Slovenija

'Nisem zamudil roka'

Ljubljana, 25. 01. 2010 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci naj bi v četrtek sprejeli program stabilnosti, razpravljali o višji minimalni plači in spremembi dohodnine. O izhodni strategiji bo beseda v državnem zboru tekla februarja.

Izhodna strategija se bo začela uveljavljati v četrtek, ko bo finančno ministrstvo pripravilo program stabilnosti, ki je temelj. Program stabilnosti bo vlada nato poslala Evropski komisiji, je v državnem zboru dejal premier Borut Pahor. Dodal je, da bodo poslanci lahko o predlogih strukturnih ukrepov razpravljali februarja.

"Državni zbor bo smel in mogel podpreti vlado pri ukrepih, ki bodo bistveni za prihodnost države, in imel možnost pokazati pogum in odločenost za nekaj premikov, ki bodo pripeljali Slovenijo nad povprečje Evropske unije," je dejal premier Borut Pahor.
"Državni zbor bo smel in mogel podpreti vlado pri ukrepih, ki bodo bistveni za prihodnost države, in imel možnost pokazati pogum in odločenost za nekaj premikov, ki bodo pripeljali Slovenijo nad povprečje Evropske unije," je dejal premier Borut Pahor. FOTO: Dz-rs.si
V izhodni strategiji naj bi bili ukrepi za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja, ki ga je povečala tudi kriza, ter strukturne prilagoditve za dolgoročen razvoj, med drugim reforme na področju zdravstva, pokojnin, poslovnega okolja, davkov.

Vlada bo v četrtek poleg programa stabilnosti, ki naj bi vseboval osnovno strategijo za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja, sprejela tudi predloga zakona o minimalni plači in sprememb zakona o dohodnini, s katerima bo omogočila dvig minimalne plače. Ostale strukturne ukrepe bo usklajevala s socialnimi partnerji in jih sprejela v februarju, ko bo o njih razpravljal državni zbor, je napovedal Pahor.

Poslanec SDS Jože Tanko, ki je bil kritičen do odzivnosti vlade na hud padec gospodarstva v lanskem letu, uspešnosti črpanja evropskih sredstev in zmanjševanja likvidnostnega krča, ga je vprašal, ali meni, da bo ministrska ekipa glede na vsebinska in politična nesoglasja sposobna pripraviti učinkovite ukrepe za pospešen izhod iz krize in doseči širši konsenz. Pravočasni ukrepi to že ne bodo, meni Tanko, ki je od premierja želel tudi izvedeti, kako bo potekal konsenzualni pristop pri pripravi ukrepov.

Pahor je navedel opozorila finančnih ministrov Evropske unije, naj države pri pripravi izhodnih strategij ne hitijo preveč, ker da so napovedi o koncu krize preuranjene, in naj še počakajo z omejevanjem fiskalnih sprejetih fiskalnih ukrepov. Kljub temu se je slovenska vlada odločila za pripravo izhodne strategije, je dejal in dodal, da je med vsemi državami najdlje pri njeni pripravi. Izhodna strategija Slovenije je v primerjavi z drugimi državami ena boljših in je pravočasna, meni. Poudaril je, da ni zamujal roka, saj je decembra napovedal, da bo strategija v državnem zboru v 90 dneh.

Tanko je odgovoril, da je izhodna strategija skupen projekt, ne le projekt posameznega ministrstva ali vlade. Pričakuje, da bo Pahor poslanskim skupinam predstavil celoten nabor predlogov ukrepov, "ne le posameznih zakonov, kot da je bilo to v primeru predloga zakona o zdravstveni dejavnosti". Predlagal je, da bi poslanci o odgovoru premierja na njegovo poslansko vprašanje opravili razpravo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cmartina80
04. 02. 2010 10.03
Že prepozno da kaj naredijo vsem poslancem dati 600 evrov plače avtobusno karto za prevoz in čao pa krize ni ko se popravi pa se tudi njim ne pa da se mastijo drugi pa skoraj lačni,pa napol jih oklestit DUNAJ je velik kot SLOVENIJA pa ima enega župana.
Buena Vita
26. 01. 2010 22.22
danes je pahor dobil dovolj veliko nezaupnico v parlamentu, 64 poslancev prisotnih ,
Buena Vita
26. 01. 2010 22.21
loleki so ga volili,
sottozero
26. 01. 2010 08.49
Lolek nesposobni...kaj si šel v politiko če si nesposoben in brez jajc ! Imaš DVOJNA merila...prav je, da Karel LETI...že od začetka nebi smel biti v vladi...ampak leteti morajo tudi GOLOBIČ, KRIŽANIČ, MIKLAVČIČ...pa še kdo.... LAGALI ste...naredili nič oz še POGLOBILI KRIZO in POVEČALI PADEC RASTI !
bnam 2707
26. 01. 2010 00.14
Pa saj sploh ne razumem več te politike v Soveniji.Najprej,da je Slovenija uradno izšla iz recesije,potem nakladanje o recesiji,pa potem spet o dbrih izgledih,pa novi ukrepi zaradi recesije in bla bla bla.Pa koga imajo za bedake? Moje mnenje je,da je vlada v slepi ulici in ne vetočno kaj hoče.Ves čas se ukvarja z lastnim kadrovanjem,kdo bo koga in kdaj.Pa mi imamo tega res dost no.Če bi Pahor bil to kar misli,da je bi že zdavnaj zamenjal nekaj ministrov in šel naprej.Tako pa se ne želi nikomur zameriti.Raje se gleda pred ogledalo in spremlja medije,kaj pišejo o njemu in gleda posnetke samega sebe.Slovenija potrebuje politika,ki vidi naprej,ne pa da postavlja ogledalo pred sebe.
Jure Uršnik
25. 01. 2010 23.50
nezaupnico pahorju!!!!!!
bnam 2707
25. 01. 2010 23.38
Predvsem,se naj vlada neha vtikati o zasebnost porabe plače delavcev,za katere je izdala predpis,da mora delavcu ostati na računo 460 evrov.Tak predpis omejuje svobodno razpolaganje z svojim denarjam oz. plačo.To pa pomeni,da so delavce z malimi plačami ponovno potisnili na kolena pred bankami.Skrajni las je,da država neha igrati tutorja na eni strani in razsodnika na drugi strani. Dokler bo država sprejemala take predpise,bodo delavci v neenakovrednem položaju,glede na tiste,ki imajo dobre dohodke in lahko najemajo kredite. Poleg vsega pa je treba enkrat za vselej ukiniti termin določen in nedoločen čas.V praksi je to škodljivo,ker spet postavlja v neenakovreden položaj tiste ki so zaposleni za nedoločen čas in tiste,ki so zaposleni za določen čas.Uporabo tega termina je treba ukinit.Ali si zaposlen in dobivaš prihodke ali pa nisi.Neumno je,da delavec plačije mesečno najemnino 300-400 evrov,ko pa bi z najetjem dolgoročnega kredita lahko odplačeval svoje stanovanje.Zdi se,da nekaterim ni v interesu,da se končno nekaj tukaj spremeni,ter da država nima pravice biti tutor delavcem.
bron
25. 01. 2010 22.02
KAJ BO POZABIL SAJ NIKOLI NI NIČ VEDEL.NIKOLI NE BO TOLIKO VEDEL KOLIKO SEM JAST POZABIL.
dana123
25. 01. 2010 21.02
Zamudil je priložnost, da se sprehaja po Bruslju in pusti resne stvari delati resnim ljudem. Nisem pa prepričana, da sploh imamo kakšnega takega, vsaj do sedaj še ni bilo videti...
Buena Vita
25. 01. 2010 20.43
nič ni zamudo zamudo je samega sebe,ker sam sebi ne sledi kakšne neumnosti klati moram priznati da sem vseene mislila da premore kaj več pameti
Buena Vita
25. 01. 2010 20.41
he,he,he barabe
Buena Vita
25. 01. 2010 20.41
mile šuvar--trebamo te
M-teorija
25. 01. 2010 20.28
~Pričakuje, da bo Pahor poslanskim skupinam predstavil celoten nabor predlogov ukrepov,~ Zakaj. Saj, ga že imate, kako bi sicer prepisovali ukrepe, ki jih vlada pripravlja.?!
zahod.west
25. 01. 2010 20.17
butalci so bolj pametni in strokovni od te vlade
Cofar
25. 01. 2010 18.08
moje mnenje je - da vsaka vlada, katerkoli bo gor, bo vedno VEEELIKO GOVORILA in ZELOOOO MALO NAREDILA!!! Na žalost pa je še premie zdajšne vlade res pravi gumpec :)
odbogaposlan
25. 01. 2010 18.04
e opet imamo program stabilizacije, kop pri Milki Planinc! šuvar vrati se! he,he!
NENORMALEN
25. 01. 2010 17.38
kaj to, a mesečno perilo?
asmreka6
25. 01. 2010 17.33
pa temu PAHORJU gre že vse na smeh,jaz mislim da je že mal preveč na redbulu