Slovenija

Nekoč so delavci umirali za svoj cilj, danes tiho stojijo v vrsti za brezplačen obrok

Ljubljana, 01. 05. 2016 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čeprav so bili majski dogodki konec 19. stoletja v Chicagu povod, da je 1. maj postal praznik dela, pa v ZDA na ta dan delavci ne praznujejo svojega dne. Ga pa v večini drugih držav po svetu, čeprav z vedno bolj grenkim priokusom. Zdi se namreč, da so težko pridobljene pravice vse bolj poteptane.

Stavka v Londonu leta 1926, ko so sindikati (neuspešno) skušali ustaviti vladne namene nižanja plač rudarjev. Takrat je stavkalo skoraj dva milijona delavcev.
Stavka v Londonu leta 1926, ko so sindikati (neuspešno) skušali ustaviti vladne namene nižanja plač rudarjev. Takrat je stavkalo skoraj dva milijona delavcev. FOTO: AP

Bilo je leta 1886. Delavska gibanja so bila v vzponu. Že dobro desetletje pred tem so se predvsem po Kanadi oblikovale skupine delavcev, zametki sindikatov, ki so zahtevali deveturni delovnik. Takrat je bil namreč 12-urni delovnik nekaj običajnega, delovne razmere težke, plače pa mizerne. Navdahnjeni od severnih sosedov so se za svoje pravice začeli boriti tudi ameriški delavci. Zahtevali so osemurni delovnik, njihove zahteve pa so žalostni konec dosegle 4. maja 1886, ko je med sprva mirnimi demonstracijami v Chicagu v policijo nekdo odvrgel bombo, policisti pa so odgovorili s streli.

Umrlo je sedem policistov in štirje civilisti, številni so bili ranjeni. Sledilo je (po mnenju mnogih nepravično in pristransko) sojenje osmerici, sedem so jih obsodili na smrt, eden je dobil 15-letno zaporno kazen. In čeprav se je konkretni poskus za več pravic delavcev izjalovil, so prav ti dnevi postali navdih za delavce po svetu, ki so sčasoma dosegli svoje.

Prav v spomin na krvave demonstracije je 1. maj postal praznik delavstva, ki ga praznujemo po celem svetu z nekaj izjemami. Med njimi je zanimivo tudi ZDA, predvsem zaradi politično levega pridiha praznika. In četudi so delavske pravice danes zapisane v mednarodnih aktih, zakonih in ustavah držav, številni opozarjajo, da so tudi (ali spet) vedno bolj poteptane in da nič, kar so  delavci v 19. stoletju izborili, ni več samoumevno.

Lani je bilo v Sloveniji prijavljenih kršitev delovne zakonodaje 6618.

Sindikati opozarjajo na porast prekarnosti, na izogibanje plačilu prispevkov, na zaostajanje s plačami, na izigravanje delovnim zakonom, na konec osemurnega delovnika, brisanje meje med delovnim in prostim časom … Seznam gre v nedogled. Ob letošnjem prazniku dela tako pri Amnesty International Slovenije in Svetovalnici za migrante opozarjajo, da država varovanja delavskih pravic ne jemlje z ustrezno resnostjo, kar po njihovo dokazuje tudi dejstvo, da se je število poslovnih subjektov v Poslovnem registru Slovenije od leta 2008 povečalo za skoraj 31.000, število zaposlenih inšpektorjev pa se je v tem obdobju zmanjšalo s 87 na 77.

Francija je dežela, kjer so stavke precej pogoste.
Francija je dežela, kjer so stavke precej pogoste. FOTO: Reuters

Varuhinja: Kako lahko država dopušča, da delodajalci ne poravnajo svojih obveznosti ne do delavcev ne do države?

Da bi morala država sprejeti učinkovitejše ukrepe za spoštovanje delavskih pravic, je prepričana tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Prepričana je, da smo v Sloveniji v 25 letih samostojnosti premalo napredovali pri zagotavljanju višje ravni zaščite delavcev in zagotavljanju njihovih socialnih in ekonomskih pravic. Varuhinja namreč ni zadovoljna z učinkovitostjo državnih organov pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj na področju kršenja delovne zakonodaje ter z učinkovitostjo inšpekcijskega nadzora in ukrepanja v primerih novodobnih oblik suženjskega dela delavcev.

"Tako še vedno prihaja do grobih primerov kršenja temeljnih človekovih pravic, delavskih in socialnih pravic, kar močno posega v dostojanstvo človeka," je v izjavi zapisala varuhinja. Sprašuje se, kako lahko država dolga leta dopušča, da delodajalci ne poravnavajo svojih obveznosti do delavcev in države. "Dokler ne bo povsem jasno, da je goljufanje delavcev in države zavrženo, nesprejemljivo in kaznivo dejanje, vse dotlej bodo ob luknjičavi zakonodaji novodobni brezčutni delodajalci izkoriščali domače in tuje delavce," je zapisala. Dokler bo tako, bodo tako delavci ostajali na cesti, "oropani temeljnega človeškega dostojanstva, zavrženi in osramočeni, pred vrati humanitarnih organizacij".

Dokler ne bo povsem jasno, da je goljufanje delavcev in države zavrženo, nesprejemljivo in kaznivo dejanje, vse dotlej bodo ob luknjičavi zakonodaji novodobni brezčutni delodajalci izkoriščali domače in tuje delavce. Urad varuhinje človekovih pravic

Do takrat se bodo po njenih ocenah še naprej vrstili tudi pojavi, kot so neizplačevanje plač in prispevkov za socialno varnost, veriženje podjetij, zaposlovanje v prekarnih oblikah dela, trpinčenje, šikaniranje, mobing ter druge oblike nasilja na delovnem mestu. Varuhinja je še posebej opozorila na položaj tujih delavcev, ki legalno in večkrat tudi nelegalno delajo v Sloveniji in so v še slabšem položaju ter večkrat brez vsakršne socialne in zdravstvene zaščite, saj ne poznajo svojih pravic in ne ustreznih poti za njihovo zaščito.

Premalo je država po mnenju varuhinje storila tudi za mlade in za njihov lažji prehod iz izobraževanja v zaposlitev in samostojno življenje. Prepričana je, da je treba odpreti vrata pripravništvu in vajeništvu in razviti učinkovito in stimulativno zaposlovalno in stanovanjsko politiko za mlade. "Če še nismo, storimo to čim prej, da ne bo toliko mladih odhajalo na delo v tujino in da jih ne izgubimo za vedno," je pozvala.

Marca letos je odmeval primer štirih delavcev, ki jim je slovensko podjetje uredilo zaposlitev v Nemčiji, po devetih mesecih in kar petnajstih selitvah iz stanovanja v stanovanje pa so se obupani vrnili v Slovenijo, saj plače niso dobili že od sredine oktobra.
Marca letos je odmeval primer štirih delavcev, ki jim je slovensko podjetje uredilo zaposlitev v Nemčiji, po devetih mesecih in kar petnajstih selitvah iz stanovanja v stanovanje pa so se obupani vrnili v Slovenijo, saj plače niso dobili že od sredine oktobra. FOTO: POP TV

Bo dokument Dostojno delo za vse rešil težave?

Tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je poudarila, da je praznik dela opomin, kaj vse je še treba urediti. Poleg še vedno previsoke brezposelnosti je ena od večjih težav vse večja razlika med redno zaposlenimi in ostalimi zaposlenimi v atipičnih oblikah dela, med katerimi je trenutno najbolj izpostavljeno prekarno delo. "Torej prepad med rednimi in tistimi prikritimi razmerji, ki bi morala biti redna delovna razmerja, pa niso. Vse to ni prav, je nedopustno in je posledica zlorab, manipulacij in na nekaterih mestih tudi odprtih vprašanj v zakonodaji," je zapisala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Za dosego skupnega cilja, ki je dostojno delo za vse, bo potrebno sodelovanje vseh skupaj, tako različnih ministrstev kot tudi socialnih partnerjev. Ministrica Anja Kopač Mrak

V želji po pravičnejši ureditvi in izenačitvi oblik dela so na ministrstvu pripravili dokument Dostojno delo za vse. Ta je po besedah ministrice odziv na stanje na trgu dela in je želja po ureditvi razmer in odpravi anomalij, ki se kažejo v praksi. Je tudi odziv na že dolgoletna opozorila delodajalcev o previsokih stroških dela, preveliki obdavčitvi in na premalo fleksibilen trg dela.

V dokumentu je več predlogov ukrepov, ki bodo urejala ta področja - od večjega nadzora trga dela in višjih kazni zaradi zlorab do predlogov za znižanje obdavčitve dela, poenotenje osnov in prispevnih stopenj za plačilo prispevkov za socialna zavarovanja in za večjo mobilnost na trgu dela. "Ukrepi zadevajo več resorjev, ne le resor ministrstva za delo, zato bo za skupni cilj, ki je dostojno delo za vse, potrebno sodelovanje vseh skupaj, tako različnih ministrstev kot tudi socialnih partnerjev," pravi ministrica. Verjame, da bodo združili moči in sprejeli ukrepe, ki bodo vsem posameznikom omogočili tako ekonomsko kot tudi pravno in socialno varnost. Javna razprava o dostojnem delu že poteka, naslednji teden pa z delom prične tudi posebna delovna skupina.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (873)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
02. 05. 2016 16.51
Prosim vas lepo, sem delavec ki, je 1 maja fizično počivo, 2 maja pa psihično, to je tudi edina korist od praznika. Ko pa sem gledo dnevnik iz praznovanja pa mi je postalo slabo, vidim same upokojence, ki so se upokojili z 30 leti delovne dobe in vsemi ugodnosti, da ti mine do vsega.
DonDonDan
02. 05. 2016 10.10
-3
Ta rdeči fashisti ne marajo demokracije, ampak so kljub temu na oblasti tudi sedaj. To je tako, kot bi v njihovem komunizmu bli ta glavni kapitalisti. Zato pa imamo tako demokracije, ker nam jo servirajo ta rdeči. Bravo, folk, pol se pa čudite, da je tako kot je !!!!!!
felix58
02. 05. 2016 10.48
+4
seveda, ker fažisem, domobranstvo in nasploh kolobranstvo je v svetu zelo cenjeno...nihče vas nima rad desnjaki, samo da ne razumete
korintos23
02. 05. 2016 11.06
+2
cool1
02. 05. 2016 11.43
+5
ALAN - misliš tisto demokracijo , kadar delavci stojijo v vrsti za brezplačen topel obrok, ne, namesto da bi se postavili za svoje pravice in pošteno plačilo, saj sedaj prejemajo drobiž.....!To družbeno ureditev pa niso uvedli tile tvoji ,,rdeči,, - pač pa folk , ki je mislil , da bo v kapitalizmu bolje.....imamo pa kar imamo !
FoglofffTunekkk
02. 05. 2016 09.17
+7
Sv. Urh za nas levičarje nekaj pomeni... Sv. Urh je spomenik junaštva aktivistof OF, junaštva slovenskega ljudstva. V najtežjih urah naše zgodovine se je OF rodila iz zdravih ljudskih sil in pokazala strmo, toda zmagovito pot. Po tej poti so korakali bojni tovariši in tovarišice zvesto in predano, brez oklevanja in brez oportunizma so pred seboj čistili naciste, fašiste in domače izdajalce.... ŽIVEL 2. MAJ !!
FoglofffTunekkk
02. 05. 2016 09.22
+6
V interesu fse slovenske klero-desničarske elite, s škofom Rožmanom na čelu je bilo, da so italijanski in nemški fašisti divje streljali naše ljudstvo, v interesu tistega Rožmana, ki je sramotno klečeplazil pred generalom rdečih kravat in ga rotil, naj iztrebi iz slovenskih gozdof naše najboljše ljudi.... ŽIVEL 2. MAJ !!!
FoglofffTunekkk
02. 05. 2016 09.23
+5
Samo glejte ka se gnes dogaja???... Domobranske zastave na zborovanjih proti beguncem!?!?!?
felix58
02. 05. 2016 10.49
+3
korintos23
02. 05. 2016 09.16
+3
Janija danes ne bo?
Kollerik
02. 05. 2016 13.01
FoglofffTunekkk
02. 05. 2016 09.12
+5
Čujte, za hujšanje drugo ne pomaga kot gibanje in zdrava prehrana... IN POPOLNOMA NIČ DRUGO !!!... Ne nasedajte.
korintos23
02. 05. 2016 09.17
+3
Tu se pa motiš dečko, manj bomo morali žret in jamrati kako je hudo! hahaha
FoglofffTunekkk
02. 05. 2016 09.20
+4
Če pa na tem portalu lažejo o nekih čudežnih tabletah za hujšanje... ZAKAJ???... če so verodotsojni medij?... A meni pa puno resnic izbrišejo...
sinhron
02. 05. 2016 09.00
+1
Kaj počne gospodarska zbornica , kaj počne obrtno združenje , sta to dve organizaciji , ki sta ustvarjeni za to , da ob luknjičavi zakonodaji in slabem inšpekcijskem nadzoru na veliko izkoriščajo delavce , da lahko sami bogatijo in verižijo podjetja , da lahko prikrivajo svoje lumparije in kapital preusmerjajo v davčne oaze , je to smisel in cilj teh organizacij , ali je to cehovska zaščita , kot pri zdravnikih , ki ščitijo eden drugega , ko jim pacienti umirajo !!????
Danica Krajnc
01. 05. 2016 20.44
+2
Nek pregovor pravi: Kako si boš poslal v mladosti, tako boš živel v starosti. V prenesenem pomenu to velja tudi za naš planet. Pa lep dan še naprej vsem !
FoglofffTunekkk
01. 05. 2016 19.08
+10
Oprostite, ampak enim se vam vidi, da ste... Od fseh zagovornikof delafskih pravic so ostali le še sindikati. Edini branik SD je prodana duša... ZL malo preveč teoretizira (to je sicer moja stranka)... medtem ko gre zagovornikom konkurenčnega gospodarstva (beri: sužnjelastništva) vedno bolje... in njih zagovarja naša klero-desnica... s preprodajalcem orožja na čelu...
OstrJani
01. 05. 2016 20.28
-6
Pardon. Si isti listek kopiral kot že večkrat danes. Demenca ?
Kollerik
02. 05. 2016 09.09
+0
Bravo Foggloff majstor. Na koncu bomo popolni sužnji, kar bo sicer v eno roko dobro, saj se bodo ljudem končno odprle oči. Upam vsaj.
DonDonDan
02. 05. 2016 09.15
-2
Mi smo sužnji neo-komunističnega lopovskega režima !!!!!!!!
FoglofffTunekkk
01. 05. 2016 19.06
+11
Čudovito, že brišejo.... med tem pa Janševa nova-tv ruši še 1.maj. Bolniki, resno... Konkretno desničarski zgodovinar Stane Granda to dela... Isti je kot desničarski zgodovinar Dežman.
Kollerik
01. 05. 2016 21.03
+3
sami prefarbanci, ti še za psihiatre niso dobri
OstrJani
01. 05. 2016 21.08
-5
Vi pa še vedno ponosni rdeci družbeni paraziti :)
Balki30
01. 05. 2016 18.31
-1
Največ proti slo delavstvu so naredil ldsovci.....v času ko je bilo v sloveniji na desettisoče brezposelnih.....so uvažal na desettisoče bratov iz juga in talal delovna dovoljenja in državljanstva.......pa to
Kollerik
01. 05. 2016 18.33
+13
Balki iz sela Balkovci.... navečja škoda se je naredila, ko je orgličar zaradi svoje bebave ideologije razbil SDK, hkrati pa niso postavili nekega novega, vsaj približno učinkovitega organa. No in potem so si na novo pobrateni rdeči, črni in beli bratje v kraji družbenega premoženja brž podali roke in sedaj imamo, kar imamo.
Balki30
01. 05. 2016 18.37
+0
Sdk se je ukinala 94...drnovšek premier...kučan predsednik....
Kollerik
01. 05. 2016 19.02
+2
Pa tud če bi ga ukinil rambo.... efekt je isti.
Kollerik
01. 05. 2016 19.10
+5
Sicer pa imaš prav, sem šel preverit... Drni in Kučan.
giovanni2
01. 05. 2016 19.48
+5
Takoj leta 1991 se je začelo govoriti, da je potrebno ukiniti SDK. Samo trajalo je 4 leta, da ga ukinejo.
nikhrast
01. 05. 2016 16.39
+2
Severna Amerika ne praznuje prvi maj; Labour Day, prvi ponedeljek v septembru, je pa dela prost dan, folk gre na piknik, poletja je konec, drugi dan se pa odprejo šole, Za boljše delovne pogoje, višje davčne olajšave, več socialnih programov ... se pa borijo vsi, ne samo delavci, vlada pa more odločiti kaj prenese proračun. Vsak sindikat se pa bori za čim boljšo pogodbo, tako da je precej razlike kaj vse si posamezni sindikati priborijo. Za minimalno plačo, okoli $10 na uro, delajo pa ponekod prodajalci, natakarji, študenti, mamice..., to so part-time službe, samo v precej zveznih državah in provincijah bo to že $15 na uro. Vsak sindikat pa ima svoj pokojninski sklad, ponekod vse prispevke plača delodajalec, pa odpustnina se obvezno plačuje, ravno tako podpora za brezposelnost..., v Kanadi še vsak državljan dobi zdravstveno karto brezplačno, samo delodajalci plačujejo zdravstvene prispevke. Pa ja ne bi vzel Labour Day resno.
Kollerik
01. 05. 2016 18.27
+2
razocarani
01. 05. 2016 15.13
+1
res ta praznik je za delavstvo samo posmeh ,,gospoda ki se ima za leve torej na strani delavstva je zabila vsemu delavstvu sekiro v hrbet ,,milanovi junaski forunasi in ostali tajkuni ki ste jih proizvedli ste izropali nekoc nase tovarne banke in ostale firme ,,ja gospodje vecina ste prav vi ki se imate za leve izropali nase firme ,,milance a se kaj pogledas v ogledalcu ,,ja ti si nas prvi izdal ,,upam da bomo spet z veseljem kurili kresove na katerih se boste izdajalci delavstva cvrli ,,samo to da se dozivim ,,in se vedno so vas polni kljuni samohvale ,,pokvarjenci ste prav vsi novodobni povzpetniki vseh barv in pasem ,,to kar ste zakrivili je ze genocid nad narodom ,,
prašek
01. 05. 2016 15.49
+2
Ostržek ..... Kdaj boste pa vi prevzeli? Kajti to, kar se vam dogaja, je huda krivica, ti povem !
OstrJani
01. 05. 2016 16.18
-3
Prašek. Baje je SFRJ večna? No, toliko :)
prašek
01. 05. 2016 16.27
+5
razocarani
01. 05. 2016 19.17
+0
kako ste fanatiki bogi ,,pa naj bodo to tvoji ali oni ki jih ti ne prebavljas ,,meni ste ogabni oboji ,res vredni najvecjega prezira ,,ti dobesedno nocec vedeti da so tudi ti katere ti tako melikujes in povelicujes ponizali delavstvo ,,najbolj pa tvoj milancek z forumaskimi roparji ,,ne takoimenovana levica ne desnica nista postena do delavstva ,in tudi do naroda ne ,,zal fanatiki tega ne smete razumeti ,,vam firerji diktirajo misli ,,kako pomilovanja vredni ste ,,
Kollerik
01. 05. 2016 20.28
+2
in iz dolgega nosu se pocedi žnuderl... :))
RdecaZvezda
01. 05. 2016 14.45
+1
nobeden mi ne more govorit,da pri koritu ni za zdržat,recimo direktorica občinske uprave na Polzeli,sam Bog ve kakšno ima plačo,rada se pa pohvali,imam12 mdolgo jadrnico,katera jev moji lasti,je parkirana nekje na jadranu,verjetno da za parkiranje več kot je moja penzija,vidite zato se pa kurijo kresovi,da se ve kako lepo je življenje v Sloveniji
komarec
01. 05. 2016 13.46
+4
Živel 1. in 2. maj, mi ga bomo pa uživali, uživali bomo tudi vse praznike pa dopust, pa še kaj.
OstriJani
01. 05. 2016 13.53
-8
Delavci pa naj še naprej crkujejo. Pravilno. Ko jih j.be :)
komarec
01. 05. 2016 14.02
+3
Ostri, ko takole tu pametuješ, mi odgovori na to vprašanje. Za kaj kljub vašemu znanju, sposobnosti, iznajdljivosti van nikakor ne uspe na oblast?
razocarani
01. 05. 2016 15.15
-2
eni in drugi so izdali delavstvo ,,kamor se obrnes povsot povzpetniske barabe ,,se najhujsi pa so milanovi junaski forumasi ki so opustosili vecino nekoc nasih firm ,,
razocarani
01. 05. 2016 19.21
+2
hvala za minuse ,,to ne gre v zelodcek ,ce se z tem vi hranite pa uzivajte , sicer pa ravno zaradi tako bogih kot ste vi je gospoda se vedno na oblasti in nas ropa , zalostno kako bebav narod smo postali da se vedno malikujete te povzpetnike ,,,pa naj bodo levi ali desni ,,oni so si ze lepo poslali in tudi za svoje potomstvo na racun osatlega naroda ki jim je boljsa prihodnost ukradena ,,
Kollerik
01. 05. 2016 20.28
-1
OstriJani
01. 05. 2016 13.46
-8
1.maj pri nas tradicionalno praznujejo rdeči paraziti. Delavci na ta dan delajo na svojih vrtovih za poceni solato.
komarec
01. 05. 2016 13.48
+5
OstriJani
01. 05. 2016 13.51
-7
Ne. Vsaj ne kaj učinkovitega in legalnega :)
komarec
01. 05. 2016 14.08
+4
Prepričan sem, da v življenju nisi še ustvaril nič in si še zmeraj priklopljen na dudo v kateri kot vse kaže zmanjkuje mleka.
razocarani
01. 05. 2016 15.19
+0
zalosti me da nocete videti tega kar je tule jani napisal ,a ste pozabili na milanove junaske forumaske roparje ,,dajte ne se smesit ,,pa ne maram niti janezovih barab , a zal so prvi zaceli pustositi delavstvo ravno ti ki se imajo za levico ,,le kako je lahko pahor levicar ce ne prezivi z tako visoko nezasluzeno placo ,,pa milancek z 5000 evrcki penzije in ostali sindikalisti ki imajo se vec ,,ne me basat o neki levi pravicnosti ,,te riti so izdale delavstvo ,in ti naj bi bili zascitniki le teh ,,od fasistov ves kaj pricakovati a da te pokoncajo ti ki naj bi bili za delavstvo je pa prevec bolna ,,
korintos23
01. 05. 2016 13.28
+6
Jani nič ne je in seksa da je non stop na portalu?
OstriJani
01. 05. 2016 13.31
-6
Ne po sebi soditi :)) Aha, tebe nikoli ni tu :)
Kollerik
01. 05. 2016 13.33
+3
OstriJani
01. 05. 2016 13.35
-6
Jaz sem vedno en in edini :) In vedno samo z enim nickom. Dokler ga vaš administrator ne blokira. In Evo me potem čez minuto z drugim. Res, zakaj sploh neka blokiranja, če si čez minuto že nazaj ?
komarec
01. 05. 2016 13.49
+4
OstriJani
01. 05. 2016 13.52
-6
Jaz praznujem vsak dan. Ne pa dan, ki vam ga ukažejo praznovati.
komarec
01. 05. 2016 14.11
+5
Jani ti sploh ne znaš praznovat in nimaš niti s kom praznovat.
razocarani
01. 05. 2016 15.25
+0
zal tudi jaz nimam kaj praznovati ,,pa nisem nikaksrsen podpornik janezka ,,se mi pa gabijo tile novodobni levicarski povzpetniki z milanom na celu ,,prav ti so nam zabili sekiro v hrbet ,,a ste pozabili na milanove junaske roparje iz foruma ,,ja tudi bankir rigelnik je med njimi ,,teh pa ne vidite ,ne bit tako neposteni do sebe ,,janezu je res samo do svoje riti ,to tudi priznava a da se tile ki se rinejo med delavstvo tako spozabijo in izropajo vse nekoc nase firme je pa za moj okus veliko prevec ,da se pahor repenci da nima dovolj za prezivetje in milanu ni dovollj 5000 evrckov penzije je pa zame malo pravec ,,ce ste le kolikor toliko delavci se tega zavejte ,,koliko je delavcev na minimalcu ali se tega ne dobijo ,,imajo pa zato sindikalisti toliko kot noben delavec ne zasluzi v celem letu ,,in to na bi bili vodje delavstva ,,ogabno kako so na izdali ,,zato jih se toliko bolj sovrazim
Kollerik
01. 05. 2016 19.13
+2
svojemu sovraštvu pridodaj še junake iz tiste "druge" strani, ala Časar, Lovšin, Tovšakova, pa črne parazite zvonček 1 in 2 itd, potem ti pa bomo verjeli da si "kao" neki pravičnik med razjarniki :))
Kollerik
01. 05. 2016 19.14
+2
In ravno v tem je ena bistvenih razlik med nami levimi in vami, tadesnimi. Mi svojih lopovov ne branimo.
korintos23
01. 05. 2016 13.26
+4
Zakaj pa niso zaigrali na Rožniku Victory?
OstriJani
01. 05. 2016 13.31
-3
Ker ne igrajo poražencem. Zmagovalni premier pa to :))
komarec
01. 05. 2016 13.40
+4
Ne, ne, za to ker ne znajo igrat, ker so slabi.
žlikrofi
01. 05. 2016 13.26
+14
JA TOVARIŠI BLO JE SUPER DOK NI UMETNO Z PODPORAMI OD ZUNAJ ZRUŠU OSVOBODITEL JANSHON NAUČIL NAS JE GLEDAT V TLA
Kollerik
01. 05. 2016 18.34
+2
OstriJani
01. 05. 2016 13.25
-6
Jankovič o novem družbenem redu :)) A bi Kučanu dvignili penzijo in njemu zgradili še kakšne Stožice na račun delavcev? Res, Jankovič je lahko samo v LJ župan :))
korintos23
01. 05. 2016 13.27
+3
In še dolgo bo! Se spomniš kak je vaša pogorela?
OstriJani
01. 05. 2016 13.32
-4
Boli mene za vaš pašaluk :) Jaz sem Slovenec.
Kollerik
01. 05. 2016 13.34
+4
na žalost. Sicer pa imamo za take kalibre dotične ustanove
OstriJani
01. 05. 2016 13.45
-5
prašek
01. 05. 2016 13.19
+2
Zdaj grem pa nazaj delat. Uživajte dalje !
OstriJani
01. 05. 2016 13.23
-5
korintos23
01. 05. 2016 13.25
+3
Nightyfly
01. 05. 2016 13.26
+2
Medko ,,,, pusti malo tvojo drago na miru ...... pa kofe ji skuhaj , da si malo odpocije . ;)))
OstriJani
01. 05. 2016 13.32
-6
Haha, mehki se oglašajo. Obujate spomine, ko ste še lahko ?