Slovenija

Bo Slovenija obdržala podpredsedniško mesto? Bulčeva naj bi se z Junckerjem sestala v torek

Ljubljana, 12. 10. 2014 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovensko komisarsko vprašanje je sedaj glavno odprto vprašanje pri oblikovanju nove Junckerjeve ekipe. Violeta Bulc bo po neuradnih informacijah v Bruslju že v ponedeljek, pogovor z Junckerjem pa naj bi opravila v torek.

Naslednji korak v procesu oblikovanja nove Evropske komisije je pogovor bodočega predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja z novo slovensko kandidatko za evropsko komisarko Violeto Bulc, ki je napovedan za začetek prihajajočega tedna. Sestanek Bulčeve in Junckerja naj bi bil po neuradnih informacijah v torek.

Slovensko komisarsko vprašanje je sedaj glavno odprto vprašanje pri oblikovanju nove Junckerjeve ekipe. Kandidatka za podpredsednico za energetsko unijo Alenka Bratušek je namreč za nastop na zaslišanju edina dobila negativno oceno pristojnih odborov Evropskega parlamenta, nato je odstopila, slovenska vlada pa je za novo kandidatko predlagala Bulčevo.

Violeta Bulc
Violeta Bulc FOTO: Miro Majcen

Neuradno: Bulčeva v Bruselj v ponedeljek, pogovor z Junckerjem v torek

Da bo prihodnji predsednik komisije pogovor z Bulčevo opravil v začetku prihodnjega tedna, je v petek v Bruslju napovedal Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Schinas. To je za zdaj še vedno edina uradna informacija o njunem pogovoru. Bulčeva bo sicer po neuradnih informacijah v Bruslju že v ponedeljek, pogovor z Junckerjem pa naj bi opravila v torek.

Sedaj je na potezi Juncker

Na vprašanja o tem, kako prihodnji predsednik komisije komentira imenovanje Bulčeve za kandidatko in kakšen je njegov prvi vtis o njej, je bilo doslej mogoče dobiti le odgovor, da Juncker Bulčeve ne pozna in da mora najprej opraviti pogovor z njo. Luksemburžan naj bi bil sicer zadovoljen, da je Slovenija predlagala žensko.

Kot pri ocenjevanju ustreznosti vseh komisarskih kandidatov doslej bo tudi pri pogovoru z Bulčevo Junckerjevo vodilo preveriti, ali nova slovenska kandidatka izpolnjuje tri temeljna merila: usposobljenost, neodvisnost in zavezanost Evropi. Po pogovoru bo Juncker ocenil, ali je primerna za kandidatko in kateri resor bi lahko prevzela.

Zaradi zapletov s slovensko komisarsko kandidaturo kaže na zamudo z začetkom delovanja nove Evropske komisije, saj je časa za izpeljavo vseh postopkov, pogovorov in enega ali več zaslišanj zelo malo - dober teden. Glasovanje o celotni Junckerjevi ekipi je namreč predvideno 22. oktobra, nova komisija pa naj bi začela delati 1. novembra.

Najverjetnejši datum zaslišanja naj bi bil 20. oktober

Če bo Juncker Bulčevo sprejel kot kandidatko, bo pripravil nov seznam komisarskih kandidatov, ki ga bodo morale potrditi članice unije. Sledilo bo zaslišanje Bulčeve v Evropskem parlamentu. Kot najverjetnejši datum zaslišanja se trenutno neuradno omenja 20. oktober v Strasbourgu.

Od tega, kateri resor bo dobila slovenska kandidatka, je odvisno, koliko drugih sprememb bo potrebnih v Junckerjevi ekipi. Ni mogoče povsem izključiti možnosti, da dobi položaj podpredsednice za energetsko unijo. Druga možnost je, da ta položaj prevzame sedanji komisar za energijo Günther Oettinger, Bulčeva pa njegov resor za digitalno gospodarstvo in družbo. Mogoče so tudi drugačne rošade.

Na vprašanje, kakšni so signali iz Evropskega parlamenta, kjer sta v četrtek najvplivnejši politični skupini Slovenijo pozivali, naj za novo kandidatko predlaga evropsko poslanko Tanjo Fajon, so pri Junckerju v petek odgovoril, da so v stalnem stiku z vodstvom Evropskega parlamenta in s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem ter da si prizadevajo za "široko sprejemljivo rešitev".

Juncker naj bi sicer po neuradnih informacijah kazal veliko razumevanja za težak položaj slovenskega premierja Cerarja, saj se kot bivši dolgoletni luksemburški premier dobro zaveda težavnosti delovanja pod močnimi pritiski.

Slovensko komisarsko vprašanje je sedaj glavno odprto vprašanje pri oblikovanju nove Junckerjeve ekipe.
Slovensko komisarsko vprašanje je sedaj glavno odprto vprašanje pri oblikovanju nove Junckerjeve ekipe. FOTO: Reuters

Odzivi na Bulčevo

V največjih političnih skupinah v Evropskem parlamentu so bili po imenovanju Bulčeve za novo komisarsko kandidatko zadržani. V desnosredinski Evropski ljudski stranki so dejali, da je na potezi Juncker in da bodo Bulčevo ocenili na zaslišanju. V skupini evropskih socialistov so odločitev slovenske vlade vzeli na znanje in prav tako povedali, da bodo Bulčevo ocenili na zaslišanju.

Evropski liberalci pa so odločitev pozdravili. Vodja politične skupine evropskih liberalcev Guy Verhofstadt je ocenil, da je Bulčeva močna liberalna kandidatka, ki bo dodana vrednost za Junckerjevo ekipo.

V začetku prihodnjega tedna se pričakujeta tudi sestanka predsednikov vseh odborov in predsednikov političnih skupin v Evropskem parlamentu, ki naj bi opredelili krovno oceno vseh zaslišanj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (460)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TristoKosmatihMedvedov
15. 10. 2014 11.56
Kr neki, samo da je politično "prava" Romana Jordan bi bila za energetiko kot nalašč.
flum
13. 10. 2014 14.24
-1
Brez veze mesto za kulturo, pa itak so že SLO evrski poslanci nardil antipropagando. Sicer pa, če je res tolk spoosbna bi jo rabil doma.
Transformerji
13. 10. 2014 13.27
-2
To je tako: če ne bo dobila istega resorja, ki je bilo namenjeno Alenki, ampak resor za kulturo, potem naj se kar vrne dobov! Še naprej bo kultura namenjena samo tistim, ki imajo denar, to pa doma tako ali tako vsi poznamo. Imamo pa dobre kletvice za naš in evropski politični sistem!
kure bedne
13. 10. 2014 12.25
-2
Violeta bo vse podpisala kar ji bodo Ameri ukazali. Pih. Saj bo podtaknjana kot vsi drugi.
narejenc
13. 10. 2014 11.52
-4
NE SLOVENIJA, FOLK SI ZASLUŽI URADEN BANKROT, KONC CRKOVANJA NA OBROKE!!!!!!!!!!!
Terezinka
13. 10. 2014 13.09
+1
Narejenec, a ti resno misliš kar govoriš? A ti veš kdo bo spet trpel zaradi "bankrota" države?
narejenc
13. 10. 2014 13.26
+2
PRED RK PA KOLONA IN ANARHIJA NA ULCI!! KRIVI PA MI, KI GLEDAMO!!! URADNO JE POL MILIJONA FOLKA NA PRAGU REVŠČINE!! OSTALIH 300.000 JIH JE NEURADNIH!!!!!!!!!
narejenc
13. 10. 2014 13.31
+1
REALNOST PA TAKA, PA NISEM REVEŽ, A SE ZAVEDAM!!!!!
santamaura
13. 10. 2014 11.49
+5
Če bi bili modri, bi jim poslali Hildo Tovšak, da celo EU spravi v stečaj potem bi pa lahko Slovenci čisto poceni evropske države kupovalii
King_of_Gonzo
13. 10. 2014 10.03
-5
janša je lepo začrtu in začev uveljavljati ukrepe...zrušili ste ga z fdv vstajami in lepimi pravljicami za lahko noč..če se to nebi zgodilo bi danes ukrepi bili mimo..a slovenski narod se je morav in se še ukkvarjati z notranjimi interesi tranzicijske levice..sam sedaj te interesi niso več materijalne in lopovske agende ampak je že čisti strah pred desnico in njenimi zmožnosti razkritja vsega programa levice zadnjih 30 let...strah vas je janše pa ne za dobrobit slovenstva ampak lastnih grehov...kajti drugače nebi nikol vrat na nož rinili nemogoče za vsako ceno....samo vsi vemo kako se bo to končalo...z velikim računom za nas davkoplačevalce
Terezinka
13. 10. 2014 10.15
+8
King, a ti resno misliš, da EU "pomoč" resno predstavlja kakšno darilo državi, ki jo dobi? Kaj ti resno misliš, da bi bil zaradi dolga do EU pomoči narod v Sloveniji kaj manj obremenjen kot je zaradi sanacije bank v lastni režiji? Kaj ti res misliš, da je tuja komanda državi boljša kot domača? Kaj ti resno misliš, da tujci znajo boljše gospodariti v korist nekih Slovencev?
King_of_Gonzo
13. 10. 2014 10.21
-3
mi smo potrebni..še kako potrebni,da naš narod strezne nekdo drug..kajti na temelju leve lopovščine in zatiranje lastnega naroda zadnjih 60 let ne pelje nikamor več kot samo v brezno...lahko smo zahvalni vsem državljanom,ki so se odločili za evropo in njene zakone....in sedaj nam bo pač evropa mogla naliti čistega vina da se malo popravmo...evropa nima več potrplenja z tem otroškim vrtcom kot je slovenska levica in njena dejanja...vsi vidimo kakšen ugled ima slo.levica v eu..nikakršnega...vsi tuji mediji...predvsem germanski pišejo o slovenski levici..njeni preteklosti v prejšnem komunističnem režimu in današnjem antievropskim nastopanjem ob raznih vidnih prireditvah...sedaj pa prihaja šola za vas...svinjarije ste pa ustvarli preko vseh razumnih meja...
narejenc
13. 10. 2014 11.53
-5
ANGELA JE ŽE ZDAVNAJ POVEDALA, DA V SLOVENIJI EDINO Z JANŠATOM!!!!!!!!!!!!
Terezinka
13. 10. 2014 13.07
+2
Kdo si, da si bil zatiran v celih zadnjih 60 letih? Jaz se nisem počutila prav nič zatirana pa sem lep čas živela tudi v tisti nekdanji državi, ki naj bi tebe zatirala.
King_of_Gonzo
13. 10. 2014 09.57
-6
men se pa zdi,da je tole obračun z slovensko tranzicijsko levico iz strani evrope...to pač ni slovenija in njeno naivo prebivalstvo..
korintos22
13. 10. 2014 09.18
+5
Ubogi Slovenci in Slovenke, zadnje cajte imajo sama zaslišanja in glasovanja! Res enim ne kaže dobro.
cool1
13. 10. 2014 09.05
+6
Ma ste pametni vsi kot ne vem kaj, kaj pa je Cerar imel na izbiro. Poslati je moral drugega kandidata, od njega so izsilili iz Bruslja, da naj to bo ženska in kaj naj zdaj on naredi. A naj pošlje Karmen Ježovito tja v Bruselj, da jim bo vsem prihodnost napovedovala al kaj ?
korintos22
13. 10. 2014 09.20
+0
Stranka z največ restanti to težko razume, so bolj navajeni na šega in navade Doba.
blokirani
13. 10. 2014 09.54
+2
narejenc
13. 10. 2014 11.55
-1
Polly ß
13. 10. 2014 09.04
-2
Ne bi bilo tako hudo, če bi vsaj kaj vedela, tako pa NIČ OD NIČ čista enica. Marsikdo bi se potolažil, čeprav ga je fiksala 100 na uro, tako je pa vse šlo v malorko. Ne vem kaj še vidi ta Jamper pri tej ženski, da ne sprevidi, da je manj ocenjen, ker je tako pristranski.ČE VIDI, DA NE ZNA, DA SO VSI PROTI NJEJ INTD. KAJ ŠE IMA ZA VZTRAJATI? TO JE RES ENA VELIKA KUHINJA, KI IMA ŠEF VSE PRAV, PA ČEPRAV NIMA!!!!!!!!!!
andisej
13. 10. 2014 08.35
+2
to so velike sanje , naših hinavskih egoističnih politikov . Slovenija sedaj po vsem tem kravalu ne bi smela imeti komisarja -ke v EU
korintos22
13. 10. 2014 09.03
+5
volek
13. 10. 2014 07.54
-3
Ne vem kako bo delovala vlada Cmerarja brez Bulčeve. V Bruselj pošlje najpomembnrjšega ministra, šamanko, ki bi lahko s svojimi čarovnijami pridobivala prpotrebna evropska finančna sredstva. Precej neresno gospod Cmerar.
gripson
13. 10. 2014 07.55
+3
Pametna poteza Cerarja. Bo imel eno direkt pri koritu EK...
korintos22
13. 10. 2014 09.03
+6
volek, kaj spet tuliš in jokcaš, v sredo se glasuje in potem bo v Sloveniji zavladal mir!
Polly ß
13. 10. 2014 09.06
-2
VOLEK PRAV IMAŠ TO JE PA RES NEODGOVORNO IN NERESNO!
janijankov
13. 10. 2014 07.51
-5
Nekje so zapisali o Bulčevi: Reference Violete Bulc v energetiki so (ne)sporne. Povezane so s preučevanjem vibracij belih levov v moderni dobi. Violeta Bulc, Cerarjeva kandidatka za evropsko komisarko, se navdušuje nad belimi levi, ki s pretakanjem zvezdne energije vzdržujejo ravnovesje na planetu……….. Te plemenite živali so otroci sončnega boga, ki kot čista energija v obliki svetlobe ravno zdaj prihaja na Zemljo, da pomaga človeštvu iz krize. ……………………To pomeni, da razume energijo, ampak vprašanje je, če je to tisto, kar Evropa potrebuje…………………………. Seveda je zdaj odvisno od predsednika Evropske komisije Junckerja, ali jo bo predlagal za podpredsednico in koordinatorko energetskega resorja, ki bo EU prinesla energetsko neodvisnost……………………….. VIOLETA BULC se predstavlja, kot strokovnjakinja za nešteto področij. ………. Gregor GOLOBIČ je BULČEVO že pred leti pripravljal za premierko…………..Bliskovito je tudi napredovala od podjetnice do ministrice in sedaj še do kandidatke za komisarko. Je "LIBERALKA", ki je očarana nad samoupravnim socializmom. .......
gripson
13. 10. 2014 07.56
+4
Odlična kandidatka za EK torej. Takih modelov je v EK neskončno...
belaovca
13. 10. 2014 08.06
+5
nekje????....ni nekje....v tvoji bujni domišljiji al reporter al rovte....oglasna deska...
korintos22
13. 10. 2014 09.02
+7
taklemoja, vsi bliskovito napredujejo do ministra, celo če so to prvič!
vstajnik1941
13. 10. 2014 07.26
+2
Še Hanžka nej zraven pošljejo, pa bo ekipa skompletirana!
biggbrader
13. 10. 2014 07.52
+0
biggbrader
13. 10. 2014 07.53
-3
volek
13. 10. 2014 08.40
-3
pitki
13. 10. 2014 07.25
+5
vedno bolj postajam jezn k vidm te ničvredne politike...sami igralci s fake nasmeški in polni samokoristi
gripson
13. 10. 2014 07.57
+3
biggbrader
13. 10. 2014 07.23
+0
Alenko je pripeljal Falcon.
janijankov
13. 10. 2014 06.59
-5
Kaj imajo komentarji od uporabnika "FRVK3" veze z obravnavano temo ????????
RožleX
13. 10. 2014 06.59
-3
belaovca
13. 10. 2014 07.06
+4
9201950313
13. 10. 2014 07.09
+4
biggbrader
13. 10. 2014 06.24
+4
Junkar je že nestrpen, da ji pomeri noge.
Alojz Železnik 1
13. 10. 2014 05.58
-2
Predvidevam, da bo gospa Violeta sprejeta. Muslimani se že veselijo, EU jim bo kar hitro padla v naročje.