Slovenija

Neplačniki še ne bodo razkriti: NLB in NKBM rešuje ustavno sodišče

Ljubljana, 03. 10. 2014 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NLB in NKBM podatkov o slabih kreditih še ne bosta razkrili. Ustavno sodišče je namreč začasno zadržalo objavo podatkov, kar zahteva novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Na bankah opozarjajo, da bi z objavo podatkov izgubili zaupanje.

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje zakona o dostopu do informacij javnega značaja v delu, ki državnim bankam nalaga javno objavo podatkov tudi o tistih slabih posojilih, ki jih niso prenesle na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). S tem bi občutljivi podatki postali brez omejitev dostopni najširšemu krogu ljudi, je presodilo.

Banke, njihovo stanovsko združenje in centralna banka so že ob sprejemanju nove novele takšni ureditvi močno nasprotovale. Menile so, da najeda načelo zaupnosti in prekomerno posega v bančno skrivnost.
Banke, njihovo stanovsko združenje in centralna banka so že ob sprejemanju nove novele takšni ureditvi močno nasprotovale. Menile so, da najeda načelo zaupnosti in prekomerno posega v bančno skrivnost. FOTO: Reuters

Zahtevo po javni objavi podatkov tudi o tistih slabih posojilih, ki so ostala v podržavljenih bankah, vsebuje novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki jo je DZ sprejel junija. V njej je zapisano, da morata podržavljeni NLB in NKBM te podatke po stanju na presečni datum 20. december 2013 objaviti do 19. oktobra. Za slaba posojila, ki so bila prenesena na DUTB, pa je bila zahteva po javnosti podatkov vpisana že v novelo zakona iz aprila letos.

Ustavno sodišče je postopek za presojo ustavnosti novele zakona začelo na pobudo Banke Slovenije, ki se ji zdi razkritje celotnih kreditnih map, prenesenih na DUTB, popolnoma nesprejemljivo. Pozneje je zahteve za ustavno presojo vložilo še več pobudnikov, med njimi tudi NLB in NKBM, ki sta opozorili, da ju novela zakona postavlja v neenakopravnem položaju v primerjavi s konkurenco, saj naj bi se jima ožala zaupnost bančnega poslovanja in odnosa s komitenti.

V NKBM so pojasnili, da so se z uveljavitvijo zakonske novele znašli v neenakopravnem položaju v primerjavi s konkurenco, saj zakonske novosti po njihovem mnenju ožijo zaupnost bančnega poslovanja in odnosa s komitenti.
V NKBM so pojasnili, da so se z uveljavitvijo zakonske novele znašli v neenakopravnem položaju v primerjavi s konkurenco, saj zakonske novosti po njihovem mnenju ožijo zaupnost bančnega poslovanja in odnosa s komitenti. FOTO: Reuters

Po mnenju pobudnikov zahteve za presojo ustavnosti bi javna objava teh podatkov imela nepopravljive škodljive posledice. Banka bi lahko z objavo podatkov na spletnih straneh izgubila zaupanje, nepopravljive pa bi bile posledice javne objave tudi glede kreditojemalcev (škodo naj bi utrpela njihov ugled in dobro ime) in članov organov bank (prizadeto naj bi bilo njihovo osebno dostojanstvo).

Ustavni sodniki so predlogu pobudnikov, naj do končne odločitve zadržijo izvrševanje izpodbijanih določb zakona, sledili soglasno. Zadevo bodo obravnavali absolutno prednostno, so zapisali v danes objavljenem sklepu.

Tako na Banki Slovenije kot v NLB in NKBM so odločitev ustavnih sodnikov pozdravili. V največji slovenski banki so ob tem še enkrat spomnili, da določbe novele grobo posegajo v varovanje zaupnosti razmerja med strankami in banko. Ob uveljavitvi novele bi lahko državne banke izgubile zaupanje tudi tistih komitentov, na katere se določila novele ne nanašajo.

Tudi Cerarjeva vlada proti razkrivanju podatkov

S tem se strinja tudi nova vlada Mira Cerarja. Po njenem mnenju za javno objavo informacij o slabih posojilih, ki niso bila prenesena na slabo banko, sploh ne obstaja javni interes. Njihovo razkritje bi pripeljalo do kršitve zaupnosti bančnega poslovanja, ki pa je - kot je opozorila - prvi postulat delovanja banke.

Tako kot pobudniki ustavne presoje je tudi vlada ocenila, da škodljivih posledic javne objave pozneje ne bi bilo več mogoče sanirati, saj bi bila s trenutkom, ko banka objavi informacije na spletu, javnost s podatki nepovratno seznanjena. Temu je ustavno sodišče pritrdilo.

Posledice javne objave podatkov o slabih posojilih v skladu z novelo zakona bi bile po oceni ustavnih sodnikov hujše od tistih, ki jih za pravico javnosti do dostopa do informacij javnega značaja pomeni časovno omejeno zadržanje njegovega izvrševanja. Če se izpodbijane določbe v nadaljnjem postopku ne bodo izkazale za protiustavne, pa bo lahko do objave podatkov vseeno prišlo, le da z določenim časovnim zamikom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

irhaela
06. 10. 2014 06.45
Eh račun imam odprt v tuji banki! A vseeno se mi ne zdi prav, da se je tudi ta novoizvoljena vlada odločila, da neplačniki ostajajo anonimni, saj ti dve banki nista privatni ampak javni in državni, kar pomeni, da nam morajo biti neplačniki razkriti, ker stalno plačujemo njihove dolgove.
batom@pinkponk.com
05. 10. 2014 19.14
A te banke še kar mislijo, da uživajo kakršnokoli zauponje???
S.L.Jackson na kvadrat
05. 10. 2014 14.11
+1
Sploh me ne zanima!Gospod CERAR imate mandat,sedaj pokažite,da smo se borili za pravico,ter zahtevajte referendum o tem,kdo je kaj ukradel in kdo ne !Ljudje imamo pravico izvedeti!Volili smo vas,da pokažete,da smo imeli prav in se nismo motili,veliko moči smo vlagali v vašo ustoličenje,sedaj pa to naše zaupanje izkoristite!V kolikor boste zaigrali po notah,kakor pri Bratuškovi(sprenevedanja),mogoče utemeljena kasneje,se zavejte,da ste dokončno potopili Slovenijo.....
narejenc
05. 10. 2014 15.06
+1
LAŽJE VAM BO , KO SE BOSTE ZAVEDAL KDO VAS VODI IN VAM KRADE!! BREZ VEZE, BOJKOTIRAM KOMUNIZEM!!!
butalistan
05. 10. 2014 12.31
+2
država je izropana na znanem kraju, na znan način in znanimi osebki! in ti in njihovi sinovi sedaj vodijo to državo! na volitve ne grem več naj ta tvorba čimprej cr kne
narejenc
05. 10. 2014 12.12
+3
TAKO SE DELA V KOMUNIZMU!!!!!!!!!!!!!!! PA DOBRO JUTRO, OKUŽENA SLOVENIJA!!!!!!!
silberblack
05. 10. 2014 08.41
+4
Banke so same naredile minus iz poslovanja. Spletkarili so, se obnašali kot slabi gospodarji, delale kriminal....pa so državne ali privatne , vseeno. Mi moramo dokapitalizirati te naše banke, oni pa se do nas obnašajo kot, da smo mi krivi in nam skrivajo podatke?????In zdaj zahtevajo, da je še naprej tako. NIkoli v življenju nisem imel minusa, nikoli nikomur nič dolžan, nimam velike plače , a jo imam, posel si delam sam. Ko pa pridem na banko, ki ima največji minus, mi ne dajo kredita niti ugodnosti, ker nisem na nivoju. Res nisem na nivoju kriminalcev, ki dobijo kredit zaradi zvez, položaja. Sem pa na nivoju, da jih moram dokapitalizirati. JOJ, pa kdaj bodo ljudje vzeli stvar v svoje roke. Poglejte Islandce, Irce....kako so uredili stvari, mar smovenci res znamo le posluđati velikega Lorda?
SAF1
04. 10. 2014 19.53
+1
Ma dajte odkrit, sej vemo da je SDS dovolila posoje, ker je Janša moral zrihtat svojemu najboljšemu prijatelju Bavčarju, da je lahko okradel toliko firm, pa še povejte koliko % je dobil Janša.
volek
04. 10. 2014 21.24
+3
SAF1, kaj ste pa imeli v Polju danes za večerjo?
narejenc
05. 10. 2014 13.03
+1
18LET KOMUNISTIČNIH LEVAKOV, 6LET PA DESNI!! BOLNO!!!
BULDOH
04. 10. 2014 16.37
+6
Dokler zapirajo ljudi, ki so na neznanem kraju prejeli neznano obljubo-kriminalci so pa na prostosti-se nam ne piše dobro....
narejenc
05. 10. 2014 13.04
+1
SLOGAN MAFIJSKEGA KOMUNIZMA: KDOR NI Z NAMI , JE PROTI IN KRIV!!!!!!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
04. 10. 2014 15.36
+5
Lopove ščitimo.... lahko jim le vdano socializiramo dolgove..... in tud buuuu da se ne čuje kneda. . .... sociala pa to.....
Bojan-F
04. 10. 2014 13.06
+5
Čitajoč komentarje naših tovarišev prihajam do zaključka ...
Bojan-F
04. 10. 2014 13.07
+2
... poleg neodgovornih lastnikov kapitala in managerjev v javnem in realnem sektorju je največji problem Slovenije barvanje hudodelcev v rudečo ali črno barvo ... toda ... nesporno je, da je počelo 90% danasnjih težav Slovenije v prvih treh letih "demokracije" in lahkotnosti upravljanja z državo v letih 2005-2008.
narejenc
05. 10. 2014 13.05
+1
18LET KOMUNISTIČNIH LEVAKOV, 6LET PA DESNI!! BOLNO!!!
King_of_Gonzo
04. 10. 2014 12.25
+2
pokrali,zavladali,prikrili hahahaha bogi narod kaj si je izvoliv...a se sploh zavedate dragi slovenci da nas je vsak dan manj..vsi tečejo prek meje :D
BULDOH
04. 10. 2014 10.47
+4
Pa zakaj nočejo objavit-večina kreditov se je dejalo v Janševi vladi, pravijo levaki.....
narejenc
05. 10. 2014 13.06
SLOGAN MAFIJSKEGA KOMUNIZMA: KDOR NI Z NAMI , JE PROTI IN KRIV!!!!!!
volek
04. 10. 2014 10.28
+4
Že od Drnovškove vladavine naprej je bil tihi dogovor med rdečeimi politiki, rdečim pravosodjem in rdečimi gospodarstveniki naj se krade družbeno premoženje in krade banke, ker za te rabote nihče od "naših" ne bo odgpvarjal pred sodiščem. Samo poglejte spiske direktorjev in uprav bank, sami SD-jevci in LDS-ovci in Zares-ovci. Seveda so dobro vedeli, da bank država ne more spraviti v stečaj, saj bi se v primeru stečaja NLB podrlo vse slovensko gospodarstvo. Zato kradimo, plačala bo pa raja.
volek
04. 10. 2014 10.34
+3
Nacionalni interes in družinska srebrnina FOruma21
narejenc
05. 10. 2014 13.07
SLOGAN MAFIJSKEGA KOMUNIZMA: KDOR NI Z NAMI , JE PROTI IN KRIV!!!!!!BOLNO PO SLOVENSKO!
narejenc
05. 10. 2014 13.07
SLOGAN MAFIJSKEGA KOMUNIZMA: KDOR NI Z NAMI , JE PROTI IN KRIV!!!!!!BOLNO PO SLOVENSKO!
zulj001
04. 10. 2014 10.10
+2
Glavno je to, da smo pokrili njihove minuse iz naših žepov ,kje je pa denar pristal nas pa ne briga ,mi se bomo še naprej ukvarjali z JJ,to je tema za butast narod....
narejenc
05. 10. 2014 13.08
SLOGAN MAFIJSKEGA KOMUNIZMA: KDOR NI Z NAMI , JE PROTI IN KRIV!!!!!!BOLNO PO SLOVENSKO!
Verbena
04. 10. 2014 09.42
+7
A banke bi izgubile zaupanje???..če je pa še kaj bolj butastega pol pa res ne vem !!!...zame zaupanje izgubijo, ker skrivajo lopove!!!....pri vladah se lepo vidi, da res nima nobena interesa, čeprav imajo moč za to, da bi ljudem pokazale neodgovornost tistih, zaradi katerih smo sedaj odgovorni in dolžni plačevat nič odgovorni in nič krivi davkoplačevalci !!!....ne morejo bolj pokazat, da so pri takšnih barabijah vsi prepleteni!!!!!.....
volek
04. 10. 2014 09.06
+2
Preberite na Večeru, oktobra novo zadolževanje države, oziroma vldae na račun nič dolžnih državljanov. Kdaj bo vlada začela z razlastitvijo "lastnine" zakreditiranih tajkunov!!!!!!!!!!!!! Kdaj se bodo začeli procesuirati bogataši, ki so čez noč postali multimilijonarji na naš račun. Ljudje, zavedajte se, da se brez teh ukrepov država ne bo izkopala iz dreka.
narejenc
05. 10. 2014 13.09
18LET KOMUNISTIČNIH LEVAKOV, 6LET PA DESNI!! BOLNO!!!
VSEZNALECno1
04. 10. 2014 08.15
+10
banda lopovska kradljiva zmuzljiva polticno zascitena roparji banditi manipulanti.....
narejenc
05. 10. 2014 13.08
18LET KOMUNISTIČNIH LEVAKOV, 6LET PA DESNI!! BOLNO!!!
unatm
04. 10. 2014 07.53
+3
mene zanima kaj "plačujem"!!! To je isto, kot da na blagajni v trgovini dobim samo račun s končnim zneskom za plačilo, ne pa specifikacije kaj sem sploh kupila (in seveda prazno vrečko za domov). Mene zanima kam je šel NAŠ denar, kdo in zakaj in za račun koga se je naš denar oslabil (ker banke večinoma itak same niso zmožne poslovati očitno - ne državne in neprivat). Zakaj nimam pravice vedeti kdo mi prazni že tako ali tako obubožano denarnico! inkako živijo ti ljudje , ki mi praznijo denarnico. Slabše ali verjetno boljše kot jaz, mi , vi, ostali davkoplačevalci... Pa nehajte že s tem levo/desnimi komentarji tu spodaj. VSI SO ISTI!!!
ginger 1
04. 10. 2014 16.11
+1
Pa kako so vsi isti ce pa nocejo objaviti kreditnih map!Ce bi bil interes levici bi jih razkrili nemudoma.Se posebno pa ce bi bila vpletena SDS. Kredite so si vzeli clani foruma 21 in ostali levaki.Skratka LEVICA !!!!
unatm
04. 10. 2014 20.30
+1
King_of_Gonzo
04. 10. 2014 07.44
-2
Janez zaprt,narod zaveden,oblast v rokah...in...to so prvi ukrepi za blaginjo slovenije...bravo levi in vasi volilci
SAF1
04. 10. 2014 19.56
+1
Ivan no "Janez" na oblasti, sodišča zaostajajo, podjetja propadajo, manjšajo se plače, dvigujejo cene, zavajajo ljudi, krade se kjer se da, ni nobenega zakona, Slovenija je raj za mafijo, zgornji članek...moram še naštevati? Bravo ne levi, ne desni ampak Janšisti.
King_of_Gonzo
04. 10. 2014 07.42
+0
Sploh ne jokat..sami ste si izvolil to farso in ji omogocli taksen monopol na stvarmi...kje ste zdaj levi komentatorji..prasek in mpower ki tako nabijajo o pravicnosti in morali..pa terezinka..daj nalozi sedaj malo svoje kumrovske ideologije
SAF1
04. 10. 2014 19.56
+1