Slovenija

'Imamo že vsi te afere malo čez glavo'

Ljubljana, 20. 01. 2011 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kos vztraja, da je policija v primeru Baričević delala slabo. Pravi celo, da kriminalisti niso verjeli pričam, ki naj bi zatrjevale, da je bilo v postopku vračanja psov storjenih veliko napak. Goršek odgovarja: policija je delovala strokovno in zakonito.

Rok Praprotnik, Goran Klemenčič in Drago Kos.
Rok Praprotnik, Goran Klemenčič in Drago Kos. FOTO: Miro Majcen

Seja parlamentarnega odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, namenjena obravnavi afere bulmastifi, tudi v drugo ni doživela razprave. Ker je tožilstvo zadevo ponovno odprlo, na seji ni bilo ne generalne državne tožilke Barbare Brezigar ne okrožne državne tožilke Tamare Gregorčič, poslanci pa zato niso želeli razpravljati.

Poslanec SD Miran Potrč je namreč opozoril, da so že prejšnjič sejo preložili, saj Brezigarjeve in Gregoričeve ni bilo, če bi o aferi razpravljali danes, pa bi iz razprave izključili tožilstvo. Zato so že v začetku seje odločili, da bodo vabljeni le podali svoja mnenja, razprave pa ne bo. Kasneje so še izglasovali prekinitev seje.

'Imamo že vsi te afere malo če glavo'

Uvodno besedo je v imenu predlagatelja, poslanske skupine SLS, imel predsednik te stranke Radovan Žerjav. Priznal je, da "imamo že vsi te afere malo čez glavo", ampak da gre vseeno za neko simbolno zadevo, v kateri je treba dokazati, ali pravna država funkcionira ali pa nam je zanjo malo mar.

Dodal je, da se nam je pred kratkim zgodila afera Satex, zato je treba na nepravilnosti vedno opozarjati. "Prav je, da ne dovolimo, da bi ljudje imeli občutek, da se je kar koli pometlo pod preprogo," je še povedal, nato pa pojasnil, da njih ne zanima, kaj se je dogajalo v garaži Saše Baričevića, temveč to, kaj se je dogajalo pred in po tem dogodku.

Žerjav je prepričan, da je v tem primeru najti "kup nepravilnosti na različnih institucijah", zato bi težko sprejeli epilog, da ni nihče za nič kriv in da nihče niti ne bo odgovarjal.

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A.

'Policija delo opravila strokovno'

Da bi se zadeve želele pomesti pod preprogo, pa je ponovno zavrnil generalni direktor policije Janko Goršek. Ponovil je, da je policija svoje delo opravila strokovno in popolnoma avtonomno. "Če bi policija imela namen prikrivati dejstva, ne bi v dokumentaciji bilo, kar je," je dejal prvi mož policije.

Ker je Žerjav omenil tudi decembrsko televizijsko oddajo Pogledi Slovenije, v kateri so objavili določena dejstva o aferi, je Goršek pojasnil, da so tožilstvu posredovali prav vse, kar je bilo objavljeno v oddaji. So pa po oddaji tožilstvo zaprosili za nove usmeritve, je še povedal Goršek, a jih do danes še niso dobili.

Nadaljeval je namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Rok Praprotnik, ki je spomnil, da je komisija v zvezi z afero izdala načelno mnenje, v katerem je v štirih točkah ugotovila sum koruptivnega ravnanja. Tudi sedaj zadeva ni v mirovanju, ga je dopolnil predsednik komisije Goran Klemenčič. Pojasnil je, da imajo s tožilstvom "manjši kratek stik", saj je tožilstvo zavrnilo njihovo zahtevo za posredovanje sklepa o zavrženju ovadb.

Kos: Sum kaznivih dejanj tudi na ravni ministrstev

Predstavitev mnenj je zaključil nekdanji predsednik komisije Drago Kos, ki je poslance opozoril na poseben primer v tej zgodbi. V času, ko je bil še predsednik komisije, je k njim prišel nek občan s podatki, "ki so zelo utemeljevali sume kaznivih dejanj, tudi na ravni ministrstev". Napotili so ga h kriminalistom, je pojasnil Kos, a tam naj bi ga opozorili, naj pazi, kaj govori, da ga kdo ne bo tožil. Kos je zato zahteval sestanek s kriminalisti, a do njega ni prišlo. Kljub temu je dodal, da ni nikoli imel občutka, da bi kriminalisti bili pod pritiskom.

Katarina Kresal - 2
Katarina Kresal - 2 FOTO: Miro Majcen

Kresal: Tožilstvo policije ni obvestilo, da z njenim delom ni zadovoljno

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je dejala, da tožilstvo policije ni nikoli obvestilo, da bi bilo z njenim delom nezadovoljno, prav tako o tem ni obvestilo ministrstva za notranje zadeve. Kot je dejala, je v tej zadevi tožilstvo usmerjalo preiskavo. Kresalova je še dejala, da je policija po informacijah, da so znova odprli preiskavo, tožilstvo zaprosila za dodatne usmeritve v zadevi Baričevič, a jih še ni dobila. Policija mora namreč v predkazenskem postopku sodelovati, saj ga tožilstvo ne sme voditi samo, je dejala ministrica.

Kresalova je v sporočilu za javnost še dejala, da Barbara Brezigar zaradi očitne politične motiviranosti seje dvom v delo policije v tem primeru, čeprav je imelo tožilstvo vse možnosti,da znotraj postopka od policije kadar koli zahteva dodatne aktivnosti. Poročilo o DNK analizi, ki naj bi bilo novost, pa je policija tožilstvu predala že 4. marca 2010, je še dejala Kresalova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajcica10
31. 03. 2011 21.53
Vi kar sejte dvom v vse, kar želite.. Dejstva pa so..Kreslčica, da ti dišijo avioni, zlate kartice ..lepo življenje tako ali drugače... Besedo POŠTENJE..pa najbrž odkrivaš v slovarju tujk... NAROD pozna to besedo..obvladamo jo... Vendar...VSE SE PLAČA...kot pravijo sosedje..KAD TAD..ministrica gor ali dol...za tabo bodo prišli drugi...mogoče bodo poznali to besedo....pa bo narodu lepše....
bemtisunac
23. 01. 2011 09.30
MF...ali po naše mamo serviserji
LXG
21. 01. 2011 11.42
11xwer112 21.01.2011, 11:33 Psi zanimajo samo bolnike. A tisti ,ki so to počeli pa niso bolniki? Mene bolj skrbi zakaj nekdo lahko "mimo vrste" doseže vse. G. Meglič pa po 4 letih ni dobil niti opravičila ,kaj šele odškodnine.
Silvo Pe?nik
21. 01. 2011 11.37
MERDE-AVE-MERDE
21. 01. 2011 11.33
Psi zanimajo samo bolnike.
JanezNovakJohn
21. 01. 2011 11.27
Ni kaj. Kliatelizem gre toliko v nos, da ni za verjemt. Kje naj začnemo urejati državo. Tam kjer smrdi in na vsakem koraku.
povemvsem
21. 01. 2011 10.26
nerazzuri: ali lahko slovenski javnosti objasniš kaj naj bi pri pri tej zadevi ugotavljalo računsko sodišče?
korintos1
21. 01. 2011 10.10
<še vedno.......
Ferdo Crni
21. 01. 2011 10.05
M-teorija20.01.2011, 22:291 izjavi sledeče "Resnica je relativna zadeva." Tipično - relativiziranje resnice je šport levičarske falange, ko se jim kaj zalomi. Kučan je nekoč dejal, da je "resnic več"...... Za opomin - resnica NI relativna zadeva niti jih ni več o eni zadevi. Resnica je samo ena in edina, ostalo je LAŽ. Vprašanje je samo ali je ta resnica prišla na dan ali ne. Fakt!
LaStellaRossa
21. 01. 2011 09.56
In ko bo tudi tukaj Računsko sodišče ali kak državni organ, ugotovil oz. ugotovilo, da so zadeve sporne ... Bo Pahor ponovno izrazil neomajano zaupanje v kredibilnost Zalarja in Kresalove in osebno diskrecijsko pravico, da oba ministra ostajata, saj delata dobro in rešujeta probleme. V tej garaži je resnično moralo biti "živahno" in v tej garaži se je resnično moral zbirati vrh slovenske politične smetane...
LaStellaRossa
21. 01. 2011 09.51
Zadeva je ZELO ENOSTAVNA. Če nebi bilo kaj za prikrivati, ta zadeva nabi bila nič posebnega. Ker pa je šlo za povezavo z visoko politiko, ker je ministrica za notranje zadeve ga. Kresal partnerka odvetnika Senice, ker je Zalar pravosodni minister ravno tako član LDSa in ker so zelo verjetno tudi nekateri drugi člani te stranke ali pa člani vladne koalicije, zahajali na terapije in "terapije" omenjenemu zdravniku... ...je bilo potrebno in bodo še v naprej delali vse, kar je v njihovi moči, da bi se pometalo in pometlo pod predpražnik. vendar, ko je svinjarije preveč...se je pač ne da skriti in prikriti.
LXG
21. 01. 2011 09.41
snifff 20.01.2011, 13:28 Če vse to drži. Boli glava.
King_of_Gonzo
21. 01. 2011 09.21
le zakaj se vse tak pod preprogo pometa? le zakaj? :)
dule100
21. 01. 2011 09.06
Policija je vsekakor delovala strokovno ! Samo pozabil je povedati, da v korist njegove šefice in partnerja !
bukefal
21. 01. 2011 08.31
Čeprav bom še enkrat več bruhal, me res zanima, kaj sta v garaži na Oražmovi počela Baričevič in Senica. Pa tudi vloga Kresalovke naj se razjasni!!!
24kur1
21. 01. 2011 08.00
Kresnica je delovala strokovno in zakonito... hahaahaha, vic stoletja
Milan Koleznik
21. 01. 2011 07.54
veliko več je napisanega v drugih časopisih in tv hišah,tu o tem najmanj,na.pr.napredovanje policistov ki so bili na kraju zgodbe,napredovanje policistke ki je sliko posnela itd,zanima me zakaj so tu na tem forumu novinarji tako skopi.Če vse veš,se zgroziš nad našimi vodilnimi organi,ki so vmešani,res sramotno za njih,morali bi sami odstopiti,a so tako zaverovani vase da jim ni več pomoči,enako nam ni pomoči ko beremo,a ne moreš preko tega.
spidi33
20. 01. 2011 23.21
KOK NEKATERI BRANIJO SVOJE RITKE...........
snifff
20. 01. 2011 23.17
@M-teorija Ma ti se lahko preimenuješ kar v teorijo zarote. Poglej prijatelj, zadnjič bom povedal da me ne zanima ne levi, ne desni in še manj kakšne mreže in usluge. Je pa moja želja in to ti polagam na srce, da se strmoglavi ta kompletna zalega, ki dejansko požira malega človeka navznoter in navzven in prosim piči si v to ozko glavo, ki vidi le leve, desne in kvazi mreže, ki se bodo sesule ob naslednjem virusu ki je meni podoben. Lahko noč.
rageinblack
20. 01. 2011 23.06
'Imamo že vsi te afere malo čez glavo' ko to rečemo mi nič ne velja, ko pa reče nekdo ki je predsednik neke stranke, pol pa takoj novica dneva... Ma mi vam to govorimo že dolgo časa...