Slovenija

Nekoč med najbogatejšimi Slovenci, danes hčerki ne plačuje preživnine

Radomlje, 15. 07. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
147

Nekoč eden najbogatejših Slovencev Hetem Ramadani že več let ne plačuje preživnine za svojo hči. Pred rubežniki in odvetniki skriva in prodaja svoje nekaj desetmilijonsko premoženje, sam pa se je preselil v Dubaj.

Eden najbogatejših slovenskih podjetnikov albanskega rodu Hetem Ramadani, ki zdaj živi v Dubaju, pred tem pa je živel v največji in najdražji vili pri nas, v Radomljah, vredni več kot 10 milijonov ameriških dolarjev (9 milijonov evrov), že več let ne plačuje preživnine. Zato nekdanja žena redno vlaga izvršbe na njegovo premoženje. Te pa niso najbolj učinkovite, ker ima večino premoženja v tujini, po ocenah angleških medijev za skoraj 50 milijonov funtov (60 milijonov evrov). Pravne bitke zaradi delitve premoženja zdaj bijeta tako na slovenskem kot na londonskem sodišču. "Postopek za delitev premoženja, ki ga imata nekdanja zakonca na ljubljanskem sodišču traja že od leta 2008 in po skoraj osmih letih še vedno ni pravnomočno končan," pravi odvetnik Ramadanijeve nekdanje žene Dušan Korošec in dodaja: "Kljub ogromnemu premoženju pa se vsa ta leta mednarodno uspešen podjetnik spretno izogiba tudi plačevanju preživnine." 

Še pred leti je bil z 68-milijonskim premoženjem Ramadani med najbogatejšimi Slovenci.
Še pred leti je bil z 68-milijonskim premoženjem Ramadani med najbogatejšimi Slovenci. FOTO: POP TV

Hetem Ramadani je bil še pred leti visoko na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev z 68 milijonov evrov premoženja, po vsem svetu in v različnih davčnih oazah ima številna podjetja in nepremičnine, trenutno živi v najelitnejšem predelu Dubaja, kjer ima vilo na prestižnem umetnem otoku v obliki palme. Eno od njegovih podjetij je bilo nekoč razglašeno za najhitreje rastoče podjetje v jugovzhodni Evropi z več kot 600 milijoni evrov letnih prihodkov.

Luksuz v Radomljah

Luksuzna vila v Radomljah ima celo pokrit bazen.
Luksuzna vila v Radomljah ima celo pokrit bazen. FOTO: 24ur.com

Zato ne čudi, da je bilo razkošno tudi njegovo življenje v hiši v Radomljah, ki velja za največjo zasebno hišo pri nas. Za 12 milijonov ameriških dolarjev (10,5 milijona evrov) je 2500 kvadratnih metrov veliko vilo na skoraj 5500 kvadratnih metrih zemljišča z bazenom, telovadnico, vinsko kletjo, savno in drugim luksuzom pred leti prodajala dunajska agencija. Zdaj je hiša v lasti irskega podjetja, ki pa ga prav tako povezujejo z Ramadanijem. "In ker je gospod med enim od izvršilnih postopkov, ki jih moramo vlagati na sodišče zaradi neplačevanja preživnine, svoj naslov stalnega prebivališča v tej hiši odjavil in se prijavil v Dubaju, je bil ta postopek izvršbe z rubežem premičnin neuspešen," pravi odvetnik Korošec, ki v preživninski zadevi zastopa najmlajšo hči, v postopku delitve premoženja pa nekdanjo ženo. "Zadnje nakazilo iz naslova neplačanih preživnin je bilo oktobra 2014."

Za 11 milijonov evrov so prodajali Ramadanijevo vilo, kot kaže pa je šlo pri prodaji zgolj za izmikanje plačevanju preživnine.
Za 11 milijonov evrov so prodajali Ramadanijevo vilo, kot kaže pa je šlo pri prodaji zgolj za izmikanje plačevanju preživnine. FOTO: 24ur.com

Izvršbe in rubeži tudi pri najbogatejših

Že leta 2012 smo poročali, da je zaradi neplačevanja preživnine najbogatejšega poslovneža doletela izvršba oziroma celo rubež premičnin v vili v Radomljah, ki ga je opravil izvršitelj Marijan Hojs, a pri tem ni bil uspešen, saj je podjetnik medtem spremenil stalno prebivališče in se prijavil v Dubaju, zato rubež na tem naslovu ni bil več mogoč. Kot je takrat povedal sodni izvršitelj bi pri podjetniku lahko opravili rubež premičnin tudi na drugem naslovu v Sloveniji, a se pri nas ni prijavil, zato tudi rubež ni bil več mogoč. "Seveda je moja stranka lahko razočarana nad postopki v Sloveniji, ki se vse predolgo vlečejo. V Angliji, kjer njegova nekdanja žena živi s štirimi hčerkami je bil preživninski postopek na sodišču pred leti končan v slabih štirih mesecih in preživnina tudi plačana. Pri nas pa je bila tožba za preživnino najmlajše hčere na ljubljansko sodišče vložena že leta 2008, na prvi stopnji o tem odločeno 2011, po vseh pritožbah pa smo dokončno sodbo dočakali šele leta 2013, torej šele po petih letih. Dolžnik pa se kljub vsemu ves čas izogiba plačilu preživnin," pravi odvetnik hčerke Dušan Korošec. Zato skoraj vsako leto vlagajo izvršbe, vendar imajo zaenkrat zavarovano terjatev le z izvršbo na poslovnih deležih Ramadanijevih ljubljanskih podjetij, kar pomeni, da mu je sodišče zarubilo poslovne deleže in prepovedalo razpolagati z deleži v treh podjetjih. To pa je tudi edino premoženje, ki ga ima v Sloveniji.

Več tisoč evrov mesečne preživnine

Čeprav običajno beremo zgodbe, kjer se nekdanja zakonca prepirata zaradi nekaj sto evrov preživnine za otroke, pa v bogatih družinah ti zneski mesečno lahko dosegajo tudi več tisoč evrov. Drago šolanje na uglednih zasebnih šolah in prestižnih univerzah v tujini, visok življenjski standard v svetovnih prestolnicah in podobno. Tudi nekdanja žena Hetema Ramadanija se je po ločitvi z otroki preselila v Londonu, vendar so se za preživnino pravdali na ljubljanskem sodišču, medtem ko se zgodba o delitvi milijonskega premoženja odvija tudi v Angliji, kar spremljajo tudi nekateri otoški mediji. Pri preživninah je sodna praksa že zavzela stališče, da mora imeti otrok tudi po razvezi staršev približno enak življenjski standard kot ga je imel prej, saj tudi po ločitvi otrokove potrebe običajno ostajajo enake, na drugi strani pa sama ločitev ne spreminja finančnih zmožnosti staršev. Ali drugače povedano, če sta starša otrokom nudila visok življenjski standard, drago šolanje v tujini, številne obšolske ali študijske dejavnosti, potovanja v tujino in podobno, sta mu dolžna to nuditi tudi po ločitvi, če jima seveda še naprej to dopušča finančno stanje. Sodišče pri določanju preživnine torej ne presoja potreb povprečnega otroka določene starosti, ampak v vsakem konkretnem primeru presoja njihove potrebe glede na dosedanji življenjski standard, za katerega ne sme biti prikrajšan. Zato preživnine, v katere so vključeni tudi visoki stroški šolanja v tujini, v bogatih družinah lahko znašajo tudi po več tisoč evrov mesečno. 

Ramadani zdaj živi v Dubaju, do koder naša sodišča in izvršitelji ne sežejo.
Ramadani zdaj živi v Dubaju, do koder naša sodišča in izvršitelji ne sežejo. FOTO: Reuters

Milijonski naftni posli

Ramadanija so nekateri tuji mediji imenovali tudi naftni tajkun in Inin milijarder, ker se je njegovo ljubljansko podjetje znašlo v preiskavi hrvaškega Uskoka oziroma njihovega protikorupcijskega urada zaradi domnevno spornih poslov v naftni industriji, kjer naj bi kot posrednik Ine v trgovini z nafto in plinom pred skoraj desetletjem prišel do posla stoletja na Hrvaškem, ki je podjetju prineslo rekordne zaslužke. Ramadani je bil ob pravem času na pravem mestu, se povezal z vplivnimi ljudmi, njegovo podjetje pa se je v naftni industriji odlično znašlo. Ti posli so ga tudi izstrelili med 300 največjih podjetji v Evropi. Ramadani pa svojih poslov in družinskih zadev za medije ne komentira.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravilozavse
23. 07. 2021 14.54
+2
Ja tako je to,ko se državljanstva podarijo.Eno je državljan Slovenije,drugo pa prebivalec Slovenije.Ampak nič novega,pri nas zmečemo vse v en koš in tako so vsi v Sloveniji Slovenci,resnica je pa daleč od tega.
rovte
06. 07. 2021 16.35
+1
On že ve zakaj ne plačuje, denar očitno ima!
CelindaAndre
27. 06. 2021 20.47
+3
Take stvari, rešuje dolga devetka..uspešno, učinkovito in pošteno.
METKA102
06. 06. 2021 11.07
+0
Pravilno slovensko je: za svojo HČER. Takole gre: hči, hčere, hčeri, hčer, pri hčeri, s hčerjo. Res je težko, kajne?
scipio
10. 08. 2021 14.47
+1
Metka, bravo sedi pet. Težava je v tem, da temu ramazaniju in še 50.000 drugih ramazanijev, ki so se doslej po zaslugi NAŠIH turbo-kapitalistov in politikov parkirali s Kosova v tole Slovenijo, tale tvoja HČI ali HČER slovnično DOL visi, mnogim pa ne le slovnično DOL visi temveč obratno, namreč socialno-beneficijsko GOR stoji, glede na vse ugodnosti, ki so jih deležni tukaj v Sloveniji in o katerih bi v svoji rojstnih kosovskih vaseh tam dol lahko samo sanjali. Zdaj pa je tako, da Slovenke čez dan delajo in nimajo časa rojevati in vzgajati otrok našega rodu, uvožene albanke pa se z otroškimi in nakupovalnimi vozički po ves dan lahko sprehajajo po trgovinah številnih slovenskih mest, uveljavlajo pravice iz socialnega in zdravstvenega skrbstva in si tako ustvarjajo nov vzporeden MODUS EXISTENDI v tej naši deželi. Če to ni narobe svet, potem ne vem, kaj je lahko narobe svet. Ni treba, da sem SDSevec, kar tudi nikoli nisem bil in nikoli ne bom, pa da ne bi videl, da to, kar se dogaja s prilivi priseljencev z Zahodnega Balkana , ni dobro za slovenski rod in tudi ne za našo -zdaj res komajda še našo-državo. Je sicer res, da je tudi ena Švica polna tujcev, a mi po potencialu nacionalnega vpliva nismo niti šestnajstinka te Švice, kvečjemu smo dvakrat Makedonija, ta pa je itak že 60% albanska. Tudi v njihovi vladi in parlamentu. Kmalu tudi v našem, če bo šlo tako naprej.
Viejo cabron
28. 05. 2021 17.49
+1
Hčera pa ima 30 let hhahah in preživnina! Hahahahaha
Apostol1
16. 05. 2021 15.50
+2
Tale Hetem Ramadani me spominja na nekega Jansharija , oba sta Slovenca in morda jima je še kaj skupnega.
ssbobo
16. 07. 2016 10.58
+6
Vilkomen in Slowenistan...... mit gnila zakonodaja......... Ni nič cudno, da zakonodajna oblast NOČE SPREMENITI določenenih zakonov - saj bi zelo hitro prišlo do negativnega efekta med bogatumi ter njihovimi lakaji med politično elito
KaPi
16. 07. 2016 08.46
+7
Hilda je bla tud par let nazaj z gazelo za najboljšo gospodarstvenico v roki, zdej pa vemo, kje je, v čuzi, lopovka...
sandi101
16. 07. 2016 02.45
-3
Kako premoženje je prišlo tako bo tudi odšlo! Ne vem zakaj se bogataši tega v Sloveniji ne zavedajo, na konc mi pa dajo prav, ko je že prepozno! Svet se vrti okoli denarja in ženske riti vedno in vedno se bo!!! Noben oz nobena me ne prepriča prav nasprotno ker še nobena tega ni dokazala razen izgub kjer so moški vedno žrtve kar poznam največ zgodb...
Larissa13
16. 07. 2016 09.04
+4
Ja, bogi ste... Poznam pa takih ki imajo nekaj pod palcem pa so grdo delali z ženskami... Tudi en ki je bil pred par leti najbogatejši slovenc in njegova zgodba s slikami... Bivša se mu je odselila v 30 kvadratov velko stanovanje, medtem ko je on delal s denarjem kot svinja s mehom. Niso vse ženske take kot jih prijazujejo tv limonade, kadar je v vlogi najprej denar. Poznam pa tudi take, ki za dosti manj denarja "prodajo" vse kar imajo da jzajeb... partnerico. Tako da... veliko zgodb je na obeh straneh.. Toliko o žrtvah samo na močnejši strani
Mauzahecmauzares
16. 07. 2016 00.17
+12
Ma kaj nas to briga men ni nc dolzan
Andrej Merljak
16. 07. 2016 00.04
+1
Pozdravljen Adami, zakaj je preprečen moj komentar poslan pred 20min. Bi hapy za pojasnilo na moj osebni email. Ga imate!
popravc
15. 07. 2016 23.43
+4
a se vam nezdi (pa tudi tebi novinar), da bi novinar lahko bil vsaj malo raziskovalen in pot od begunca do nekoga k ma letno 600mio prometa malo bolj natacno (oz z ozadji) opišeš?
mentorhercul
15. 07. 2016 23.26
+3
Ma kaj nas brigajo prerekanje nekih bogatašev, naj se požrejo med sabo..............
bizzli
15. 07. 2016 21.57
+5
Kupci Luke Koper so šli v maloro nad Ajdovščino
Andrej Merljak
15. 07. 2016 23.55
+7
73 letni pilot letala ?? Jaz pri 70 letih verjetno še avta ne bom več vozil
Danny Veliki
15. 07. 2016 21.29
+13
Ali je pisec tega članka preveril resničnost navedenega?
I G N O R A N T
15. 07. 2016 20.32
+12
Jah CSD naj ukrepa.
Andrej Merljak
15. 07. 2016 21.19
+17
Preveč zakomplicirano za strokovnjake na CSD:-)
Rains-
15. 07. 2016 19.46
+34
Tak bogataš ne moreš bit brez da si malo tudi baraba.
OneManBand.
15. 07. 2016 21.44
+1
dinamitek
15. 07. 2016 18.43
+52
slovenec-ne ni, lahko je samo lastnik slovenskega potnega lista
Mauzahecmauzares
15. 07. 2016 21.37
-5
Andrej Merljak
15. 07. 2016 23.36
+13
G. mauzahe... Jaz hočem ostati Slovenec (!), ker sem Slovenec in bom ostal Slovenec. Tudi moja odrasla sinova sem vzgajal v tej smeri.
AceMcCloud
15. 07. 2016 18.17
+41
Slovenec Hetem Ramadani....
Skalinada
15. 07. 2016 18.24
+25
Skalinada
15. 07. 2016 18.16
+15
In kaj naj zdaj mi naredimo? Objavite tekoci racun zene in hcera, pa bomo organizirali zbiranje sredstev zanje, ker se v Londonu gotovo komaj prebijajo iz meseca v mesec.