Ni denarja ne kadrov, zato ostajamo pri enem tujem jeziku

Z naslednjim šolskim letom se (tudi) zaradi varčevanja ukinja poskusno izvajanje drugega tujega jezika kot obveznega predmeta. Na področju poučevanja tujih jezikov se ne bo spremenilo nič drugega, zagotavljajo na ministrstvu za šolstvo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Kot so dejali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, se zavedajo pomena znanja tujih jezikov. Pri uvajanju sprememb so sledili mnenjem stroke, ki je pripravila besedilo Bele knjige 2011. Zakonske spremembe na področju poučevanja tujih jezikov v osnovni šoli bodo tako sledile priporočilom tega dokumenta ter kadrovskim in finančnim možnostim, opozarjajo na ministrstvu in dodajajo, da je v slovenskih osnovnih šolah vsem omogočeno učenje tujih jezikov, ohranja pa se tudi možnost izbirnosti.

Pouk

Na ministrstvu so ugotovili, da je za prvo in drugo leto postopnega uvajanja tujega jezika v drugi razred dovolj usposobljenih kadrov, nato pa bi ga začelo primanjkovati. Na ministrstvu pa ocenjujejo, da se bo do šolskega leta 2016/2017 dodatno usposobilo potrebno število učiteljev. (Foto: Thinkstock)

V šolskem letu 2013/2014 se torej na področju poučevanja tujih jezikov ne bo spremenilo nič, zaključilo se bo le izvajanje drugega tujega jezika kot obveznega predmeta na tretjini slovenskih šol, ki so to doslej izvajale poskusno.

Le tretjina učenk in učencev, ki so imeli možnost učiti se drugi tuji jezik v tretji triadi kot izbirni predmet, se je odločila za to možnost, opozarjajo na ministrstvu.

Poučevanje obveznega drugega tujega jezika poskusno poteka že pet let na kar 159 osnovnih šolah. Številni učitelji so zaradi ukinitve besni, saj so prepričani, da država s tem našim otrokom jemlje pravice. Poskusno poučevanje naj bi se po njihovem mnenju izkazalo za zelo učinkovito. Ministrstvo se z njimi ne strinja in opozarja, da bo drugi tuji jezik vsaj za dve leti zgolj izbirni predmet.

Krivo je varčevanje

K dodatnemu razmisleku, kaj storiti z uvajanjem drugega tujega jezika, je pripomoglo tudi finančno stanje. Če ne bi zamaknili izvajanja zakona, bi na ministrstvu potrebovali za naslednje šolsko leto dodatno 8,4 milijona evrov. In sicer za pouk tujega jezika v 1. razredu 1.850.000 evrov, za pouk drugega neobveznega tujega jezika od 4. do 6. razreda 4.500.000 evrov ter za pouk drugega obveznega tujega jezika v 7. razredu 2.067.000 evrov.

Šola

Zaradi ukinitve poskusnega izvajanja poučevanja drugega tujega jezika kot obveznega predmeta so učitelji zgroženi. (Foto: Thinkstock)

Prav tako v noveli zakona predlagajo, da se v šolskem letu 2014/2015 začne uvajati poučevanje obveznega tujega jezika v 2. razredu.

Če ne bi zamaknili izvajanja zakona, bi potrebovali med 260 in 280 dodatnih strokovnih delavcev in seveda še strokovne delavce zaradi povečanja generacije. Zato ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport predlaga v noveli zakona o osnovni šoli, da bo šola za učence 4., 5. in 6. razreda izvajala pouk neobveznih izbirnih predmetov, med katerimi bo tudi pouk drugega tujega jezika. Za učence 7., 8. in 9. razreda pa bo šola lahko izvajala pouk tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta. Pouk jezika bo trajal dve uri tedensko. Za učence v prilagojenem programu z nižjim izobrazbenim standardom šola ne izvaja pouka neobveznih izbirnih predmetov. Ta določba se bo začela uveljavljati v šolskem letu 2014/2015.

Nekdo želi omejevati našo mladino

V Slovenski demokratski mladini pa se ob ukinitvi obveznega drugega tujega jezika sprašujejo, ali morda želi ministrstvo s tem mlade omejiti in jim posredno preprečiti odhod v tujino. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se zavzemajo za obvezno učenje drugega tujega jezika v osnovnih šolah, saj so prepričani, da bo to povečalo konkurenčnost mladih ter "Sloveniji pomagalo ustvariti državljane, ki vidijo tudi preko svojih meja pri iskanju novih možnosti zaposlitve".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 112
Terezinka 11.06.2013 10:15:20
To je pač nesporno dejstvo, da se z učenjem nekega prvega ali tudi drugega tujega jezika v osnovni šoli ne bo otrok naučil ta jezik zares govoriti.
To je osnova za dobro nadaljevanje tistim, ki so za jezike nadarjeni.
Mislim pa, da bo nadarjenost otroka iz družin z minimalnimi dohodki težko odkriti in še težje razviti, če poenostavljeno verjamete, da bo te otroke naučil nek tečaj v tujini.
Za otroke z revnih družin ukinitev brezplačnega učenja tujega jezika je zmanjšanje možnosti, za premožne pa ni nobena ovira, se bodo že kako drugače naućili.
Kljub vsemu pa se trenutno strinjam, da če država nima pač ne more plačati.
Vprašala pa bi se vseeno, če bi mogoče lahko pogledali, če se lahko kaj privarčuje tudi tako, da se ukine financiranje privat osnovnih šol.
Mislim, da je zelo malo držav tako bogatih, da država financira privatno šolstvo
Več komentarjev