Slovenija

VIDEO: Janković ostro obsodil napad na rogovce

Ljubljana, 11. 06. 2016 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./K.H.
Komentarji
9

Organizirana skupina napadalcev je napadla začasne uporabnike Roga v Ljubljani. Šlo je za najmanj trideset zamaskiranih oseb, ki so bile oborožene s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi, so sporočili uporabniki Roga. Policija je prijela šest oseb, od tega eno mladoletno. Janković je nasilje ostro obsodil.

Več videovsebin
  • Dogajanje v Rogu
    00:25
    Dogajanje v Rogu
  • Iz 24UR: Nočni napad na Rog
    03:07
    Iz 24UR: Nočni napad na Rog
Pretep pred Rogom - 1
Pretep pred Rogom - 1 FOTO: Bralec

Organizirana skupina napadalcev je nekaj pred polnočjo napadla začasne uporabnike Roga v Ljubljani.

Uporabniki Roga so sporočili, da so bili ''uporabnice in uporabniki Tovarne Rog včeraj od 23.30 do polnoči izpostavljeni napadu neznane skupine nasilnežev. Šlo je za najmanj trideset zamaskiranih oseb, ki so bile oborožene s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi. Pred Tovarno Rog so poškodovali vsaj pet oseb, od tega eno huje, ki je bila tudi hospitalizirana. Tolkli so po vratih, grozili s požigom in nas obmetavali s petardami in granitnimi kockami. V Tovarni Rog je bilo ob času napada približno 150 oseb. Po posredovanju policije se je situacija umirila''.

Kot so povedali, jih skrbi porast ksenofobije, rasizma in nestrpnosti, ki jo v našem prostoru že poznamo in je bila naperjena proti manjšinam in ranljivim skupinam. ''Problematično je to, da se proti mladim dvigajo mladi, tudi mladoletni, ki ne sprejemajo raznolikosti in kulturnega dialoga ter nanj odgovarjajo z grožnjami, nasiljem in ekstremizmom,'' so sporočili uprabniki Roga.

Ocen o tem, kdo stoji za nočnim napadom, niso želeli dati. So pa menili, da je Rog poenotil interese kapitala in uličnih skrajnežev. Pojasnili so, da so se branili s "kolektivnim pritiskom". Po posredovanju policije, ki da v poslopje ni vstopila, pa so se zadeve umirile.

Policija prijela šest oseb

Pretep pred Rogom - 3
Pretep pred Rogom - 3 FOTO: Bralec

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so bili okoli 23.30 obveščeni o kršitivi javnega reda in miru na Trubarjevi cesti v Ljubljani, pred bivšo tovarno Rog.

Takoj so na kraju posredovali policisti. Ob prihodu policistov na kraj so se osebe razbežale, policisti pa so prijeli šest oseb (starih med 17 in 20 let). Vsem so policisti zaradi kršitev javnega reda in miru, neupoštevanja zakonitega ukrepa policistov v skladu z določili zakona o prekrških odredili pridržanje. Mladoletna oseba je bila predana staršem.

Po do sedaj zbranih obvestilih je znano, da je skupina oseb (oblečenih v črno in maskirarnih) prišla na Trubarjevo ulico pred bivšo tovarno Rog, kjer je fizično obračunala z osebami, ki so se takrat tam zadrževale.

Lažje poškodovana je ena oseba (slednji je padel pri umikanju), do tega trenutka pa policija ne razpolaga s podatkom da bi še kdo poiskal zdravniško pomoč (zaradi pretepa), so še pojasnili na PU Ljubljana.

Z zbiranjem obvestil v zvezi dogodka policisti nadaljujejo v smeri sumov storitve kaznivega dejanja nasilništva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Janković obsoja nasilje

"Mestna občina Ljubljana in sam kot župan odločno obsojam vsakršno nasilje. Z žalostjo in veliko zaskrbljenostjo sem sprejel novico o napadu zamaskiranih posameznikov na območju Tovarne Rog in celo fizičnih poškodbah. Nesprejemljivo, neodgovorno in za družbo skrajno nevarno početje mora policija čim prej raziskati in ga najodločneje sankcionirati,'' je nočno dogajanje komentiral župan MOL Zoran Janković.

Pretep pred Rogom - 2
Pretep pred Rogom - 2 FOTO: Bralec

Dodal je, da so se na včerajšnjem sestanku dogovorili, da MOL do odločitve sodišča ustavi vse aktivnosti in do takrat z dialogom skuša najti najboljšo rešitev za prihodnost Roga in za vključitev obstoječih programov v prenovljeni Center Rog.

Janković je zaradi napada dobil vtis, ''da nekdo želi namerno in grobo prekiniti vsak poskus konstruktivnega iskanja rešitve. Tem posameznikom sporočam, da jim ne bo uspelo''.

Uporabnikom Roga so pripravljeni nuditi pomoč pri varovanju območja. "Nedopustno je, da bi kdorkoli svoja načela uveljavljal s fizično silo, zato MOL prav tako ne bo dopustila, da moč nasilja premaga moč argumentov in da bi na koncu nasilje določalo prihodnje vsebine Roga," je odločen župan.

MOL se še vedno vede nekonstruktivno, menijo v Rogu 

Uporabniki Roga so se odzvali tudi na včerajšnji sestanek, ki je potekal z vodjem oddelka za mladino na MOL Urošem Grilcem. Soglašali so, da je ekološka sanacija nujna.

MOL je v torek na sodišče vložil predlog za začasno odredbo za zavarovanje lastnine, do odločitve sodišča pa ne bodo začeli z deli. Želijo pa si, da bi še pred tem dosegli ustrezni dogovor. Uporabniki Roga so danes sporočili, da na sestanku niso sprejeli nobenih sklepov, čeprav so na MOL trdili drugače in da ta gesta kaže, da se MOL še vedno vede nekonstruktivno.

Pojasnili so tudi, da so nekaj ur po sestanku od pogajalca Grilca prejeli zapisnik, ki pa je po navedbah predstavnikov uporabnikov Roga vseboval precej netočnosti, pet navedenih sklepov pa da niso sprejeli.

Dodali so še, da obsojajo občino, da se ne opredeli jasno do ponedeljkovega nasilja, ko so na območje nekdanje tovarne prišli varnostniki z bagerjem, da bi začeli z rušenjem objektov, pri čemer je bilo nekaj ljudi ranjenih.

Neposrednih povezav MOL z nočnim nasiljem sicer po njihovem mnenju ni, a ocenjujejo, da je MOL odgovoren posredno. "Ponedeljkovi dogodki so namreč povzročili eskalacijo položaja," je navedel Rastko Pečar. V času incidenta naj bi bilo v kompleksu okoli 150 ljudi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3