Slovenija

Razrešena direktorica meni, da razlogi niso dovolj tehtni za razrešitev

Ptuj, 28. 11. 2014 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica Anja Kopač Mrak je razrešila dolgoletno direktorico ptujskega doma upokojencev Kristino Dokl. Pri pregledu so ugotovili hude kršitve zakona o socialnem varstvu. Kršitve je v domu kar 13-krat v zadnjem času ugotavljal tudi inšpektorat za delo.

Nega
Nega FOTO: Thinkstock

Potem ko je civilna iniciativa občanov že nekaj časa opozarjala na domnevne nepravilnosti pri načinu vodenja ptujskega doma upokojencev, so zdaj njihove trditve potrdili tudi različni inšpekcijski nadzori. Kot so potrdili na ministrstvu za delo, se je zato ministrica Anja Kopač Mrak odločila razrešiti dolgoletno direktorico Kristino Dokl.

Doklova bo morala položaj zapustiti z 2. decembrom, potem ko je služba za notranjo revizijo pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na podlagi številnih prijav o domnevnih nepravilnostih kar dvakrat pregledala delovanje Doma upokojencev Ptuj in obakrat ugotovila hude kršitve zakona o socialnem varstvu.

Kakšne so bile kršitve?

Zavod tako med drugim ni jasno razmejil različnih kategorij opreme, premalo je bilo jasno, kaj je osnovna oskrba in kaj dodatna, slabo so bile razmejene javne in tržne storitve, slabe so bile evidence opravljenih storitev, večkrat ni bilo mogoče niti ugotoviti, ali so bile sploh opravljene, nekaterih storitev pa niso izvajali v skladu s predpisanimi normativi in standardi.

Kršitve je v domu kar 13-krat v zadnjem času ugotavljal tudi inšpektorat za delo, slabo stanje pa sta opazila tudi tržni inšpektorat in inšpektorat za javni sektor. Kot je danes pisal časnik Delo, je tudi davčna inšpekcija domu izdala plačilni nalog za dober milijon poplačila davka, ki ga je opredelila kot davek na dobiček.

Ptujski dom upokojencev je največji tovrstni slovenski zavod, saj ima poleg domicilnega doma na Ptuju svoje enote še v Muretincih, Juršincih, Kidričevem, že dve leti pa deluje tudi njihova enota doma v Kopru. Večino omenjenih enot je vodstvo doma v preteklih letih zgradilo povsem s svojimi sredstvi, brez sofinanciranja države.

Na ministrstvu so pojasnili, da lahko ministrica na podlagi zakona o socialnem varstvu direktorja razreši, če ta ne opravlja z zakonom naloženih nalog ali pri svojem delu krši zakon oziroma če komisija za strokovni in upravni nadzor ugotovi hujše strokovne napake pri izvajanju dejavnosti zavoda.

"Zaradi resnosti in obsega ugotovljenih kršitev ugotavljamo, da je stanje nevzdržno oziroma da direktorica v skladu s svojo odgovornostjo ne zagotavlja zakonitosti poslovanja, zato smo bili kot nadzorna institucija dolžni ukrepati," so še dodali na ministrstvu.

Sicer pa je vlada zato, da bi v zavodu zagotovili učinkovitejše upravljanje, že razrešila dosedanje predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda in do izteka mandata imenovala nove. Ti se bodo morali sestati v najkrajšem času in imenovati v. d. direktorja, kar naj bi se zgodilo v nekaj dneh.

Doklova meni, da razlogi niso tehtni

Doklova je v odzivu zatrdila, da nobeden od razlogov v sklepu o razrešitvi ni dovolj tehten za izveden ukrep. Ob tem je dodala, da nobena institucija, ki je izvedla inšpekcijski nadzor, ni predlagala začetek postopka razrešitve direktorja doma.

Glede sklepa o razrešitvi je Doklova sporočila, da bo še premislila, ali bo uveljavljala sodno varstvo.

V odzivu je Doklova še kritizirala iniciativno skupino za urejanje odnosov v socialnem varstvu, ki da že od začetka leta medijem posreduje enostranske informacije in škoduje zavodu. Pri tem je zatrdila, da je Franc Kodela, član skupine, dal pobudo za večje število inšpekcijskih nadzorov.

Glede odločitve vlade, da imenuje nove člane sveta zavoda, je zapisala, da je moralno sporno, da je v svet prišel član iniciativne skupine in do nedavnega zastopnik pacientovih pravic Viktor Pilinger, ki da je v okviru izvajanja funkcije zastopnika v ptujskem domu in bolnišnici Ptuj prekoračil svoja pooblastila, saj je nezakonito pridobil osebne podatke nekaterih stanovalcev ptujskega doma, kar je ugotovil tudi informacijski pooblaščenec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kanonar
01. 12. 2014 12.48
+1
Vprašajte se raje kaj bodo delali Levanič,ki so ga spodili s ptuja,Dobljekarca,Kodela,Pukšič in ostala kompanija. Denarce bodo popali delavci pa bodo na slabšem Politično kadrovanje? Pa da nebo pomote če je kriva naj odgovarja.
pesjagraba
30. 11. 2014 22.44
+0
Podroben pregled izvora premoženja bi razkril veliko.
komunjara 1
29. 11. 2014 18.53
-1
Jasno je da molzejo in drzavo in stanovalce OSKRBA V DOMU NEKAJ STANE to je jasno vsem in to da je dom zgradil vse podruznice iz lastnih sredstev lahko pomeni tudi da so stanovalci lacni in zejni na mrzlem v po....in leziscih vem kolko stane starejsa nepokretna oseba doma in casa in denarja skoraj ne morem verjet da je vse kot mora bit
felix58
29. 11. 2014 17.27
+0
nič mi ni jasno...kaj gre zadeva na sodišče...
Bananaslo
29. 11. 2014 15.01
-2
Zanimivo, da so samo v tem domu nasli krsitve?! Pa me briga za direktorico, ki verjetno ni zlahta ministrici....
pesjagraba
30. 11. 2014 22.45
+0
cleener
29. 11. 2014 13.33
+6
Zopet smo priča kako nekateri, katerim je dokazano večkratno kršenje pravil, iščejo napake v postopku razrešitve. A res v tej državi ni več nikogar s hrbtenico, kateri bi , na podlagi neizpodbitnih dokazov, priznal krivdo in sprejel sankcije. Beda od ljudi. Če ji je dokazano, flik iz službe. Če pa vidi nujo po pritožbi, jo naj vloži sama, na svoj račun. In dokler ne bo dokazala nedolžnosti, nima kaj iskat v tej službi. Da ne bi slučajno, kot smo bili navajeni in vidimo še danes, da nekateri ostajajo na funkciji tako dolgo, da se rešijo pritožbe na pritožbe na pritožbe. V nedogled.
vox populi
29. 11. 2014 12.39
+6
No zdaj smo pa tu kjer smo. 1 vzgojiteljica in 1 pomočnica niso dovolj za 1 otroka. A ponoči za 140 stanovalce doma je ČISTO DOVOLJ 1 sestra in 1 negovalka. In če je med njimi samo par dementnih oseb? So se kdaj vprašali kakšna je demenca. Postavit krožnik na mizo in reč nonca kosilo in čez 15 minut pobrat NEDOTAKNJEN krožnik ni ČLOVEŠKO. Saj jim poberete celo pokojnino in NI DOVOLJ. Res si starejši NE ZASLUŽI VEČ KOT SMRT IN TO NAKLJUČNO?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
29. 11. 2014 08.51
a sam se mutimo al kaj.......
Ope?enka
29. 11. 2014 02.33
+10
Saj ni tako samo v tem domu, podobno je tudi v Šentjurju pri Celju, moja mama je pri njih umrla zaradi podhranjenosti, pa ne, da ji ne bi dali za jesti, ker je bila ne pokretna, so ji hrano nosili v posteljo, ker pa ni mogla jesti, se tudi noben ni potrudil, da ji bi dajal za jesti, čeprav smo ne pokretnost krepko plačali.
cleener
29. 11. 2014 13.42
+2
Enak primer sem imel sam. V domu v Radencih.
ENEG
29. 11. 2014 15.01
-1
žalostno, da vam je mama umrla zaradi podhranjenosti, kakšen otrok pa ste da ste to dopustili, mene bi bilo sram to napisati
rsv
28. 11. 2014 20.27
+18
Arogantna, prepametna, nesposobna, enako njena računovodkinja prepotentna. Tako izpade ko se grejo socialci pridobitno dejavnost.
pesjagraba
30. 11. 2014 22.48
-3
SKRIPT
28. 11. 2014 17.55
+24
konec njene agnorantosti, kaj pa bodo sedaj počeli njeni sinovi, naj to postane prakse tudi v ostalih instituciijah držva in slabi banki
bebo3
28. 11. 2014 21.09
+4
bo že šla kam drugam in tam se bo ponovilo isto
ENEG
28. 11. 2014 22.34
-12
Glede na njeno delo bi morala dobiti priznanje, ne dela izgube in je zgradila štiri nove domove, cene za oskrbovance so nižje kot v drugih domovih, oskrbovanci pa so solidno oskrbovani primerljivo z drugimi domovi, pišem iz lastne izkušnje
nesre?ko
29. 11. 2014 14.35
+1
ENEG piši ,koboš lačen gledal hrano pred svojim nosom in je ne boš mogel zaužiti.Mogoče ti bodo pokojniki dali priznanje.
ENEG
29. 11. 2014 14.57
+1
Naša mama je v tem domu dočakala 91 let zadnjih 5 let popolnoma dementna priklenjena na posteljo, hranili so jo v domu Govorite na pamet mi imamo dobre izkušnje