'O drugorazrednih temah ne bom govoril'

"Tu sem zaradi prvorazredne teme, zato o drugorazrednih temah ne bom govoril," je na proslavi ob 8. marcu dejal predsednik Türk, ko so novinarji želeli komentar o njegovem poklonu žrtvam povojnih pobojev v Barbarinem rovu.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Predsednik v Kranjski Gori

(Foto: POP TV)

"Danes sem v Trbovljah zaradi pravic žensk, zaradi enakopravnosti žensk. To je izjemno pomembna, prvorazredna tema v Sloveniji, tudi politična tema. In zato danes ne nameravam dajati izjav o nobeni drugi temi," je v izjavi za medije povedal predsednik republike Danilo Türk.

Na vprašanje, ali so povojni poboji drugorazredna tema, je predsednik republike odvrnil, da politične manipulacije okrog tega so. Predsednik republike je še dejal, da je v primerjavi s pravicami žensk drugorazredna tema tudi vprašanje glede mediacije v zvezi s Hrvaško.

Evropski poslanec Lojze Peterle je namreč dejal, da bo nenavadno, če se bo žrtvam prej poklonila delegacija hrvaške vlade kot slovenski predsednik.

Zločina v Barbarinem rovu se ne da pokriti z NOB in sklicevanjem na Tita, je poudaril Peterle, ki se je skupaj s predsednico NSi Ljudmilo Novak pri kapelici ob rovu poklonil žrtvam povojnih pobojev.

Peterle tudi pričakuje, da bo Türk na strani pietete, resnice in pravne države, ne pa na strani politične opcije, ki je kriva za to, da do teh zločinov nismo razvili pravega odnosa. "Mi ne moremo v Srebrenici obžalovati zločinov, tukaj pa se delati, kot da tega ni bilo. Zločin je zločin in ne moremo se različno vesti na isto temo," še meni Peterle.

"Ta jama je eden od izrazov nečloveškega ravnanja z ljudmi po 2. svetovni vojni, ki so bili mučeni in so umirali v velikem trpljenju," je poudaril evropski poslanec. Po njegovem mnenju je zastrašujoče, da smo zadnja evropska država, ki teh zločinov do danes ni razkrila. "Nismo rekli zločinu zločin, ampak le, da gre za napako, dolgo časa pa se o tem sploh ni govorilo in ni bilo priznano kot dejstvo," je poudaril Peterle in opozoril, da se govori le o tem, kar se je dogajalo po vojni, vendar se je podobno dogajalo tudi med vojno.

Jelušič: Opravičila ni

Za maščevalno, izvensodno in naklepno pobijanje ljudi po vojni ni opravičila, je dejala obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Dodala je, da je treba žrtve vojne in povojne morije enkrat dokončno sprejeti za svoje, pa čeprav je sprava o tem še tako težka.

V svojem govoru na prireditvi ljubljanskega mestnega odbora ZZB NOB je Jelušičeva opomnila, da so si bili padli v vojni, pobiti in usmrčeni na vseh straneh enaki v tem, da jim ni bilo dopuščeno živeti, da so ustvarjali prihodnost, ki jo niso nikoli živeli, in da so prihodnost tudi v njihovem imenu kovali tisti, ki so po vojni gradili poti v novo življenje in včasih na žalost tudi v novo smrt.

Prenesi v

Zgodba: Povojni poboji

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 741
 
marija120 10.03.2009 18:30:18
sramota od enega precednika države da tako govori pa taki človek hoče rezidenco prej bi mu pasala koliba za ovce sa takom izjavom
Več komentarjev