Slovenija

Nič več trajnikov na bankah, direktne bremenitve bodo urejala podjetja

Ljubljana, 23. 10. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Z novim letom trajnika ne boste mogli več odpreti na banki. Direktne bremenitve boste lahko urejali samo pri podjetju, ki izda račun. Plačnik bo tako moral od podjetja do podjetja, ta pa bodo določila, kakšen bo način odpiranja direktnih bremenitev.

Za tiste, ki že imajo urejeno direktno bremenitev, se načeloma ne bo nič spremenilo.
Za tiste, ki že imajo urejeno direktno bremenitev, se načeloma ne bo nič spremenilo. FOTO: Thinkstock
Če ste trajnike do zdaj odpirali na bankah, jih po novem letu ne boste mogli več. Da bi imeli direktno bremenitev, boste morali k podjetju, ki je izdalo račun. Podjetja bodo morala odpiranje in ukinjanje trajnikov prevzeti zaradi prehoda na sistem SEPA.
Kaj je sistem SEPA? Direktna obremenitev SEPA (SDD) je vseevropski plačilni instrument, s katerim banka iz kritja na transakcijskem računu dolžnika na podlagi njegovega soglasja poravna enkratne ali ponavljajoče se obveznosti tako v Sloveniji kot tudi v več kot 30 državah Evrope, ki so del območja SEPA.

Kot so ob tem za 24u.com povedali na Banki Slovenije, so plačevanje s trajniki banke že pred časom zamenjale z domačo bančno shemo direktnih obremenitev, v katero so "neopazno" prenesle tudi trajnike. Kot so pojasnili, smo s prevzemom evra pristopili tudi k oblikovanju enotnega območja plačevanja z evri, katerega cilj je uporaba poenotenih plačilnih instrumentov in standardov plačilnih nalogov na razširjenem prostoru Evropske unije.

Poenotena evropska pravila za plačevanje z direktnimi obremenitvami (SDD) pa so nekoliko drugačna od doslej veljavnih v Sloveniji, so še pojasnili in dodali, da je po eni strani z evropskimi pravili spremenjena pot za posredovanje novih soglasij za bremenitev računa v zvezi s plačevanjem računov s tem instrumentom, po drugi strani pa so plačniki precej bolj zaščiteni s pravicami, na primer glede možnosti zahtevati vračilo sredstev, za katera je bil njihov račun obremenjen.

"Direktna obremenitev SEPA (SDD) je vseevropski plačilni instrument, s katerim banka iz kritja na transakcijskem računu dolžnika na podlagi njegovega soglasja poravna enkratne ali ponavljajoče se obveznosti tako v Sloveniji kot tudi v več kot 30 državah Evrope, ki so del območja SEPA," so zapisali v izjavi.

Na Banki Slovenije so pojasnili, da je ena izmed osnovnih značilnosti SDD tudi ta, da je prejemnik plačila tisti, ki hrani soglasja, in ne več ponudnik plačilnih storitev plačnika.
Na Banki Slovenije so pojasnili, da je ena izmed osnovnih značilnosti SDD tudi ta, da je prejemnik plačila tisti, ki hrani soglasja, in ne več ponudnik plačilnih storitev plačnika. FOTO: Reuters

Prejemnik plačila bo hranil soglasja

Do konca letošnjega leta bodo pri nas izvedene aktivnosti, povezane z migracijo direktnih obremenitev iz domače sheme direktnih obremenitev na shemo SEPA oziroma iz starih plačilnih sistemov na plačilne sisteme SEPA. Pri tem pa obstoječa soglasja banke prenesejo ponudnikom storitev oziroma prejemnikom plačila. "S tem, ko bo migracija v Sloveniji izvedena do 1. 1. 2013, sledimo stroškovni učinkovitosti, saj se izognemo procesiranju plačil skozi dva različna vzporedno delujoča sistema," so razložili na Banki Slovenije.

Na Banki Slovenije so še pojasnili, da je ena izmed osnovnih značilnosti SDD tudi ta, da je prejemnik plačila tisti, ki hrani soglasja, in ne več ponudnik plačilnih storitev plačnika. Gre za soglasje, na podlagi katerega plačnik dovoli prejemniku plačila posredovanje plačilnega naloga za obremenitev njegovega računa. "Plačnik se s prejemnikom plačila ob sklenitvi dogovora (gre za bodoče dogovore!) o opravljanju storitev ali nakupu blaga dogovori za poravnavo obveznosti s SDD tako, da pri prejemniku plačila podpiše soglasje za izvajanje SDD. Vse spremembe in morebitno ukinitev soglasja ureja dolžnik pri prejemniku plačila," so pojasnili v banki, kjer pravijo še, da bodo stranke lahko odpirale in ukinjale trajnike pri podjetjih in da odprtje elektronske banke ni nujno.

Vodovod - Kanalizacija Celje bo ukinil direktne obremenitve. Novih ne bodo odpirali, obstoječe bodo ukinili po dveh letih, razlog za to pa so preveliki stroški, ki bi jih imeli z vodenjem in obdelavo direktnih bremenitev, so poročali na spletni strani Žurnal24.
Vodovod - Kanalizacija Celje bo ukinil direktne obremenitve. Novih ne bodo odpirali, obstoječe bodo ukinili po dveh letih, razlog za to pa so preveliki stroški, ki bi jih imeli z vodenjem in obdelavo direktnih bremenitev, so poročali na spletni strani Žurnal24. FOTO: Thinkstock

Nekatera podjetja bodo direktne bremenitve ukinila

Zaradi sprememb pri trajnikih so se nekatera podjetja celo odločila, da možnost trajnikov sploh ukinejo. Na Banki Slovenije opozarjajo, da lahko podjetja oz. prejemniki plačil prosto izbirajo, katero plačilno storitev bodo ponudili svojimi komitentom. Prav tako lahko stranke izberejo sebi ustrezen način plačila.

Za pojasnila o spremembah na področju trajnikov smo zaprosili tudi NLB, kjer so uvodoma pojasnili, da se v banki izvajajo in se tudi bodo v prihodnosti tako trajniki kot direktne obremenitve. Pojasnili so, da je bistvena razlika med obema plačilnima instrumentoma ta, da pri pri trajnikih plačnik odredi nalog svoji banki, da periodično izvaja neko plačilo, praviloma v fiksnem znesku. Pri direktnih obremenitvah pa je prejemnik plačila (podjetje) tisti, ki na podlagi dogovora s plačnikom odredi plačilni nalog, ki se izvede na dogovorjen datum in s spremenljivim zneskom.

Na NLB opozarjajo, da komitent ne bo mogel urejati soglasij za direktne obremenitve, še vedno pa bo lahko, tako kot do sedaj, preko e-bančništva podal ugovor na direktno obremenitev, pregledoval transakcije …
Na NLB opozarjajo, da komitent ne bo mogel urejati soglasij za direktne obremenitve, še vedno pa bo lahko, tako kot do sedaj, preko e-bančništva podal ugovor na direktno obremenitev, pregledoval transakcije … FOTO: Reuters

Urejanje direktnih bremenitev ne bo mogoče prek elektronskega bančništva v banki

NLB bo s prehodom na SEPA direktne obremenitve prenehala odpirati in hraniti soglasja za direktne obremenitve. "Vsi podatki o obstoječih soglasjih nacionalne sheme veljajo tudi za osnovno (CORE) shemo pri SEPA direktnih obremenitvah ter bodo posredovana podjetjem, ki bodo migrirala v SEPA sheme," so razložili. Podjetje se samo odloči, kdaj se bo zgodil prenos, mora pa se zgoditi do 31. 12. 2012. Po datumu prenosa, ki ga določi podjetje, pa bodo vse slovenske banke prenehale z odpiranjem, spreminjanjem in ukinjanjem soglasij za posamezno podjetje. Od takrat bodo plačniki vse spremembe in nova soglasja lahko urejali pri samih podjetjih, ki bodo odločila, na kakšen način bodo to omogočila strankam.

Na NLB opozarjajo, da plačniki tega ne bodo mogli urejati prek elektronskega bančništva v banki, temveč na način, kot ga omogoča posamezno podjetje, in sicer prek spleta, običajne pošte ali osebno. Na banki so pojasnili še, da se stroški plačila kljub novostim ne bodo spremenili.

RTV: Omogočili bodo osebno, elektronsko in urejanje prek pošte

Opisana novost bo tako prinesla kar nekaj sprememb predvsem plačnikom, ki zdaj ne bodo mogli na enem kraju urediti trajnikov za več podjetij, temveč bodo morali obiskati vsako podjetje posebej, če to ne bo imelo drugače urejenega postopka spreminjanja ali odpiranja soglasja.

Z RTV Slovenija so sporočili, da se glede RTV-prispevka s prehodom na SEPA direktne bremenitve ne bo nič bistvenega spremenilo. Novost pa bo seveda to, da bodo morali naročniki od januarja 2013 vse zadeve, povezane z direktnimi bremenitvami za obveznosti iz naslova RTV-prispevka, urejati neposredno na sedežu televizije. Datum bremenitve, in sicer 18. v mesecu, ostaja nespremenjen.

Kot so še pojasnili, trenutno ena tretjina zavezancev poravna prispevek prek trajnika oz. direktne bremenitve s svojega računa. Po novem pa bodo naročniki direktne bremenitve lahko urejali le osebno v Ljubljani ali po elektronski poti prek obrazcev, ki bodo objavljeni na spletni strani RTV SLO.

Kot so še dodali, bodo lahko tisti, ki nimajo računalnika ali dostopa do interneta, zadeve urejali prek običajne pošte. Po telefonu bodo televiziji sporočili, kaj želijo, s televizije pa jim bodo potem poslali ustrezen obrazec. Naročnik bo obrazec izpolnil in ga vrnil RTV SLO po pošti ali faksu.

Kljub spremembam na področju trajnikov bodo ostali stroški plačevanja nespremenjeni, so sporočili z NLB. Tudi banka SKB je sporočila, da se cena za direktno bremenitev ne bo spremenila in bo ostala enaka kot pri obstoječih direktnih bremenitvah.
Kljub spremembam na področju trajnikov bodo ostali stroški plačevanja nespremenjeni, so sporočili z NLB. Tudi banka SKB je sporočila, da se cena za direktno bremenitev ne bo spremenila in bo ostala enaka kot pri obstoječih direktnih bremenitvah. FOTO: Thinkstock

Elektro energija: Urejanje direktne bremenitve v poslovalnicah in prek spleta

Iz družbe Elektro energija d.o.o. so sporočili, da bo direktno bremenitev možno odpreti v njihovih poslovalnicah. Za zdaj so te v Ljubljani, Kočevju, Novemu mestu in Trbovljah. Dodajajo, da bo obrazec za prijavo dostopen tudi na spletni strani družbe. Odjemalci bodo lahko obrazec izpolnili in podpisanega vrnili na naslov podjetja. "Tudi obrazce, ki so voljo v spletnem bančništvu, bodo lahko izpisali, izpolnili in nam podpisane poslali," dodajo v družbi. "Vse potrebne postopke za izvedbo direktnih obremenitev bomo izvedli v podjetju v skladu s pogodbo za izvedbo SEPA direktnih obremenitev, ki smo jo sklenili z izbrano banko," so še zapisali v izjavi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MNajram
24. 10. 2012 21.17
+2
V tej državi ti res lahko gre samo na kozlanje!
HooplaToopla
23. 10. 2012 16.31
+6
Ljudje, ne obremenjujte se preveč s tem. Povsem prepričan sem, da bodo brez težav našli še bolj enostavne in priročne načine, da boste lahko plačali, kar morate. In še kaj čez. Za vsak slučaj in vajo za naprej.
rko
23. 10. 2012 14.38
+17
še en nateg ki nam ga ponuja \"DEMOKRACIJA\"
K1ssMyAss.
23. 10. 2012 12.36
+40
To se lahko dogaja samo v državi, v kateri nas vodijo ljudje s končano osnovno šolo. Ali pa tudi ne????
tej?i30
23. 10. 2012 15.03
+14
ja eni so kupili tudi osnovno šolo kot zgleda!!
kr--en
23. 10. 2012 11.22
+18
Prednosti? Slabosti? Cena?
kledo
23. 10. 2012 11.05
+34
banke ponujajo vse manj in računajo vse več. Se spomnim ko so na NLB uvedli Klik... takrat so ga promovirali kot brezplačno varno storitev z nižjimi stroški (promocijsko brez stroškov pristopa) in brez čakalnih vrst na bankah. S tem je povezano tudi manjše število zaposlenih na bankah saj plačilo praktično izvedemo sami. Danes je realnost drugačna. Plačati je potrebno pristo oz. prevzem novega certifikata, mesečno nadomestilo za uporabo ca. 65 centov, nadomestilo za plačilo 33 centov in pogosto (predvsem med vikendi ponoči) Klik ne dela zaradi nadgradenj...
Ramzess
23. 10. 2012 11.54
+5
capicapi
23. 10. 2012 21.23
-1
Drago Kurnik
23. 10. 2012 10.59
+24
Kateri strokovnjak se je pa to izmislil, kaj mislijo da bom letel vsak mesec v maribor iz brežic na amis poravnat račun ? raje vse odpovem !!
santamaura
23. 10. 2012 11.12
+9
Dejan Zavec od Amisa bi rekel: Če si športnik, lahko iz Brežic v Maribor vržeš kladivo
Ramzess
23. 10. 2012 11.51
+5
Dejan se kladivu samo pokaže, pa se to kar samo vrže v Maribor, ...res je da iz Ptuja bliže, pa vendar. hec ne
Ramzess
23. 10. 2012 11.53
+4
Jaz plačujem s položnicami, s trajniki mi ne rata, še tisto kar sem poskusil (za vzajemno) so vrnili nazaj na položnice. Se niti ne obremenjujem s trajniki, pa še nadzor imam nad izplačili, pri trajnikih pa tega niti nimaš.
Ramzess
23. 10. 2012 10.57
+12
"Nekatera podjetja bodo direktne bremenitve ukinila" Ukinila kaj, saj še nič niso uvedla, ...to pomeni da sploh ne bodo uvedla tega, oz. obstoječi trajniki na bankah, na 'njihov račun' pa se razveljavijo, potem mora plačnik zadevo reševati drugače. Zakaj se o tem govori oz, piše tik pred zdajci. In kako to početje podjetij nadzorovali, in kdo bo bo to počel.
K1ssMyAss.
23. 10. 2012 10.41
+70
Torej - ČEMU ŠE SPLOH POTREBUJEMO BANKE? Včasih nam je zadostoval dobri, sigurni in pošteni SDK! Vrnite nam nazaj SDK!
DSS
23. 10. 2012 10.46
+12
hsds
20. 12. 2012 08.58
Bolj poštenega od SDK- ja ni bilo. Poravnaj obveznosti in potem zapravljaj kolikor imaš . NI BILO DOLGOV IN NEPLAČANIH RAČUNOV
zeljeinkrompir
23. 10. 2012 10.39
+43
Super! Še malo več letanja in birokracije. Prav čudi me - Kako da se ni še nihče npr. spomnil tega, da bi moral državljan za vsako kavico na upravno enoto lepo faksirati formular - izpolniti če je z mlekom, kakavom, sladkorjem, smetano, dolga kratka, ter seveda kvadraturo stanovanja (normalno!), povprečni OD (jasno!) itd. Potem preprosto oddaš in počakaš odgovor. Samo zato, ker državo REEES skrbi za naše zdravje - da ne bi bilo preveč sladkorja in kofeina. BUHAHAHAHA za kakšne zagamane, omejene ovce na s imajo! Beeeee
DSS
23. 10. 2012 10.59
-11
Saj lahko vse urediš preko spletne banke iz fotelja.
tej?i30
23. 10. 2012 15.05
+4
lev10
23. 10. 2012 10.27
-20
Spet večina vidi samo slabo! To drugje že lavfa in je vse ok. Še večji plus je za nas, ker bo banka več na naši strani kot pa na podjetja
MUNGATUMBA
23. 10. 2012 10.27
+55
Če so že sprejeli plačilo direk ponudniku storitve ..?' Potem tudi plačo direkt delavcu v roke, ne pa preko banke, da plačuješ neko storitev drugemu.. Denar direkt v roke-direkt plačat položnice ..tako je nekoč bilo..
BoKo000
23. 10. 2012 10.31
+17
BoKo000
23. 10. 2012 10.41
+17
ker takšno poslovanje kot ga imajo zdaj banke je za ...
mimic
23. 10. 2012 15.55
+1
mimic
23. 10. 2012 15.55
+5
pa minimalca 2x na mesec izplačat, da se bo dal žvet
GTR
23. 10. 2012 10.26
+11
Ma evo, pa bom mel še s tem sitnosti, ko je blo VSEEE LEPOOOOO REŠENO do zdaj! Ne da se men s tem ubadat, nimam tok cajta kot naše * na vrhu, ki s takim idejam vn hodijo.
draghci
23. 10. 2012 10.18
+17
Pa sej bo prej še 21. 12 2012 in teh dilem sploh ne bo več :P
Ramzess
23. 10. 2012 11.18
+5
skembo
23. 10. 2012 10.13
+34
Kaj se država sploh ukvarja s tem ? To so nujni ukrepi ? A zeleno utripajočo luč na semaforjih je bilo pred leti tudi treba ukinit? Za koga le? ... K ovce tečemo za to Evropo
Ramzess
23. 10. 2012 11.17
+9
Nihče pa se ne vpraša, kdo je 'za' Evropo, kdo stoji za njo, za njenim sistemom.
elah74
23. 10. 2012 17.37
+1
A kdo misli, da je bilo glasovanje za evropo in nato pravično ? Vse je bilo na tesno
problem?
23. 10. 2012 09.56
-23
Končno konec tega idiotizma. Prej si moral odpreti trajnik za neko fiksno vsoto čeprav je potem račun prihajal za različne vsote ipd neumnosti. Pa potem ko so računi nehali prihajati imaš kar še naprej odprt trajnik itd nesmisli.
Flux55
23. 10. 2012 10.23
+10
Ramzess
23. 10. 2012 11.17
+4
Saj, kako veš da ga bo podjetje po koncu plačevanja, zaprlo v roku.
problem?
23. 10. 2012 16.22
-3
Trajnik na stari način je brezveze ker ne moreš z njim plačat spremenljive vsote, torej krneki. A je tko težko naredit eno glupo pooblastilo da si pač firma sama plača svoj račun pa me ne buzerira s položnico. Itak bom plačal, bmk če si firma plača sama, cigožarko & company pa itak ne bo dobil pooblastila.
santamaura
23. 10. 2012 09.56
+13
Po mojem ni panike, saj imajo naša podjetja v lasti države moto: Najprej račun in plačilo , no ja, potem pa še storitev, kakršna pač bo
ODSLUŽILDOB
23. 10. 2012 09.56
+29
katero podjetje bo pa še laufalo prihodnje leto???*
DSS
23. 10. 2012 10.50
+3
Ramzess
23. 10. 2012 11.15
+4
tmal87
23. 10. 2012 09.47
+17
no že sedaj si je bilo potrebno skoraj dopust uzet da si prišel do banke kaj uredit, vendar ko si prišel si uredil vse na enem mestu.... sedaj pa si bo treba res vzet frej dan in skakati od podjetja do podjetja.... slišala sem tudi da plačilo Sepa naloga zahteva da ima plačnik na računu en dan prej do polnoči kritje da je zadeva plačana.. no včasih se tudi jaz zakalkuliram za kak euro in pokrijem potem naslednji dan, sedaj pa to pomeni da niti plačano ne bo če bo manjkal en cent?!
Ramzess
23. 10. 2012 11.15
+5
Morda ne bo plačano, ali pa bodo našli drug vir, ...če ima še kak račun, bo vzeli iz tega, ...čeprav ne bi smeli. Račun, ki ga ne uporabljaš za te trajnike, mora biti za ta namen nedotakljiv, ne glede če vi redno iz njega nakazujete denar na račun s katerega se poravnavajo trajniki.
Kaj_je_res
23. 10. 2012 09.42
+33
Zakaj bi bilo v Sloveniji nekaj enostavno, če lahko zakompliciramo? Spet dodatni stroški za podjetja in državljane.