Slovenija

Nekateri bodo preživeli pestro nedeljo

Ljubljana, 08. 03. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kaj imajo skupnega Slovenj Gradec, Polzela, Železniki, Destrnik, Duplek, Bovec, Mirna Peč, Metlika, Krško in Radeče? Prebivalci omenjenih občin se bodo morali med številnimi imeni odločiti za tisto, ki bo prevzelo krmilo njihove občine.

Nadomestne županske volitve v Ljubljani bodo potekale 25. marca.

V nedeljo se bodo v nekaterih slovenskih občinah odpravili na volišča. Novega župana oziroma novo županjo bodo volili v Slovenj Gradcu, Polzeli, Železnikih, Destrniku, Bovcu, Mirni Peči, Metliki, Krškem, Radečah in Dupleku. V omenjenih občinah so nadomestne županske volitve morali organizirati zaradi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije.

Slovenj Gradec: Za glas volivcev se bori sedem kandidatov

V Mestni občini Slovenj Gradec je svojo kandidaturo vložilo sedem kandidatov, med njimi pa ni dosedanjega župana Matjaža Zanoškarja, ki se je podal na pot poslanca v državnem zboru.

Volivci bodo lahko izbirali med naslednjimi kandidati: Bojan Mestek (SDS), Boris Raj (Zares), Jurij Šumečnik (SD), Peter Pungartnik kandidira s podporo stranke DeSUS, neodvisni kandidati pa so Andrej Čas, Ksandi Javornik in Vinko Vrčkovnik.

Kandidatom je skupno, da se bodo v primeru zmage zavzemali za pospešitev gospodarstva. Spomnimo, da je leta 2010 občino močno prizadel stečaj Prevent Globala, od takrat pa se še vedno niso postavili na noge. Župana bo torej čakalo veliko težkega dela. Brezposelnost v občini je torej visoka, kandidati pa poudarjajo, da lahko občina z zagotavljanjem pogojev za razvoj gospodarstva in podjetništva ter izgradnjo ustrezne infrastrukture precej prispeva k zagonu gospodarstva. Med pomembnejše naložbe v občini, ki so v teku in jih je treba dokončati, sta izgradnja nove glasbene šole in dokončanje stavbe mrežnega podjetniškega inkubatorja, zaenkrat še neuresničeni pa so načrti mesta, da po odkritju tople vode v globinah Mislinjske doline zgradi terme, vendar občina investitorja še ni našla.

Polzela: Na volilnem lističu bodo imena štirih kandidatov

In kdo si želi voditi občino Polzela? Kandidirali so: sedanji podžupan iz SDS Jože Kužnik, Marko Slokar, ki kandidira kot neodvisni kandidat s podporo volivcev, Andrej Potočnik iz SLS in neodvisna kandidatka Nevenka Ribič.

Kaj jim je prioriteta? Poudarjajo pomen naložb v komunalno infrastrukturo, racionalizacijo dela občinske uprave, skrb za šolsko in predšolsko vzgojo ter večji gospodarski razvoj – predvsem na segmentu turizma. Občina Polzela ima sicer nekaj odprtih projektov, ki jih je treba čim prej dokončati. Gre predvsem za dokončanje izgradnje kanalizacije, rekonstrukcijo ceste v Orovi vasi in Ločici ob Savinji, izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo novega vrtca in vodovoda na Gori Oljki.

Za koga bo glasovala? Kandidati so pod drobnogledom volivcev.
Za koga bo glasovala? Kandidati so pod drobnogledom volivcev. FOTO: iStockphoto

Železniki: Trije kandidati za župana

Kandidati za župana Železnikov: Anton Luznar (predlagateljica stranka SLS), Tomaž Demšar (SDS) in Igor Nastran (Premik).

Osrednja težave, s katerimi se srečujejo zlasti prebivalci odročnih vasi, so na področju komunalne in prometne infrastrukture. Spomladi se bo začela dolgo pričakovana rekonstrukcija ceste v Davčo, več težav pa je pri obnovi ceste na Sorico. Prihodnje leto naj bi stekli tudi ukrepi iz državnega prostorskega načrta za poplavno varnost Železnikov, pri katerem pa Založani nasprotujejo gradnji zadrževalnika.

Destrnik: Štirje v volivni bitki

V Destrniku so kandidaturo vložili štirje kandidati. Že pred časom je Franc Pukšič kot svojega favorita podprl kandidata SLS Albina Vajngerla, medtem ko se sedanji začasni župan Branko Zelenko za kandidaturo ni odločil. Najhujšega tekmeca naj bi Vajngerl po napovedih imel v Vladimirju Vindišu, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah kot edini protikandidat zoperstavil Pukšiču in pobral tretjino glasov. Takrat je bil kandidat Liste za Urban, tokrat pa je občinskega svetnika omenjene liste predlagala Pukšičeva nekdanja stranka SDS. Ob obeh omenjenih se bosta za glasove volivcev potegovala še kandidat SD Matjaž Ajnik in Branko Goričan, ki ga je predlagala stranka LDS.

Duplek: Poplava kandidatov

V občini Duplek bodo občani izbirali med kar 11 kandidati.

NSi na volitve pošilja Janka Hauptmana. Zelo resen kandidat naj bi bil sedanji nadomestni župan Danijel Štumberger, ki ga podpirata SLS in SDS, pa tudi njegov predhodnik Janez Ribič.

Ob obeh omenjenih se v župansko bitko podajajo še štirje aktualni občinski svetniki. Stranki SD in DeSUS sta skupaj predlagali Borisa Pajnkiharja, s podporo volivcev pa bodo kandidirali še David Kumer, sicer svetnik Zelenih, Boštjan Partljič, svetnik Liste mladih občine Duplek.

Kot neodvisni kandidati bodo kandidirali Stanko Grajfoner, Mitja Horvat, Klavdija Žnidarič, Stanislav Skok in Jože Korošec, Dušan Ahej pa bo kandidiral s podporo Pozitivne Slovenije.

Bovec: Trije kandidati

Za naslednika dolgoletnega bovškega župana Danijela Krivca se bosta potegovala sedanji podžupan Davor Gašperčič s podporo SDS in nekdanji župan Robert Trampuž s podporo DeSUS. S podporo volivcev pa v tekmo za županski stolček stopa tudi Siniša Germovšek, ki je občino Bovec vodil že med letoma 1998 in 2002, torej tudi v času, ko je Bovško prizadel potres in v času začetka popotresne obnove.

Mirna Peč: Volivci bodo izbirali med dvema

V Mirni Peči se bosta v tekmi za mesto župana pomerila sedanji nepoklicni podžupan, ki do nadomestnih volitev vodi občino, nestrankarski kandidat, ki kandidira s podporo SDS, LDS, SD in Skupine za razvoj občine Mirna Peč, Andrej Kastelic ter nestrankarski kandidat Leopold Pungerčar. Slednjega je predlagala skupina volivcev, pri kandidaturi pa ga podpira lokalna Lista treh dolin. Kot kandidat omenjene liste se je Pungerčar za mesto mirnopeškega župana potegoval že na zadnjih županskih volitvah, na katerih ga je z rezultatom 807 proti 805 premagal Zvonko Lah.

Metlika: Tekma je že odločena

Na nadomestnih županskih volitvah v Metliki se bo za tamkajšnje župansko mesto potegoval le sedanji poklicni podžupan, ki do nadomestnih volitev vodi občino, kandidat SD, Darko Zevnik. Pri njegovi kandidaturi ga podpira tudi nekdanja županja in poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole. Po njegovem mnenju Metlika najbolj potrebuje boljšo cestno in železniško povezavo, boljšo oskrbo s pitno vodo in zdravo poslovno okolje. Glede na podatek, da je brezposelnost lani tam dosegla nekaj več kot 15 odstotkov, pa tudi nova delovna mesta.

Krško: Štirje kandidati zaskrbljeni zaradi dolga občine

Na nadomestnih volitvah za župansko mesto občine Krško se bodo potegovali kandidat SLS, Miran Stanko, ki kandidira tudi s podporo nekdanjega župana Franca Bogoviča, Cvetko Sršen, kandidat SDS, ki ga podpira tudi NSi, kandidat SD je Silvo Krošelj, kandidat Pozitivne Slovenije pa magister strojništva Robert Planinc.

Vsi navedeni kandidati se zavzemajo za večjo kakovost bivanja v občini, predvsem v njenem urbanem delu oziroma v Krškem, večina pa jih je zaskrbljena nad po njihovem visoko zadolženostjo občine, katere dolg znaša približno 23 milijonov evrov.

Med drugim se vsi zavzemajo tudi za nadaljevanje projektov in naložb, ki so jih v občini s pomočjo evropskega denarja začeli pod mandati dosedanjega župana Franca Bogoviča, poudarjajo pa ureditev mestne in cestne infrastrukture, skrb za otroško varstvo, šolstvo in šport ter v občini s približno 13-odstotno nezaposlenostjo ustvarjanje novih delovnih mest v sedaj pretežno samevajočih obrtnih in poslovnih conah.

Še najbolj se njihovi pogledi razlikujejo pri uporabi odškodnine v znesku 7,2 milijona evrov, ki jih občina dobi na račun omejene rabe prostora zaradi Nuklearne elektrarne Krško.

Radeče: Občani bodo izbirali med dvema kandidatkama

V posavski občini Radeče se bosta za župansko mesto potegovali kandidatki. Sedanjo podžupanjo, ki do nadomestnih volitev vodi občino, kandidatko stranke Zveza za napredek Radeč in radeškega območja Rafaelo Pintarič podpirata tudi SD ter nekdanji župan Matjaž Han. Nasproti ji bo stala kandidatka SDS, radeška svetnica Helena Bregar Šramel.

Obe obljubljata dokončanje začetih projektov. Kot glavne občinske smernice Pintaričeva med drugim poudarja naložbe v otroško varstvo, osnovno šolo in komunalno infrastrukturo. Glede na negotovo stanje v radeški papirnici pa morajo biti v občini z 12-odsotno brezposelnostjo pripravljeni tudi na večje povpraševanje po socialni pomoči, opozarja. Njena protikandidatka Bregar Šramlova pa zagovarja zagon novih panog s poudarkom na turizmu, skrb za okolje in učinkovito rabo energije ter spodbujanje malega gospodarstva ter podjetništva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrast66
09. 03. 2012 13.35
+1
Zakaj ne postane podžupan avtomatsko župan? Te volitve so sam strošek za državo, pa še referendum kar bo stalo cca 6 miljonov evrov. Če damo za socialno pomoč 250 evrov bi 6.000.000,00: 250 = 24.000 osebam bi polepšali mesec. To je realnost naše kvazi demokracije.
povrsniste24kur
08. 03. 2012 15.36
+2
moje nedelja ziher ne bo pestra, morem mojo pelat k starim v latvijo :/
saintjozef
08. 03. 2012 09.23
+3
Kaj imajo skupnega? DOLGOVE in premalo prebivalcev.