Slovenija

Podpisi so pristni, ozračje v DZ pa še bolj naelektreno

Ljubljana, 22. 11. 2012 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vnovična preiskava podpisov poslancev PS pod referendumsko pobudo o državnem holdingu je obrodila enake sadove kot prva preiskava. Podpisi so namreč pristni. Virant pravi, da je ozračje v DZ še bolj naelektreno.

Zaradi anonimne prijave so kriminalisti spet preverjali istovetnost podpisov poslancev Pozitivne Slovenije pod zahtevo za referendum o državnem holdingu. Preverjali so podpise šestih poslancev – Matjaža Zanoškarja, Gašparja Gašparja Mišiča, Romana Jakiča, Mitje Meršola, Jerka Čehovina in Petra Vilfana.

Vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj je povedal, da so zadevo včeraj preverili in tudi končali. "Ugotovili smo, da so podpisi pristni, vsi so se izrekli, da so se podpisali sami in lastnoročno, tako da bomo o teh ugotovitvah obvestili državno tožilstvo," je dejal Japelj.

Torej so kriminalisti prišli do iste ugotovitve kot takrat, ko so preverjali podpis poslanke Melite Župevc – podpisi šestih poslancev so pristni.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je pojasnil, da so v PS takšne ugotovitve kriminalistov pričakovali, saj vedo, da so vsi njihovi podpisi pristni. "Pričakovali bi, da poslanski kolegi, predvsem tisti iz vrst SDS, to verjamejo na besedo," so dodali v PS.

V PS upajo, da je to zadnja zloraba možnosti anonimne prijave preko e-uprave, za katero pravijo, da je namenjena prijavi najbolj občutljivih kaznivih dejanj. "Ostro obsojamo takšno zlorabo teh pomembnih inštrumentov preprečevanja najbolj občutljivih oblik nasilja v politična obračunavanja z opozicijo," pravijo v PS.

Tudi tokrat so kriminalisti ugotovili, da so podpisi poslancev PS pristni.
Tudi tokrat so kriminalisti ugotovili, da so podpisi poslancev PS pristni. FOTO: Aljoša Kravanja
Möderndorfer je dejal, da kriminalisti v državi ne delujejo na poziv. "To ni halo pica," je povedal. Če še kdo verjame, da opozicija v DZ sama kliče kriminaliste, ima po besedah vodje poslanske skupine PS "resne težave".

Obisk kriminalistke dvignil veliko prahu

Včerajšnji obisk kriminalistke v DZ je sicer dvignil veliko prahu. Möderndorfer je namreč prosil za prekinitev seje DZ, vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je komentiral, da so v PS za obisk kriminalistke namerno izbrali čas med sejo.

V PS so za 24ur.com povedali, da razmere niso bile take, kot jih Tanko želi prikazati. Držijo informacije, da je kriminalistka Möderndorferja vprašala, kdaj bi se kriminalisti lahko pogovorili s poslanci. Kriminalistka in Möderndorfer sta se pogovarjala okoli 12. ure in Möderndorfer ji je predlagal, da se zadeva čim prej razreši. Ker so bili vsi poslanci zaradi seje v državnem zboru, je bilo tako najbolje in najhitreje, da so preiskavo oziroma razgovore opravili tam, dodajajo v PS.

Poudarjamo, da je šlo zgolj za zbiranje obvestil glede okoliščin navedb v prejeti prijavi, ki je bilo časovno predhodno dogovorjeno ravno zaradi nemotenosti dela v državnem zboru. PU Ljubljana

Na PU Ljubljana pa so dodali še svoje pojasnilo. Pojasnili so, da so prijavo dobili 15. novembra in da je kriminalistka včeraj zjutraj prek telefona vodjo poslanske skupine poklicala, da bi uskladili termine opravljanja razgovorov. Ker so kriminalisti naknadno dobili obvestilo, da lahko razgovore opravijo še isti dan, se je kriminalistka odpravila v DZ.

Policisti so poudarili, da je šlo zgolj za zbiranje obvestil glede okoliščin navedb v prijeti prijavi, ki je bilo časovno predhodno dogovorjeno ravno zaradi nemotenosti dela v DZ. Tako pravijo, da obisk kriminalistke ni bil razlog za prekinitev seje.

SDS: Zakaj različni pristopi obravnave?

Vodja poslanske skupine SDS Tanko je tudi danes komentiral dogajanje glede podpisov. Spomnil je, da je bila pred leti opravljena grafološka analiza pisave poslanca SDS Branka Mariniča. Podana je bila anonimna prijava zaradi suma storitve kaznivega dejanja, v postopku pa niso bile dovolj le izjave poslanca glede pristnosti njegove pisave.

Tako Tanko ne razume, kako se je lahko policija tokrat zadovoljila z ustnimi izjavami poslancev glede pristnosti njihovih podpisov in sprašuje, zakaj policija ni uporabila istega standarda preiskave kot pri Mariniču ali Župevčevi.

Policija odgovarja: Nadaljevanje preiskave je odvisno od ugotovitev

Tankova vprašanja smo naslovili tudi na PU Ljubljana, kjer so še enkrat poudarili, da je šlo v tem primeru samo za preverjanje, ali je dejansko ta podpis res podpis dotične osebe. Pri vsakem primeru je od prvih ugotovitev odvisno, ali bo stekla preiskava oziroma vidijo, ali obstaja sploh podlaga za preiskavo. Če ni zakonske osnove, da se nekaj naredi, je ni, pravijo na PU Ljubljana in dodajajo, da so od primera do primera okoliščine drugačne.

Virant o občutku, da so v ozadju politični motivi

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Reuters

Potem ko se je izkazalo, da so podpisi pristni, je predsednik DZ Gregor Virant dejal, da se ne more znebiti občutka, da so bili za policijsko preiskavo podpisov poslancev PS tudi politični motivi. Kot pravi, je treba politična vprašanja razreševati po demokratični, politični poti in ne preko policije.

Virant je opozoril na enakost vseh, tudi poslank in poslancev, pred zakonom. Že ob preiskavi podpisa Župevčeve je bil Virant zelo jasen z domnevo, da je preiskava politično motivirana. O domnevni preiskavi šestih podpisov poslancev pod referendumsko zahtevo se je sicer v medijih pisalo že 12. novembra, anonimna prijava pa je bila podana 15. novembra. Po mnenju Viranta je to še eno od "nenavadnih naključij", ki ga v tej zgodbi precej motijo.

Ob tem priznava, da vse to ne vpliva najbolje na odnose v koaliciji, zelo slabo pa te zadeve po njegovih besedah vplivajo tudi na odnose v DZ. "Ozračje, ki je že tako naelektreno, postaja še bolj naelektreno, stopnja zaupanja še nižja. To je izjemno slabo za delovanje parlamenta in nisem dobre volje zaradi tega," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (913)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stric iz ozadja
23. 11. 2012 16.22
Podpisi so pristni, to sem danes slišal že mnogokrat // Pa tudi skeniranje je pristno // Končajmo s tem.
srebrnibreg
23. 11. 2012 13.49
+3
Spet jim je lastni pljunek pristal na lastnem čelu. Ti sds-ovci se ne bodo nikoli nič naučili.
Transformerji
23. 11. 2012 12.50
+2
Ozračje je naelektreno - torej bo udarila strela!
faronika
23. 11. 2012 12.43
-4
....,ČE BI BIL ZOKNI ČISTO SIV.....BI BIL ISTI KUČNI!!!
faronika
23. 11. 2012 12.44
-1
nnikkitta
23. 11. 2012 12.21
-4
Oprosti terezinka, da ti moram povedati, da ti logika slabo funkcionira. Opozicija naj že enkrat začne delati v korist Slovenije na kar se tako rada zgovarja in ne, da stalno samo zavira in ustvarja zdrahe. Ali res ni nobenega domoljuba - zavednega Slovenca v opoziciji ? Zgleda že tako. Naj mi oprostijo tisti poslanci, ki resnično ljubijo Slovenijo in jim ni vseeno, kako bo z nami jutri.
Stanko58
23. 11. 2012 12.28
+2
Paskakvali
23. 11. 2012 12.37
+3
...zakaj pa ni sedanja vladna koalicija preje ,ko je bila v opoziciji podprla reform?Aja oni so zavedni in imajo radi Slovenijo my ass!!!! Samo za oblast se jim je šlo in zdaj ,ko jo imajo ,prpravljajo teren za dokončno plenitev! Barabe izdajalske! Kri res ni voda!
ebiga
23. 11. 2012 12.42
+3
Ali gre tukaj za dvojna merila ali samo za slab kratkoročni spomin? Je kdo spraševal opozicijo Pahorjevi vladi, kje je kaj domoljubov in domoljubja? Je janšo, kdo pozival naj pomaga vladi? Ste pa hitro pozabili znameniti 3X NE vladi in reformam. Po logiki amarillis je najbolje, da opozicijo, kar ukinemo. Če ne zaradi drugega, pa samo zato, ker v opoziciji ni niti slovenca, kaj šele zavednega. Zavedni Slovenci so očitno v opoziciji samo, kadar je SDS v opoziciji.
ebiga
23. 11. 2012 12.47
+4
Zanimivo, da nekdo, ki "logično" sklepa, da so v vladi sami zavedni Slovenci in domoljubi, v opoziciji, pa ne, obtožuje nekoga drugega, da mu logika slabo funkcionira. Tako "logiko" ima lahko samo SdSovca.
nnikkitta
23. 11. 2012 12.49
-2
Dobro jutro tarzan! Prav si ugotovil. Prav tako izgleda.
stric iz ozadja
23. 11. 2012 14.57
-2
Tarzan : Dobro jutro ob treh popoldan, In že si izviren in očiten.
Terezinka
23. 11. 2012 11.36
+4
*Virant je čakal preiskavo zato v preverjanje US ni dal, ko so bili vloženi podpisi, ni dal, ko so preiskovalci preverili Župevcevo, dal bo sedaj, ko je dočakal \"napovedano\" preiskavo. Šele sedaj je napočil čas in usahnilo upanje, da so podpisi nepristni. To je politično vodeno sicer ne bi čakal. O tem ni trba, da dvomi
nnikkitta
23. 11. 2012 11.35
-2
B R A V O Pollyß "Polly ß 23.11.2012 11:06:46 1 1 Pa menda ja veste kdo dela tako ozračje. Nehajte že s tem in se raje brigajte za uboge ljudi, KI NIMAJO KAJ V USTA DATI. Naj Janković in njegovi kaj pametnega ponudijo za praznike, TEH ZDRAH SMO ŽE SITI!" NEKATERI TEGA ŠE NISO DOUMELI !!! ..... Kako strašna slepota je človeka!..... France Prešeren
Stanko58
23. 11. 2012 12.27
+2
desni nimate več malih možganov ,vam jih je mesija totalno opral
AntonLulek
23. 11. 2012 11.33
+2
Meni se smeji: "Skupina mladih Ekvadorcev je pred volilni urad v Guayaquilu pripeljala osla, okrašenega z rdečo kravato, in želela v njegovem imenu vložiti kandidaturo za poslanca v ekvadorskem parlamentu. Pristojne oblasti so oslovo kandidaturo za volitve, ki bodo potekale februarja prihodnje leto, zavrnile, poroča danes nemška tiskovna agencija DPA. Uradniki so oslu preprečili vstop v volilni urad, prav tako pa so zavrnili izpolnjene obrazce za njegovo kandidaturo." Fprašujem se, zakaj pri nas dovolijo vstop oslof v slovenski parlament? Samo zato ker imajo kravate!?!? Iz teh oslof pol dobimo vlado ki jo vodi "magarac!" Tunek iz haloz!!! – press
Polly ß
23. 11. 2012 11.06
-2
Pa menda ja veste kdo dela tako ozračje. Nehajte že s tem in se raje brigajte za uboge ljudi, KI NIMAJO KAJ V USTA DATI. Naj Janković in njegovi kaj pametnega ponudijo za praznike, TEH ZDRAH SMO ŽE SITI!
Terezinka
23. 11. 2012 11.28
+4
JA, ZDRAHE DELA TISTI, KI NE DOVOLI, DA BI sds@PARTNERJI DELALI KARKOLI. lEPO VAS PROSIM, TO NE BO ŠLO. VELIKO JE ŽE UNIČENEGA V TEJ NAŠI SLOVENIJI, TODA TAKEGA VIHARJA, TAKE POPLAVE KOT JO PRINESE POLITIKA JANEZA JANŠE IN NJEGOVA BANDA NARAVA NE POZNA.
liskub
23. 11. 2012 11.30
-3
liskub
23. 11. 2012 11.35
-3
Banda ste levaki samo poglej sliko MERŠOL,JANKOVIČ ŽUPEVČEVKA pa MODENDORFER pa JAKIČ sami aduti ki ne vedo kaj bi sami s sabo zato kličejo kriminaliste v državni zbor potem pa jočejo da ne morejo delat. Me prav zanima koliko jim je do dela saj celo življenje živijo na tuj račun.
stric iz ozadja
23. 11. 2012 11.37
-2
Terezinka // borza še vedno tudi za tebe dela,// Borza pa smo mi kateri delamo.// Poplave pa si moraš ogledati od blizu.poterm boš imela pravo sliko.Na pamet in z prazne glave pa negovori......itd.)
BULDOH
23. 11. 2012 12.28
-1
Ta scenarij je zrežiran iz strani PS -vreči Gorenaka, ki bi oviral Jankoviča pri nadalnji kraji-Johan pa je še poklical policistko v DZ,, da bi naredil večjo bruko.....
stric iz ozadja
23. 11. 2012 13.14
Kriminaliste v državni zbor je poklical, Miderfurer iz PS.in njegovi bluzari.Kar so hoteli imajo,Pa zoped ni dobro.
nnikkitta
23. 11. 2012 10.29
+0
UUUUUFFFFFF ...>>>>>>>>>>>> KAKO SUUUPER PREDVOLILNA KAMPANIJA.......>>>>>>>
Stanko58
23. 11. 2012 10.07
+0
Admin kaj brišeš - če uvajaš enoumje pojdi na REPORTER
kosir_maks
23. 11. 2012 10.27
-8
v enoumje in pranje možganov si uveden že od rojstva zazo še dan danes opevaš bivši totalitarni režim
Terezinka
23. 11. 2012 11.30
+3
Kdo je tam vzgojen v diktatorja? Tisti, ki je danes njegov naslednik. Razlika je le, da je Tito za seboj pustil vesele ljudi. Janša pa o tem ne razmišlja. Za Janšo bomo vsi enaki v revščini
kosir_maks
23. 11. 2012 12.11
veseli ljudje so bili samo tisti, ki so se pustili, da jim operejo možgane , ostali so bili na zahodu z standardom kot se šika dosti boljšim kot kadarkoli v jugi ,,,,, nekateri reveži v jugi pa tudi z svincem v čelu dva metra pod zemljo
Stanko58
23. 11. 2012 10.06
+4
sprašujem se samo kake ovce so državljani drugih narodnosti ki podpirajo SDS in njihovega vodjo (kar nekaj jih poznam in to zelo zagriženih) ti jih pa stalno žalijo in ponižujejo - skratka izvajajo pravi rasizem
Terezinka
23. 11. 2012 11.32
+3
Tudi Hitlerja so nekateri reveži podpirali in upali, da njih ne bo doletel krematorij. Danes sicer za enkrat še ne govorimo o skrajnih metodah, toda lojalnost vodji je ista.
Paskakvali
23. 11. 2012 08.51
+3
Začel je pihati veter sprememb........@desni, zdaj pa pamet v glavo ,da veter ne preraste v orkan in vas odpihne!
prašek
23. 11. 2012 09.44
+6
BULDOH
23. 11. 2012 12.30
ViktoriaLudovika
23. 11. 2012 08.05
-8
Pingvinčki so "dokazano" oddali "odtise" svojih tačk......In potem, ali so za razpis referenduma oddali ponovno "odtise" (ali kar križce) ali pa so bili samo fotokopije njihovih "odtisov"?
korintos1
23. 11. 2012 08.34
+7
Kako vi janšisti vse veste, po drugi strani pa nič ne veste, saj vam vse pada v vodo! Sedaj še samo Lek tožite da dela preslabe uspavalne tablete!
stric iz ozadja
23. 11. 2012 09.27
-2
Pride Jaklič nazaj !!! Ni skrbi in slebe volje.!!,,,)
prašek
23. 11. 2012 05.51
+8
Poslanci so , dokazano , ponaredili svoje podpise ! Najprej Melita , potem pa še vsi ostali ! Ampak Tomaž Majer je že vložil anonimno prijavo ; »Podpisani Tomaž Majer vlagam anonimno prijavo zoper ..... «
MsPikapiki
23. 11. 2012 07.56
+1
Dobro jutro prašek. Te samo pozdravim, potem grem delat in se vidimo zvečer.
prašek
23. 11. 2012 07.59
+2
prašek
23. 11. 2012 05.49
+6
En lep dan želim vsem skupaj ! Pa malo ☼ sončka naj obsije tisti zatemnjeni desni breg Rubikona ! Admin , tudi tebi želim prijeten dan !
nnikkitta
23. 11. 2012 05.21
-6
UUUUUFFFFFF ...>>>>>>>>>>>> KAKŠNA PREDVOLILNA KAMPANIJA.......>>>>>>>
26277
23. 11. 2012 00.05
+6
če je ozračje naelektreno,je rešitev ta,da ga še bolj naelektrimo.KBV 400KV BERIČEVO -PARLAMENT,kratko sklenemo(v parlamentu) in smo rešeni.
Martian
22. 11. 2012 23.57
-9
kakšna komedija... včeri poslušam poslance PSa ..kako govorijo o tem...da je prišla policija da je naredila akcijo sredi seje....jst si že predstavljam kako je Gorenak poslal par enot do zob oboroženih specialcev....ki so vdrli v parlament..uporabili silo itd. itd. itd. danes zvem,da je prišla samo 1 kriminalistka....in to takrat kot sta se zmenila z Janijem.... pa glede podpisov....baje da so vsi pristni...sm reku OK..potem pa so pristni....nato pa izvem..kakšna super preiskava je to bila....kriminalistka je vprašala vse poslance,če so se sami podpisali....oni so rekli JA....in izsledek preiskave je bil..da so podpisi pristni...vauuuu...komedija da te kap..
Terezinka
23. 11. 2012 09.11
+0
Ne glej tako. To je komedija. Komedija, ki ji ni konca. Nnjo je čakal tudi Virant, ki na US ni sporočil, da je OK in da pobudo začnejo preverjati takrat, ko je bilo vloženih 30 podpisov, niti takrat, ko so pregledali Župevčevo, ne, sedaj. Torej Virant zakaj si čakal. To jasno pove, da je to politično vodena preiskava, ker si ti politik in si to vedel in čakal
El Koronito
22. 11. 2012 23.16
+7
Pa nikar ne pozabite podpisov za podporo referendumu oddat