Slovenija

Nevarni tovornjakarji na naših cestah

Ljubljana, 26. 03. 2016 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nesreče, v katerih so udeleženi tovornjaki, so najhujše, zato smo preverili, kako se vozniki tovornjakov obnašajo na cesti, kaj počnejo med vožnjo in ali upoštevajo predpise o počitku.

Avgustovska nesreča na primorski avtocesti. Med Logatcem in Vrhniko pri Verdu se je prevrnil tovornjak in prebil ograjo. Voznika tovornjaka so iz vozila rešili gasilci in ga odpeljali v bolnišnico. Smrtnih žrtev ni bilo. Podobna nesreča se je pred osmimi leti zgodila med Trstom in Benetkami, umrlo je sedem ljudi.
Avgustovska nesreča na primorski avtocesti. Med Logatcem in Vrhniko pri Verdu se je prevrnil tovornjak in prebil ograjo. Voznika tovornjaka so iz vozila rešili gasilci in ga odpeljali v bolnišnico. Smrtnih žrtev ni bilo. Podobna nesreča se je pred osmimi leti zgodila med Trstom in Benetkami, umrlo je sedem ljudi. FOTO: Dars
Tovornjake smo opazovali na avtocesti od Ljubljane do Kopra. Večina voznikov upošteva pravila, a vsak deseti med vožnjo govori po telefonu, nekateri pišejo SMS-e, nekateri prebirajo papirje. Policisti jih iz osebnih avtomobilov ne vidijo, ne opazijo njihovega početja, mi smo jih posneli iz avtodoma.

Kako na zbranost pri vožnji vpliva telefoniranje, pisanje sporočil, smo vprašali psihologa Marka Poliča. Pravi, da je v trenutku, ko naša glava misli še na kaj drugega poleg vožnje, verjetnost prometne nesreče višja. Pri 40 tonah težkem tovornjaku je trenutek nepazljivosti lahko usoden.

A zakaj vozniki tovornjakov tvegajo svoje življenje in življenja drugih voznikov? Policijski inšpektor Aleksander Vrabič pojasnjuje, da so tovornjakarji pogosto pod hudimi pristiski, da tovor čimprej pripeljejo do cilja in da gre pri voznikih iz vzhodne Evrope celo za sodobno suženjstvo. Zato mnogi prehitevajo, da bi čim več tovora prevozili v čim krajšem času. Izračunali smo, koliko minut pridobi tovornjak, če iz Kopra do Lendave vozi 80 km na uro ali pa 85 km na uro.

Prehitevanje tovornjakov so pred devetimi leti na Darsu želeli prepovedati na poti od Maribora do Kopra. A avtoprevozniki so pri ministrstvu za promet dosegli svoje, država je prehitevanje prepovedala le v konicah in še to le na krajših odsekih avtoceste. Prav tako je država ukinila obvezno samoizločanje ob sneženju, ko so prav tovornjaki pogosto krivi za zastoje. Še ena težava je megla. Kako nevarni so takrat tovornjaki, se je pokazalo konec januarja letos. V najštevilčnejšem verižnem trčenju na slovenskih cestah so umrli štirje. Zato smo vprašali, ali bi morali tovornjakom v megli prepovedati vožnjo?

Odgovori v nedeljo v rubriki 24UR Fokus ob 19.00!
24UR FOKUS
24UR FOKUS FOTO:


KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreamer1984
27. 03. 2016 12.46
+0
Sem voznik tovornjaka. V resnici nisem nič drugačen od tebe (ki voziš osebni avtomobil). Edina razlika med tabo in mano je, da medtem ko greš ti domov k svoji družini, jaz dostavljam stvari, ki jih tvoja in moja družina želi in potrebuje zato prosim, da me ne obravnavaš kot kriminalca. Nase delo je dovolj težko že brez tvoje nepotrebne nesramnosti.
daf3
26. 03. 2016 21.56
+6
mislim da bi tudi vozniki osebnih vozil morali narediti zahtevne zdravniške preglede (psiho teste) pa bi bilo manj prometa in manj nestrpnežov do voznikov kamionov
NejcPircMusar
26. 03. 2016 19.55
+5
Do nedavnega (kakšne pol leta nazaj) sem bil na avtocestah le redko, ko sem bral komentarje, kako so eni nestrpni, sem mislil da nekateri res pretiravate in preveč gledate filme... V zadnjem mesecu sem na slovenskih avtocestah naredil več kot 1000 km in lahko rečem - koliko enih žmrkanj z lučmi, češ umakni se, sem hitrejši - pa normalno prehitevaš vozilo in se res v prvi možnosti umakneš desno (pa saj če nebi z 200 prehiteval kot bebec, sploh nebi šel preitevat, a se ti v momentu prlepi za rt), ampak tečnari za tabo ko en človek brez razsodnosti - v 21. stoletju marsikdo ni pripravljen na tehniko opažam. No je pa res, da to ne počnejo samo naši vozniki, temveč tudi Avstrijski in Nemški, Romuni in Madžari pa tega v mojih primerih npr. niso počeli in tega še nikoli nisem doživel, kljub temu, da nekateri vozijo močne avte - toliko o vzhodnjakih, v resnici pa vozniki razvitih držav niso nič boljši, kar se tiče vožnje, o drugih zadevah pa raje ne bi. Ne vem, ali je to zato, ker mislijo da so že na Blakanu in se moramo mi umikati kot že v zgodovini, le v manjših merilih, ali so ves čas tako nestrpni??? Kakor koli, kar se tiče tovornjakarjev, so le žrtve umazanega kapitalizma, ki ga z zakoni niso prepovedali, konkurenca en drugega trpa do onemoglosti in zmagajo samo najbolj "pridni" oz. najbolj suženjski ljudje - konec koncev tudi marsikateri delavci delajo do onemoglosti, pa v sebi nimajo tahografov. Rešitev bi bila avtocestna policija in ne ti darsovci, ki samo preverjajo vinjete in polnijo proračun, pa pojma nimajo o logistiki, kaj šele ekonomiji, gradbeništvu in tistem, kar v bistvu tvori avtoceste, na kratko, luftarji, ki jim je mami zrihtala službo. Kaj pa z ustavo zapisana varnost delavcev??? Avtocestna policija bi morala redno voziti relacije po AC in redno tovorna vozila izključevati na počivališča in pregledovati, ko bi zrihtali njih, pa tudi osebna vozila... mmg. koliko smo že zdevali za ac, ker so nekateri javne razpise izkoriščali??? Toliko, da bi lahko imeli kamere in bi tovornjake, ki redno vozijo po naših AC, redno pregledovali! Dragi moji, tovornjakarji marsikdaj niso krivi, počene gume, slaba ostala oprema, utrujenost, mobing na delovnem mestu, razne pogodbe, ki so podpisane pod pritiskom itd.... ja tudi to se velikokrat dogaja... tisti, ki pa delovni čas izkoriščajo za telefon in tv med vožnjo, pa vemo kaj bi jih moralo čakati!
trdovrat
26. 03. 2016 20.20
-3
Verjetno, po tvojem pisanju sodeč, je prehitevanje z razliko 2 km/h in po prehirevanju še čakati 200m razdalje normalno? Zelo malo voznikov žmrka zaradi objestnosti, ampak zaradi lenobe počasnetov! Kadar nekdo pripelje za tabo, ( pa hitrost ni pomembna), pričakuje da se umakneš, ča seveda imaš prostor! Če pač nimaš kam, ti verjetno nobeden, ali pa zelo redki, ne bo težil!
motorka57
26. 03. 2016 20.54
-1
...@socialism ne pametuj,včeraj si začel na avtobanu,danes si pa že "star" šofer in poučuješ nekoga ,da ti bo prikimal.Vedi sam eno,da avtocesta ni peskovnik,to pomen,da na prehitevalnem pasu nimaš s tako brzino kot ti voziš,kaj počet ....
prašinar
26. 03. 2016 19.51
+10
Najbolje da nebi vozili tovornjaki ob megli slabem vremenu, pozimi, poleti, ob prometnih končnicah itd. Ljudje!!!! Pa kdo vam bo dostavil kruh,meso,obleke itd. do vaše Riti????
daf3
26. 03. 2016 21.53
+4
bmwgs
26. 03. 2016 19.22
+5
Vozniki niso toliko krivi kot pa sam sistem in delodajalci vsi hočejo več in več zato pa pol tak direndaj na cestah .Treba prvo za mizo naredit vredo zakone in pravila pol pa na tovorjakarje če se tega ne bodo držali.
NejcPircMusar
26. 03. 2016 20.11
+1
Nihče noče več in več, ampak če ne želiš več in več, te konkurenca povozi, vsi gredo čez svoje limite in edina rešitev je zakon in oster nadzor z velikimi kaznimi. Logično je, da če ti je nekdo konkurenca, da se boš teral, da boš boljši... če tega nebi počeli, bi bili tisoči delavcev brez službe, kar pa spet nebi bilo v redu
kapljač1
26. 03. 2016 18.30
+5
Vprašajmo se raje kaj počne policija. Pa če prometno sploh potrebujemo!
Against
26. 03. 2016 18.48
+0
Vprašajmo se, kaj počnete vozniki na cesti? Rdeča luč, hitrost, ni da ni. Vprašajmo se, ali ste sploh sposobni sesti za volan, ker voziti niste.
trdovrat
26. 03. 2016 19.56
+7
Kar nekaj kilometrov delam po cestah, pa se včasih sprašujem, če se na delovnih mestih obnašamo podobno, je sploh čudež, da še obstajamo. Pa stem ne mislim tovornjake, ki so po moje še edini, z malo boljšo vozniško kulturo. Pri osebni vozilih daleč prevladuje egoizem, namesto sodelovanja na cesti.
Grega77
26. 03. 2016 18.21
+13
Video je posnetek nesreče , ki se je zgodila zaradi počene pnevmatike in ni umesten ob članku goljufanja voznikov in prevoznikov....
Against
26. 03. 2016 18.48
-2
Video slovenskih voznikov bi bil uspešnica, žal pa YT nima dovolj prostora za vse neumnosti, ki jih je sposoben narediti nesposoben slovenski voznik.
Apostol1
26. 03. 2016 18.01
+6
Milo rečeno je kar malo neumno tole komentirati .Že večkrat smo brali in gledali na tv kako lastniki tovornjakov izkoriščajo svoje šoferje . To prva stvar ,ki bi pripomogla k boljši varnosti če bi najprej pritisnili na delodajalce ,ker delavec v današnjem času dela to kar reče delodajalec ,če ne tvega službo. Druga stvar je pa tudi kot pravi oseba daf3 ,ki opisuje obnašanje voznikov v prometu ,ki telefonirajo in ne vem kaj še vse počnejo , red naj bo za vse .
flexi22
26. 03. 2016 18.50
+4
pa tudi pri velikih trgovcih LIDL ŠPAR HOFER morajo šoferji sami razkladat tovor v tovornjak pa na pavzi ker treba čim prej naprej
nik500
26. 03. 2016 19.16
+3
V MDK mora voznik nakladati in razkladati polovičke težke caa 80 kg sam.
daf3
26. 03. 2016 17.37
+7
Vsi ti posnetki so naključni in še to je vse posneto na AC ko se pelješ ravno . Posnamite enkrat osebne voznike kaj vse se počne za volanom jaz osebno sem že marsi kaj videl na semaforjih ko se frače praskajo pa tapkajo po telefonih pa farbajo napake na facah hehe ene tudi tamale hladijo poleti ko je vroče in še bi lahko našteval .Da pa ne rečem ko se predusem ženske vračajo iz službe vam povem to je grozlivka samo vsaka 5 ni na telefonu.
piko112
26. 03. 2016 15.24
+12
Zanimivo bi bilo tudi kaj počnejo vozniki osebnih vozil, zakaj bi nekomu pogledali čez prste drugemu pa ne. Tudi vozniki osebnih vozil prehitevajo z 100 na uro nekoga ki vozi 95. Pa naredi kolono. To da je pa ven zapeljal brez smernika in pri tem še izsilil tistega ki vozi 130 je pa že stalnica. Sploh ne vem kaj se izpostavlja samo tovornakarje. Daj udri po vseh voznikih. Kdor dela po predpisih se nima česa bati
daf3
26. 03. 2016 17.30
+10
bravo piko res je osebnih voznikov je več in delajo več neumnosti
a.kralj1994
26. 03. 2016 15.19
-10
no in to, kar ste vi opazovali en dan, mi vdimo in občutimo VSAK DAN na naših cestah...saj je sploh čudo, da ni več nesreč, kako vozijo tile kamiondžije...res...
a.kralj1994
26. 03. 2016 15.21
-8
pa ne me zdej napadat, kako so vozniki kamionov bogi in vozijo po cele dneve in spijo v kamionu in bla bla bla bla....vozijo pač nevarno za druge udeležence in pika...
motorka57
26. 03. 2016 16.19
+7
...sem vozil za tabo,zrel si,da greš še enkrat pred komisijo...
daf3
26. 03. 2016 17.33
+3
a.kralj hahaha ti pa si ekspert ko vse to vidiš ko greš v lekarno po pomirjevala .Kaj vse šele ti počneš za volanom???
cfc1919
26. 03. 2016 15.17
+13
"z eno nogo v zaporu, z drugo v grobu"... to kar lepo opiše naš poklic
jesenvoyo
26. 03. 2016 17.46
+4
To je bilo, za danes je potrebno dodati še " z glavo pa v rokah delodajalcev, ki odločajo o tem, ali se varnost v prometu upošteva ali pa, da ima posel prednost pred varno vožnjo"
komunjara 1
26. 03. 2016 18.05
+2
posel in dobicek imata VEDNO prednost pred zdravjem varnostjo.... to je ja nacelo uspeha .... to nam trobijo mediji... vedno dalje vedno vec vedno manj stroskov
T3htn1ca
26. 03. 2016 14.54
+1
Politik70, ti nimaš pojma.
sprint
26. 03. 2016 13.31
+21
Voznik v mednarodni špediciji. Eden najbolj nehvaležnih in težkih poklicev. Spiš v kamionu, ješ v kamionu, ščiješ po kamionu, porivaš cenene prostitutke z vrag si ga vedi kakšnimi bacili, j..ebe te vsa Evropska policija, težko zaslužen denar pošiljaš domov,da se ti soproga vlači s sosedom.... Uh. Ni zavidanja vredno. Spoštovani vozniki. Post ni mišljen kot žaljiv, ampak le v prispodobi povedati nekaj malega hudega okrog tega poklica. Srečno in varno vožnjo fantje. Kjerkoli že ste...
FesterAdams
26. 03. 2016 13.39
-2
Kdo pa pravi, da moraš porivati zaražane prostitutke? Kaj nimaš delavskih rokavic...?
RdecaZvezda
26. 03. 2016 16.27
sprint,a si to doživel če si sva že dva
Porocilo
26. 03. 2016 13.21
+4
So nevzgojeni vozniki. Ob cestah polno praznih plocevink raznih energetskih pijac, embalaz pojedenih sendvicev in podobno. Ogromno je tudi pivovskih plocevink. Res ne razumem zakaj se smeti mecejo skozi okno vozil.
KOPITES
26. 03. 2016 13.41
+4
In ti si to vidla da to mecejo kamionarji?
Porocilo
26. 03. 2016 15.13
+1
Ja, sem in to veckrat. Prekolesarim Slovenijo podolgem in pocez in to kar videvam mi ni ravno v ponos, ko povabim kaksnega tujca na turo po Sloveniji.
vojer2
26. 03. 2016 15.29
+4
mislim, da imamo v sloveniji dosti bolj čisto ob cestah kot recimo v italiji...
prognostik
26. 03. 2016 17.32
+2
ZatoAA Mimo nas ne vozijo kamioni,večinoma se kolesari pa je ob cesti ogromno pločevink od energetskih napitkov ,od koga le same se niso odvrgle?
stock84 1
26. 03. 2016 17.46
+2
ZatoAA kaj sploh delas na cesti s kolesom? Ne delaj guzve in ne ogrozaj varnosti, vozi po kolesarskih stezah. Tam ni smeti.
dreamer1984
26. 03. 2016 13.11
+11
Dragi nestrpneži do tovornjakov, nekje sem videl sliko na kateri je pisalo tole: Don't like trucks? Stop buying shit! Problem solved!
daf3
26. 03. 2016 17.41
+1
Klavdij Volk
26. 03. 2016 12.59
+13
Temu tovornjaku na sliki zgoraj,je počila sprednja guma in v takem primeru ni rešitve..
trucker77
26. 03. 2016 13.34
mužik
26. 03. 2016 13.40
-1
KardinaIFrancRodeVKristusu
26. 03. 2016 12.26
-19
Rešitev je preprosta: Popolna prepoved tovornih vozil na naših cestah.... Treba je storiti vse, da se zagotovi varnost udeležencev v cestnem prometu, četudi bo zaradi tega posel izgubilo veliko Romunov..... Evrokomisarka Bulčeva že dela na tem, da se v EU prepove tovornjake, tako bomo bolj varni...
mur-blur
26. 03. 2016 12.28
+17
flexi22
26. 03. 2016 12.34
+4
ja prav butel kdo ti pripelje hrano gorivo al bi nosu z oslom
mužik
26. 03. 2016 12.40
-3
KardinaIFrancRodeVKristusu
26. 03. 2016 12.42
-8
Tovornjaki v EU letno povzročijo več smrtnih žrtev kot teroristični napadi, zato je popolna prepoved nujna!.... Hrano in gorivo naj prevažajo kombinirana vozila ali vlaki, ki so bistveno manj nevarni za varnost državljanov EU.... TREBA JE STORITI VSE ZA NAŠO VARNOST!!!
Klavdij Volk
26. 03. 2016 12.53
+3
In železnice napeljat do trgovin g.tarakan.
mužik
26. 03. 2016 13.36
+0
KOPITES
26. 03. 2016 13.38
+3
In kako od luke do recimo Velenja pametnjakovic
Las Vegas
26. 03. 2016 14.10
perovandal 1
26. 03. 2016 12.23
+17
Bravo 24ur... senzacija! Tomažin in ostala ekipa se je kdo od vas prepeljal s tovornjakom več kot od Ljubljane do Kopra samo kot sopotnik? Pričakoval bi več profesionalizma! Zavajate ovce, ki pojma nimajo kaj je to sploh tovornjak.
mužik
26. 03. 2016 12.39
+3
perovandal 1
26. 03. 2016 13.22
+3
Top ugotovitev..verjetno bi raji članek bolje približal kot ekipa 24 ur.
mužik
26. 03. 2016 13.35
-1
flexi22
26. 03. 2016 15.59
+0
tarakan in kaj je zatebe tovor??? produkt podjetji a ne po tvojem bi morali 80% podjetji in 100% trgovin zapret
jakec1575
26. 03. 2016 12.01
+7
Stvar je zelo enostavna, samo Slovenija trenutno nima resursov za to. 1 mesec rednega usatvljanja vsek tovornjaov in kombijev. Preverjanje, pisanje kazni. Če bi bil jaz voznik se ne bi nikoli usedel v tovorno vozilo z zlizanimi pnevmatikami. Raje izgubim šiht, kot da ubijem koga. Slovenski vozniki bi s ksupno stavko morali slovenske prevoznike prisiliti v spostovanje pravil. vsako najemanje Romunov pa preprečiti do nadaljnega. Z jamranjem se ne bo nic resilo. Raznje sanje o tripasovnicah pa pozabite. Ne moreš kar dogradit dodatnega pasu. Cesta nisam asfalt na vrhu. Pre premostivteni objekti. Če bi imeli obnovljeno železnico, bi lahko del tovornjakov nalozili. Sedaj smo pa ja ze odplacali z zivljenji te AC. Pac Dars pomeni vsak €. Ampak zivljenja so zivljenja. V Franciji znajo protestirat vozniki. V Grciji znajo protestirat vozniki. V Belgiji znajo. Pri nas pa jamrajo. Glede tujih voznikov pa tako kot v Avstriji. Ves promet iz AC na pocivalisca in samo kazni. In to na licu mesta. Zakaj pa Avstrijci nimajo tezav z napol legalnimi in nevarnimi tovornjaki?
jakec1575
26. 03. 2016 12.05
+3
Pa kaznovati prevoznike za urnike. Voznike pa če kršijo pravila vožnje tovora. Dokler prevoznik ne placa vseh kazni prepoved voznje po slovenskih AC in cestah na sploh. Črna lista prevoznikov kot pri letalih. V 2 meseceih bi bil red.
flexi22
26. 03. 2016 12.48
+7
niso samo prevozniki so tudi firme ?? nekatire kar nakladajo nikoli jim ni dovol . pa časi ko naložiš pa te že kličejo kdaj boš na raz kladu pa tudi če imaš še 1000 km do cilja . ne samo policija tudi vse institucje ki bimorale za varnost skrbet so podkupljeni od lobijev gospodarstva
daf3
26. 03. 2016 17.45
+2
jakec očitno imaš srečo da imaš bogate starše da plačujejo tvoje kaprice ,če bi pa moral sam zaslužiti za familijo poleg tega imel še kredit bi pa pomojem še kamen lizal kaj šele vozi kamion