Slovenija

Neupravičena zavrnitev na razpisu?

Ljubljana, 21. 08. 2006 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker istospolni niso všečni ministrstvu za delo, so izviseli na razpisu za financiranje njihove dejavnosti.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je zavrnilo prijavo Društva informacijski center Legebitra na razpisu za sofinanciranje mladinskega svetovalnega centra. Kot pojasnjujejo v nevladni organizaciji, je ministrstvo v odgovoru na njihovo pritožbo zapisalo, da bi njihov program lahko izvajal ŠKUC. V Legebitri so prepričani, da takšna obrazložitev ne more biti formalni razlog zavrnitve.

Z letošnje parade ponosa istospolnih
Z letošnje parade ponosa istospolnih FOTO: Dare Čekeliš

Legebitra je sicer ministrstvo opozorila, da ni v povezavi s ŠKUC in ne sodeluje pri projektu EQUAL. Ta projekt je namreč namenjen preprečevanju diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti na delovnem mestu, ne pa istospolno usmerjenim mladim. ŠKUC in Društvo informacijski center Legebitra sta namreč dve ločeni pravni osebi, ki sta prijavili dva različna in nepovezana programa.

Z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve so sporočili, da odločitev o zavrnitvi prijave ne temelji na diskriminaciji omenjene organizacije oziroma programov, ki se ukvarjajo z vprašanjem istospolne usmerjenosti. Tako je ministrstvo v okviru omejenih sredstev namenilo približno 63 milijonov tolarjev nevladni organizaciji ŠKUC iz evropskega programa EQUAL za program preprečevanja diskriminacije istospolno usmerjenih.

Nad takšnim odnosom do Legebitri začudeni, saj "se zdi, da si ministrstvo kar mimo vseh v javnem razpisu določenih kriterijev in pogojev za dodelitev sredstev poljudno izmišlja dodatne kriterije, s katerimi utemeljuje neenakopravno obravnavo prijaviteljev na razpis". Sprašujejo se, če v ozadju tovrstne diskriminatorne politike ni "poskus onemogočanja nekaterih nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z ministrstvu neljubo tematiko".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lenchi@klepetulja.com
22. 08. 2006 08.31
Zdej bi pa res ze vsak k.... vlekel denar od drzave! Hitr drustvo ustanovit, pa se obesit na drzavni proracun. Mi naj pa delamo za njih... Nimam nic proti istospolno usmerjenim, ampak mislim da glede tega drustva ful pretiravajo. Naj se druzijo med sabo ce jim pase, mi jim za ta druzenja ze ne bomo placevali! Mislim da je veliko vec drugih ljudi, ki bolj potrebujejo ta denar kot pa oni!!!