Slovenija

Nesprejemljive Haiderjeve strune

Celovec, 18. 09. 2006 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Avstrijski kancler Schüssel je Haiderja pozval h konsenzu glede dvojezičnih krajevnih tabel.

Haider je zaostril problematiko, ko je 3. septembra v koroških časnikih objavil oglas z naslovom "Koroška bo enojezična."
Haider je zaostril problematiko, ko je 3. septembra v koroških časnikih objavil oglas z naslovom "Koroška bo enojezična." FOTO: Reuters

Avstrijski kancler in predsednik ljudske stranke (ÖVP) Wolfgang Schüssel je v nedeljo ob 120-letnici Koroške kmečke zveze v Grabštanju na avstrijskem Koroškem navzočega deželnega glavarja Jörga Haiderja pozval h konsenzu glede dvojezičnih krajevnih tabel po avstrijskih parlamentarnih volitvah. Haider je zaostril problematiko nazadnje, ko je 3. septembra v koroških časnikih objavil oglas z naslovom "Koroška bo enojezična."

Wolfgang Schüssel
Wolfgang Schüssel FOTO: Reuters

Schüssel je Haiderja javno pozval, da po državnozborskih volitvah ponovno ubere "preizkušeno pot konsenza." Ta je po njegovih besedah pomembna "za prihodnost, prav za Koroško in ravno na dvo- ali trijezičnem območju." Kot je še poudaril avstrijski kancler, sam ne želi nikogar izključevati, temveč vabiti.

Haiderjev oglas "Koroška bo enojezična" je izzval ostre kritike v vrstah slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in tudi med nekaterimi predstavniki avstrijske politike. Med drugim je avstrijski kancler glede tega že dejal, da se "v volilnem boju ubirajo strune, ki niso sprejemljive".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.