Slovenija

Nevarne bučke in punčka

Ljubljana, 21. 11. 2008 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bučke v sončničnem olju in punčka s ponijem vsebujejo ftalate, ki škodijo jetrom, ledvicam in reproduktivnim organom. Oba izdelka so umaknili iz prodajnih polic.

Zdravstveni inšpektorat je odkril prisotnosti ftalatov v pečenih bučkah v sončničnem olju blagovne znamke Eta. Izdelek so odpoklicali s trga.
Zdravstveni inšpektorat je odkril prisotnosti ftalatov v pečenih bučkah v sončničnem olju blagovne znamke Eta. Izdelek so odpoklicali s trga. FOTO:

Zdravstveni inšpektorat je pregledal pečene bučke v sončničnem olju. Odkrili so, da je v tesnilu pokrovčka in v živilu preveč ftanolov, zato so živilo označili kot nevarno za prehrano.

Gre za 270-gramske pečene bučke v sončničnem olju, z rokom uporabe do 10. junija 2009, ki so pakirane v steklenem kozarčku s pokrovom. Proizvajalec je ETA Živilska industrija, izdelek pa že umika iz prometa. ''Ker pa ima živilo zelo dolg rok uporabe, je možno, da je odpoklicana serija še na policah trgovin. Če pa ste izdelek že kupili, ga vrnite v trgovino, kjer ste ga kupili. Upravičeni ste do povrnitve kupnine,'' poziva Zveza potrošnikov Slovenije.

Ftalate vsebuje tudi punčka s ponijem, ki so jo naredili na Kitajskem. Gre za artikel 80821, s kodo izdelka EAN: 746531808219. Blagovna znamka je Fruit Kids, slovenski trgovec pa je Penatop. Pri igrači so dokazali prisotnost di-izo-nonil ftalata v količini, ki presega dovoljeno, zato lahko škodi zdravju.

Igračo je trgovec umaknil s trga. Potrošnikom svetujejo, da izdelka ne uporabljajo. Vrnejo naj ga v trgovino, kjer so ga kupili.
Igračo je trgovec umaknil s trga. Potrošnikom svetujejo, da izdelka ne uporabljajo. Vrnejo naj ga v trgovino, kjer so ga kupili. FOTO:

Punčko so umaknili s trga. Če jo imate doma, jo umaknite iz dosega otroka. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, pravico imate do povračila kupnine.

Kaj so ftalati?

Ftalati so skupina snovi, ki se v največji meri uporabljajo v proizvodnji polivinil klorida (PVC) za izboljšanje elastičnih lastnosti plastičnih mas. Lahko so tudi v pokrovčkih steklenic in druge embalaže za živila. Sicer niso kemično vezani na PVC in se iz materialov lahko sproščajo skozi celotno življenjsko dobo izdelka. Obstaja sum, da lahko kronična, dolgotrajna izpostavljenost preseženim vsebnostim ftalatov škodljivo vpliva na jetra, ledvica in organe za reprodukcijo, zato je izpostavljenost ljudi, posebej otrok, nezaželena.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a1a
22. 11. 2008 23.57
Če je isti proizvajalec pokrovčkov na vseh izdelkih v katerih je shranjena ozimnica in drugi izdelki v steklenicah bi bilo potrebno pogledati vse, da ne pride do nepravičnega izločanja pri tržnih artiklih na policah trgovin. Če so se spustili v eto naj vzameno po drobnogled še ostale., če se jim gre res za naše zdravje.
ZlObCeK82
21. 11. 2008 22.20
\"Obstaja sum, da lahko kronična, dolgotrajna izpostavljenost preseženim vsebnostim ftalatov škodljivo vpliva na jetra, ledvica in organe za reprodukcijo...\" Obstaja sum... se pravi, da ni znanstveno dokazano, da ftalati res vplivajo na zdravje potrosnikov. Poleg tega bi moral povprecen clovek, ki tehta 70 kg, na dan zauziti najmanj pol kilograma ftalata in to poceti kar nekaj let, da bi bil viden vpliv na zdravje. In mimogrede Iztok, si se kdaj vprasal, kaksna je poceni italijanska ali kitajska hrana? Lahko ti povem da tako \"kvalitetna\", da se inspektorji niti vzorca ne upajo poslati na analizo... Najbolj enostavno in tipicno slovensko je zafrkavati in uniciti se tisto, kar imamo dobrega in kvalitetnega...
keramicar2
21. 11. 2008 18.47
zrak je tudi okužen.naj izdajo prepoved dihanja.
fantodfare
21. 11. 2008 18.01
Pony se je! in u usta daje.he,he.
RabmoRevolucijo
21. 11. 2008 17.41
@iztok-ateist; tipično laično razmišljanje!
feeder
21. 11. 2008 16.33
Se zmeraj rajs jem strupene bucke kot pa McSranje. Zakaj ne preverijo se njihovega pomfrija in preverijo kako je mogoce da tudi po 1 mescu ne postane plesniv...
Kaplanos__
21. 11. 2008 16.26
eta nima nic pri tem! lepo od njih da so hitro ukrepal!
zazga18
21. 11. 2008 15.58
niso pa povedal če je tut poni ukužen
mrbungle
21. 11. 2008 15.13
Ne bod smešen... Kaj pa ma Eta prii tem? Saj ne delajjo samo kozarčkov in pokrovčkov... najbrž so lahko tudi drugi kozarčki \"okuženi\"...
pepar
21. 11. 2008 15.04
Kdo pa dela pokrovčke,ker mi jih kupujemo za domačevlaganje. Bi morali preveriti tudi te!!!
iztok-ateist
21. 11. 2008 14.45
od danes naprej ne kupim več etinih izdelkov