Slovenija

FOTO in VIDEO: Zaradi neurja poplavljenih več kot tisoč objektov in evakuiranih 312 ljudi

Ljubljana, 22. 10. 2014 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Nočno neurje je največjo škodo povzročilo na Tolminskem, v Poljanski dolini in jugovzhodni Ljubljani, kjer pripadniki reševalnih služb še odstranjujejo posledice. Evakuirali so 312 ljudi, poplavljenih pa je več kot 1000 objektov. V vzhodnem delu države pa je nevšečnosti povzročal močan veter.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Slovenijo je ponoči zajelo močno neurje, ki je prineslo obilne padavine in močan veter, pa tudi težave v številnih krajih po Sloveniji. Gasilci so imeli največ dela s podrtimi drevesi ter črpanjem vode iz kleti in bivalnih delov hiš. Številna drevesa so se podrla tudi na ceste, tako da je promet bil oz. je še vedno oviran.

Na škofjeloškem območju poplavljenih okoli 500 objektov

Močno deževje je ponoči zelo prizadelo širše škofjeloško območje. Vodja regijskega centra za obveščanje v Kranju Robert Skrinjar je povedal, da so gasilci v Škofji Loki, v Retečah in Gostečah sprožili sirene javnega alarmiranja, s katerimi so opozorili ljudi, naj se zaščitijo, ker je na Puštalu in drugod ob Sori voda prestopila bregove in začela poplavljati. Poveljniki gasilcev in civilne zaščite v Škofji Loki, Poljanah in Žireh so prebivalce pozivali, naj ostanejo doma. Opozarjali so jih, naj ne rešujejo stvari v pritličju ali pred hišami, saj so vode deroče, ter naj najprej poskrbijo za svojo varnost in naj se umaknejo v zgornja nadstropja.

V Žireh so ponoči eno osebo rešili iz vode. Enota za reševanje iz vode PGD Zgornje Pirniče pa je ob pomoči PGD Preska - Medvode iz avtomobila sredi deroče vode rešila dva potnika.

Ko se je gladina Poljanske Sore in drugih vodotokov znižala, pa so se pokazale prave razsežnosti. Poplavljenih je bilo okoli 500 objektov, še približno 500 pa je bilo ogroženih. Skrinjar je pojasnil, da so na terenu številni gasilci in pripadniki civilne zaščite ter delavci cestnih podjetij. Trudijo se zagotoviti prevoznost cest, kar pa povsod ni mogoče, saj so voda in plazovi ponekod odnesli dele cest, prizadeto pa je bilo zelo široko območje. Pomagajo tudi prebivalcem s črpanjem vode iz kleti in pritličnih prostorov ter čiščenjem nanosov.

Hrastnica in Sveta Barbara odrezani od sveta

V škofjeloški občini je bilo ponoči poplavljenih 84 objektov, na terenu pa je 95 gasilcev iz vseh društev v občini. Župan Škofje Loke Miha Ješe pravi, da je bilo najhuje spet v dolini Hrastnice, kjer je odneslo most, ki so ga po avgustovskih poplavah komaj usposobili. Dodatna škoda je nastala zaradi neurejenih vodotokov, zato bo nujno treba aktivirati vodarje, da opravijo svoje delo, je izpostavil. Hudo je tudi na območju Svete Barbare, ki je praktično odrezana od sveta.

Poljane nad Škofjo Loko
Poljane nad Škofjo Loko FOTO: Bralec Gašper

V Občini Žiri je poplavljenih več kot 200 objektov, sprožilo pa se je tudi nekaj manjših plazov. Zaradi velikih poškodb sta neprevozna še vedno dva mostova, en proti Podsmrečju in drugi naprej proti Logatcu. Glavni cesti proti Logatcu in Škofji Loki sta sicer odprti, na cestah pa je še vedno veliko nanosov materiala, ki ga odstranjujejo delavci Cestnega podjetja Kranj. Poveljnik Civilne zaščite Občine Žiri Damjan Govekar je izpostavil, da so bile težave še hujše, kot bi bile sicer, ker so se po letošnjem žledolomu propusti zapolnili. Zato so se vodotoki ob močnem deževju in velikih količinah vode preusmerili iz strug in naredili veliko škode na prometni infrastrukturi.

'Huda noč je za nami'

Zaradi neprevoznosti cest odpade pouk v OŠ Gorenja vas, v vasi Lučine in v OŠ Poljane. Šole so vseeno odprte, v njih pa poskrbijo za tiste otroke, ki kljub vsemu pridejo.

V Občini Gorenja vas - Poljane je bilo po podatkih regijskega centra za obveščanje prav tako poplavljenih okoli 200 objektov, še 300 pa ogroženih. Poplavljenih je bilo tudi deset gospodarskih poslopij in 20 ogroženih, poplavljena so bila tri podjetja, pet pa jih je bilo v nevarnosti. Gasilci so samo do 10. ure dopoldne intervenirali na 135 lokacijah. Pet oseb so evakuirali in bodo prespale pri svojcih.

V Poljanah je še vedno na terenu okoli 120 gasilcev, ki si pri odstranjevanju posledic ujme pomagajo tudi z gradbeno mehanizacijo. Poškodovana je namreč večina lokalnih cest, tri kilometre ceste proti vasi Hotovlja pa je v celoti odneslo.

Poveljnik Civilne zaščite Gorenja vas - Poljane Pavle Razložnik je pojasnil, da se trudijo cesto v Hotovljo vsaj delno odpreti za osebni promet. Ljudje v vasi se trudijo s čiščenjem hiš. V več hribovskih vaseh so bili objekti ponoči tako zaliti, da je bila živina v vodi tudi en meter ali več. Ko je voda začela odtekati, pa so se pojavile težave s podtalnico. "Huda noč je za nami," je dogajanje povzel župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.

Posledice neurja po oceni predstavnika Arsa katastrofalne

Vodja oddelka za območje zgornje Save pri Arsu Urban Ilc je poledice nevihte v Poljanski dolini označil za katastrofalne. Trenutno so na terenu tri njihove interventne ekipe s stroji in tovornjaki, ukrepi potekajo na najbolj kritičnih odsekih. Gre predvsem za vzpostavljanje pretočnosti strug, ki so v veliki meri zasute, da bo voda tekla po njih, ne po cestah in njivah, je pojasnil.

Po njegovih besedah so sicer vode hitro upadale, tako da so lahko hitro pristopili k interventnim delom, a nekatera območja so še vedno nedostopna. Najnujnejša dela morajo opraviti v nekaj dneh, sicer pa bodo interventna dela potekala kakšen teden ali dva.

Za zdaj tudi ni mogoče predvideti razsežnosti škode na vodotokih, po grobi oceni pa bo ta škoda znašala okoli 17 milijonov evrov. "Lahko je precej več, lahko pa precej manj," je dejal.

V Baški grapi zemlja zasula šest hiš in številne avtomobile

Na severnem Primorskem je nočno neurje najhuje udarilo v Baški grapi. Reki Bača in Koritnica, predvsem pa številni hudourniki, so povzročili pravo razdejanje predvsem na področju od Kneže do Hudajužne.

Zemlja s pobočij je zasula šest hiš in nekaj avtomobilov, a ljudje so se pravočasno umaknili na varno. Iz ene hiše so morali izseliti starejšo žensko, ki se je nastanila pri sorodnikih. Odneslo je tudi dve strojnici na dveh malih hidroelektrarnah. Škoda, predvsem na infrastrukturi, je ogromna. "Na srečo se je kasneje naredil lep dan, tako da se zadeve počasi umirjajo, da bomo lahko v miru pomagali domačinom in sanirali razdejanje," je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Tolmin Jožef Dakskobler. Ogroženih prebivalcev ni, območje plazu blizu ene izmed stanovanjskih hiš pa si bodo v prihodnjih dneh ogledali geologi in predlagali sanacijske ukrepe.

Na Banjški planoti je potok, ki je prestopil bregove, zalil proizvodne prostore družbe Gonzaga v Čepovanu ter tri bližnje stanovanjske hiše. Del proizvodnje je bil tako danes ustavljen, predvidevajo pa, da bodo v četrtek že lahko nadaljevali z delom. Prav tako še ni ocenjena škoda, ki je nastala ob izpadu proizvodnje.

Kar nekaj dela so imeli prostovoljni gasilci in druge službe tudi v občinah Cerkno ter Idrija, a so po zadnjih podatkih stvari povsod pod nadzorom. Ceste so v glavnem prevozne. Sprožilo se je veliko zemeljskih plazov, kar pa za te kraje ni nič nenavadnega, so sporočili iz CZ severna Primorska.

Baška grapa
Baška grapa FOTO: CZ severna Primorska / Ervin Čurlič

Tudi v Ljubljani so poplavljene številne ulice.

Številni ostali brez elektrike

Brez elektrike so ostali številni odjemalci Elektra Maribor. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je okoli 2.22 brez elektrike ostalo 17.000 odjemalcev. V podjetju pravijo, da so ponoči močni sunki vetra in nalivi zajeli celotno njihovo distribucijsko območje. Izpade so lokalizirali, dežurne ekipe pa so takoj šle na teren. Večino nočnih izpadov so odpravili, a dopoldne so imeli nekaj novih težav. Do 18. ure je bila vzpostavljena ponovna oskrba za vse odjemalce na nivoju SN. 

Brez elektrike je ponoči ostalo tudi odjemalcev družbe Elektro Primorska, a so večino težav že odpravili. Brez oskrbe z elektriko je trenutno še 12 transformatorskih postaj oziroma 100 odjemalcev na območju Goriških Brd in Cerkljanskega.

Močan veter je na Koroškem, Štajerskem, v Posavju in Prekmurju podiral drevesa in razkril manjše število ostrešij. Poleg tega je zgodaj zjutraj meteorna voda zalila kletne prostore Osnovne šole Vuzenica, tako da so morali posredovati gasilci. Kot so pojasnili na šoli, pouk ni bil moten.

V Elektro Ljubljana pravijo, da je neurje nekaj težav pri oskrbi z električno energijo povzročilo v dolini Kolpe, na območju Žirov, Polhovega Gradca ter Kamniške Bistrice. Večino okvar so delavci Elektra Ljubljana že odpravili. So pa morali zaradi naraščanja Gradaščice odklopiti tri transformatorske postaje, zato je na Viču trenutno brez napajanja 315 uporabnikov.

Na območju Elektra Celje je bilo med 2. in 5. uro zjutraj več kratkotrajnih izpadov elektrike zaradi udarov strel, večjih posledic za odjemalce električne energije pa ni bilo.

Tudi na območju Elektro Gorenjska večjih težav ni več. V jutranjih urah je bilo nekaj težav v Poljanski dolini zaradi narasle Sore, na območju Zminca in Sopotnice, kjer je bila motena oskrba 100 odjemalcem. Posamezniki pa so brez elektrike za nekaj časa ostali tudi v Jelendolu in delu občine Bohinj.

V telekomunikacijskih povezavah ni večjih težav

Zaradi neurij večjih težav pri telekomunikacijskih povezavah ni bilo. Občasno je ponekod prišlo do izpada elektrike, a ker bazne postaje v takih primerih napajajo baterije, je bilo njihovo delovanje nemoteno, pravijo v Simobilu. Vseeno pa opozarjajo, da obstaja možnost izpada na poplavljenih lokacijah, če elektro podjetja tam ne bodo uspela v pričakovanem času zagotoviti elektrike. Dostopi do posameznih lokacij so namreč zaradi poplav oteženi ali onemogočeni, zato na Simobilu upajo, da se bo stanje čim prej umirilo in da bo dobava električne energije do baznih postaj nemotena.

V Telekomu Slovenije pa so pojasnili, da so njihova omrežja kljub nočni ujmi stabilna in da njihove storitve delujejo nemoteno. Ponoči je sicer prihajalo do kratkotrajnih motenj v delovanju mobilnega omrežja, predvsem v severnem delu Slovenije. Prav tako so na kabelskem omrežju zaradi udarov strel, izpadov električne energije in zalitja kablov zabeležili nekoliko povečano število primerov odpovedi opreme.

Da so zaradi izrednih vremenskih razmer mogoče motnje pri uporabi storitev na določenih prizadetih območjih, opozarjajo tudi v Tušmobilu. Kot še dodajajo, so njihove tehnične ekipe na terenu in vzpostavljajo delovanje.

Strele so švigale tako ponoči kot zjutraj.

Vlada: Evakuiranih je bilo 312 ljudi

Stanje po državi se je do večera umirilo. Župani o razmerah obveščajo pristojne, obrambni minister Janko Veber pa je dejal, da v prizadetih krajih ne potrebujejo pomoči Slovenske vojske. Nato so v Ljubljani na pomoč vendarle poklicali tudi vojake.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je povedala, da morajo najprej oceniti škodo, šele zatem lahko govorijo o sanaciji. Na vprašanje, ali lahko zagotovi, da bo ministrstvo na področju urejanja vodotokov kaj ukrenilo, da se težave s poplavami ne bi ponavljale, je ministrica dejala, da je bila tokrat v Ljubljani težava v tem, da je ponoči padla količina padavin, ki predstavlja stoletne vode. Ob tem pa je poudarila tudi odgovornost vseh občin vzdolž težavnih vodotokov pri sprejemanju občinskih prostorskih načrtov in ukrepov, potrebnih za zmanjšanje možnosti poplav.

Vlada se je seznanila z informacijo o posledicah močnega neurja in sporočila, da je bilo med intervencijami evakuiranih 312 oseb, med njimi 300 otrok iz treh vrtcev na območju MOL. Po do zdaj zbranih podatkih je bilo zaradi neurja poplavljenih več kot 1000 objektov, zaprtih je bilo več lokalnih cest. Porušilo se je nekaj mostov, več je bilo tudi poškodovanih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
26. 10. 2014 19.16
+1
To ni lepo pogledati PRAVIM DA JE TO SLIKA POLITIKOV KI NISO SPOSOBNI SE VSAJ ZA TO ZMENITI A TRPIJO NAVADNI MALI LJUDJE naj njim odnese celo bajto že enkrat in bodo videli kako je malemu človeku ki zna trpeti..........lp.
?akimalo
23. 10. 2014 07.24
+1
grozno. pa spet je zima pred vrati. se bojim, da narava še ni rekla zanje. in kar ona reče, to se zgodi, ne glede kaj mi mali ljudje želimo.
Thruma
23. 10. 2014 06.57
+1
Nastalo škodo bi Alenka B. in njen oproda jakić sanirala v enem mesecu. Vsaj z jezikom. Mirko bo pa rabil malo več, seveda če ne bo vmes zaspal.
KD_FT
23. 10. 2014 04.47
+7
BRAVO! Za Ljubljančane vojska, ostali pa naj si pomagajo kot vedo in znajo ... NI FER!!!
Haloze Slo
23. 10. 2014 10.03
+1
Vojska gre tja kamor jo pokličejo, ne odločajo kar sami kam bodo šli pomagat.
Demonik
23. 10. 2014 02.27
+14
Kje so sedaj vsi športniki in estradniki, ki so bili tako zagnani pomagat pri poplavah v Bosni in Srbiji? Sramota, za domace slovence pa ne poskrbijo.
krpa007
23. 10. 2014 00.24
+4
Vsi ste pametni, ala zdaj ste ga volili, pa ga mejte. Dokler ne boste na svoji koži sprobali 2 poplavi v cerka 4 letih, bodite tiho. Aja, pa mogoče naredte kšn dobrodeln koncert za tiste, ki bodo živeli v pogojih, kjer žival nebi. Sosed je ravno pred slabim mesecem obnovil hišo, od prve poplave, novo pohištvo in vse, a kaj češ, če ne moreš zajeziti vode. Pa so govoril, da so 100 letne vode.
pajomir
23. 10. 2014 00.52
+1
kosovarec
23. 10. 2014 00.16
+6
Bravo, kolikor nas država ne bo zakopala nas bo pa narava. Teško nam siromakom, vedno se najde nekdo, ki nas tolče po buči.
Wolfera
22. 10. 2014 22.22
+3
Železniki so preživeli tokrat
velikauharica
22. 10. 2014 21.47
+3
Ravno danes sem bila ob Gradaščici ob Trnovski cerkvi, takorekoč v strugi stojijo hiše. Sami si pripišite vodo v dnevni sobi.
FIGEC
22. 10. 2014 22.14
+9
Jakličevi črnogradnji pa nič ne more ne košata inšpektorica Aleksandra, ne voda, ne dinamit...
oldii
22. 10. 2014 21.18
+16
pa to se dogaja SAMO zato, ker smo pozidal naravno odtekanje vode, tko da se ne čudt, zakaj, pa kako da ne prej, pa kr neki. Ja pa Vič je barje pol pa jamrajo zakaj so zaliti...
oldii
22. 10. 2014 21.13
-1
a une ribe so pojedl?
KD_FT
23. 10. 2014 04.49
-1
zdravapamet50
22. 10. 2014 20.57
+13
a bomo dobili kakšno pomoč od srbov???
felix58
22. 10. 2014 21.47
+12
pa sej smo dobl zokija, kaj bi še več rad
Marga Sforza
22. 10. 2014 20.41
-1
Natura Sanat. "Odneslo jih je pred casom in povodenj je spodkopala njihov temelj." (Job 22,16)
brusilec
22. 10. 2014 20.31
+1
videoposnetek.... bravo.. reka v toku, snemano na gradbišču.. po videoposnetku sodeč, ni tukaj nič dogajalo..?
Bofur
22. 10. 2014 20.25
+2
Vodotoki in gmajne so bile večinoma spucane po žledolomu, v bistvu je bilo dežja enostavno preveč, potoki in reke so narasli za tri do štiri metre ter se zlili v dolino po ozkih grapah in odnesli ceste, ko pa so prišli do Škofje Loke se je ta ogromna vodna gmota razlila in zalila, polja in hiše. Veliki sreča, da ni bilo smrtnih žrtev. Pravzaprav gre za čudež.
higgsov bozon
22. 10. 2014 19.58
+26
prostovoljni (neplačani) gasilci rešujejo ceste ,ker država nima denarja za urgentno saniranje,potem dobijo še za plačat cestno takso na tehničnem ,vojska ki je plačana od države-nas revežev, pa v vojašnicah puše pucajo haha
1adler
22. 10. 2014 19.41
+10
za popravilo bo šel denar iz slabe banke-tam ga je na pretek
anabojc
22. 10. 2014 19.08
-14
Pred drugim Jezusovim prihodom je v Bibliji napovedano veliko katastrof in kriz na naravnem področju kot tudi družbeno moralnem. Naj nam bo to tolažba, da bo kmalu konec hudemu. Za vedno. Ne smemo pa nasedati lažnim pojavom kristusov, ki bi bili radi to kar niso. Kako bo zgledal drugi prihod piše v Mateju pogl. 24. Ob poznavanju originala, so ponaredki takoj razkrinkani..
01xxy
22. 10. 2014 19.19
+1
Si prišla iz seanse s Stresom, filozofom in bivšim nadškofom? Ali pa si mimogrede modrovala, poleg ostalega, z moralnim teologom?
brusilec
22. 10. 2014 20.34
+0
neverjetno, take neumneže imamo tudi v sloveniji? 40% Američanov verjame da se bo Jezus vrnil na zamljo v njihovem življenju (se pravi, sedaj).. katastrofa.
higgsov bozon
22. 10. 2014 20.39
+4
ana,še posebej je v bibliji omenjena pa Škofja loka ,železniki...
anabojc
22. 10. 2014 22.03
-1
Katastrofe niso samo pri nas, Z nikomer nisem modrovala, ampak sama prebrala. Svetujem, da raziskujete globino Pisma.
sloman
22. 10. 2014 18.38
+3
to je blo sam par urc dežja kaj če bi biu ceu dan
01xxy
22. 10. 2014 18.27
+29
Pomagajo gasilci, ki so del obubožanega ljudstva. Država mora preko bank, slabih bank in davkov pomagati vsem slovenskim Šešokom, da bodo lahko obdržali naropano bogastvo. Samostojna Slovenija je ustanovljena za 5 % barab nad barabami, ki si delijo bogastvo dežele. Naravne katastrofe, ki prizadenejo državljane, države ne moti pri servisiranju roparjev.
poslanka sexs
22. 10. 2014 18.47
+8
to sem ze zapisal leta 1991 da bodo slovenci oropali svojo domovino kaj pa je se ostalo pa vas tolce bog z poplavami in splazovmi zal se boste tepeni ce se neboste uprli