Nemška izvedenka: Trije delci z Novičevega plašča ustrezajo delcem z najdenega tulca

V sojenju Milku Noviču so zaslišali nemško izvedenko Edith Gebhart, ki je med drugim analizirala ostanke streljanja z Novičevih las in plašča. Dejala je, da trije delci, najdeni na Novičevem plašču, ustrezajo delcem, najdenim na tulcu. Za delce, najdene na laseh, pa tega ne more ne potrditi ne izključiti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Nemška izvedenka Edith Gebhart je povedala, da je mogoče delce, ki so jih našli na laseh in plašču Milka Noviča, razvrstiti v kategorije A, B in C.

V kategorijo A spadajo delci, ki so zagotovo nastali pri streljanju, hkrati pa ustrezajo delcem, najdenim na tulcu s kraja, kjer je bil umorjen direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik. Vsebujejo namreč vse štiri glavne elemente, ki so jih našli tudi v delcih s tulca – svinec, barij, kositer in antimon. Pri kategoriji B je mogoče reči, da gre za delce, nastale pri streljanju, vendar zgolj na podrejen način ustrezajo delcem, najdenim na tulcu. V njih ni namreč enega od štirih glavnih elementov. Delci iz kategorije C se lahko prav tako pojavijo kot ostanki streljanja, vendar so zanje mogoči tudi drugi viri nastanka, je povedala.

Milko Novič zapustil pripor - 2

Nemška izvedenka pravi, da trije delci z Novičevega plašča ustrezajo delcem z najdenega tulca. (Foto: POP TV)

Na Novičevem plašču so po njenih besedah našli veliko delcev, vendar jih večina zelo verjetno izvira iz drugih virov streljanja in ne s streljanja s kraja kaznivega dejanja. So pa na plašču našli tri delce, ki ustrezajo delcem s tulca, najdenega na kraju umora, torej delce kategorije A, je potrdila.

Je pa nekoliko pozneje na vprašanje Novičeve obrambe, ali obstaja metoda, s katero bi bilo mogoče določen delec pripisati točno določenemu tulcu, odgovorila nikalno: "Takšna metoda mi ni znana. Lahko le rečem, ali skladje med delci obstaja ali ne." Na vprašanje, ali je v svoji dosedanji praksi kombinacijo omenjenih štirih glavnih elementov zasledila zgolj pri tipu streliva, ki je bilo uporabljeno pri umoru Jamnika in naj bi bilo precej pogosto, ali še kje drugje, pa je odgovorila, da bi morala pogledati v podatkovno bazo njihovega laboratorija.

Forenzika laboratorij

Nemška izvedenka je danes potrdila pričanje svojega nemškega kolega Axla Mantheija, da je možno, da so nekateri delci na Novičev plašč prišli na strelišču. (Foto: POP TV)

Izvedenka je danes tudi potrdila pričanje svojega nemškega kolega Axla Mantheija, ki je na zaslišanju pred mesecem dni dejal, da je možno, da so nekateri delci na Novičev plašč prišli na strelišču, na katerem naj bi streljal več kot letom dni prej.

Delce, ki so jih našli na Novičevih laseh, je nemška izvedenka uvrstila v kategorijo B, saj so vsebovali le tri glavne elemente. "Gre sicer za mejni primer, vendar sem se iz previdnosti odločila, da gre za kategorijo B. Ne morem namreč izključiti, da je bil lahko vir streljanja za delce drug kot tisti s kraja dejanja, kot tudi morem izključiti, da je bil vir isti," je dejala izvedenka bavarskega deželnega kriminalističnega urada Gebhartova. Ta je sicer mnenje pripravila skupaj z nemškim izvedencem Mantheijem.

Sodnica je danes tudi soočila poročili nemškega forenzičnega laboratorija in slovenskega. Vendar sta se Gebhartova in Ester Ceket iz NFL, ki je izdelala slovensko mnenje, o izsledkih v veliki meri strinjali.

Sojenje Noviču, obtoženemu, da je decembra 2014 ustrelil svojega nekdanjega nadrejenega, direktorja Kemijskega inštituta Jamnika, bodo nadaljevali 1. februarja, ko bi lahko bil zaslišan nemški strokovnjak, ki je pripravil mnenje o krvnih sledovih. Mnenje naj bi bilo sicer že izdelano, vendar ga sodišče uradno še ni prejelo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 52
 
pecovnik 13.01.2017 08:03:07
Trije delci....,ob strelu jih odftči v zrak milijone ,pa še človek je delav s kemijo in glega zlomka ni pomislil....,pa koga mi tukaj imamo za norca....,slovenija si vedno izmisli grešnega kozla ...,odKrambergerja dalje...
wolfterier 13.01.2017 09:34:38
Tako je pecovnik,na žalost...
gobbi 13.01.2017 11:39:03
ne delat nobenih teorij zarote, menim, da bo kar držalo in g. Novič ni zastojn osumljenec. Naj preverijo še kje se je gibal njegov gsm takrat..
Več komentarjev