Slovenija

Nezakonitosti niso odkrili

Ljubljana, 28. 02. 2007 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.S./R.E./M.P.
Komentarji
0

Policija v strokovnem nadzoru glede primera Oven ni našla nezakonitosti ali kakršnih koli pritiskov v času izvajanja nadzora.

Nekdanji direktor Stanovanjsekga sklada Edvard Oven
Nekdanji direktor Stanovanjsekga sklada Edvard Oven FOTO: POP TV

Policija je januarja odredila strokovni nadzor nad delom ljubljanske policijske uprave pri raziskovanju sumov nepravilnosti v poslovanju državnega stanovanjskega sklada pod vodstvom nekdanjega direktorja sklada Edvarda Ovna. Leta 2002 je Sklad pod vodstvom Ovna sklenil pogodbo s podjetjem Etaline za nakup zemljišča v Vižmarjih in jo dva meseca kasneje prodal stanovanjskemu skladu, pri tem pa naj bi zaslužili dobra dva milijona evrov.

Nadzor je pokazal formalne nepravilnosti, v smislu uresničevanja določil internih predpisov policije in določil uredbe o sodelovanju državnega tožilstva in policije pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj, nezakonitosti pa niso ugotovili, so sporočili s policije.

Na podlagi teh ugotovitev bodo izvedli ustrezne ukrepe; na ravni uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave so že ustanovili delovno skupino. Med samim strokovnim nadzorom policija ni ugotovila, pa tudi sicer ne razpolaga s podatki, da bi kdorkoli vplival na potek in zaključevanje kriminalističnega preiskovanja v tej zadevi, poudarjajo.

Policija je decembra lani s poročilom že obvestila pristojno državno tožilstvo o dotedanjih delnih ugotovitvah, podrobnejših podatkov pa zaradi interesa preiskovanja ne navajajo.

Po nekaterih informacijah, naj bi kriminalisti zbrali dovolj podatkov za kazensko ovadbo, potem pa naj bi se vmešalo vodstvo ljubljanske policijske uprave. Naenkrat naj dokazi ne bi več zadostovali in na tožilstvu naj bi namesto ovadbe dobili le poročilo policije.
Na delo policije ni vplival nihče, zatrjujejo na policiji
Na delo policije ni vplival nihče, zatrjujejo na policiji FOTO: Jani Dolinšek

Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je danes sporočil, da je generalni direktor policije januarja letos odredil strokovni nadzor nad delom Policijske uprave Ljubljana na področju odkrivanja in preiskovanja kriminalitete, da se preveri uresničevanje določil nekaterih veljavnih predpisov pri raziskovanju sumov nepravilnosti v poslovanju stanovanjskega sklada. Nadzor je bil zaključen sredi februarja.

Ugotovili so določene formalne nepravilnosti, vendar pa nezakonitih ravnanj policije niso ugotovili. Predlagani so bili ustrezni ukrepi, med drugimi je bila na nivoju Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave ustanovljena delovna skupina, ki vodi kriminalistično preiskavo v skladu z usmeritvami vrhovnega državnega tožilstva, skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Policija ne razpolaga s podatki, da bi kdorkoli vplival na potek in zaključevanje kriminalistčnega preiskovanja v navedeni zadevi, zagotavlja Menegalija, ki je dodal, da je policija decembra 2006 obvestila pristojno državno tožilstvo o dotedanjih delnih ugotovitvah. "Kriminalistična preiskava še poteka, zato vam drugih podrobnosti zaradi interesa preiskovanja ne moremo posredovati," je policija še zapisala v sporočilu za javnost.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.