Slovenija

'Neodgovorno bi bilo govoriti o nekih konkretnih številkah, dokler ne vidimo, kakšne so naše zmožnosti'

Ljubljana, 29. 06. 2015 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za javno upravo Koprivnikar je ponovil, da Slovenija ne podpira ideje obveznih kvot za razporeditev beguncev, ampak prostovoljni sistem. Koliko beguncev lahko sprejme Slovenija, še ni možno napovedati, je dodal.

Begunska kriza - 15
Begunska kriza - 15 FOTO: Reuters

Ministra za notranje zadeve in javno upravo ter državni sekretar z obrambnega ministrstva so danes pri premierju Miru Cerarju govorili o zmožnostih Slovenije za sprejem migrantov, potem ko se je v EU zaradi begunske krize v Sredozemlju razvila debata glede t. i. kvot za razporeditev beguncev po članicah unije.

Na današnjem preliminarnem sestanku na to temo so sodelovali notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, minister za javno upravo Boris Koprivnikar in z Morsa državni sekretar Miloš Bizjak.

Kot je omenjena trojica pojasnila po pogovorih, so danes govorili o zmožnostih Slovenije za sprejem migrantov, medtem ko je o konkretnih številkah zaenkrat še prezgodaj govoriti. Bi pa naj nov sestanek na to temo sledil kmalu.

Kot je spomnil Koprivnikar, Slovenija prav zato ne podpira ideje obveznih kvot za razporeditev beguncev, ampak prostovoljni sistem, ker je treba najprej preučiti zmožnosti in kapacitete, ki so na voljo, šele nato lahko določimo številke.

"Kje, na kakšen način nastaniti potencialne migrante, kako poskrbeti za njihovo integracijo, usposabljanje in podobno," je Koprivnikar pojasnil temo današnjega sestanka. Notranja ministrica je med ključnimi parametri izpostavila integracijske sposobnosti države in varnost.

O konkretnih številkah še prezgodaj

"Neodgovorno bi bilo govoriti o nekih konkretnih številkah, dokler ne vidimo, kakšne so naše zmožnosti," je po pogovorih poudaril Koprivnikar in o njih ni želel niti ugibati, češ da je za to prezgodaj.

Kot je sicer dodal, "je dejstvo, da je sposobnost Slovenije glede nastanitvenih kapacitet relativno skromna glede na velikost države, in v okviru tega se bomo tudi gibali". Je pa na novinarsko vprašanje vendarle še pripomnil, "da 20 oseb pa sigurno ne bo dovolj glede na skupno število beguncev in glede na integracijske sposobnosti".

Bizjak je medtem napovedal, da bodo na Morsu svoje zmožnosti temeljito pregledali v prihodnjih dneh in da so nadaljnji pogovori predvideni že za konec tega tedna. Györkös Žnidarjeva je dejala, da bodo o tem na vladi govorili "v kratkem", Koprivnikar pa meni, da to še ne bo ta teden.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
29. 06. 2015 19.48
+7
proti temu gre iz principa morale in etike varnosti ,ter do sedaj pokazanega odnosa ki se ga da dokazati .videti meriti z vsemi dokazi ki veljajo v vsaki državi ki se ima za demokratično. če bi predstavili dokaze iz drugih eu držav bi bil referendum z 90% proti .
gremonadesno
29. 06. 2015 18.44
+14
Nočem beguncev niti džamije.
Frankly
29. 06. 2015 17.59
+14
KO bodo nahranjeni in pod streho obnemogli slovenci (NE priseljenci, da se razumemo!!), ja, sele takrat lahko razmisla slovenska drzava o spejemu beguncev!