Slovenija

'Nekatere obtožbe so na meji primernega'

Lipica, 06. 01. 2012 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktorja Tomija Rumpfa, ki ga je eden od zaposlenih, zoper katerega teče postopek pred odpovedjo, obtožil šikaniranja, v svetu Kobilarne Lipica podpirajo. "Nekatere obtožbe o mobingu so neosnovane in celo na meji primernega," je dejala predsednica sveta.

Svet Kobilarne Lipica je razpravljal o obtožbah o domnevnem šikaniranju direktorja Tomija Rumpfa. Predsednica sveta zavoda Maja Simoneti je povedala, da ne morejo pritrditi obtožbam in da vodstvo javnega zavoda soglasno podpirajo. "Nekatere obtožbe o mobingu so neosnovane in celo na meji primernega," je dejala.

Tomi Rumpf
Tomi Rumpf FOTO: Aljoša Kravanja

O različnih obtožbah, ki jih zelo resno jemljejo, so se zato pogovarjali več kot tri ure z zaposlenimi v upravi. Po besedah Simonetijeve pa nimajo namena izvajati kakšnih preiskav, ker to ni njihova naloga. "To so hude obtožbe, zato bomo dogajanje pazljivo spremljali tudi naprej," je dodala.

Na svet zavoda se je obrnil sežanski odvetnik Dušan Železnik, ki Rumpfa obtožuje šikaniranja. Vendar ima po Rumpfovih besedah le eno pooblastilo za zastopanje, in sicer od njegovega sina Erika Železnika, ki naj bi ga šikaniral. Simonetijeva je sicer povedala, da doslej niso prejeli še nobene pritožbe niti delavcev niti sindikata.

V zadnjih dveh letih in pol, kolikor časa Rumpf vodi Kobilarno Lipica, je sedem delavcev dobilo opozorilo pred odpovedjo. Doslej so enega že odpustili zaradi različnih kršitev, postopek pred odpovedjo teče tudi proti Eriku Železniku. V družbi Lipica Turizem je 14 delavcev dobilo opomin pred odpovedjo, večina med njimi pa je bila izrečena zaradi kršitev blagajniškega poslovanja, je pojasnil Rumpf. V obeh družbah je trenutno zaposlenih 156 delavcev.

"Če so opozorila zaradi takih kršitev delavcev mobing, potem je nekaj hudo narobe. Vendar imam sedaj pooblastilo sveta zavoda, da o takih nepravilnostih obvestim tudi pristojne organe," je še dejal prvi mož kobilarne in zagotovil, da od delavcev zahtevajo le, da delajo v skladu s pravili.

Tako so odvetnika Dušana Železnika že decembra lani zaradi groženj vodstvu prijavili odvetniški zbornici. "Svet se je seznanil z vrsto ugotovitvami, ki so dokazljiva z zapisniki. Zato sklepamo, da so taka ravnanja odvetnika subjektivna," je dejala Simonetijeva. Odvetnik je v preteklosti večkrat obiskal in se pogovarjal z vodstvom Kobilarne Lipica, o čemer so tudi zapisniki. "Verjamemo, da dela uprava pravilno, o tem so nas prepričali dokazi. Zato jo soglasno podpiramo," je še dodala.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

firbec75
06. 01. 2012 18.42
+7
gospod runpf je šikaniral že delavce veterinarske postaje šmarje pri jelšah mobing na delovnem mestu nad računovodjo zasledoval delavce na terenu jih verbalno napadal in verjamem da se je spravil tudi nad delavca kobilarne
kotletix
06. 01. 2012 19.04
+6
Firbec prav imaš. Jaz živim bližini Lipice in vem kaj pravijo ljudje. Šikaniranja, aroganca, nesmotrna poraba denarja, konji..... Kdaj bo Lipica dobila pametnega direktorja z vizijo ne pa te pijavke, ki so kazensko premeščene iz Ljubljane in katerih je cilj samo instant grabežljivost ne glede na posledice.