Tujina

'Ves čas smo bili v kontaktu z njegovim očetom. Klicali smo ga tudi na satelitski telefon'

Katmandu/Ljubljana, 30. 04. 2015 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eden od 65 Slovencev, ki je doživel potres v Nepalu, je nad izjavami vodje konzularnega sektorja MZZ Štera – da se Slovenci predajajo turističnim občutkom – ogorčen, zato je poslal odprto pismo. Pravi, da od ministrstva ni prejel nobenega klica ali obvestila. MZZ njegove trditve zanika.

Nekateri slovenski turisti, ki so ostali v Nepalu, čeprav ga je prizadel potres in so razmere na terenu katastrofalne, so zgroženi nad izjavami vodje konzularnega sektorja Andreja Štera. Ta je namreč ob dejstvu, da so nekateri Slovenci nadaljevali s potovanjem po Nepalu, dejal, da se še "nikoli niso ubadali s primerom tako neresnega predajanja turističnim občutkom ob dejstvu, da je Nepal soočen s silno tragičnimi posledicami".

"Morda so nekateri res ravnali nepremišljeno, vendar z vašimi kritikami ne morete tega posploševati na vse, ki smo se znašli v tej situaciji. Večina se verjetno ne "predaja turističnim občutkom", temveč aktivno rešuje svojo lastno situacijo," je v odgovor na Šterove kritike zapisal Oto Žan, eden od Slovencev, ki je še vedno v Nepalu.

Pravi, da občutki niso prijetni in da so bili nekateri na potovanje pripravljeni v največji možni meri. Tako so si pred odhodom uredili primerno zavarovanje, opremo za bivanje na prostem in satelitski telefon. "Mislim da je to dovolj dober argument, da vsi "Slovenci ne potujemo tako kot živimo – zelo lahkomiselno," je kritičen do besed Andreja Štera.

Takoj po potresu sta poklicala družini

Turisti na letališču
Turisti na letališču FOTO: Reuters

Kot pravi, se mnogi tudi po potresu obnašajo zelo odgovorno S sopotnico sta v takoj po potresu poklicala svoji družini, ki sta jima uredili letalski vozovnici za pot domov. Pravi pa, da od ministrstva ni dobil nobenega obvestila. "O organiziranem reševanju Slovencev s strani MZZ sem izvedel preko svojcev iz Slovenije, kar je bilo en dan po tem, ko sva že imela urejeni povratni letalski karti," je dejal in še dodal, da od ministrstva ni prejel nobenega klica, sporočila ali elektronske pošte. To ga pa čudi, glede na to, da so ga uspeli kontaktirati slovenski novinarji.

MZZ odgovarja na kritike

Na zunanjem ministrstvu so odgovorili na trditve Žana, da ga ministrstvo ni kontaktiralo niti poslalo kakega sporočilo. Pravijo, da te trditve ne držijo.

"Ves čas reševanja in iskanja Slovencev v Nepalu smo bili v kontaktu z njegovim očetom, ki se je sam ponudil, da bo vezni člen med ministrstvom in sinom ter da bo obveščal sina in njegovo prijateljico o priporočilih in novostih. Satelitski telefon, ki ga ima Žan mlajši, je bil, ko smo ga večkrat poslušali kontaktirati neposredno, izklopljen, kar je povsem razumljivo v teh razmerah, ko je treba varčevati z energijo v baterijah. Naši številni klici na njegovo številko so tako žal zveneli v prazno," so zapisali.

Dodali so, da cenijo upanje, ki ga Žan sporoča slovenskim medijem, "da upa, da se vsi Slovenci srečno vrnemo v domovino". Ne morejo pa mimo dejstva, da sta prav Oto Žan in njegova sopotnica odklonila možnost, da bi iz Nepala odšla že 28. aprila s češkim humanitarnim letom, pač pa sta se raje odločila za kasnejši, komercialni let. "Upamo, da bo tudi dodatnih nekaj dni zanju minilo brez nezgod," so še sporočili iz ministrstva in dodali, da je sicer kopija korespondence njihove dežurne službe z očetom Žana mlajšega na razpolago za vpogled v konzularnem sektorju.

Kritični tudi v turistični agenciji

Posledice potresa so katastrofalne.
Posledice potresa so katastrofalne. FOTO: Reuters
Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da agencija TrekTrek ustrezno opravlja svoje delo v Nepalu. Skupina desetih oseb, ki potujejo v organizaciji te agencije, uspešno napreduje proti izhodnemu letališču in se bo ob prvi priložnosti vrnila domov, so še dodali.

Na izjavo vodje konzularnega sektorja Andreja Štera, ki je opozoril da se nekateri popotniki odločajo za "šibka potovalna zavarovanja", ki ne pokrivajo večjih tveganj, ob tem pa je omenil primer potnika, ki potuje prek agencije TrekTrek, se je odzvala tudi Uršula Kordiš iz te turistične agencije.

Vsi potniki agencije TrekTrek se vračajo proti Katmanduju, je dejala in pojasnila, da imajo tudi vsi sklenjeno primerno zdravstveno zavarovanje in tisti, ki so se odpravili na treking, tudi doplačila za višino. "Vsak, ki potuje preko agencije TrekTrek ima sklenjeno asistenco v tujini Coris z dvojnim kritjem, če gre za treking na višini nad 3500 metrov, imajo tudi doplačilo," je dejala Kordiševa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wawmat
01. 05. 2015 12.32
+8
Sramotnih 50.000 eur ki jih je slovenska država dala Nepalu ob potresu je toliko, kot bi jih lahko vsak posameznik ki je okradel našo imovino doniral sam...Vsa podpora slovenskim vodičem v Nepalu, ki si sami brez najnujnejše pomoči (tudi, ko kličejo na urgentno številko našo državo in se jim ne javi nihče-preverjeno) rešujejo in so odgovorni za svoje skupine. Sramota!
ferencz 1
01. 05. 2015 07.32
+1
Ta članek dajte pod zanimosti al pod domača scena!
depende
30. 04. 2015 21.55
-1
Šter je zadel in medias res,metuzalemom ala grošelj, štremfelj.. predlagam,naj se prijavijo za misijo na mars,čaka jih nov izziv, mt.olympus, cca 25km vzpona,najvišja trdna gora osončja,brez zamere,gora ni nora
kekec_pokec
30. 04. 2015 20.45
+2
G. Žan, zakj bi vam morali iz ministrstva klicati. Oni so vam na razpolago, če njihovo pomoč potrebujete. A ste vi poklicali njih???? Glede na to, kam ste se odpravili bi njihovo številko meti napisano na roko al pa jo znat na pamet, da bi jih lahko kontaktirali in da bi vam lahko pomagali.
BHFanaticos 1
30. 04. 2015 18.02
-1
Kdo ve kako deluje ta satelitski telefon?
anaheim812
30. 04. 2015 19.24
verjetno se poveže direktno na satelit namesto na bazno postajo...
BHFanaticos 1
30. 04. 2015 20.44
-1
Bruhalnica24
30. 04. 2015 17.54
+3
Ja kaj bi ga moral sam Borat prit iskat al kaj...
mraxxx
30. 04. 2015 17.41
-9
Potemtakem bi se lahko tudi on sam javil domačim. Lahko bi sklepal, da domače verjetno skrbi zanj glede na to kaj se je zgodilo tam dol. Ampak očitno nima toliko pameti, da bi to dojel. Sedaj pa je krivo zunanje ministrstvo, ker gospoda niso poklicali. Halooooo! Kaj pa v primeru, da bi bila tam neka huda nalezljiva bolezen tam? Bi tudi podaljšali dopust, ko bi pa zboleli bi pa na vsak način hoteli domov jokat. Kar dol naj ostane tale popotnik. Že to, da je šel v Nepal veliko pove o njegovi inteligenci.
odkimasin
30. 04. 2015 16.58
-3
Jest tud ne bi šel, če bi plačal 1 mesec, bi bil tam 1 mesec, brigajo me vojne in potresi!
Ricketts
30. 04. 2015 16.37
+18
po komentarjih spodaj vidim, da smo Slovenci resnično slaboumni (tudi v tako katastrofalnih situacijah ne znamo oceniti realnega stanja). ni čidno da se potapljamo!
abcdef0la
30. 04. 2015 16.29
+0
Saj so Šterove neprimerne izjave logične: tudi, če bi zmogel (pa ocenjujem, da mu ni dano), ne sme v ničemer, kaj šele v bistroumnosti, prekositi svojega šefa.
mertseger
30. 04. 2015 15.58
+2
Mogoče pa jim lahko Štern plača naslednji dopust če morajo tega zaradi njega prekinit
vrzwta1
30. 04. 2015 15.23
+49
Res ne vem zakaj se je tale Šter tako napalil...kot da so dolžni priti domov. To je čisto njihova odličitev ali ostanejo ali ne! Plus to, da sta ta dva turista opisana v članku prejela obvestilo o 'organiziranem reševanju' Slovencev od svojcev, kaže da je večina besed Štera mlatenje prazne slame...prav tako kot večine slovenskih 'uradnikov'.
Ricketts
30. 04. 2015 16.40
+7
če bo katerega zmajkalo boš pa takoj Štera obsodil in zahteval njegov odstop ali pa še celo sojenje zaradi nevestnega dela.
alenka.NN
30. 04. 2015 18.07
-3
Velj...TO PA DRŽI....škoda, da se res prizadevamo, da bi jim olajšali vrnitev - naj se znajdejo kakor vedo in znajo PIKA
Brabus
30. 04. 2015 14.55
+3
Če bi bil barabin in v arestu, takrat bi se pa naša zunanja administracija takoj zganila, ker naši lopovi in barabe pa že ne bodo v tujih zaporih, kjer je res hudo.
matej-a
30. 04. 2015 14.46
+17
Uradnik, ni je dobil pet minut slave in zdaj bi rad zmetal ven ves birokratski gnev. Ko bosts pa CNN al pa BBC poročala kako je Slovenka nepogrešljiv član zdravniške ekipe in Slovenec nesebično pomaga pri čiščenju pa bo taisti pisalal odprta pisma Kraljici pa Obami, Merklovi... kako požrtvovalni in solidarni so "naši".
pridnaov?ka
30. 04. 2015 14.35
-5
..odprto pismo....brrrrr,u s r@l sem se od strahu...od tega je strašnejša samo še ruplova protestna nota....
bb5a
30. 04. 2015 13.45
+81
Rajš povejte v tujini da ste iz Romunije, vas bo manj sram...
ZDA
30. 04. 2015 14.24
+7