol z RKC in JJ!
doki007@email.si
20. 09. 2007 18.12
sej ni treba filozofirat ,...... zasebno šolo financira zasebnik,...že samo ime pove ,....vemo pa da bodo te šole s cerkveno tematiko plus ostali predmeti ,.... tle treba plačat program, učitelje ,župnika, nune, patra ,....in vse kar zraven paše,..... to je stvar zasebnika ,...... ne pa da država financira tle te programe in ne vem kaj še ,... država nej skrbi za državne šole ,....da bodo tam programi dobri ,...in da bomo imel dobre učitelje ,.....TO JE MASLO TE VLADE .......
Zentrum
20. 09. 2007 17.37
5R1+K, še enkrat. Vem da veš obračati besede, vseeno so pa tvoji argumenti brez smisla. Tukaj se ne gre za odpor proti privatizaciji temveč za odpor proti 100 procentnemu financiranju zasebnih šol, KER BI ZASEBNA ŠOLA MORALA POKRITI SVOJE STROŠKE! <-- to si preberi še enkrat... in še enkrat... vse dokler ne boš dojel bistva tega. Zaenkrat me prisotnost zasebnih šol v Sloveniji ne moti. Kar me moti je to, da bo država namenila isto podporo tem šolam kot jo nameni javnim, kar pomeni diskriminiranje slednjih in upadanje kakovosti v njih. Država na šolstvo gleda kot še eno podjetje, kjer je možno zaslužiti velike denarce, če pravočasno investiraš v njih. Zdaj 100 procentna podpora in nič šolnin... čez par let nižja podpora in ogromne šolnine. Pravim, ni ti treba biti doktor znanosti, da to pogruntaš.
5R1-K
20. 09. 2007 16.04
V svetu poznamo tri sodobne modele šolstva: državne, zasebne in domače šole. Razvili so se tudi moderni pedagoški pristopi, ki izhajajo iz tega, da je otroka in mladostnika potrebno vzgajati. V Sloveniji vsi odpori proti privatizaciji izhajajo iz privilegijev in monopolnega položaja, ki so se ustvarjali več desetletij, nazadnje pod vladavino LDS-ovskega klana.
doki007@email.si
20. 09. 2007 07.56
filozofi ,.....zasebna šola ,...že ime pove da jo ima zasebnik ,....zato nej tut sam financira programe in vse ostalo kar zraven paše ,.... pa ja ne bo država financirala 100% zasebnike ,.... država pa že tko preveč dela s državnimi šolami ,....naj tam financira programe ..............
Zentrum
19. 09. 2007 22.09
Se popolnoma strinjam z vsakim od vas. Čeprav bi bil financiran le program in ne stavba, je to še vseeno diskriminacija do javnih šol. g. Janvit Golob je pa itak zadel bistvo, čeprav sem osebno še vedno mnenja, da vera NIKAKOR ne spada v šolstvo, se pravi NE kot reden predmet in NE kot izbirni predmet. Če se kdo hoče duhovno izobraževati, ima v svojem kraju župnišče in naj lepo hodi.
Matej Rojc
19. 09. 2007 20.45
Slovenska butalska pogrutavščina. Ne strinjam se z ustanavljanjem zasebnih šol, ker je šol že sedaj PREVEČ dijakov ali študentov pa PREMALO. In v nemčiji se enostavno ne more ustanoviti ne zasebna in ne javna šolska ustanova, če ni na razpolago študentov in pa potreb. In to je TO. To je čista filozofija. Ko pa ni denarja in ne študentov, pa ne bo ne kvalitete in ne dobrega šolskega sistema ampak bo vse pocrkalo. Ampak to tem JJ butalcem ni jasno in se bojim da bo razvoj Slovenije to drago plačal. Saj se tak sistem gradi desetletja in stoletja. Ali se vam ne zdi čudno, da nismo isto delali pri podjetjih. Ali so ustanovili zasebni "nov telekom", zasebni "nov petrol", zasebno "novo Krko" ? Privatizirali smo obstoječi sistem! Po drugi strani, pa pri nas razen RKCja nima noben takega kapitala, da bi vdrževal šolstvo. Nimamo Microsofta, IBMa, HPja, TI ipd. Berkeley dobi 2 milijarde USD letno privatnega kapitala :))) Torej gre za primitivno in gnilo ideološko RKC, ki namerno hoče uničiti obstoječi šolski sistem, ker se zaveda, da proti obstoječemu še dolgo ne bo imela kljub denarju šans, in da bo potrebovala dijake in študente, ki hodijo sedaj v javni šolski sistem (ki je dejansko zelo dober), DRUGIH PA NI!!! Bog da pobere to RKC kliko in JJ oblast.
Borut Kozan
19. 09. 2007 19.33
Še eno izmed daril RKCju. Čestitke ministru Zveru !!! Dajmo pogledat kje bi se še dalo kaj primaknit RKCju. Ni ni, ni še dovolj....
hinko.murovec@siol.net
19. 09. 2007 18.59
Strinjam se z mislijo Zoltan Jana, naj imajo zasebne šole po želji, vendar tega ne smejo naprtit davkoplačevalcem. Javne državne šole naj uredijo tako, da bodo dejansko zastonj in amen. Tisti, ki hoče imet zasebno naj jo tudi lepo sam plača, končno je zasebno zasebno , kakšna zasebnost pa je, če mi to plačujejo vsi. Ta vlada bi rada naprtila ljudem plačevanje Cerkve, zasebnih šol itd. Oni bi lepo služili in imeli čisti dobiček reveži pa bi te lopove plačevali. Naj JJ in njegovi naredi nekaj s svojim denarjem ga je dovol nabral za nič v teh letih. LP