Slovenija

NIJZ ob tragediji na Hrvaškem odsvetuje uživanje surovih, mehko kuhanih in jajc na oko

Ljubljana, 18. 10. 2016 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NIJZ v luči družinske tragedije, v kateri je na Hrvaškem zaradi okužbe s salmonelo umrl petletni deček, javnost poziva k higienskemu ravnanju z jajci. Jajca so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi, zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo, pravijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Deček umrl zaradi salmonele
    03:01
    Iz 24UR ZVEČER: Deček umrl zaradi salmonele
  • Iz 24UR ZVEČER: NIJZ o jajcih
    02:53
    Iz 24UR ZVEČER: NIJZ o jajcih
  • Iz 24UR: Kako pravilno ravnati z jajci?
    02:24
    Iz 24UR: Kako pravilno ravnati z jajci?

S Hrvaške poročajo o tragediji, v kateri je umrl petletni deček, okužen s salmonelo, njegova štiričlanska družina pa se zdravi v bolnišnici. "Niso v kritičnem stanju, kot poročajo mediji, imajo običajne simptome, ki so značilni za to bolezen," je za Index.hr povedal predstojnik klinike Josip Begovac.

Po poročanju Jutarnjega lista se je družina iz Bregane s salmonelo okužila z jajci, uvoženimi s Poljske, ki jih je kupila v trgovskem centru Kaufland v Samoboru. Kljub temu, da obdukcija še ni končana in še ni uradno potrjeno, da je deček umrl zaradi salmonele, je trgovski center sporna jajca takoj umaknil iz prodaje. Je pa epidemiolog Bernard Kaić potrdil, da so v jajcih, v hladilniku družine, v že pripravljeni hrani, pa tudi na nekaterih površinah na njihovem domu potrdili prisotnost salmonele.

Varna so le zadostno toplotno obdelana jajca oziroma jedi iz jajc - jajce kuhamo toliko časa, da se strdi tudi rumenjak, pravijo na NIJZ.
Varna so le zadostno toplotno obdelana jajca oziroma jedi iz jajc - jajce kuhamo toliko časa, da se strdi tudi rumenjak, pravijo na NIJZ. FOTO: Thinkstock

Znate shranjevati in pripravljati jajca?

Ob tem so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)  javnost pozvali k higienskemu ravnanju z jajci. Ta so pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamine in minerale. Pri uvrščanju jajc v dnevno prehrano ne pozabimo, da jajca vsebujejo tudi holesterol. Njihovo kakovost in varnost pa zagotavljata le pravilno označevanje in higiensko ravnanje, so poudarili.

Pri shranjevanju jajc se izogibajmo naglim temperaturnim spremembam, ker to povzroča površinsko rosenje jajc. V takšnih pogojih se pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine in poveča možnost za njihov vdor v notranjost jajca skozi pore lupine.

Kadar kupimo jajca, ki so bila shranjena v hladilniku, jih do doma odnesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi. Doma jajca shranjujemo v hladilniku, na temperaturi in do označenega roka uporabe.

Jajca hranimo v originalni embalaži. S tem zmanjšamo izgubo mase jajc zaradi izhlapevanja vode, preprečimo, da bi se jajca navzela tujih vonjev ter se izognemo navzkrižnemu onesnaženju drugih živil z zdravju škodljivimi mikroorganizmi.

Jajca hranimo ločeno od ostalih živil, v embalaži pa morajo biti postavljena pravilno, in sicer z ožjim delom navzdol. Kakovost in varnost jajc se z vsakim dnem shranjevanja zmanjšuje, zato jih porabimo čim prej in sproti kupujmo sveža.

Dodatno na NIJZ poudarjajo, da morajo jajca biti nepoškodovana in brez vidne umazanije. Poškodovana in umazana jajca zavržemo. Umazanih jajc ne smemo prati, saj je lupina porozna, zato obstaja možnost onesnaženja.

Jajca
Jajca FOTO: Thinkstock

Pri trenju jajc pazimo, da se s prsti ne dotikamo notranjosti lupine jajca oziroma jajčne vsebine. Pri ločevanju rumenjaka od beljaka pa pazimo, da vsebine jajca ne onesnažimo z zunanjo površino lupine. Če v strta jajca oziroma jajčno mešanico pade košček lupine, ga odstranimo s čistim priborom. Pazimo, da se vsebina jajc ne cedi po delovnih površinah. Jajčno lupino takoj odvržemo v koš za odpadke.

Ves pribor, posodo in delovne površine, ki so bile v stiku z jajci oziroma embalažo za jajca, je treba temeljito očistiti. Prazno embalažo takoj zavržemo in ne uporabljamo ponovno. Po rokovanju z jajci in/ali embalažo za jajca si temeljito umijemo roke.

Na NIJZ ob tem odsvetujejo uživanje surovih jajc, pa tudi živil, ki vsebujejo surova jajca. Prav tako odsvetujejo uživanje mehko kuhanih jajc, jajc na oko in rahlo zakrknjenih jajc. Varna so le zadostno toplotno obdelana jajca oziroma jedi iz jajc - jajce kuhamo toliko časa, da se strdi tudi rumenjak.

Jajca in jedi iz jajc je treba porabiti čim prej po pripravi. Gotove jedi iz jajc shranjujemo do zaužitja pri naslednjih priporočenih temperaturah shranjevanja. Tople gotove jedi iz jajc shranjujemo pri temperaturi nad 63 stopinj Celzija, hladne jedi v hladilniku pa pri temperaturi pod štirimi stopinjami Celzija, še svetujejo na NIJZ.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
19. 10. 2016 18.00
+1
Bi enako pisali za jajca, če se bi zgodilo na Madžarskem? Ste pa res ubogi....
METKA102
19. 10. 2016 17.52
+4
Zakaj le je treba uvažat jajca iz Poljske? Saj jih imamo sami dovolj.
Jožajoža
19. 10. 2016 15.27
+1
ja,kje se bi pa slovenci naučili osnove higiene????in od koga. včasih je moške privajala na higieno naša vojska JLA, ženske pa veliki industrijski obrati,hoteli,moteli,zadruge,menze,šole, imeli smo razne tečaje.......v glavnem , vsak, ki se je zaposli se je začel razvijat. DANES pa ti lenuhi doma smrdijo od lenobe in nečistoče, ker jih nihče ni naučil in tudi oni ne bodo potomcev. in smo tam, kjer danes smo. FUJ
deltex
19. 10. 2016 14.53
+3
Previdnost ni nikoli odveč, tudi nasveti prav pridejo, kljub vsemu pa menim, da jajca (tudi na oko) niso tako nevarna. Zanimivo bi bilo izbsrkati podatek, koliko okužb s salmonelo v jajcih je bilo pri nas (ali na Hrvaškem), kakšne posledice imajo pacienti in koliko smrtnih primerov? Po moje številke niso visoke.
xyxyxyxyxyxyxy
19. 10. 2016 14.02
+2
Zopet snov za paniko, kaj bo pa jutri tema? Hrenovke, klobase?
kure bedne
19. 10. 2016 12.23
+6
V vseh živilih so določene bakterije. Če jih ne obdelaš pravilno, jih pač fašeš. Tudi jajca na oko je umetnost pravilno napraviti.
Ana Vidic 1
19. 10. 2016 12.18
+12
Ah, nehajte z bedarijami. S takimi prispevki samo poneumljate že tako poneumljeno "generacijo sklonjenih glav". Le kako je človeštvo preživelo do sedaj, a?
brusilec
19. 10. 2016 12.23
-2
najbrž ne tako da so vse jemali za samoumnevno? sej je prav da se poduči.. veliko staršev daje napačne informacije naprej.. ravno mama od bivše je vedno govorila da jajca sploh niso problem.. lahko po roku brez problema,.. vse ostale stvari pa stran točno po datumu, po uri...
GR.GO.
19. 10. 2016 12.01
+2
Pa sej ste pritegnjeni v teh agencijah in vi 24ur da tale navodila objavljate. Ena stran govori samo o tem, kako se je pripravi jajce. Kolko strani bi šele porabili za tatarca, ali pa svinjino. Res pretiravate. Dugače je pa itak vedno bilo tako, da je v jajcih lahko salmonela in jih je treba spečt. Na oko samo če si zihr. Perutnine in svinjine pa tudi naj ne bi surove jedli.
GR.GO.
19. 10. 2016 12.01
+4
Mislim res, ko da je jedrski odpadek pišete o njih.
brusilec
19. 10. 2016 12.19
-3
sej je prav da se napiše.. niso vsi tako pametni kot ti...
brusilec
19. 10. 2016 11.58
+3
preden obsojate to družino za nehigijeno.. sami preverite kako čisto imate, pa ne takole na pogled.. ampak vzemite nekaj brisov in boste videli da je predvsem kuhnja en velik brlog za bakterije. predvsem umivalnik.. Sožalje družini dečka.
METKA102
19. 10. 2016 11.25
+2
Tu verjetno niso bila le jajca kriva. Oh, v kakšnih razmerah ljudje živijo!
brusilec
19. 10. 2016 11.43
+1
v vseh hišah, stanovanjih so vedno najbolj onesnažene ravno kuhinje... hrana, vlaga.... najslabše je v koritu.. tam pri lijaku.
3334446789
19. 10. 2016 10.10
+4
V Sloveniji imamo veliko 'jajc', ker so 'kure' tako požrešne. Hvala, ker ste objavili moj komentar.
eti2
19. 10. 2016 09.34
+1
Ti mediji pa NIJZ niso glih pri pameti.
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 09.23
-25
a se folk sploh zaveda, kaj je jajce? Ženska spolna celica, izventelesna maternica, nekaj kar se, neuporabljeno, sicer izloži z menstruacijo, lahko je oplojeno in vsebuje zarodek, lahko vsebuje spermo, ... In to je za JEST?!? neverjetno...
NotMe
19. 10. 2016 09.38
+16
Ja, je za jest. Tako kot je solata skupek klorofila, vitaminov, mineralov in balasta, tako kot je meso skupek mišičnih, živčnih celic, vitaminov... Kaj natančno hočeš povedat? Če gremo secirat jajce še naprej pa bomo dobili skupek kemijskih elementov. Ki so za jest :D
User1280007
19. 10. 2016 10.08
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 10.38
-9
ne secirat, saj če seciraš, itak prideš do osnovnih elementov, ki so vsepovsod. Saj tudi človek je sestavljen iz teh istih elementov, pa se med sabo (načeloma) ne jemo. Gre za pomen in vlogo nečesa. Ravno zato ne jemo človeškega mesa, ker je pomen človeka v naši zavesti velik in poseben. Tudi jajčece/maternica (in še marsikaj drugega) ima poseben pomen in ju ne bi smeli zreducirati na to, kakšne elemente vsebujeta. Za to gre. Kakšno vrednost čemu pripišemo in kakšen odnos potem imamo do tega. Res pa je, da gre "razvita družba" točno v to smer - razvrednotenje živih in neživih stvari na elemente, ki jih le-te vsebujejo. V tej luči je za jest vse, kar vsebuje pravo kemijsko sestavo. Pa res želimo biti družba brez vrednot (če že nismo)? Zakaj je človek toliko več vreden od vsega ostalega? Ker je spretnejši? Eh...
METKA102
19. 10. 2016 11.19
-4
Zato je človek več vreden, ker je bog ustvaril rastline, živali in ljudi.
brusilec
19. 10. 2016 11.45
+3
batom... dej ne utrujaj z tvojimi veganskimi teorijami... če ti nekaj ne paše povej, ampak zmerno.. pa prosim ne utrujaj otrokom,.. ki so tudi na veliko na tem forumu :)
brusilec
19. 10. 2016 11.46
+3
kaj ti je pa zelenjava naredila da jo laho ješ,.. kar tako? ha, kaj ti je naredil regrat? ..
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 12.19
-6
Sorry, ce se kdo cuti ogrozenega v svojem nacinu zivljenja :-D nihce pa v ni odgovoril, zakaj ne je cloveskih delov, saj vendarle vsebujejo vse potrebne kemijske elemente. In zakaj ne jeste psov in muc, kokosi pa. Kje je razlika?
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 12.20
-6
Regrat zraste nazaj, ko utrgam par listov.
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 12.27
-1
Metka, ce je vse isti bog ustvaru, kje je potem razlika???
Armagedon
19. 10. 2016 12.48
+3
batom@pinkponk.com....razlika je v tem, da je tebe bog delal bolj proti koncu, ko je bil že zmatran, pa si ispado bolj ko ne škart...sej veš...izdelek z napako....sicer še uporaben, a z napako....;)
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 13.30
-3
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 13.32
+0
JaZ govorim o hrani, vi pa osebno zmerjanje...
deltex
19. 10. 2016 15.34
+2
Batom, psi in mačke so specialiteta na Daljnem vzhodu, v Avstraliji kenguruji, v Afriki opice, pri nas pa pač perutnina, govedina(krava je v Indiji sveta) in svinjina seveda, ki je marsikje niti povohajo ne. Meni je povsem vseeno, kaj kdo papca, če imam med gosti vegane, mu pač pripravim hrano po njegovih željah, na povsem ločenem žaru in rešetki, ki nikoli ni bila blizu mesa. Pa stvar rešena, ne prepričujem ljudi v svoj prav, kot zelo radi in celo agresivno vse pogosteje počnejo vegani.
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 15.44
+0
Ja, ampak razumi tudi ti. Glej primer - recimo, da si se sam zavezal in odlocil, da bos z otroki lepo ravnal, jih ne tepel itd. Gres po cesti in vidis, kako nekdo prekomerno kaznuje in se znasa nad otrokom. Bos lahko ostal ravnodusen, sel hladno mimo, pogledal stran? Dvomim. Vegani in drugi cuteci ljudje, ki so se zavedeli polozaja zivali v danasnjem casu, tudi ne moremo ostati vec ravnodusni in gledati stran. Prevec krvi je prelite.
deltex
19. 10. 2016 15.53
+3
Dejstvo je, da pojemo preveč mesa. Tu se povsem strinjam. Okoli živinoreje in vso industrijo okrog nje se je spletlo ogromno gospodarstvo, ki se kar tako ne bo vdalo. Potrošniki pa zelo počasi spreminjajo prehranjevalne navade.
METKA102
19. 10. 2016 18.03
-1
batom, tega da je človek narejen po božji podobi se nisem jaz izmislila, tako piše v knjigi vseh knjig. In človeka je naredil zadnjega, šlo je lepo po vrsti od 1. do 6. dne, sedmi dan pa je bog počival.
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 18.34
+1
To knjigo je pa clovek napisal. Ti torej povsem zanikas naravno evolucijo vrst? V 21. stoletju? Buahahahahaha...
no9
19. 10. 2016 09.13
+8
" morajo biti postavljena pravilno, in sicer z ožjim delom navzdol" ... NEE že celo življenje delam narobe !!!!
no9
19. 10. 2016 09.14
+8
a nisem ravno prejšnji teden bral, kako so jajca dobra in jih mormo ful jest?
deltex
19. 10. 2016 15.37
Seveda so dobra in zdrava, pretiravajo do amena. Morda sploh niso bila okužena jajca, lahko da je bilo okuženo meso, ali kaj vem kaj.
Wortex2
18. 10. 2016 22.13
-3
Kje so sedaj tisti človekoljubi, ki se jim gre tako za zdravje otrok, ko se jim gre pri starših veganih?
akmt
19. 10. 2016 08.40
+11
Starsem veganom se pa res ne gre za zdravhe otrok.to so izgubljeni primerki, ki se izzivljajo nad lastnimi otroci.z zakonom bi morali prepovedati veganstvo in vegetarianstvo do 18. leta
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 09.24
+6
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 09.25
+1
verjetn bi bilo najboljše, da otroci do 18. leta ne jejo nič, ker vse, kar pojedo, se lahko tretira kot prisila s strani staršev...
brusilec
19. 10. 2016 11.51
+3
batom... nek džekson ki je prebral nekaj knjig o kvazi prehrani, zdravi.. nebi niti pod razno smel otrokom prepovedati uživanja mesa.. ne prepovedati, niti razlagati od kod meso, jajca... dejansko sem malo višje gor prebral da si ti mogoče takšen osebek.. tukaj sem dobil potrditev da si takšen, ki mu tiste neke kokoške več pomenijo od otroka.. kaj misliš da je zelenjava dandanes zdrava? če že imaš ti vrt, nima ga vsak slovenec,.. moja sestra je bila 10 let vegetarijanka.. sedaj ima okostje v riti.. mora jesti meso.. in stanje se ji je popravilo. ja, ni treba jesti mesa vsak dan, vsak dan feferstejk.. ampak dvakrat na teden nekaj mesa da telesu tisto kar potrebuje.
batom@pinkponk.com
19. 10. 2016 18.51
Odvisno, kaj kdo je v okviru vegetarijanstva. Ce samo meso spustis, je res bolj bogo. Uravnotezenost je kljuc. Seveda so povsod izjeme, specificn primeri. In zakaj ne bi razlahali izvora mesa - a te to tisci, vznemirja? Pol je vse jasno...
txoxnxy
18. 10. 2016 21.35
+20
Čudn da se nobedn z domačimi ne okuži. Zato sam k branjevki in kmetičkarju ki mu je to postranska stvar po zdrava in veliko bolj ukusna jajca !
NotMe
18. 10. 2016 20.55
+33
Pa še to, le kaj so NIJZ naredila ta uboga jajca iz 800 km oddaljene reje, da tako dramatizirajo in dajejo napotke, kako rokovati s smrtno nevarnim živilom?! Kot da salmonelo lahko fašeš le iz surovih jajc?! Ali ne bi, če že izdajajo opozorila, raje kaj napisali o potrebni HIGIENI rok, križanju hladnih in toplih poti v kuhinji (npr - uporabi ene deske za rezanje surovega piščanca in solate), shranjevanju ter drobnim trikom, npr namignili sladoljedarjem, da res ni v redu, da se odlaga žlica za zajemanje sladoleda v kozarec s tri dni staro postano vodo?
kajenješkodi
18. 10. 2016 20.43
+25
24sata piše, da v vzorcih jajc salmonele ni bilo...
NotMe
18. 10. 2016 21.12
+23
In ko vidiš slike "hiše", je jasno, da niso jajca ne kriva ne dolžna.
kajenješkodi
18. 10. 2016 21.48
+3
brusilec
19. 10. 2016 11.53
+2
najbrž je več salmonele na računalnikih, tablicah, telefonih... drugače pa sožalje družini fantka..
VECCHIASIGNORA
18. 10. 2016 20.09
+9
točno to kar odsvetujejo moramo jesti, samo pri kmetu kupite in slanino in jajčka..mmnjam.."človekonele" se je treba paziti!
yoda99
18. 10. 2016 20.08
zakaj pa cenzura?!? aja sej res 24 KUR. :D