Slovenija

Cerar: S Hrvaško ni bilo nobenega dogovora na nobeni ravni

Ljubljana, 17. 01. 2018 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija in Hrvaška naj bi se dogovorili za protokol reševanja spora o meji, a si je slovenski premier Miro Cerar na dan obiska v Zagrebu premislil, trdi hrvaški časnik. Slovenska vlada zanika te navedbe, saj vseskozi vztrajajo pri implementaciji arbitražne sodbe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Hrvaški mediji zavajujoče o arbitraži
    03:50
    Iz SVETA: Hrvaški mediji zavajujoče o arbitraži
  • Iz 24UR: Hrvaška zavaja
    02:53
    Iz 24UR: Hrvaška zavaja

Hrvaški Večernji list v današnji izdaji poroča, da naj bi se Slovenija in Hrvaška že dogovorili za podpis protokola za reševanje spora o meji, vendar da si je slovenski premier Miro Cerar na dan obiska v Zagrebu premislil. V slovenski vladi so te navedbe že zavrnili in poudarili, da je bilo vedno govora le o implementaciji arbitražne razsodbe.

"Nobenega dogovora ni bilo, kaj šele, da bi karkoli podpisovali," so poudarili na vladi v Ljubljani. Zatrdili so še, da je bilo "v vseh pogovorih in na vseh ravneh vedno govora le o implementaciji arbitražne razsodbe".

Cerar je zatrdil, da s Hrvaško ni bilo nobenega dogovora na nobeni ravni. Na Twitterju je zapisal: ''Navedbe Večernjega lista o dogovoru s Hrvaško so popolnoma neresnične! Slovenija si je v šest mesečnem obdobju za pripravo implementacije arbitraže, prizadevala za dialog. Žal pa Hrvaška še vedno zavrača uveljavitev, kljub temu, da je to njena mednarodnopravna obveznost.''

Kot je Cerar še poudaril na novinarski konferenci po pogovorih s portugalskim kolegom, je bil vseskozi zavezan dialogu s Hrvaško, ki vodi v implementacijo arbitražne odločbe in tega se je držal.

Pojasnil je, da so pogovori potekali na dveh ravneh: med premierjema in na ravni strokovnjakov. "Nikoli ni prišlo do tega, da bi se o čemerkoli dogovorili. Torej ni bilo nobenega dogovora o čemerkoli," je poudaril.

Povedal je še, da si je slovenska stran prizadevala prepričati Hrvaško v nujnost implementacije arbitražne odločbe in da je to treba storiti čim prej in je bila neuspešna. Kljub je, kot je dejal, šel v Zagreb, da tudi hrvaški in mednarodni javnosti sporoči, za kaj se Slovenija zavzema.

"Slovenija se zavzema za implementacijo in od tega ne bomo odstopili, kajti to je zaveza po mednarodnem pravu in evropskem pravu in to je tudi civilizacijsko izročilo EU, ki mora spoštovati vladavino prava, če želi obstati," je poudaril Cerar.

S Hrvaško ni mogoče voditi tihe diplomacije, meni Erjavec 

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu dejal, da so pred Cerarjevim obiskom v Zagrebu res potekali pogovori, a v duhu priprave obiska in implementacije arbitražne razsodbe, ki pa jih je Hrvaška želela uporabiti za uveljavitev svojih interesov glede določitve meje. "Na vsak način je želela uveljaviti svoje stališče, da bi se v okviru nekega protokola dogovarjali, kako teče meja med Slovenijo in Hrvaško," je dejal.

"Tiha diplomacija se je dogajala, vendar, kot sem večkrat povedal, za tiho diplomacijo potrebuješ tudi verodostojnega in kredibilnega partnerja, zato sem bil ves čas na stališču, da s Hrvaško ni mogoče voditi tihe diplomacije in to se je tudi pokazalo v tem konkretnem primeru. Mi bomo o tem, da so to objavili, seznanili tudi Evropsko komisijo," je napovedal.

Kot je dodal, sam uradno ni bil seznanjen z vsebino teh pogovorov, je pa vedel, da potekajo. Spomnil je, da se je že pred obiskom Cerarja v Zagrebu zavzel za to, da premier ne bi podpisoval ničesar.

Šlo naj bi za več sestankov

Večernji list je danes objavil, da sta se Hrvaška in Slovenija "daleč od oči javnosti" pogovarjali in pogajali o vprašanju meje. Bilo je sedem sestankov na strokovni in politični ravni, ki so trajali po najmanj pet ur. Dosežen naj bi bil kompromisni okvir oz. predlog reševanja spora o meji, ki naj bi ga v Ljubljani ocenili kot "dobrega in solidnega".

Uradna Ljubljana navedbe hrvaškega časnika zanika.
Uradna Ljubljana navedbe hrvaškega časnika zanika. FOTO: Nebojša Tejić/STA

A tik pred prihodom v Zagreb 19. decembra si je slovenski premier Cerar premislil in ni sprejel ponujenega dogovora, ki mu ga je ponudil hrvaški premier Andrej Plenković, navaja Večernji list.

S pomočjo omenjenega hrvaškega "protokola o meji" bi določili mejo na kopnem in morju, režim plovbe v hrvaškem morju in demarkacijo meje. Večernji list navaja tudi podrobnosti iz predloga, in sicer da naj bi se obe strani dogovorili za mejo, ki bi morala biti drugačna kot v arbitražni razsodbi, tako na morju kot na kopnem.

"Z manjšimi spremembami in popravljanjem mejne črte, za kar je potrebna tudi politična volja, bi bilo mogoče doseči to, da bi obe državi lahko rekli, da sta pridobili," so zapisali v časniku.

Določili bi tudi "režim plovbe čez hrvaško teritorialno morje, kjer bi bil režim tudi malo bolj liberalen". V četrti točki protokola pa bi določili komisijo za demarkacijo oz. obeležitev meje na kopnem. "Na ta način bi zadovoljili obe strani - Slovenci bi lahko rekli, da imajo končno komisijo za demarkacijo, Hrvaška pa bi imela določeno mejo," piše časnik.

Zadnja določba pa je bila namenjena uveljavitvi tega protokola. Hrvaška bi ga "vsekakor ratificirala v saboru, ker gre za mednarodni sporazum in Hrvaška na to gleda kot na določitev meje". Slovenija pa je razmišljala o tem, da bi zadevo poslali v vlado ali v parlament, še navaja Večernji list in dodaja, da tudi sama arbitražna razsodba napotuje obe državi, da se lahko sami dogovorita o vsakem segmentu meje.

Kot dodaja časnik, so predlog kot dober in konstruktiven način za začetek reševanja spora ocenili tudi "tuji državniki in njihovi predstavniki". Omenja izjavo namestnika pomočnika ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Azijo Hoyta Briana Yeeja, da je med nedavnim obiskom v Zagrebu dejal, da sta državi "zelo blizu dogovora".

"Slovenija se je - čeprav je med pogovori okvir ocenila za zelo dobrega, četudi ga formalno ni sprejela - v zadnjem trenutku umaknila in to v okviru zadnjega obiska premierja Mira Cerarja v Zagrebu. Obstajajo sicer namigi, da je predlog še živ," še navaja časnik. Dodaja, da je do umika prišlo po srečanju Cerarja s slovenskimi političnimi partnerji, ki so mu dejali, naj ne podpisuje ničesar. "Ali pa mu je zmanjkalo državniškega poguma," so še zapisali v časniku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (399)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AntiPanti
18. 01. 2018 14.05
+1
cmero baba ali baraba? ali pa "all included" ?
johanca123
18. 01. 2018 19.05
+1
Pusti revcčka krivozobega, njegova edina zasluga je da je otrok nekoga ki je dobil olimpijsko medaljo za Jugoslavijo in meme, ki ni imela vsako barabijo za kriminal.
sinhron
18. 01. 2018 22.01
+1
Ko vam desnim komentatorjem zmanjka podtikanj in laži , pričnete žaliti vsevprek ! Je to vaš zapovedani način komuniciranja ali pa ste res brez vsake morale !
minnaema@yahoo.com
18. 01. 2018 13.34
+0
Eh sam je bilo že sprva mišljeno od številnih ljudi, da naš "presidente VLADE RS" nima kaj iskati pri sosedih saj mi v RS imamo arbitražni sporazum napisan in sosedi naj hodijo v RS če se želijo kaj pogajati, če bo RS hodila tja bodo se rojevale insinuacije na HR za njihovo abundanco ......... in ja samo PIRANSKI ZALIV jim ŠE manjka,-čeprav bi lahko celotno Slovenijo potopili v njihovem morju !
santamaura
18. 01. 2018 11.23
+3
Ma tu ni nobene filozofije in diplomacije. Če nam je gazda EU določila mejo, jo moramo pač braniti z milom ali silom, drugače bomo izpadli kilavo dete, ki samo joka in toži kot ena cmera
resslovenka
18. 01. 2018 10.09
+2
Kaj je pravzaorav res in kaj ne? Politika je.....!
_guest
18. 01. 2018 13.05
+2
AntiPanti
18. 01. 2018 14.06
-4
to kar reče cmero, po mojem še manj !!...
JApajaDAja
18. 01. 2018 09.13
+4
urvacki notranji minister je po obisku usa izjavil, da so usa pripravljene "pomagati" pri rešitvi arbitraže med slo in Urvacku hvala za kakršnokoli "pomoč " s strani usa!
murinar
18. 01. 2018 08.50
+2
hrvati bojo zavlačevali v nedogled ,če bo le mogoče !
murinar
18. 01. 2018 08.49
+7
To je pa zapuščina iz 1991 leta ! Delo -Janše -obrambni minister , bavčarja -notranji min. ,rupla -zunanji mi. Le zakaj so se z hriba SAMI PROSTOVOLJNO umaknili z meji in v dolini postavili kontrolno točko !?????? (orožje ) ?
wolfterier
18. 01. 2018 09.12
-1
KUČAN je prepovedal zasedbo savudrijskega svetilnika.Naši so bili pripravljeni,pol pa preklic,zdaj pa je,kar je !
AntiPanti
18. 01. 2018 14.10
-1
"IL FARO DI SALVORE" je bil prvi svetilnik na jadranskem morju; in bil je italijanski, torej NITI slovenski in NITI hrvaški !!...
wolfterier
18. 01. 2018 15.53
+0
Lahko bi bil naš,če se ne bi palček vmešal !
Nimasmisla
18. 01. 2018 08.12
+0
na hrvaškem govorijo da bi ameri pomagali
KladivoSi
18. 01. 2018 11.02
V Pristini tudi,... Mi sej najdemo dobre sosede v regiji, lep pozdrav avstrijcem,madzarom,italjanom,cehom,nemcem,bosancom,srbom,crnogorcem,makedoncem,...
Nimasmisla
18. 01. 2018 08.11
+6
ne vem če je to tiha diplomacija če jo pa hrvati v časopisu objavljajo
AntiPanti
18. 01. 2018 14.11
+1
marston
17. 01. 2018 20.50
-5
Ne vem zakaj, a tokrat bolj verjamem Hrvatom.
AntiPanti
17. 01. 2018 21.30
-2
jaz tudi. in tudi vem zakaj. ker sem imel priliko tega cmerota že dodobra spoznati !!...
wolfterier
18. 01. 2018 09.13
+3
A je Cerar na skrivaj v Zagreb na kavice hodil,pa to...
AntiPanti
18. 01. 2018 14.12
+1
klopotec nima nobene veze s cmerotom !!...
srebrnibreg
17. 01. 2018 20.47
-9
Skladnost 17.01.2018 19:37:15 5 Ne vem zakaj se jeziš.... Moja tarifa je le 3.000 eur. netto na mesec...Sam poslujem zelo transparentno. Zadeva je popolnoma preverljiva. Pogodbo smo overili pri notarju Jožetu Sikošku...........HAHAHAHA........prava pravljica pravljičarja noriškega kraljesta. Verjetno tudi na Trstenjakovi niso tako neumni, da bi za celodnevno laganje in ponarejanje na tem portalu pod nešteto nicki toliko plačali, če pa potem ni čudno, da si morajo v Bosni sposojati denar.
Uporabnik113089
17. 01. 2018 21.14
+9
srebrnotele. Vidim da si se prišel zjokati. Videti je da si si dal plus. Ker sem prepričan da ti bodo v kratkem popustila pomirjevala, ti dam še enega. Se slišimo po koncu rokometa.
bojer
17. 01. 2018 20.39
+3
Naši tako, hrvati imajo vse zabeleženo, kot nekoč ...
BUONcaffee
17. 01. 2018 20.28
+1
Severna in Južna Koreja glede morebitnega mejnega spora bi reševale drugače zadevo kot si predstavlja novinar na kanalu a. Očitno ni seznanjen kako so ribiči in njihova mesta končali če se niso držali varne razdalje .Olimpijske igre pa nimajo nič skupnega z vojno. Tudi Dolfi je pošiljal svoje športnike na razne športne prireditve.
BUONcaffee
17. 01. 2018 20.15
-1
Ah dajte no, kdo pa bere večernji list?????? Kaj si belite glavo zaradi enega članka, HA, HA,..... Cerar očitno zopet išče pozornost na račun novinarjev iz Hrvaške.. Naj se sprosti in jih obtoži, da so lažni mediji, če opaža da je fake članek.
Brakedirt
17. 01. 2018 20.26
+2
zajebant2
17. 01. 2018 20.13
+1
Dam pa bosni prav da jim nepusti mosta graditi
zajebant2
17. 01. 2018 20.10
-3
Še sreča da ma merklova probleme z svojo sestavo vlade če ne bi že poklicala cerara da se naj zmeni z hrvati tak kot hrvati želijo
zajebant2
17. 01. 2018 20.07
-3
Nič mu ne verjamem ceraru
M_teorija
17. 01. 2018 19.30
+5
Bi pa na tiho diplomatskih pogovorih res hmal prišlo do dogovora. Hrvaška stran je namreč rekla, da sporazum niti ni tako slab, skok, da bi ga malo drugače zapakirali. Vprašali so naše kaj nam lahko ponudijo, da bi bila mejna črta v zalivu na sredini. # Cel zaliv so jim rekli naši# Hahahaha. Vsaka čast tistemu, ki jim je to povedal!?
Uporabnik113089
17. 01. 2018 19.02
+23
LDS se pogaja že 25 let, zmenili se niso nič. Slovenska vlada na domačem terenu iz dneva v dan vse bolj nateguje tiste, ki prispevajo v državni proračun. Na tujem terenu sami porazi. Klemenčič se je potegoval za komisarja EU za človekove pravice. Kot vse kaže bo postal le EU - komisar za žgane pijače.
Brakedirt
17. 01. 2018 19.08
-15
Uporabnik113089
17. 01. 2018 19.13
+21
SMC je že sedmo ime stranke LDS. Uspeh na volitvah bo odvisen od tega, kakšno ime stranke si bodo izbrali tokrat.
Brakedirt
17. 01. 2018 19.18
-12
jaz sem pa ze mislil da ste pretopili zl v lds.kaj pa ce bi se ukvarjali malo vec s sabo kot z drugimi? imate toliko masla za pocistiti,vam nebi nic skodilo.
Uporabnik113089
17. 01. 2018 19.20
+15
Si precej nerazgledan, poba! Še ena enačba zate: ZLSD = ZL + SD
Brakedirt
17. 01. 2018 19.23
-8
Brakedirt
17. 01. 2018 19.24
-4
sicer pa nima smisla, raje povej a te se placujejo ali si sedaj prostovoljec,glede da je sel kredit pa pa?
Uporabnik113089
17. 01. 2018 19.29
+19
Pa še LDS enačba: Stranka modernega Centra = Stranka Mira Cerarja = Zavezništvo Alenke Bratušek Cvjetičanin = Pozitivna Slovenija = Liberalno demokratska Stranka = Zares = Liberalna Demokracija Slovenije = Liberalna stranka = Zveza Socialistične Mladine Slovenije... Jebela. Jih je kar devet in ne le sedem! Prizadetim se oproščam za lapsus....Torej bom prvi ki vam bo čestital jubilej. Do volitev boste še vsaj enkrat spremenili ime. Še nobena stranka v svetovni zgodovini ni imela deset imen....
Uporabnik113089
17. 01. 2018 19.37
+19
Ne vem zakaj se jeziš.... Moja tarifa je le 3.000 eur. netto na mesec...Sam poslujem zelo transparentno. Zadeva je popolnoma preverljiva. Pogodbo smo overili pri notarju Jožetu Sikošku...
Brakedirt
17. 01. 2018 19.44
-12
Uporabnik113089
17. 01. 2018 19.48
+18
Zame je to povsem dovolj. Sem kar skromen, delaven in odgovoren fant. Zraven še 2.000 eur plače v gospodarstvu, pa dobim približno toliko kot predsednik slovenske Vlade...Cerar me seveda prehiti. Predavanja o podnebnih spremembah, pa to...V tolažbo mi je da sem precej lepši od Cerarja in da si ženske rihtam kar sam, brez pomoči strankarskih kolegov in kolegic...
Brakedirt
17. 01. 2018 19.52
-10
no,saj sem rekel da za laganje dobis premalo.
AntiPanti
17. 01. 2018 21.34
+2
ha ha ha, BRAVO Skladnost - točno tako !!...
Brakedirt
17. 01. 2018 22.06
+2
kaj si placanci ponarejajo pluse, izgleda da res niso vrnili kredita.
Brakedirt
17. 01. 2018 22.07
+0
Vrhovni sodnik • Obelodanite ime, kdo je dal idejo za najem tega kredita, tisti je izdajalec iz vrst SDS. Ni pa opravičila, da so to izvedli, saj je jasno, da z RS posluje mafijanković. Počistiti je treba znotraj stranke, ker ste s tem dejanjem razvrednotili naše delo na vseh portalih in če uporabim Srbski pregovor, ko če koga, nego svoj svoga.
Brakedirt
17. 01. 2018 22.08
+0
hahahaha, na vseh portalih delajo......pluse
AUD
17. 01. 2018 18.36
+1
Izpostavil je tudi dogodek izpred nekaj let, ko si je milijon evrov posodil od dolgoletne prijateljice iz BiH Lidije Zrnić. In da tedaj ni bilo nič narobe, saj so naši organi preko mednarodne pravne pomoči prijateljico tudi zaslišali, ki je potrdila, da mu je denar posodila. Prav tako so takrat bosanski davčni organi po njegovih besedah našim organom poslali obrazložitev, da pri njih ni zakona, po katerem bi državljan Republike srbske moral dokazovati, od kod mu premoženje, ki ga je posodil. "To lahko preverite na Fursu, kjer imajo ta zapisnik in so ga za potrebe oddaje Tarča tudi objavili - kljub velikemu napisu davčna tajnost na dokumentu," je zaključil Snežič.
johanca123
17. 01. 2018 19.00
-2
Važn da imajo top-lovodarji možnost vpisa v knjigo