Tudi šolniki grozijo s stavko

K napovedim o splošni stavki se pridružuje vse več sindikatov. Policistom so se pridružili še šolniki, ki bi lahko stavkali 18. aprila. Po pogajanjih ostajajo vlada in sindikati na nasprotnih bregovih.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Protest - 4

Sindikalisti so napovedali boj proti varčevalnim ukrepom. (Foto: Aljoša Kravanja)

Mi nismo poraba, mi nismo nadležni zajedavci, smo državljani in državljanke, ki izobražujemo, zagotavljamo kulturne dobrine, raziskujemo, zdravimo, negujemo, varujemo in omogočamo upravljanje države v naše skupno dobro.
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Po preimenovanju predsedstva Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) v stavkovni odbor in pozivu njenega predsednika Branimirja Štruklja, naj se jim zaradi varčevalnih predlogov vlade pridružijo tudi drugi sindikati v javnem sektorju, sta tako Sindikat policistov Slovenije kot Policijski sindikat Slovenije za ponedeljek in torek sklicala stavkovne odbore. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pravi, da se bo njegov sindikat pridružil vsaki stavkovni aktivnosti, ki bo v njihovem interesu, saj je za njih vladni varčevalni predlog popolnoma nesprejemljiv.

Da je ob takšnem varčevalnem paketu stavka neizogibna, so sklenili tudi v glavnem odboru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). O splošni stavki bodo glasovali 2. aprila. Če se bodo odločili za stavko, jo bodo izvedli 18. aprila. V SVIZ zahtevajo, da vlada umakne nepravične ukrepe, ki razgrajujejo socialno državo, ukrepe, ki zmanjšujejo kakovost javnega šolstva, in tiste ukrepe, ki znižujejo plače javnih uslužbencev.

Po njihovem mnenju bi morala imeti vlada do dela javnih uslužbencev spoštljivejši odnos, saj pomembno prispeva k naši skupni blaginji. Zato zavračajo zviševanje normativov v vrtcih in šolah, ki bodo vplivali na zmanjševanje kakovosti javnega šolstva in odpuščanje učiteljev, svetovalnih delavcev, knjižničarjev in vzgojiteljev. Nasprotujejo pa tudi racionalizaciji delovanja javnih zavodov na področju kulture, ki so že zdaj na robu preživetja, ne strinjajo pa se niti s prepovedjo sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb, ker bo to onemogočilo optimalno delo v raziskovalnih zavodih.

V Mladem forumu SD se sprašujemo, kje so sedaj obljube Janeza Janše, da bomo za manj imeli več, kar je bilo možno velikokrat slišati v času predvolilnih obljub in v času, ko je bil pohod na oblast pomembnejši od položaja državljank in državljanov in Slovenije same.

Vladne predloge so soglasno zavrnili tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Ocenili so jih kot grob poseg v socialno državo in jih zavrnili kot nesprejemljive. Po njihovem mnenju so številni neupravičeni, neutemeljeni in nepravični, nikakor pa ne bodo pristali na kakršno koli zniževanje plač brez predhodne odprave plačnih nesorazmerij in na odpravo regresa. Obenem so zatrdili, da so se pripravljeni pogajati z vlado in iskati kompromise.

Predsednik Sindikata obrambnega ministrstva Darko Milenkovič je poudaril, da so vojaki z ustavo sicer omejeni glede stavke, "vendar pa obstaja bojazen, da bi ukrepi, ki jih je predlagala vlada, privedli do uporabe vseh oblik sindikalnega boja, ki nam je dovoljen in legitimen". Po njegovih besedah zanje ni sprejemljiv noben vladni ukrep. 

Dnevi težkega usklajevanja

Minister Senko Pličanič

Prepoved sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb bo veljala do sprejetja rebalansa proračuna, po sprejetju pa bodo uveljavljene izjeme na različnih področjih, je pojasnil minister Senko Pličanič. (Foto: Vlada RS)

Štrukelj je po večurnih pogajanjih z vlado povedal, da niso dosegli nobenega napredka, saj so zgolj izmenjevali stališča. "Z napovedjo stavke poskušamo vlado prepričati, da umaknejo nepravične in nesprejemljive ukrepe, zato da bi lahko prišli do bolj razumne rešitve," je za 24UR ZVEČER povedal Štrukelj. V sindikatih javnega sektorja sicer predlagajo zamrznitev plač do konca leta, v tem času pa bi v miru preučili, kako bi ukrepe naredili bolj pravične, "ne pa take, ki jemljejo tistim, ki imajo manj, nič pa tistim, ki imajo več".

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je dejal, da sindikati niso prinesli nobenega novega predloga, ki bi nadomestil vladne ukrepe. Kot pravi, je vlada svoje naredila, sedaj pa so na potezi sindikati, če se ne strinjajo s predlaganimi ukrepi.

Pred začetkom pogajanj o vsebini je vodja pogajalske skupine dela sindikatov Drago Ščernjavič povedal, da se bodo aktivnosti glede morebitne skupne stavke "kmalu povezale v eno točko".

Pojasnil je, da so sindikati že dobili vladne predloge za spremembe aneksa h kolektivni pogodbi, zakona o interventnih ukrepih ter spremembe in dopolnitve poslovnika. Zato bo šlo po njegovih ocenah gotovo za "par dni težkega usklajevanja".

Evri

V KSJS menijo, da predlog vladnih ukrepov grobo posega v socialno državo, zato vladi predlagajo njihovo zadržanje. (Foto: Thinkstock)

Bodo ukrepi prizadeli najšibkejše?

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer je 23 sindikatov javnega in zasebnega sektorja, se zavedajo, da so nekateri vladni predlogi koristni, mnogi pa so nepravični in v nasprotju z interesi večine prebivalcev Slovenije. Po njihovem mnenju vlada s slednjimi izstavlja račun za slabo stanje javnih financ njenim prebivalcem in posega v ustavno kategorijo socialne države, zato bodo storili vse za preprečitev njihove uveljavitve.

Sindikati predlagajo nov dohodninski razred za bogatejše, davke na finančne transakcije in dividende. Obdavčili bi nepremičnine (tudi cerkvene) in zmanjšali število občin. Vladi pa predlagajo tudi, da bolj učinkovito pobira davke in neplačane prispevke.

Vlado pozivajo k intenzivnim pogajanjem, med katerimi bi dosegli uvedbo ukrepov, s katerimi bi breme krize prevzeli predvsem njeni povzročitelji, vse zainteresirane pa so pozvali k oblikovanju koalicije za ohranitev socialne države. Poudarjajo, da želi vlada zgolj varčevati, nima pa razvojnega koncepta upravljanja države.

Spomnili so tudi na visoko obremenjeno delo in predlagali poostren nadzor nad plačevanjem davkov. Obenem so za uvedbo davkov za obremenitev kapitala najbogatejših in luksuza, na nepremičnine z enotno stopnjo za celotno državo, na prazne nepremičnine, na cerkvene nepremičnine, za delodajalce v primeru zaposlovanja na negotovih oblikah dela in tako dalje. Predlagajo zmanjšanje števila občin in uvedbo skupnih javnih naročil. Če v vladi ne bo prevladal razum, kar pomeni, da ne bo upoštevala njihovih pozivov in bodo šli ukrepi tudi čez sito državnega zbora, bodo po besedah njihovega predsednika Dušana Semoliča izkoristili pravico do referenduma.

Na Zavodu za zaposlovanje imajo podobne predloge kot vlada

Na Zavodu za zaposlovanje se zavedajo, da je nujna čimprejšnja aktivacija brezposelnih, saj lahko začetna pasivnost vodi v dolgotrajno brezposelnost. Strinjajo se z vlado, da bi lahko k temu deloma pripomogli tudi ukrepi za zniževanje denarnega nadomestila v prvih treh mesecih, znižanje najvišjega nadomestila in skrajšanje prejemanja nadomestila. Ob navedenih predlogih glede denarnega nadomestila pa izpostavljajo tudi pomen izvajanja določenih ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ki izboljšujejo zaposlitvene možnosti brezposelnih oseb. Za to pa je, pravijo, nujna tudi gospodarska rast oziroma odpiranje novih delovnih mest.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!


Prenesi v

Zgodba: Evro

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1814
Huey 03.04.2012 18:50:19
Nekatere bo treba zbuditi iz mokrih sanj!
 
vdolinitihi 02.04.2012 22:43:53
Hvala, caro11, tako mislim in čutim; maščevanje, neinformiranost, sovraštvo je prestopilo vse meje! Lp
 
vdolinitihi 30.03.2012 22:24:20
Ne morem verjeti, koliko gnoja polivate po učiteljih! Koliko neresnic, sovraštva, žalitev, nepodpore in antipatije ... do ljudi, ki v veliki večini pošteno opravljamo svoje delo, ki se zavedamo, da smo plačani iz davkov iz realnega sektorja (a tudi mi plačujemo dajatve) in če gre njemu slabo, gre tudi nam. To vemo že prekleto dolgo, saj smo med prvimi v tej državi leta 2008 sprejeli vse mogoče zamrznitve zasluženih prejemkov in smo še danes solidarni z delavci in delavkami iz gospodarstva. Toliko imate za povedati o našem delovnem času, počitnicah, strokovnosti, plačah, delu v razredih in doma ... da res ne vem, ali živimo na istem planetu ali ne. Vsi ste šli skozi šole, a ne verjamem, da s(m)o samo učitelji tako slabo opravili svoje delo: pomagali vzgojiti tako sovražne ljudi, ki zastrupljajo vse okoli sebe in med sabo.
Hrbtenice nam s takimi komentarji ne boste zlomili, dostojanstva nam ne boste vzeli, o našem delu pa se lahko prepričate, vrata v šole so vam odprta.
Nič nas ne bo uničilo bolj kot strup, ki ga sejete.
Pošten Zvezdaš 01.04.2012 18:03:58
vdolinitihi@?Prijatel ,Tvoj lep komentar čista resnica.Nevem kaj mislijo nekateri.Nekateri dobro vedo ,da nimajo prav ,vendar MAŠČEVANJE njima več pomembno kakor prihodnost Slovenije.
 
enaneza 30.03.2012 20:41:42
kar naj štrajkajo - med počitnicami. Vsaj ne bodo imeli 50 dni dopusta, ker bodo morali na ulice...
 
X-XY 30.03.2012 12:48:04
po vseh komentarjih in včeraj na obrazih slišano, videno - gospod iz gospodarstva je rekel, da niste resni, ne eni ne drugi. Predolgo se je čakalo.
V preveč predpisih, normativih, pravilnikih, zakonih, podzakonih, pravicah, pridobljenih ali izsliljenih, se ne znajde noben. Prav so imeli tisti, ki so rekli resetirat, in na novo naložit, pospravit stvari, pa čeprav bo klavir na steni. Ne bo dolgo, če boš smeti hitro odnesel.
 
bjonda05 30.03.2012 11:17:07
p...f.. i....i pa Grejo Prvo jemat tistim, ki nimajo NIČ. To ne morš verjet!!! ZELO SAMOZAVESTNI.
To mi pa res že orng živce načenja.
enaneza 30.03.2012 20:47:36
Kdo nič nima? Šolniki? Poglej jih malo kakšne obleke nosijo, kam in koliko hodijo na dopust... Ni vedet da ne bi nič imeli-
MICLA 30.03.2012 08:30:27
prvo poberite premoženje tistim ki so to premoženje nakradli in nas spravili v to godljo,kje so tisti ki so se drli da so odgovorni za svoja dejanja s svojim premoženjem ,ali je do danes kdo kaj odgovarjal sodišča lovijo kurje tatove največje lopove se pa še dotakniti ne upajo .in dokler ne bo reda na vrhu ga tudi drugje ne bo,in nam grozijo če ne bomo varčevali tako kot nam oni diktirajo, dirigirali drugi ,trenutno se moramo bati naših nesposobnih dirigentov ne tujih.
hcaine8 30.03.2012 21:25:33
Ti bi torej šel po denar v ZDA?
 
chuck lee 30.03.2012 08:28:20
Šolniki imajo pa res za kaj protestirat.

Med vsemi plačanimi urami priprav pri "šolnikih" si je težko vzeti čas in pravočasno popraviti teste. Čas priprav je le namenjen urejanju vrta, družini, sprehajanju psov,... (ter ob slabem vremenu izvajanju "raziskovalnega dela" za dodaten vir zaslužka).
Teden dni počitnic skorajda vsak mesec je še kako potreben, da ne omenjam poletnih mesecev, od katerih je potrebno celo kak dan posvetiti službi.
Verjamem pa, da je s plačo, ki je precej višja, kot jo imajo zaposleni s primerljivo izobrazbo v gospodarstvu, težko shajati ob toliko prostega časa!?!

Medtem ko z varčevalnimi ukrepi zmanjšujemo potrošnjo in posledično zaviramo gospodarsko rast, bi bila bolj potrebna presoja učinkovitosti. Mogoče se celo najde tudi primerno delo za čas letnih počitnic, ki bi bilo v javno dobro in bi opravičevalo plačilo.
X-XY 30.03.2012 12:39:47
kakšni tabori, kampi za otroke, ne samo Punat, Krk, pa privat potovat, nato slik otrokom kazat in se hvalit
Huey 03.04.2012 18:49:08
JU se najbolj boji presoje učinkovitosti. Le zakaj?
 
Realfan 30.03.2012 07:16:39
kokr js vem majo učitelji na osnovni šoli plačo okoli 1000eu in ne vem zakaj bi ti stavkali ?? za 6 ur dnevno, ki delajo, pa recimo da največ dve uri doma imajo več kot lepo plačo!
F12 30.03.2012 07:32:11
se vidi, da ima večina slovencev napačno predstavo. moja starša sta oba učitelja. več kot 30 let že. mogoče je bilo včasih, da so, po vaše, uživali kratke delavnike. danes sta v službah od 7.30 do 15.00, med odmori se mora dežurat po hodnikih. po šoli se mora dežurat, da šolski avtobus odpelje otroke. vsak večer vsaj 2 uri pišeta priprave. ko so ''počitnice'' imata obvezna izobraževanja in seminarje. kje so še šolska tekmovanja in druge dopolnilne dejavnosti. poleg tega je mama sama morala kupiti interaktivno tablo in teleskop, ker šola ''nima denarja. luksuz za 1000e? dvomim. sploh ko greš na športni dan na pohod, dolg 6 km, pa polovica mulcev misli umret, ker jih bolijo noge in so brez sape.
borovnicka111 30.03.2012 10:22:57
Za 6 ur dnevno ja!!! imej ti doma 28 otrok, od tega jih ima 5 hujše učne težave, 5 jih je vzgojno problematičnih, ostali imajo pa takšne ali drugačne težave. me zanima, če bi vsak dan z njimi preživel 6 ur.. nekateri še enega ali dveh mulcev doma ne zmorejo krotit!!!
narobe_svet 30.03.2012 16:15:39
6 ur malo morgen. Če ne bi šla na porodniško, bi vas povabila, da ste teden dni z mano v službi, da vam prikažem svoje delo. Potem vas pa še domov povabim, kjer bova z delom nadaljevala.
enaneza 30.03.2012 20:45:00
F12 pa koga imaš za norca. Sestra dela v šolstvu in ima dobro plačo (preceje višjo od omenjenih 1000) in ogromno prostega časa. 1000 ima že začetnik na delovnem mestu podaljšano bivanje - 4-5 ur dnevno. Nimam nič proti ampak ne se bunit in lagat.
enaneza 30.03.2012 20:49:29
borovnicka111 - si mogoče falila poklic ali so te na PF napačno učili? Če je tako hudo delati z otroci - pojdi za tekoči trak.
click123 30.03.2012 22:48:43
se strinjam z enanezo... če učitli ne marate otrok, pejte drugam, otroc bojo še vesel da vas ne bojo več prenašal... ((:
 
zoobkozob 30.03.2012 06:30:18
leva opcija je proti ukinitvi ds,ker jih je večina,nevem kje bi lahko varčevali,mi z najnižjimi dohodki ne bomo nič na zgubi,nam kar imamo vse ostane,naše šolstvo pa že sedaj ni nevem kako kvalitetno,tako da se ni treba na to zgovarjati,stokrat sem že napisal da je treba štruklu,semoliču odvzeti nekaj plače
MERDE-AVE-MERDE 30.03.2012 06:39:47
gre se za vse Slovence, potrebno se je upret! - tako kot v Grčiji, Španiji, Portugalski in ostalih Evropskih državah!!
Drugače bomo zelo tenko piskali s to vlado, vsak dan tanjše
Več komentarjev