Slovenija

'Ni kriv en pivovar'

Laško, 18. 11. 2007 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava Pivovarne Laško je trditve Janše označila za neresnične. Vlada naj vzroke za krizo išče pri sebi, pozivajo.

Uprava Pivovarne Laško pod vodstvom Boška Šrota je zavrnila očitke predsednika vlade Janeza Janše, ki je minule dni ob pojasnjevanju razlogov za zahtevo po glasovanju o zaupnici vladi izpostavil tudi Pivovarno Laško. Janša je Laščanom očital, da z dvigom cen negativno vplivajo na slovensko blaginjo. "Pivovarna Laško ni dvigovala cen že več kot eno leto, čeprav so se dvigu cen prilagodili že skoraj vsi proizvajalci na domačem in tujih trgih," so sporočili iz Pivovarne Laško.

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: Dare Čekeliš
Čas je, da slovenska vlada začne iskati vzroke za krizo vladanja pri sebi. Zanjo zagotovo niso krivi en pivovar, trgovec in medij. Uprava Pivovarne Laško

Poudarjajo, da so se cene osnovnih surovin (slad, hmelj, sadje, embalaža, energije) od začetka leta občutno podražile, nekatere celo podvojile. Skupina Pivovarna Laško je ta cenovni šok ublažila z večanjem produktivnosti, racionalizacijo in s sinergijami, ki so jih napovedali že v fazi združevanja slovenske industrije pijač in jih uresničevali vse od leta 2005.

Za neresne so v upravi Pivovarne Laško označili tudi očitke Janše, da je njihovo lastništvo v Mercatorju razlog za dvig cen v največjemu slovenskemu trgovcu. Pivovarna Laško ima namreč samo 25-odstotni lastniški delež, Mercator pa samostojno upravo in nadzorni svet, ki ga je vlada kot lastnica imenovala preko Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, poudarjajo v družbi. Ob imenovanju omenjenega nadzornega sveta Pivovarna Laško v Mercatorju ni imela niti delnice, še navajajo.

Po mnenju laških pivovarjev je nerazumljivo tudi ostro kritiziranje in izpostavljanje največjega trgovca, ki ga slovenska vlada uporablja kot "grešnega kozla". "V Sloveniji je Mercator s 40-odstotnim tržnim deležem sicer največji, vendar ob dveh močnih trgovcih in še tuji konkurenci, ki je prisotna že v vsakem večjem slovenskem kraju, zagotovo ni edini generator dviga cen. Kolikor nam je znano iz poročanja medijev, so trgovci dvigovali cene na podlagi podražitev pri dobaviteljih, ti pa zaradi dviga cen surovin na domačem in svetovnem trgu. To je dokaz, da so razlogi za podražitve bistveno globlji, kot jih priznava in predstavlja slovenska vlada," pojasnjuje uprava Pivovarne Laško.

Ob tem opozarjajo, da se dvig cen v Sloveniji ni zgodil samo na področju živil, temveč tudi na področju storitev (bančne in zavarovalniške storitve, javna komunala, zdravstvo), na katere pa ima največji vpliv prav vlada s svojo lastniško in upravljavsko politiko. "Razumljivo, a povsem neupravičeno, je izpostavljanje podražitev kruha in mleka, ki ga slovenski državljan najbolj razume," menijo v pivovarni.

Delo je danes povsem neodvisen medij in kot nepoznavalci ocenjujemo, da je objektivno poročal o vseh temah v zvezi s podražitvami in neukročeno inflacijo. Izgovarjanje na poročanje enega izmed več sto slovenskih medijev je navadno sprenevedanje, ki si ga privošči slovenska vlada. Uprava Pivovarne Laško

"Pivovarna Laško je večinska lastnica družbe Delo. Naloga nadzornega sveta te družbe in urednikov je, da Delo ostane osrednji slovenski časnik. To lahko doseže le strokovno in vsebinsko neodvisno uredništvo, zato se lastnik Pivovarna Laško v uredništvo Dela ne vtika. Klicanje urednikov in novinarjev iz raznih kabinetov in pisarn ter pritiskanje na njih je v interesu drugih, morda prejšnjih lastnikov," pa so v Pivovarni Laško komentirali drugi Janšev očitek na njihov račun.

V upravi Pivovarne Laško poudarjajo, da sicer razumejo, da sta predsednik vlade in njegov kabinet pod izjemnim pritiskom domače in evropske strokovne javnosti in nenazadnje tudi slovenskih volivcev. Razumejo tudi, da se vlada otepa odgovornosti za nastale razmere, čeprav so jo na morebitne negativne posledice že dalj časa opozarjali strokovnjaki, Banka Slovenije in nenazadnje organi EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shiraz
20. 11. 2007 15.40
DNEVNIK Časopisna družba Dnevnik d.d. velja za drugo največjo medijsko hišo v državi. Lastniška struktura podjetja je naslednja: 1 DZS, D.D. 51,05% 2 STYRIA MEDIA INTERNATIONAL AG 25,74% 3 DELO PRODAJA, D.D. 10,11% 4 ČZP VEČER D.D. 6,52% (*opp. Delo prodaja d.d. je posredno obvladovana iz strani DZS, prav tako številni mali delničarji. – zaposleni v podjetju Dnevnik in DZS) Časopisna hiša Dnevnik d.d. izdaja dnevni časopis Dnevnik, naklade 58.391 izvodov, dnevnik Direkt, naklade 18.000, ter tednika Nedeljski dnevnik (137.850), Hopla (26.510), Dnevnikov objektiv (58.391), edicije Pilot (186.585), Nika (200.000), Moj dom (200.000) Antena (68.000), Moje zdravje (80.000), Denar&Svet nepremičnin (80.000) Podjetje Dnevnik d.d. ima v slovenskih medijih še naslednje lastniške deleže: 1 VESTNIK (tiskani medij – tednik) 18,25% 2 RADIO MURSKI VAL (radio) 18,25% 3 PRIMORSKE NOVICE (tiskani medij – dnevnik) 12,10% 4 GORIŠKA (tiskani medij – mesečnik) 12,10% 5 DIREKT (tiskani medij – dnevnik) 100% 7 ARSVITA D.O.O. (lastnik Dela – revije) Ni znan Lastnik podjetja Dnevnik d.d., podjetje DZS d.d. ima v medijih naslednje lastniške deleže: 1 RADIO BREŽICE (radio) 10% Predsednik uprave družbe Dnevnik d.d. je Branko Pavlin. Predsednik NS je Bojan Petan, člani pa Marjan Božnik, Robert Krajnik, Klaus Schweighofer, in predstavnika zaposlenih Dejan Kovač, Dušan Ocepek (*predsednik uprave DZS in predsednik nadzornega sveta Dnevnika Bojan Petan je član opozicijske LDS, nekdanji predsednik občinskega odbora v Brežicah) Preko povezanih oseb DZS d.d. obvladuje tudi podjetje Delo prodaja d.d., ki je daleč največji distributer tiskovin v Sloveniji, ki preko svojih več kot 140 trafik distribuira več kot 10 milijonov časopisov in revij mesečno.
Shiraz
20. 11. 2007 15.33
MED TEM, KO OPOZICIJA PLJUVA PO KOALICIJI, ČEŠ, DA OBVLADUJE INFORMACIJSKO DRUŽBO.... SI OGLEJTE TO-LE.. ... Boško Šrot, Predsednik uprave pivovarne Laško, član SD Laško ima deleže v -7 DNI -TOTAL -DELO -NEDELO -NOVICE -VEČER BOJAN PETAN, PREDSEDNIK UPRAVE DZS, ČLAN LDS DZSje: EVA DIREKT HOPLA STOP DNEVNIK LADY NEDELJSKI DNEVNIK OBRAZI JANA TOLIKO O VPLIVU VLADAJOČE KOALICIJE NA MEDIJE SE VAM PETICIJA PROTI CENZURI UPRAVIČENA???? MENI NE
MrTn666
19. 11. 2007 09.05
Še ena hiperinteligentna napoved iz kristalne krogle naše ManjeKranjc :-) Če uporabim primerjavo, ji jo je sam slavni JJ na eni izmed proslav: Pred tremi leti so močno zakurili pod kotli in usmerili svojo veliko novo ladjo na visoka morja. Kar po vrsti so premagovali težave: Mercator, Jankoviča, RTV, Delo,... Razmetavali, "lastninili" in delili so družinsko zlatnino in srebnino. RKC-ju so poklanjali milione Eurov in premoženje, ki nikoli ni bilo ali pa ne bi smelo biti njihovo. Že enkrat plačane stvari so jim plačevali še enkrat... Daljnoglede so zmetali stran. Kompasa niso rabili, saj so vsevedni. Od neba dano jim znanje (OK eni iz neba, eni iz Kumrovca ;-) ) jim omogoča, da tudi v trdi temi plujejo v pravo smer. Za opozorila se ne zmenijo. Vedno bliže so ledenim goram... Celo ko JASNO vidijo ledeno goro pred ladjo, ne menjajo smeri. Saj oni že vedo, katera smer je prava! BUM!!! Ladja se je pravkar zaletela v goro. Zakovice so popustile. Voda vdira... Oficirji pa se prerekajo, kdo je kriv. Je kriv sam kapitan Janša? NEMOGOČE! Je kriv navigator Bajuk? Gotovo ne, on ima dolgoletnje izkušnje s papirnimi ladjicami. Trenutno bo pač pravi Šrot, vodja cateringa na ladji. Premalo piva je zlil v morje, pa je voda zmrznila. Mogoče lahko dodamo še ladijski časopis. Tudi oni so krivi! Še dobro, ta je ladijsko ozvočenje trdo v rokah kapitana, saj so si na začetku sprejeli dober zakon. Tudi uradna ladiska religija še podpira kapitana, saj jim je poklonil celo zgornjo palubo in nekaj najlepših apartmajev. Mogoče pa je kriva ladijska obramba? Gotovo je Kahel izstrelil kakšno raketo preveč, zato se ladja potaplja. A spodnji prostori se nezadržno polnijo z vodo. Raja v spodnjih apartmajih že diha na škrge. Prav jim je, lumpom. Kaj pa mečejo štruce v smetnjake! Podgane pa bežijo z ladje... Videli bomo, ali bo naš kapitan res vstrajal za krmilom, dokler nam ne bo njegova nepremišljenost do konca potopila ladje... Problem pa je, ker smo potniki vsi! In trenutno voda zaliva že srednja nadstropja!
xes
19. 11. 2007 08.57
Ma gonite se vi direktorji vsi skup nekam u tri p.m. s tem svojim "prilagajanjem" cen ... upam, da se najde kje kak "neprilagojen" posameznik pa pospravi celo upravo na drugi svet!!!
manjakranjc@hotmail.com
19. 11. 2007 07.14
Bojijo se tisti, katerih se lahko tako ali drugače dotakne roka pravice. Nas ostalih, ki smo pošteni pa nas taka pravičnost veseli. Baje bo Pahor drugo leto lastnoročno zmanjašl ceno mesa solate in seveda kruha itd... madona ste tesla res. Levaku se ne reče zastonj levak.
M.U.K.
18. 11. 2007 20.49
Mislim,da se od vseh najbolj boji on sam.
Jožajoža
18. 11. 2007 20.05
pa kaj se res vsa elita v sloveniji boji tega diktatorja JANŠE?a že ni mogoče prišlo tako daleč, da se že bojijo fizičnih likvidacij?
hinko.murovec@siol.net
18. 11. 2007 18.03
Če bi bil JJ toliko pameten, kot misli da je , bi že zdavnaj odšel nekam, kjer bi v miru pasel ovce. Njegove nervozne in vedno večje neumnosti ob podpori njegovih dobesednih kmetov v vladi so že pregovorne. Vedno bolj je jasno, da je res samo zdrahar in spletkar a še to hudo slab. Najprej je bil toliko bedast, da je za dosego svojih pokvarjenih ambicij navezal nekaj nepremišljenih stikov in navez, sedaj pa se mu ti , ki so ga v končni fazi ulovili prav na njegovi najšibkejši točki maščevalnosti lepo vrtijo. Če jih razkrinka , razkrinka sebe, če jih pusti delati dalje tako kot delajo dokaže, da je nesposoben bedak. V vsakem primeru je dobil nazaj v obraz svojo lastn pest. Če vsega tega ne bi plačeval narod bi bilo to še zanimivo in lepo prav, je pa grdo zajebal večino Slovencev. EU ga bo pač preživela ni ne prvi ne zadnji Slovenski super profil, ki ga je imela EU priliko spoznati. Je pa za tega velikega osvoboditelja hudo boleče, ko vidi, da je v EU in Svetu kljub vsem " zaslugam " daleč za osovraženimi , Drnovškom , Kučanom , da ne omenam Tita , ki bi ga rad spremenil v sovražnika. Je uboga maščevalna hudobna potuhnjena trma. LP
Tonček Balonček
18. 11. 2007 16.56
Mi smo že zdavnaj vesdeli, da sta za inflacijo kriva Pivovarna Laško in Marjana Deržaj! Delno tudi vzpenjača na Grad!
lucasa
18. 11. 2007 16.23
Koliko jaz vem, je SLS v vladi....... naveza Šrot sodeluje v SLS..... toliko od mene Klementja....
Tonček Balonček
18. 11. 2007 15.51
Če bi pustili Jankovića v Mercatorju bi bil pa mir ali kaj?
rozlicek@gmail.com
18. 11. 2007 15.47
Pira že mogoče niso podražili, so pa podražili sokove. Je Fructal tudi njihov. Praktično vse brezalkoholne pijače so njihove. Samo spomnimo se, kako se je Union boril in zapravljal velike denarja za Fructal. Nazadje pa so Laščani še več denarja razmetali za Union. Toliko kot je šlo pri nas denarja za prevzeme, ga verjetno ne gre nikjer. Lahko je nekim tajkunom razmetavat denar, ki jim je padel z neba. Največ pa so imeli od teh poslov borzni posredniki in špekulanti. Le kako je nastalo toliko bogatašev med borznimi špekulatni? Pa še: kot vem, je laški Šrot v ZKJ ne v SLS. No, saj je vseeno, oboji mešajo drek.
Uporabnik113189
18. 11. 2007 15.34
V izjavi Janše je veliko resnice. Sicer mi gre priznanje težko ampak kar je res je res. Vsa konkurenca pač sledi tistemu, ki ima večinski delež na trgu. Laščani pa žal niso več samo pivovarna ampak so velik lastnik v Mercatorju, pa Delu da ne naštevam ker so praktično povsod. Takšni kakršni so, bi bili najbolj zadovoljni če bi raja imela po 200€ plače. Tako bi sami delili še večje dobičke, saj vemo manj stroškov (plač) večji dobiček. Od vsega začetka je njihova politika SLS stalno v vladi in neprekinjeno bogatijo. Žal stvar ne gre v nedogled, kar se očitno že kaže. Vedno težje je dobiti delavca, ker so dobri že spoznali, da nima smisla razlagati tem izkoriščevalskim norcem, da so prešli vse meje razumnega in da se z zaslužkom ne da preživeti družine. Če svojim ljudem privoščijo takšno usodo, potem pač moramo takšen odnos jemati osebno. Takšno ravnanje z ljudmi, pač zasluži enak tretman. Ti objestneži so namreč prepričani da jim nihče nič ne more, ker imajo vsega dovolj. Da je meni dana možnost, bi jih hitro zdresiral. V zapor z njimi če naredi prometni prekršek ali davčno utajo pa če je še tako bogat (predvsem takšne tičice)..Verjemite mi, da se vedno kaj najde v paragrafih samo če se kakšen državni uradnik dobro potrudi in Janez je vendar oblast. Bi videli kako hitro bi se cene umirile.. Kako pa je Putin hitro naredil red pri njihovih tajkunih. Enega je zgrabil za primer, ostali pa so srečni, ker mu niso prišli pod roke in se rajši držijo pravil ki jim jih je naložil. Beg v tujino je namreč že rešitev ampak presneto slaba. Vsi takšni stalno gledajo kako bi prišli nazaj v domovino, čeprav z veliko manj denarja. Saj vemo vsi, domovina kakor zdravje, spoznanje pride ko ga izgubiš. Jasno da ne bodo ničesar priznali. Niso povečali cen, niso skrivali dobičkov ubogi revčki.. Od kje pa potem denar za nakupe megalomanskih lastniških dležev in visoke plače vodstva ter lastnikov? Politično gledano, je pa izjava še ena Janševa težka napaka..Odprl je dodatno fronto, ko jih ima že itak dovolj.
Tonček Balonček
18. 11. 2007 15.18
Ampak to pivovarno je pa popolnoma razkrinkal, in Mercator seveda, zdaj vemo, kje tiči sovražnik. Matr ma ta človek jajca, ponosen sem, da bo predsedoval vsej Evropi, upam da se bo izkazal in ga bodo tam kar obdržali, kot morajo Peterleta!!
clementia555@yahoo.com
18. 11. 2007 15.16
Z slovenske levicarje je tako ali tako za vse podrazitve kriva janseva vlada ali klerofasisticna cerkve. Trgovske verige in njihovi lastniki pri tem seveda nimajo nic prstov vmes. Clovek se potem lahko samo vprasa odkod jim denar za razne nakupe in prevzeme. Morda lahko Lucasa to pojasni'!?! da potem se ostali zacnejo tako mastno sluziti kot oni.
naivnez
18. 11. 2007 15.11
Še en dokaz kakšno teslo je Janša
butthead@email.si
18. 11. 2007 14.57
ja, vsi so krivi,čist vsi, sam JJ je pa čist in nedolžen...ja bogiiii...
Tonček Balonček
18. 11. 2007 14.50
Cesar je nag! Si predstavljate kje v Evropi takšnega predsednika vlade, ki bi vsak dan po televiziji javkal čez pivovarne, novinarje in neke sile iz ozadja! Si kdo predstavlja, da bi eš tam govoril v tej maniri?! Ni čudno, če vsa se mu vsa politična Evropa smeje, najprej so se Ruplu, ker so ga pač bolje poznali, zdaj so dobili pa še bolj komično figuro, celo predsedujočega. Še dobro, da ni nič usodnega, ga bomo že preživeli, kot smo že marsikaj!
bonsai9@email.si
18. 11. 2007 14.44
Ja vsi so krivi, samo JJ in Urška ne. Kolko je stal en prelet helikopterja če Titovo Velenje, ko je JJ šel Urški mahat?
lucasa
18. 11. 2007 14.39
Janša išče vzroke za neuspeh pri opoziciji, delavcih, novinarjih, slovenski industriji, da pa bi prevetril paleto nesposobnih ministrov in državnih sekretarjev, pa nikakor ne. Ko se kadruje MADE IN GROSUPLJE je pač tako......