Slovenija

NIJZ po požaru v podjetju Eko Plastkom: Otroci naj se ne igrajo na zemlji, uživa pa le zelenjava, ki jo je mogoče olupiti

Ljutomer, 12. 06. 2017 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil dopolnjena priporočila prebivalcem Ljutomera. Priporočajo, da po požaru v podjetju Eko Plastkom, omejijo dejavnosti pri katerih se praši, previdni naj bodo tudi pri uporabi zelenjave.

požar v podjetju Eko Plastkom v Ljutomeru - 6
požar v podjetju Eko Plastkom v Ljutomeru - 6 FOTO: Sobotainfo.com

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes na svoji spletni strani objavil dopolnjena priporočila prebivalcem Ljutomera po požaru v podjetju Eko Plastkom. Skrbijo jih zlasti otroci. Ti naj ne izvajajo dejavnosti, pri katerih se zelo praši, naj se ne igrajo na zemlji ali v peskovniku, tudi če je bil ta v času požara pokrit, svetujejo.

NIJZ s priporočili, ki veljajo za vsak večji požar, prebivalce na prizadetih območjih še vedno poziva, naj ves čas upoštevajo priporočila ekip za reševanje, osebe, ki so bile izpostavljene dimu in smradu ter čutijo zdravstvene težave, pa naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Če je vidna kakršna koli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu območju izognejo, dokler to ne bo očiščeno. Dobro se je izogibati tudi območjem, kamor se je širil dim. Priporočajo, da vrtnin in sadja, ki bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo in se ne dajo ustrezno olupiti, ne uporabljajo. To velja tudi za ostale plodove do objave nadaljnjih navodil.

Vsem, ki se odločijo za intenzivno gibanje na prostem, še zlasti tiste dejavnosti, pri katerih se zelo praši, svetujejo, naj pri tem vsaj čim bolj omejijo stik z zemljo, travo, peskom, prahom, po gibanju pa si temeljito umijejo roke in dele telesa, ki so prišli v stik s temi snovmi. Na NIJZ dodatno odsvetujejo tudi izvajanje aktivnosti v in na površinskih vodah.

Če je mogoče, naj ljudje preprečijo raznos onesnaževal z zemljo, peskom in prahom v neonesnažena območja, denimo pri menjavi obutve pri prehodih z vrta v stanovanje. Svetujejo redno čiščenje praha na površinah v bivalnih prostorih - okenske police, igrala in vrtno pohištvo naj se očistijo z detergentom. Pred vstopom v bivalne prostore je priporočljivo z mokro krpo ali brisačo obrisati tudi hišne ljubljenčke. Tudi ti naj se čim manj zadržujejo na onesnaženem območju, dokler to ni očiščeno.

Ob uporabi pitne vode je treba po trditvah NIJZ upoštevati priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Če se prebivalci oskrbujejo z vodo iz kapnice, do nadaljnjega oz. do novih priporočil odsvetujejo njeno uporabo. Zaradi spiranja morebitnega onesnaženja svetujejo, da prekinejo dotok s streh in drugih površin v zbiralnik kapnice.

Ker NIJZ skrbi zlasti zaščita otrok, v dopolnjenih priporočilih, ki so v celoti dostopna na spletnih straneh NIJZ, opozarjajo, naj ta smiselno upoštevajo vrtci, šole, centri za šolske in obšolske dejavnosti, športna društva in druge organizacije, ki vključujejo otroke in šolarje na prizadetem območju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flisd
12. 06. 2017 22.54
+4
In zato rabite izjavo NIJZ-a??????? Lepo vas prosim. Vsak z IQ-jem manjšim od številke čevlja se zaveda tega, da zelenjava poleg katere je dva dni gorela plastika pač ni užitna.
felix59 drugič
12. 06. 2017 22.03
+4
Kaj nas bodo ti lopovi lopovski čist zastrupili ??
Jožajoža
12. 06. 2017 21.54
+3
nič narobe,nič nevarnega.smo smetišče evrope. slovenčekekom pa hočejo prepovedat uporabljat drva iz lastnih gozdov za ogrevanje, ker preveč drva onesnežujejo zrak, plastika,tetrapak,strupi,parafin,nafta........škropiva,zdravila pri sežiganju pa ne. živela EU, živel miro cerar. kam boš z denarjem. ko jim prikimaš ,ti kapne na račun,tebi,židanu in še in še....
TOX6
12. 06. 2017 21.40
+4
NIJZ -včeraj je bilo lepo vidno kako pisarniški bramorji pobirajo vzorce solate-ena visokoizobražena z kupom fasciklov v roki v drugi zaprto marelo in oblečena kot za v BTC med službo, drugi "terensko " upedinan s škornji reže vzorec,3 drživ vrečo za vzorčenje................basen se konča in srečno so živeli do konca svojih dni????
1airbus
12. 06. 2017 21.36
+1
saj ni bilo večjega onesnaževanja,strokovnjaki že vedo
Diavolo 666
12. 06. 2017 21.04
Upam da v Krškem ne začnejo delat tega :( :(
?asjeza
12. 06. 2017 20.31
+9
kdo plačal odškodnine storjene na domačem vrtu pa v zraku......najlažje je opozarjat plačt je treba škodo!!!
jur?ibur?i
12. 06. 2017 20.37
-6
smo za denar vam gre... Bo treba dokazat. Prinesi račun od paradajza na vrtu. Aja nimaš vrta ker si v bloku :))
?asjeza
12. 06. 2017 20.39
+3
kaj misliš da ti živiš od zraka .......dns se dela za denar
?asjeza
12. 06. 2017 20.41
+2
in če bo treba bomo šli na europsko sodišče da dobimo vrnjeno škodo
Desnica boli
12. 06. 2017 20.07
+10
Vsaka podobnost s požarom in obveščanjem prebivalstva na Vrhniki je zgolj naključna.