Črna kronika

Nekdanji diakon, ki je obsojen zaradi spolnega napada na 14-letnico, v zaporu na Dobu

Koper, 25. 05. 2016 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

56-letni nekdanji diakon, ki je obsojen na tri leta in devet mesecev zapora, ker je pred dvema letoma v eni od istrskih župnij nagovarjal 14-letno deklico k spolnim odnosom in jo otipaval, je od minulega tedna v zaporu na Dobu. Koprsko višje sodišče je namreč potrdilo sodbo okrožnega sodišča.

Nekdanji diakon, ki je pred dvema letoma v eni od istrskih župnij nagovarjal 14-letno deklico k spolnim odnosom, prav tako ji je pošiljal neprimerna sporočila in jo celo otipaval, je od prejšnjega tedna v zaporu na Dobu.

Kot poročajo Primorske novice, je višje sodišče v Kopru potrdilo sodbo okrožnega sodišča, nekdanjemu diakonu pa je zaporno kazen malenkost znižalo, in sicer s štirih let na tri leta in devet mesecev.

Nekdanji diakon je več mesecev nadlegoval 14-letnico in jo nagovarjal k spolnemu odnosu.
Nekdanji diakon je več mesecev nadlegoval 14-letnico in jo nagovarjal k spolnemu odnosu. FOTO:

Sodba 56-letniku, ki je bil več let diakon v eni od istrskih župnij, je postala pravnomočna, prejšnji teden pa so 56-letnika vendarle pospremili v zapor. Cerkev je diakona suspendirala in mu prepovedala opravljanje vseh dejavnosti in služb v okviru Cerkve, škofije in župnije ter prepovedala stike z otroki, pravnomočna obsodba pa je dovolj močna "pravna podlaga za nadaljevanje cerkvenopravnega postopka na pristojni kongregaciji za nauk vere v Rimu," je za Primorske novice pojasnil tiskovni predstavnik koprske škofije Božo Rustja.

Zgodba o spolnem nadlegovanju 14-letnice je močno pretresla laično in cerkveno javnost v slovenski Istri, vse skupaj pa se je začelo dogajati v začetku leta 2014, ko naj bi takrat 54-letni moški 14-letni deklici povedal, da se je vanjo zaljubil, danes poročajo Primorske novice in dodajajo, da je takrat 54-letni moški deklici pošiljal neprimerna sporočila, ko sta bila ob nekaterih dogodkih v župniji sama, pa naj bi jo celo otipaval in nagovarjal k spolnim odnosom.

Deklica se mu je upirala in se mu izogibala, spomladi 2014 pa je o tem povedala staršema, ki sta obvestila policijo. Storilca je policija aretirala oktobra 2014, po zaslišanju pa ga je preiskovalni sodnik spustil v hišni pripor, a je nato izvenrazpravni senat osumljenca poslal v pripor, v katerem je bil en mesec.

Kot poročajo Primorske novice, je zoper osumljenega stekla sodna preiskava, po zaključku pa ga je tožilstvo obtožilo za spolni napad na osebo mlajšo od 15 let. Sojenje je zaradi zaščite mladoletne žrtve potekalo za zaprtimi vrati koprskega okrožnega sodišča, sodnica pa je obtoženega zaradi spolnega napada na 14-letnico obsodila na štiri leta zaporne kazni. Odvetnik obsojenega se je na sodbo pritožil, koprsko višje sodišče pa je v začetku letošnjega leta potrdilo sodbo predhodnega sodišča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3