Slovenija

Nemška zavetišča pred božičem prepovedala posvojitve. Kako je pri nas?

Berlin, Ljubljana, 15. 12. 2018 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
15

Kljub opozorilom vsako leto pred prazniki, da hišni ljubljenčki niso primerno darilo, v številnih zavetiščih zaznavajo porast posvojitev v decembru, ko pa je praznikov konec in se jih posvojitelji ali obdarovanci naveličajo, te živali spet pristanejo pri njih ali še huje – na cesti. V berlinskem zavetišču, ki je največje v Evropi, so se odločili, da do konca leta povsem ukinejo možnost posvojitve. Več povpraševanja pred prazniki opažajo tudi v slovenskih zavetiščih.

Zavetišče v Berlinu je največje v Evropi.
Zavetišče v Berlinu je največje v Evropi. FOTO: AP

Pes je za celo življenje, ne samo za božič. To je prepoznavni slogan britanskega združenja za zaščito psov Dogs Trust, ki vsako leto zaokroži po medijih z namenom osveščanja ljudi, da hišni ljubljenčki niso primerni za božično darilo. Kljub temu v številnih zavetiščih v decembru zaznavajo porast posvojitev, s čimer seveda ne bi bilo nič narobe, če ne bi teh istih živali v mnogih primerih januarja oziroma ko je praznikov konec, vrnili v zavetišča ali še huje – jih odvrgli v okolico.

Berlinsko zavetišče, ki je največje v Evropi, je v teh dneh izdalo obvestilo, da so do novega leta povsem ukinili možnost posvojitve živali. "Družine in posamezniki lahko še vedno pridejo k nam na ogled, vendar pa bodo žival v posvojitev lahko dobili šele januarja, do takrat pa imajo čas za razmislek, ali so zanjo res pripravljeni skrbeti celo življenje in ne samo v času božiča in novega leta," je pojasnila predstavnica berlinskega zavetišča Claudia Hämmerling.

Za podobno potezo so se odločili tudi v Bremnu, kjer skrbijo za okoli 500 zapuščenih živali. "Po 18. decembru in do novega leta posvojitev iz našega zavetišča ni mogoča," so zapisali v obvestilu za javnost. Temu zgledu so sledili še v Hanovru in številnih drugih nemških mestih.

Več posvojitev pred prazniki tudi v Sloveniji

Kako pa je s tem v Sloveniji? Statistika zadnjih let kaže, da je oddaja psov bolj ali manj konstantna skozi vse leto, se pa v prihajajočih praznikih nekoliko poveča, ocenjuje Marko Oman iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana: "Nekaj k temu gotovo prispeva želja po obdarovanju. Precej posvojiteljev je takšnih, ki obdarujejo sami sebe. Ne gre pa zanemariti, da so v tem času ljudje več doma in imajo čas, da se lahko ves dan ukvarjajo z novo živaljo." Najmanj posvojitev psov je v jesenskem času: "Takrat jih je namreč potrebno voditi na sprehod in veliko bodočih skrbnikov verjetno ne mika najbolj, da bi ravno v tem delu leta pričeli s sprehodi ob vsakem vremenu in v temi."

Najmanj posvojitev psov je jeseni.
Najmanj posvojitev psov je jeseni. FOTO: Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana

Zanimivo, ravno obratno je pri mačkah: "Največ posvojitev je konec avgusta, ko se ljudje vrnejo z dopustov in potem tako ostaja celotno jesen. Zelo verjetna razloga za posvojitev v tem času sta slabo vreme in daljše noči, ljudje več časa prebijejo doma in to je odličen čas za novo družbo," meni Oman.

Pri mačkah več posvojitev beležijo v delu leta, ko je slabo vreme in so daljše noči, takrat si ljudje zaželijo nove družbe.
Pri mačkah več posvojitev beležijo v delu leta, ko je slabo vreme in so daljše noči, takrat si ljudje zaželijo nove družbe. FOTO: Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana

'Če je jasno, da bi bila muca darilo, posvojitev zavrnemo'

V Mačji hiši tiste, ki želijo žival posvojiti, da bi jo potem nekomu podarili za darilo, zavrnejo. "Če je iz posvojitvenega razgovora jasno, da bi bila muca darilo, posvojitev zavrnemo, prav tako, če zainteresirani tega sicer ne povedo, se nam pa zdi, da bi bil razlog za posvojitev prav obdarovanje nekoga. Če nismo prepričani, posvojitev preložimo čez praznike in je potem jasno, ali smo sumili pravilno ali ne," pove direktorica zavoda Helena J. Hacin.

"Res je, da se nekateri ljudje odločajo za posvojitev pred prazniki in pred dopusti, vendar ne iz razloga, da bi živali podarili kot darilo, ampak preprosto zato, ker imajo proste dneve in se lahko živali takrat bolj posvetijo," pa ocenjuje Tomaž Kristanič iz Zavetišča za živali Maribor.

"Pred božičnimi prazniki smo vsi veliko bolj veseli in ljubeznivi, tudi do živali. Ko pa prazniki minejo in z njimi tudi povečano veselje ter ljubezen, se lahko slednje pokaže tudi na skrbi za živali," opozarjajo v zavetišču za živali Marjetica Koper.

Živali niso stvari in zato niso primerne za darilo.
Živali niso stvari in zato niso primerne za darilo. FOTO: Maja Račič

Posvojitve v prazničnem času so lahko tudi uspešne

"Naše izkušnje kažejo, da so posvojitve v tem prazničnem času, pa četudi gre za obdarovanje, lahko uspešne," doda Marko Oman iz zavetišča na ljubljanskih Gmajnicah. "Le pravilen pristop je potreben. In ni lepšega, da tudi zapuščena žival začuti toplino doma, ki je v teh praznikih gotovo najbolj intenzivna."

Niso namreč vse posvojitve v tem delu leta avtomatično slabe, meni sogovornik: "Zato ljudi ne odženemo na tak način, kot to počnejo kolegi v Nemčiji. Velikokrat si osebe, ki bodo obdarjene, dejansko želijo imeti žival in tisti, ki obdaruje, to (skrito) željo le izpolni."

Ljudem, ki želijo nekoga obdariti z novim hišnim ljubljenčkom, svetuje, da obdarovanca prej pripeljejo v zavetišče, da si sam izbere žival, izpolni vprašalnik in da se neposredno z njim tudi opravi razgovor. "Seveda lahko žival posvoji le polnoletna oseba, torej v primeru otrok skrb in odgovornost prevzamejo starši." Postopek poteka skoraj enako kot pri klasični posvojitvi, le prispevek ob posvojitvi poravna tisti, ki obdaruje, pojasni Oman: "Se zgodi, da kakšen po premisleku tudi odstopi, vendar redko. Večina sprejme nov izziv odgovorno, kar potrjuje velik odstotek uspešnih posvojitev psov. Vse posvojene pse namreč določen čas po posvojitvi tudi preverimo."

Žival je za božič in za vedno!

In zakaj ne z živaljo obdariti otrok, ker je to le njihova največja želja? "Ker to ni igrača, ki se jo lahko naveličamo, jo pospravimo v škatlo ali na polico. Žival je družinski član, ki do konca svojega življenja potrebuje skrb, nego in pozornost," opozarja Oman in nekoliko predrugači misel organizacije Dogs Trust: "Žival je za božič in za vedno!"

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1563571
16. 12. 2018 15.28
Resnicaosvobaja..tisti kupijo pa otroka ali telička, ne?😀 Večna tema in dilema...za ene. Vsak,ki je človek, bo spoštoval tudi druga bitja in zanje skrbel, sicer ni človek. Zakaj sploh debata? Naša črna muca je posvojena kraljica, bratec poginil. Vnukov ni, poroke tudi ne, imamo pa muco. Tako, ki bi jo v srednjem veku preganjali kot so čarovnice. Črno.
Blackhawk
16. 12. 2018 13.03
Jaz se popolnoma strinjam z njimi pes ali mačka ali katera koli druga žival ni igrača treba je za njo skrbeti in imeti dovolj časa da se lahko ukvarjaš z njo imam doma enega psa in ga pelem vsak dan na sprehod a je vendar ta sprehod premajhen za tega psa ampak ker mi zmanka časa nimam druge izbire
štumbamfirer
16. 12. 2018 09.14
-11
na kitajsko jih naj izvažajo,baje je tam specialiteta
izbrisaniodpotv
16. 12. 2018 10.15
+12
pa še tebe naj izvozjo sej kitajci novjo ločl tvojga mesa od pasjega
papi1
15. 12. 2018 20.16
-9
Mislim, da je trenutno to najbolj pomembna stvar na našem planetu.
lakala28
15. 12. 2018 20.15
+12
Žal so to realni pomisleki. Ampak če pogledamo zgornji grah vidimo, da je največ posvojitev polek decembra in januarja, julija in avgusta. Takrat so dopusti in novi družinski član se lahko malo privadi oz. se tudi ljudje malo več takrat ukvarjajo z njim, da se čimprej osnovno socializira. Primeri o vrnitvi po novoletnih praznikih pa so milo rečeno grozljivi.
glumac666
15. 12. 2018 14.47
+37
Slovenija ima organizirane švercercerje psov. Zavetišča polna, oni pa vlačijo kosmatince ilegalno iz bosne gor.
Demonik
15. 12. 2018 14.40
+53
Pravilno. Marsikje starsi kupijo otroku zival kot darilo. In vecina starsev otrok niti ne nauci, daje zival zivo bitje in da je zanjo treba skrbeti. In ponavadi se otroci hitro navelicajo zivali, in take zivali ponavadi pristanejo na cesti. Kdor hoce zival res imeti, mora biti o tem povsem preprican, ce je pripravljen sprejeti tudi vse odgovornosti, ki zraven spadajo.
resnicaosvobaja
15. 12. 2018 14.02
+8
Pravilno ! Kaj pa je s tisitmi, ki božiča nimajo ali ga ne praznujejo pa si želijo "novega družinskega člana" ?
periot22
15. 12. 2018 13.57
+46
Pravilno žival ni igrača! V naši okolici opažam povečano število psov nevem ali je bila v lidlu kakšna akcija? Od vsake hiše so spuščeni so vsepovsod nenadzorovani velikokrat na cesti! Samo vprašanje časa je kdaj bo končal kdo pod kolesi! Eno od teh že imajo tretjega psa dva sta žal poginila pod kolesi ampak lastnikov ne izuci ne ljubi se jim ga peljat na povodcu raje ga spuščajo dol!
1230ab
15. 12. 2018 12.27
+14
Tud otrok je za celo življenje.
Andree
15. 12. 2018 12.16
-7
Realnost je drugačna. Nemški papir marsikaj prenese. A dela se drugače
Andree
15. 12. 2018 13.25
+11
Tisti,ki ste mi dali minus naj vam povem,da bi nemci za eure se svojo mamo prodali.
asdfghjklč
15. 12. 2018 11.55
+108
Še nikoli nismo psa prinesli iz zavetišča kot darilo, ampak kot novega družinskega člana, ki bo z nami dokler ne bo zadnjič izdihnil. Tako moji starši, kot midva z ženo delava isto. Starša imata doma še tudi 5 mačkov, od tega je enega mačka ata našel, čisto majhnega. Ga je nesel domov, tam ko ga je našel je naslednji dan povprašal, če ga kdo pogreša, noben, zato je ostal pri njiju, dva mačka pa sta vzela od enega znanca, ki ni bil še sebe sposoben preživeti, dva pa je mama našla v njeni službi, ko sta cela shirana iskala hrano in toplo zavetje, ko je zunaj bilo krepko pod minusom. Po moje se vsi mački zavedajo, da sta jih starša rešila hude lakote in/ali zagotove smrti. Najbolj žalostno je, ko greš posvojit žival v zavetišče, pa gledaš samo enega psa, on te cel žalosten gleda, da ga rešiš, pa se vseeno za drugega odločiš. Se ti smilijo. Bi najraje vse vzel, ampak finance ti to onemogočajo.
Kimberley Echo
15. 12. 2018 22.44
+10
Povedali ste kar sam čutim, lepše se ne-bi mogel izraziti. Izjemno sem vesel, da takšni ljudje kot ste vi obstajajo Hvala!